Het bepalen van een reisroute door Sri Lanka vond ik uiteindelijk lastiger dan ik van te voren had gedacht. Sri Lanka heeft zo ontzettend veel hoogtepunten en plaatsen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan dat het onmogelijk is om deze allemaal in drie weken te bezoeken. Sri Lanka is echt een prachtig land en dat is precies wat het zo lastig maakt om keuzes te maken. De route die wij uiteindelijk hebben afgelegd, bleek een uitgebalanceerde mix te zijn van cultuur, natuur, bergen en strand. Daarom leek het mij leuk om deze reisroute met jullie te delen en hier een artikel aan te wijden.
Negombo – 2 nachten
Onze reis door Sri Lanka begint in de kustplaats Negombo, ongeveer 10 kilometer van het vliegveld Bandaranaike. Hoewel deze stad weinig échte hoogtepunten heeft, is Negombo een heerlijk begin om de sfeer van Sri Lanka te proeven. De stad staat onder andere bekend om haar vismarkt. Als je ’s ochtends vroeg komt kun je de meest indrukwekkende vers gevangen vissen bewonderen. De vriendelijke verkopers vinden het prachtig als je als toerist de vismarkt bezoekt en laten je maar al te graag hun vangst zien. Als je de vismarkt oversteekt loop je direct het strand op, waar vissers aan het werk zijn en vrouwen vissen neerleggen om te drogen. De bedrijvigheid op het strand, de meeuwen die boven je hoofd vliegen en de geur van gedroogde vis maken een bezoek aan de vismarkt een bijzondere ervaring.
Negombo is ongeveer 150 jaar in handen geweest van de Nederlanders. De invloeden hiervan zie je op diverse plekken in de stad terug. Midden in de stad ligt bijvoorbeeld een Nederlands kanaal met schattige huisjes aan weerszijden. Veel mensen die hier wonen hebben een bootje, waarmee je een tochtje kunt maken. Negombo ligt namelijk aan een schitterend lagoon. Je vaart langs de mangroves en komt langs eindeloze lege vlaktes. Bovendien kun je vanuit je boot de schattige aapjes bewonderen die van de mangroves hun thuis hebben gemaakt.
Tip: wij sliepen bij Negombo Village Guesthouse (82/3, Dalupatha Road), gelegen in een dorpje net buiten de stad. Het is een schattig guesthouse en heerlijk rustig.
Sigiriya – 2 nachten
Van Negombo reisden wij naar Sigiriya om de bekende leeuwenrots te bewonderen. Het kleine dorpje Sigiriya is niet veel meer dan een lange weg waaraan wat guesthouses, homestays en kleine restaurantjes liggen. Toch heeft dit dorpje een leuke en gezellige sfeer. De meeste mensen komen hier om de leeuwenrots te beklimmen. Naast de leeuwenrots beklommen wij echter ook Pidurangala Rock – het kleinere broertje van de Lion Rock. In Sigiriya sliepen wij bij Nilmini Lodge.
Verder ligt Sigiriya ongeveer 8 kilometer van Dambulla, één van de drie koningssteden. Deze stad staat bekend om haar mooie grottempels. Vanuit Sigiriya is het erg makkelijk om een uitstapje hiernaartoe te maken. Zowel de leeuwenrots als de grottempels van Dambulla staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door een bezoek aan Sigiriya te combineren met een bezoek aan de grottempels, heb je direct twee hoogtepunten in Sri Lanka te pakken! Meer weten over Sigiriya? Lees dan mijn artikel leuke reistips voor Sigiriya: dé bezienswaardigheid van Sri Lanka.
Pollonaruwa – 2 nachten
Vanuit Sigiriya vervolgen we onze route naar Pollonaruwa. De tempelcomplexen in deze historische stad zijn zeker een bezoek waard. Het complex staat vol met eeuwenoude ruïnes en prachtige tempels. Het is een gigantisch complex en de tempels liggen redelijk ver uit elkaar. Op de fiets kun je op een heerlijke manier het complex ontdekken en de eeuwenoude tempels en Boeddhabeelden bewonderen. Zorg dat je vroeg in de ochtend gaat. Dan is het nog niet zo druk en ook nog niet zo warm!
Vanuit Pollonaruwa maakten wij een jeepsafari door Kaudulla National Park om olifanten in het wild te bewonderen. Deze trip is goedkoper en veel rustiger dan het populaire Minneriya National Park. Wij waren slechts met 4 andere jeeps en hadden het park en de olifanten praktisch voor onszelf. Wat een onvergetelijke ervaring om die vriendelijk ogende olifanten in hun natuurlijke leefomgeving te zien grazen en te zien genieten van het opspetterende water. We zagen op één dag zo’n 200 olifanten. Overal waar we keken waren olifanten, 360 graden om ons heen.
Kandy – 3 nachten
Onze volgende stop was de chaotische stad Kandy, die met haar 112.000 inwoners behoort tot één van de grootste steden van Sri Lanka. Ondanks de chaos en de drukte is Kandy een erg leuke stad om twee of drie dagen te bezoeken. De stad staat vooral bekend om de Tempel van de heilige tand van Boeddha. Drie keer per dag wordt hier een ceremonie gehouden: om 5.30, 9.30 en 18.30. Ik kan zeker aanraden om op één van deze momenten een bezoek te brengen aan deze tempel. De ceremonie in de Tempel van de tand is misschien wel één van de indrukwekkendste momenten geweest van onze reis door Sri Lanka. Ben je benieuwd wat er nog meer te doen is in Kandy? Lees dan mijn eerdere artikel Leuke tips voor chaotisch Kandy: doen, eten en slapen.
Tip: In Kandy sliepen wij bij het gezellige guesthouse Amrita, 15 minuten buiten de stad. Een super fijn guesthouse, waar je fijn kunt ontsnappen aan de drukte van de stad.
“Laat je meevoeren door de golvende stroom van mensen, voel het belang van deze plek en ervaar hoe het boeddhisme van een levenswijze overgaat in een religie.”
Ella – 3 nachten
Na een aantal leuke dagen in chaotisch Kandy zijn we toe aan een iets rustigere bestemming. We reizen door naar bergdorpje Ella: één van de leukste bestemmingen voor backpackers in Sri Lanka. De treinreis van Kandy naar Ella staat te boek als één van de mooiste ter wereld. En terecht wat mij betreft. Terwijl het landschap aan ons voorbij raast, genieten we van de prachtige vergezichten. De bergen verwelkomen ons van een afstand, tot we omgeven zijn door deze vriendelijke reuzen. Het authentieke landschap lacht ons toe. We komen langs de mooiste theeplantages en denderen dwars door de groene valleien.
Vanuit het schattige dorpje Ella maak je prachtige wandelingen door de bergen. Ella Rock is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt in dit gebied. In ongeveer 2,5 uur klim je naar boven en heb je een schitterend uitzicht over de wonderschone vallei Ella Gap. Behalve Ella Rock beklommen wij ook Little Adams Peak. Deze wandeling is een flink stuk korter, maar het uitzicht is misschien nóg wel mooier. Op de top kun je namelijk 360 graden om je heen kijken, waardoor we omver geblazen worden door de overweldigende uitzichten.
Tangalle – 2 nachten
Na een aantal schitterende dagen in Ella vervolgen we onze reis richting de zuidkust. Onze volgende stop is Tangalle. Hoewel in deze stad zelf niet veel te doen is, is het leuk om met een scootertje de omgeving te verkennen. We bezoeken onder andere de prachtige grottempel van Mulkirigala, die nog niet zo bekend is onder toeristen en daardoor een vrij unieke ervaring is. Met name de muurschilderingen in deze grotten zijn erg indrukwekkend.
Mirissa – 2 nachten
Sri Lanka is echt een prachtig land, maar doordat er zoveel te zien is en we de cultuur zo intens beleven, zijn we na twee weken toe aan een rustmomentje in onze reis. Het fijne strand van Mirissa kwam precies op het juiste moment. Hier overnachten we bij Surf Sea Breeze, een heerlijk guesthouse met lodges aan het strand. Een grote plus zijn hier de hangmatten in de schaduw met uitzicht op de zee, waar we heerlijk kunnen bijkomen.
Het fijnste aan Mirissa is de magische gevoel van het dineren op het strand. Elke avond wordt het strand omgetoverd tot een open lucht restaurant met fonkelende lichtjes en fakkels. Hier genieten we van heerlijk verse vis of schaaldieren, die diezelfde dag nog gevangen zijn. Aan het sfeervolle strand van Mirissa hebben we onszelf twee avonden flink verwend met Jumbo garnalen, krab en gegrilde vis. Bovendien schonken ze hemelse cocktails!
Galle – 2 nachten
Het kleine stadje Galle staat vooral bekend om haar indrukwekkende Nederlandse fort dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het fort is imposant en de oude binnenstad is erg leuk om doorheen te wandelen. Toch is dit één van de plekken in Sri Lanka die het meest toeristisch aanvoelt. Dit is op zich niet erg, maar wij merkten dat deze stad al veel meer ingesteld was op toeristen dan andere plekken in Sri Lanka. Hierdoor zijn overnachten en eten net wat duurder dan elders en voelt de sfeer net iets minder authentiek aan. Desondanks is het erg leuk om het fort te bezoeken. Wij bleven hier 2 nachten, maar achteraf was 1 nacht of een dagtrip vanuit een andere plaats voldoende geweest.
Colombo – 2 nachten
Hoewel een bezoek aan Colombo ons door diverse reizigers en locals is afgeraden – veel te druk en veel te vies – vind ik het persoonlijk altijd bijzonder interessant om de hoofdstad van een land te bezoeken. Misschien komt in deze gevallen de stadsgeograaf in mij naar boven. Colombo is natuurlijk wel hét economische hart van Sri Lanka en daarom wat mij betreft een bezoek waard. Het leukste aan Colombo vond ik de wijk Fort. Vroeger was dit een echt fort, maar nu is het een levendige wijk in het centrum van de stad. Het is een bijzondere wijk waar oude koloniale gebouwen en wolkenkrabbers elkaar afwisselen. Verder is de markt van Colombo zeker een bezoek waard. Hier gebeurt zoveel om je heen dat je werkelijk ogen tekort komt!
Hoewel wij twee nachten in Colombo hadden gepland, vond ik het na één dag in deze hectische stad wel mooi geweest. Daarom besloten wij om de laatste dag van onze reis de stad uit te gaan en vogels te spotten bij Muthurajawela Visitor Centre. Hier zien we onder andere gigantische varanen, een baby krokodil, en prachtige ijsvogels. Een mooie afsluiter van een schitterende reis door Sri Lanka!
Zouden we achteraf dezelfde reisroute hebben gekozen?
De route die wij hebben gekozen is een prachtige combinatie van cultuur, natuur, bergen en strand. Hoewel ik erg blij ben met de keuzes die we hebben gemaakt en met alles wat we in drie weken tijd hebben gezien en ervaren, had ik achteraf misschien een paar andere keuzes gemaakt. Ik ben zelf namelijk niet echt een strand-type, hoewel ik het heerlijk vind om één dagje te relaxen aan zee. Als ik deze reis over zou mogen doen zou ik daarom net iets minder tijd doorbrengen aan de zuidkust en iets langer in de bergen zijn gebleven. Wellicht hadden we dan nog een bezoek gebracht aan het groene Nuwara Eliya of Haputale. Deze twee plekken hebben we nu uit onze reisroute geschrapt, omdat we echt keuzes moesten maken. Verder had ik achteraf één dag in Colombo wel genoeg gevonden. Desondanks hebben we in drie weken tijd heel veel kunnen zien van Sri Lanka, de parel van de Indische Oceaan. De route die wij hebben afgelegd kan ik dan ook van harte aanbevelen, zeker als je iets meer een strand-mens bent dan ik!
Praktische tips voor Sri Lanka
- Onze reis door Sri Lanka duurde zo’n drie weken. Naar mijn idee heb je deze tijd ook echt nodig als je bovenstaande route op een rustig tempo wilt afleggen.
- Sri Lanka heeft twee regenseizoenen: van april t/m oktober in het zuidwesten en van oktober t/m maart in het noordoosten. De regenbuien zijn vaak kort en vallen veelal in de (na)middag. Wij maakten in september bovenstaande reis door Sri Lanka en dit is uitstekend bevallen.
- Vanuit Europa gaan een beperkt aantal rechtstreekse vluchten naar Sri Lanka. Vanuit Nederland was het voor ons niet mogelijk om een directe vlucht te boeken. Wij vlogen in september (2016) van Amsterdam naar Colombo met een korte tussenstop in Doha. Voor onze vliegtickets betaalden wij €675,- per persoon. Via Skyscanner.nl zoek ik altijd naar de goedkoopste tickets.
- Om Sri Lanka binnen te mogen heb je een ETA nodig, waarmee je als het ware toestemming vraagt om het land te bezoeken. Wij hebben onze ETA aangevraagd via de officiële site. Voor een visum van 30 dagen betaalden wij $35 (2016).
- Ben je benieuwd hoe je het beste kunt reizen in Sri Lanka? Collegablogger Corinne van Hip on Trip vertelt je alles over vervoer in Sri Lanka.
Als je nog vragen heb over onze reisroute en de keuzes die wij hebben gemaakt of als je nog aanvullingen hebt, hoor ik dat natuurlijk heel graag! Laat het dan vooral hieronder achter in een reactie.
*In dit artikel is samengewerkt met een externe partij. Lees voor meer informatie de disclaimer.
Meer lezen over Sri Lanka?
- De fijnste accomodaties in Sri Lanka: waar sliepen wij?
- 7 praktische reistips voor reizen door Sri Lanka
- De kosten van drie weken reizen door Sri Lanka
21 reacties
nog een vraagje wat was je kwijt voor Minneriya National Park ? of jeep gedeeld met andere mensen
Wij zijn niet naar Minnneriya geweest, maar vanuit Pollanaruwa maakten we een tour van 4 uur door Kaudulla National Park. Deze trip schijnt goedkoper en rustiger te zijn dan Minneriya National Park. Wij waren slechts met 4 andere jeeps en hadden het park en de olifanten praktisch voor onszelf. We betaalden hiervoor een totaal bedrag van €37,50 per persoon. Dit was inclusief jeep, pick-up bij het guesthouse en entree voor het park.
Leuke route , wij zijn van plan ( 2 volwassenen en kind 6 jaar ) om een tuktuk te huren voor 3 weken , denk je dat deze route in die tijd te doen is ? we starten vanaf 14 juli dus hopen dat het weer mee zit , we gaan de tuktuk waarschijnlijk huren bij https://tuktukrental.com
Dankjewel! Gaaf dat jullie naar Sri Lanka gaan. Deze route is goed te doen in 3 weken, maar ik heb geen ervaring met het huren van een tuktuk. Het klinkt heel gaaf, maar ik kan er helaas weinig over zeggen.
[…] 2. Drie weken backpacken in Sri Lanka: onze reisroute […]
[…] Lees hier al mijn artikelen over Maleisië of bekijk mijn andere reisroutes, door o.a. Vietnam en Sri Lanka. […]
[…] 1. Sri Lanka in drie weken: onze reisroute […]
Hoi
Wat een leuk blog. Wij zijn ook aan het kijken naar een vakantie in Sri Lanka. Kun je aangeven hoelang de treinreis duurt van Kandy naar Ella? Lijkt mij namelijk erg lang. Misschien halverwege een overnachting doen.
Is het nodig om treinkaartjes te reserveren? En waar kan dat?
Hi Corine,
Dankjewel! Leuk dat je van plan bent om op vakantie te gaan naar Sri Lanka! De treinreis van Kandy naar Ella duurde ongeveer 6 uur. Het is echt een prachtige rit! Wij hebben niet van te voren een reservering gemaakt, maar ’s ochtends vroeg op het station in Kandy de kaartjes gekocht. De trein is vaak erg druk, maar wij hadden uiteindelijk een plekje in de deuropening bemachtigd.
Hoi Dewi!
Ik kwam via wat gegoogle naar Sri Lanka op je blog terecht. Wat tof om je verhaal te lezen! Samen met mijn vriend wil ik ook een reis maken naar Sri Lanka. Ons initiële plan was om in september te gaan, maar we lazen dat dit niet de beste periode is om te gaan (regenseizoen). Hoe hebben jullie dat ervaren? Zou je achteraf een andere maand aanraden? Dankjewel alvast voor je antwoord 🙂 Ik ga nog even verder neuzen op je blog.
Groetjes Jolien
Hi Jolien,
Wat tof dat jullie van plan zijn om naar Sri Lanka te gaan! De beste reistijd voor Sri Lanka vond ik ook wat lastig te bepalen, omdat het 2 regenseizoenen heeft. Wij zijn uiteindelijk in september geweest en dit is super goed bevallen. We hebben geen drupje regen gehad! Misschien hadden wij geluk, maar ik denk dat september een prima maand is om te gaan 🙂
Heel veel plezier met de voorbereidingen! 🙂
Groetjes,
Dewi
Dankjewel voor je antwoord! Geen drup regen, dat klinkt wel goed. We gaan nog eens goed nadenken. Je verhalen hebben ons in ieder geval goed enthousiast gemaakt!
Groetjes Jolien
Super leuk om te horen Jolien! 🙂
Hai, wat een leuke site. Wij gaan in de zomer met ons 5 jarige zoontje 3 weken door sri lanka reizen en ik ben op zoek naar routes, tips etc. Ik wilde jou vragen of je me kan vertellen waar je geslapen hebt, en of je alles van tevoren reserveerde?
Hi Margot, wat gaaf dat jullie deze zomer naar Sri Lanka gaan!
Wij hebben van te voren eigenlijk alleen de eerste nacht gereserveerd in Negombo en verder op de gok gereisd. Dit was heel goed te doen en het is niet één keer voorgekomen dat we ergens niet terecht konden. Wij reisden in september en dat was laagseizoen. Wij sliepen hoofdzakelijk in eenvoudige, maar nette, guesthouses. Ik heb de leukste even op een rij gezet:
– Negombo: Negombo Village Guesthouse – leuk guesthouse buiten de stad.
– Sigiriya: Nilmini Lodge – Basic guesthouse met een fijne sfeer en binnentuin.
– Kandy: Amrita Homestay – Fijn guesthouse met ontzettend vriendelijke eigenaren, die je overal mee willen helpen. Het guesthouse ligt op ongeveer een kwartiertje met bus of tuktuk van het drukke Kandy.
– Ella: hier verbleven wij bij Chamith Homestay. Stiekem mijn favoriete guesthouse tijdens onze reis door Sri Lanka. Het is een klein guesthouse, gerund door een familie. De vader kent de omgeving als zijn broekzak en neemt je graag mee op pad. De moeder maakt de lekkerste Sri Lankaanse gerechten. Toen wij er waren, was er nog maar 1 kamer voor twee personen, maar waren ze bezig om ook een familiekamer te realiseren. Of deze inmiddels ook klaar is, durf ik niet te zeggen. In een eerder artikel heb ik zijn visitekaartje opgenomen, dus je kunt eventueel contact opnemen: http://www.backpackvolverhalen.nl/ella-sri-lanka/
– Mirissa: Surf Sea Breeze – fijn guesthouse aan het strand met diverse kamers.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt! Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag 🙂
[…] ander populair artikel is mijn blog over onze reisroute door Sri Lanka. Ik vond het zelf heel fijn om aan dit artikel te werken. Tijdens het schrijven beleefde ik onze […]
[…] meest gelezen artikel van november was Sri lanka in 3 weken: onze reisroute. Ik vond het zelf heel fijn om aan dit artikel te werken. Tijdens het schrijven beleefde ik onze […]
Leuke veelzijdige route, Sri Lanka staat op het lijstje
Dankjewel Linda! Leuk, ik kan Sri Lanka zeker aanraden! 🙂
Leuk overzicht. Krijg echt zin om ook naar Sri Lanka te gaan.
Dankjewel, leuk om te horen!