Home Reisfotografie Reisfotografie: 5 tips voor het nabewerken van reisfoto’s op je telefoon

Reisfotografie: 5 tips voor het nabewerken van reisfoto’s op je telefoon

door Dewi
roadtrip Spanje 2 weken Baskenland en Navarra

Op reis zijn mijn spiegelreflexcamera en ik onafscheidelijk. Toch zijn er momenten dat ik mijn smartphone verkies boven mijn spiegelreflex. Meestal om mijn camera te beschermen tegen extreme omstandigheden. Bijvoorbeeld toen we tijdens een jungletrekking in Laos op blote voeten rivieren moesten oversteken. Of toen we in een krakkemikkig houten bootje gingen varen met een lokale visser. Of tijdens een zandstorm in de woestijn.

Maar eerlijk? Soms is het ook pure luiheid en gebruik ik mijn smartphone, omdat ik simpelweg even geen zin heb om met mijn zware camera te sjouwen. Achteraf baal ik dan nog wel eens, omdat de kwaliteit van de foto’s dan tóch minder is. Gelukkig heb ik inmiddels een aantal manieren ontdekt om mijn reisfoto’s, die ik met mijn telefoon maak, toch een upgrade te geven.

Fotograferen met je telefoon

Met mooie reisfoto’s thuiskomen als je je smartphone gebruikt in plaats van een spiegelreflex of systeemcamera, is niet perse een enorme kunst. Tegenwoordig hebben de meeste telefoons uitstekende camera’s. Sommigen beweren zelfs dat je het verschil tussen een foto met je smartphone en een foto met een spiegelreflexcamera niet eens meer ziet. Daar ben ik het absoluut niet mee eens, want de foto’s van mijn camera hebben toch echt veel meer diepte en helderdere kleuren. Maar dat je met een smartphone ook mooie foto’s kunt maken, daar kunnen we met zijn allen niet meer omheen en het is ook eigenlijk heel fijn.

Fotografeer je met je smartphone? Dan is het belangrijkste dat je dezelfde ‘regels’ hanteert als wanneer je fotografeert met je camera. Denk bijvoorbeeld aan de regel van derden, het in beeld brengen van lijnen, diepte creëren en gebruik maken van het licht. En je kunt je foto’s natuurlijk achteraf nabewerken op je telefoon.

Lees ook: Reisfotografie: 9 tips voor mooie reisfoto’s met je smartphone

Is nabewerken geen valsspelen?

Toegegeven, eerder vond ik het stiekem altijd een beetje ‘nep’ om mijn foto’s na te bewerken. Ik wilde eigenlijk gewoon in één keer een goede foto maken en anders telde het niet. Tot mijn cursusdocent uitlegde dat er niet één topfotograaf is, die zijn foto’s niet nabewerkt. Inmiddels ben ik er ook van overtuigd dat nabewerken geen valsspelen is, zolang je niet overdrijft. Zeker op je telefoon kunnen je foto’s nog wel eens wat ‘fletser’ zijn dan de werkelijke situatie. Om toch het ‘wauw’-effect te creëren, mag je naar mijn idee daarom best een klein beetje aanpassen.

Tips om foto’s na te bewerken op je smartphone

1. Zorg voor voldoende geheugen op je telefoon

Mijn huidige telefoon is inmiddels zo’n 3 jaar oud en begint helaas kuren te krijgen. Daarom ben ik zo langzamerhand aan het rondkijken voor een nieuwe. Mijn huidige toestel heeft dusdanig weinig geheugen dat het razendsnel vol zit en ik vaak geen ruimte heb om nieuwe foto’s te maken of te bewerken. Daarom moet ik vaak eerst oude foto’s verwijderen, voordat ik nieuwe kan maken of bewerken. Voor mij is dit een aandachtspunt als ik een nieuwe telefoon ga uitzoeken. Eén van de opties is de OnePlus 8. Eerder was de camera altijd iets waar je op inleverde als voor OnePlus koos ten opzichte van Samsung of Apple, maar daar hebben zij nu een verbeterslag in gemaakt.

2. Installeer Snapseed: mijn favoriete bewerkingsprogramma op mijn telefoon

De foto’s die ik met mijn camera maak, bewerk ik eigenlijk altijd na in Lightroom van Adobe. En hoewel Lightroom ook een app heeft, vind ik deze minder gebruiksvriendelijk dat het programma op mijn laptop. Daarom maak op mijn telefoon gebruik van Snapseed, een krachtige app met heel veel verschillende toepassingen. Met deze gratis app kun je je foto’s met enkele kleine aanpassingen veel sprekender maken. Inmiddels is Snapseed niet meer van mijn telefoon weg te denken.

Wat ik dan doe in Snapseed? Meestal speel ik met de ‘tools’. Ik pas vooral de helderheid, het contrast, de verzadiging, de sfeer en de hooglichten wat aan. Niet altijd allemaal tegelijk, maar ik kijk steeds wat het effect is. Waar nodig snijd ik de foto bij en zet ik de horizon recht. Deze simpele dingen maken dat je al snel dat ‘wauw’-effect realiseert.

Benieuwd hoe Snapseed werkt? In dit artikel van Zoom worden praktische tips gegeven voor het nabewerken van foto’s met Snapseed.

hoogtepunten Navarra
Deze foto heb ik bijvoorbeeld gemaakt met mijn telefoon en nabewerkt in Snapseed.

3. Wees subtiel

Wat je te allen tijde wilt vermijden is dat het anderen direct opvalt dat jij jouw foto bewerkt hebt. Als je het contrast en de verzadiging bijvoorbeeld teveel aanpast, wordt het er niet mooier van. En je wilt natuurlijk ook geen valse verwachtingen scheppen bij je medereizigers door je foto’s veel ‘mooier’ te maken dan de werkelijke situatie.

Wees daarom subtiel en voorkom daarom ‘overbewerking’. Zorg ervoor dat je zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid blijft, maar je foto’s nét een tikkeltje levendiger maakt.

Bron van Urederra Navarra

4. Vermijd standaard filters

Veel mensen vinden het wél mooi, dus dit is echt een smaak dingetje. Zelf gebruik ik nooit de ‘standaard’ filters in bijvoorbeeld Snapseed of Instagram. Naar mijn idee zien je foto’s er door het gebruik van standaard filters al snel uit als dertien-in-een-dozijn. En dat is natuurlijk precies wat je níet wilt. Kijk daarom liever per foto óf de foto überhaupt nabewerking nodig heeft en wat er dan nodig is.

vragen over de Trans Mongolië Express

5. Bewaar altijd het origineel

Soms, heel soms, ben ik nog niet helemaal blij met de foto’s die ik op mijn telefoon heb nabewerkt. Daarom bewaar ik ook altijd het origineel. Als ik dan tijd over heb, zet ik mijn foto’s over van mijn telefoon naar mijn laptop en bewerk ik de foto’s alsnog na in Lightroom. Lightroom is een professioneel programma en heeft naar mijn idee meer mogelijkheden dan Snapseed.

Tot zover mijn tips voor het nabewerken van je reisfoto’s op je telefoon. Heb jij nog handige tips voor mij en voor andere lezers?

Dit bericht is tot stand gekomen uit een samenwerking.

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Reiskoe 3 november 2020 - 15:49

Wij bewerkten onze foto’s altijd met lightroom via de telefoon, maar we willen binnenkort ook eens gaan experimenteren met snapseed voor al onze reisfoto’s te bewerken! Bedankt voor de tips!

Reageer

Laat een reactie achter