Home Reistips Tips voor reizen met een voedselallergie

Tips voor reizen met een voedselallergie

door Dewi
reizen met een voedselallergie

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag hoe je op reis om kunt gaan met een voedselallergie. Als je last hebt van een voedselallergie of intolerantie – bijvoorbeeld gluten of pinda’s – kan dit het reizen een stuk lastiger maken. Zelf heb ik een schaaldierenallergie. In Nederland is dit eigenlijk geen enkel probleem, want ik mijd gewoon het eten van garnalen, krab en kreeft. In Azië is dit echter een heel ander verhaal, want hier wordt heel veel gekookt met garnalen. Helaas weet je niet altijd of het wel of niet in je eten zit. Vaak worden gedroogde garnalen bijvoorbeeld in gerechten gebruikt als smaakversterker of gaat er een flinke scheut vissaus door je eten. In dit artikel deel ik mijn tips voor het reizen met een voedselallergie.

Reizen met een voedselallergie

Ik kan me heel goed voorstellen dat het spannend is om te reizen met een voedselallergie. Misschien zelfs wel een beetje eng. Thuis is het natuurlijk een stuk gemakkelijker om hiermee om te gaan, omdat je zelf kookt en kunt communiceren in je eigen taal. Toch heeft mijn schaaldierenallergie mij er nooit van weerhouden om op reis te gaan. Het hoeft namelijk niet perse een belemmering te zijn, maar het is wel iets waar ik altijd rekening mee moet houden en scherp op moet zijn. Ja, het is soms lastig om te reizen met een voedselallergie, maar niet onmogelijk. De volgende tips hebben mij erg geholpen om om te gaan met mijn allergie en ik hoop dat ze jou ook kunnen helpen.

1. Laat een briefje schrijven

Als je een voedselallergie hebt, is het vooral belangrijk om in de taal van het land duidelijk te maken wat je niet kunt eten. Wees hierin ook specifiek. Bij aankomst in een nieuw land vraag ik meestal aan iemand van het hostel of guesthouse of zij in hun taal kunnen opschrijven waar ik allergisch voor ben. Ik geef dan niet alleen aan dat ik allergisch ben voor schaaldieren, maar zeg dat ik garnalen, krab en kreeft niet kan eten. Omdat in Azië bijvoorbeeld heel veel gekookt wordt met gedroogde garnalen en vissaus, laat ik er ook altijd bij zetten dat ook deze ingredienten niet in mijn eten mogen. Het briefje heb ik altijd op zak en laat ik overal zien waar ik ga eten. Meestal glimlachen ze dan vriendelijk en komt het bijna altijd wel goed.

reizen met een voedselallergie

2. Google Translate App

Mocht ik nog niet iemand hebben gevonden die voor mij kan vertalen, dan gebruik ik de app van Google Translate. Je kunt verschillende talen downloaden en de app is offline te gebruiken. Wat dat betreft is het ideaal. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik hier niet altijd 100% op durf te vertrouwen, omdat ik natuurlijk niet zeker weet of de vertaling klopt. Voor China heb ik thuis al geprobeerd wat de vertaling is voor ‘schaaldierenallergie’ en ‘ ik ben allergisch voor garnalen, krab en kreeft’. Dit heb ik voor de zekerheid even laten checken door iemand die Chinees spreekt, zodat ik dit met een gerust hard in China kan laten zien.

3. Altijd noodmedicatie mee

Meestal gaat het goed, maar het gebeurt wel eens dat er tóch ergens garnalen in zitten verwerkt. Zoals bijvoorbeeld die ene keer in Vietnam, toen ik aangaf dat ik géén garnalen kon eten. Ik nam een hap en zag direct een grote roze garnaal zitten. Eigen schuld. Ik probeerde zelf te communiceren, terwijl ik gewoon mijn briefje had moeten laten zien.

Gelukkig voel ik het altijd al vrij snel als ik per ongeluk schaaldieren eet. Als ik één hap heb genomen van iets waar een garnaal in zit, begint het direct te jeuken in mijn mond en zwellen  mijn lippen en tong op. Voor deze gevallen heb ik altijd noodmedicatie mee. Pilletjes voor een lichte reactie en voor noodgevallen een epipen. Hier kun je gewoon naar vragen bij je huisarts.

4. Twijfel? Laat iemand voorproeven

Dit is iets lastiger als je alleen reist, maar ik reis bijna altijd samen met Koen. Als ik twijfel of er ergens wel of geen garnalen inzitten – bijvoorbeeld in loempia’s – vraag ik hem altijd even voor te proeven.

reizen met een voedselallergie

5. Zorg voor eigen snacks

Geloof het of niet, maar toen ik laatst in Maleisië probeerde om voor een lange busreis wat snacks te kopen, kon ik op dat moment niets vinden waarvan ik zeker wist dat er geen schaaldieren in zaten (en ook vegetarisch was). Toen ik dacht groenteballetjes te hebben gevonden, bleek na één hap al snel dat er toch garnalen in zaten. Wat was ik op dat moment blij met mijn noodvoorraadje koekjes en Pringels om de lange reis te overleven. Zorg daarom altijd dat je wat eigen snacks achter de hand hebt.

6. Zelf koken

Soms kan het ook heel fijn zijn om een appartementje te huren, zodat je zelf kunt koken. Op deze manier heb je helemaal zelf in de hand wat je eet. Daarnaast kan het ook gewoon heel fijn zijn als je het zoeken naar plekken waar je veilig kunt eten even zat bent.

7. Alarmnummer + adres ziekenhuis

Mocht je echt een ernstige allergie hebben, zorg er dan voor dat je het lokale alarmnummer in je telefoon hebt staan en dat je weet waar een ziekenhuis in de buurt is. Dit klinkt misschien wat overdreven, maar soms moet je snel handelen. Better safe than sorry.

Tot zover mijn tips om te reizen met een voedselallergie. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Mocht jij nog tips voor mij en voor andere reizigers hebben, laat het me dan vooral weten in een reactie hieronder.

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter