Home Persoonlijk 10x persoonlijke redenen om op wereldreis te gaan

10x persoonlijke redenen om op wereldreis te gaan

door Dewi
redenen om op wereldreis te gaan - Lion Rock Sri Lanka

Eindelijk is het zover en maken wij onze grote droom waar: we zijn op wereldreis! In de serie wereldreisvoorbereidingen hebben jullie al kunnen lezen wat er allemaal bij komt kijken als je besluit een lange reis te gaan maken. Zo heb ik jullie onder andere verteld hoe we ons budget hebben bepaald, wat we doen met ons huis en hoe we het doen met ons werk. Hoewel ik soms een tikkeltje impulsief kan overkomen, zijn we in dit geval zeker niet over één nacht ijs gegaan. In dit artikel deel ik 11 persoonlijke redenen om op wereldreis te gaan.

1. Dromen vangen

Dit is misschien wel een van de belangrijkste redenen om op wereldreis te gaan. Als kind wilde ik archeoloog worden, omdat ik stukjes van de wereld zou kunnen ontdekken. Dan zou ik weten hoe de wereld er vroeger uitzag en hoe de wereld is geworden, zoals die nu is. Iets later droomde ik ervan om net als Columbus nieuwe landen te ontdekken. Ik wilde Indonesië – het geboorteland van mijn oma – bezoeken. Door woestijnen trekken, paardrijden over de steppe, de hoogste bergen beklimmen, maar bovenal in contact komen met andere culturen, de wereld beter leren kennen én begrijpen.

Nu ik inmiddels 26 ben, vind ik dat het hoogste tijd wordt om mijn kinderdromen te vangen. De dingen te gaan doen waar ik altijd over heb gefantaseerd. Ik wil namelijk nooit spijt krijgen van dingen die ik níet gedaan heb.

Lees ook: Kinderdromen vangen: wij gaan op wereldreis

redenen om op wereldreis te gaan

2. Het avontuur lonkt

Een van de mooiste dingen van reizen vind ik de onvoorspelbaarheid. Dingen gaan vaak nét niet – of helemaal niet – zoals je had verwacht. Die onzekerheid is iets dat mij altijd blijft triggeren. Het houdt me scherp en geeft me een flinke dosis adrenaline. Niet weten waar je die avond slaapt, wat je gaat eten en ter plekke bedenken wat je volgende bestemming gaat zijn. Dat avontuur, dat is waar ik van houd.

3. Jezelf tegenkomen

Dit klinkt nogal cliché en ik ga op reis zeker niet ‘opzoek naar mijzelf’. Ik ben namelijk al de trotse eigenaar van een flinke dosis zelfkennis. Toch kom je jezelf op reis gegarandeerd een aantal keer tegen. Bijvoorbeeld tijdens een zware tocht van 20 km door de bergen in de stromende regen. Als je bij iedere stap uitglijdt, worden je conditie en doorzettingsvermogen echt wel even op de proef gesteld. Of als je keer op keer geconfronteerd wordt met armoede, hoe ga je daar dan mee om? Allemaal situaties waar je in het dagelijks leven niet vaak mee te maken krijgt. Op reis word je regelmatig met je neus op de feiten gedrukt en leer je jezelf nog net iets beter kennen.

redenen om op wereldreis te gaan

4. Je kunt ergens langer blijven hangen

Als ik een reis maak van 3 of 4 weken, ligt het tempo altijd vrij hoog. Ik merkte laatst dat ik daar eigenlijk heel moe van werd en het ook fijn vind om gewoon wat langer op een plek te blijven. Als je maar een paar weken hebt, moet je in dat geval altijd concessies doen. Ik ben me er uiteraard van bewust dat ik in een half jaar in Azië ook maar een selectief gedeelte kan zien, maar toch geeft het iets meer lucht. Ik wil tijdens deze reis echt meer aan slow travel doen en niet elke 2 -3 dagen mijn backpack weer opnieuw inpakken. Als ik het ergens erg naar mij zin heb, blijf ik graag wat langer hangen. Voor de dingen die we dan niet gezien hebben, komen we dan wel weer een keertje terug. Het wordt namelijk echt niet onze laatste reis naar Azië.

5. Leren van andere culturen

Op reis kom je veel in contact met andere culturen. Je leert over de gebruiken in een land, verschillende omgangsvormen, de religie, de geschiedenis en de eetgewoontes. Ik vind dat ontzettend interessant en het zet je vaak aan het denken. Ik probeer uit ieder land altijd datgene eruit te pikken dat bij mij past en wat ik toe kan passen in mijn dagelijks leven.

redenen om op wereldreis te gaan

6. Reizen werkt relativerend

Vroeger riep ik altijd dat ik weg wilde uit Nederland. Ik vond het maar een saai en plat land en ik wilde bergen om mij heen. Zwitserland dat leek me wel wat. Maar hoe meer ik reis, des te meer ik van Nederland ben gaan houden. Na de armoede en ellende die ik in sommige landen heb gezien, kan ik me soms echt niet meer voorstellen waar wij ons in Nederland soms druk om maken. We klagen steen en been over het weer, over de NS, over hondenpoep, over file’s en drukte. Op reis wacht je vaak geduldig tot de volgende bus komt en dan prop je jezelf daar in met je bagage op het dak en een kip op schoot. En vaak zie ik kinderen de grootste lol hebben met een lekke voetbal of een leeg blikje cola.

Sommige dingen kun je natuurlijk absoluut niet met elkaar vergelijken, maar reizen leert je wel relativeren. Ik ben ontzettend dankbaar dat mijn wieg in Nederland heeft gestaan en ik hoef hier echt niet meer weg. Ja, om te reizen. Maar wat ben ik blij dat ik vervolgens altijd weer thuis mag komen in ons kleine kikkerlandje.

redenen om op wereldreis te gaan

7. Mijn flexibiliteit wordt op de proef gesteld

Het is niet zo dat ik in Nederland niet flexibel ben. Best wel, maar tegelijkertijd ben ik ook heel erg stipt. Ik vind het vervelend als mensen te laat op een afspraak komen. Laat staan als ik zelf ergens te laat kom. Nou, dit zal ik op reis aardig los moeten laten.

In Azië sta je soms uren te wachten op een bus die niet komt. En staat er 4 uur voor die busrit? Maak er dan maar het dubbele van. Geen stress, geen paniek en kijk vooral niet zo benauwd op je horloge. Kom je er vandaag niet, dan kom je er morgen. Op reis wordt je flexibiliteit echt op de proef gesteld.

8. Vrijheid blijheid

Ik heb al vaker geschreven dat ik enorm gehecht ben aan mijn vrijheid. Ook in Nederland. Wie mij kent, zal dat volmondig beamen. Ik wil heel graag de mogelijkheid hebben om mijn dagen op mijn manier in te delen en de regie over mijn eigen leven behouden.

En hoera, op reis hebben we onze tijd volledig aan onszelf! We kunnen ’s ochtends wakker worden en bedenken wat we gaan doen. We kunnen onze backpacks inpakken en weer verder reizen of nog een nachtje blijven hangen. Of twee. Of drie. We hoeven nergens op een bepaald moment te zijn en dat lijkt me héérlijk.

9. Mijn smaakpapillen verwennen

Een reis door verschillende landen is vaak ook een culinair avontuur. Ieder land heeft eigen specialiteiten, maakt gebruik van andere kruiden en heeft bijzondere eetgewoontes. Ik ben gek op Aziatisch eten (vooral Indisch en Indiaas) en ben heel benieuwd naar de culinaire verschillen tussen de landen die wij gaan bezoeken. Daarnaast hoop ik een aantal kookworkshops te gaan doen, zodat ik die exotische smaken weer mee naar huis kan nemen.

redenen om op wereldreis te gaan

10. You only live once

Dat klinkt een beetje dramatisch, maar het is wel de reden dat ik NU op wereldreis wil gaan. Een goede gezondheid is namelijk niet vanzelfsprekend. Ook niet op onze leeftijd. Helaas hebben we dat in onze vrienden- en kennissenkring van dichtbij gezien. En ook mijn vader heeft 9 jaar lang gevochten tegen zijn ziekte. In mei van dit jaar heb ik hem met intens veel verdriet en veel te vroeg moeten laten gaan. Zo’n 30 jaar geleden maakten mijn ouders een wereldreis van 2 jaar. Als zij hadden gewacht tot hun pensioen hadden ze dit nooit meer kunnen doen. Zij werden destijds ook voor gek verklaard, maar hebben wel hun droom waargemaakt. En dat pakt niemand hen ooit meer af. Voor mij was dit echt wel een reden om mijn uitstelgedrag aan de kant te schuiven en er nu echt voor te gaan. Het juiste moment voor een wereldreis bestaat namelijk niet, dat moet je zelf creëren. Als je iets écht wilt, is er heel veel mogelijk.

Tot zo ver mijn redenen om op wereldreis te gaan. Wat zijn voor jouw redenen om wel of niet een lange reis te willen maken?


Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

5 reacties

Shamira | Wander Rebel 6 juli 2018 - 15:52

Herkenbare redenen! Wat verdrietig om te lezen van je vader, maar ook mooi dat hij een voorbeeld is van genieten van het leven zolang dat kan. Die wereldreis neemt niemand hem meer af 🙂

Reageer
Patricia 4 juli 2018 - 01:50

Superveel plezier guys! We snappen precies waar je het over hebt 😉 na 15 maanden hebben wij er in elk geval nog geen genoeg van! GENIET!!

Reageer
Dewi 5 juli 2018 - 10:21

Dankjewel!! ooh… wauw 15 maanden. Heerlijk zeg 🙂

Reageer
Linda | travellersoftheworld 2 juli 2018 - 23:16

Hele herkenbare redenen! Wij willen hierdoor ook echt heel graag op wereldreis. Ik ben Nederland ook meer gaan waarderen en heb ontdekt dat ik stiekem best nationalistisch ben. De vrijheid is nog wel het fijnste, je kun lekker langer blijven ergens, maar bevalt het niet? Dan ben je ook zo weer weg! Heel veel plezier op jullie reis, ik ga het zeker volgen en ben heel erg benieuwd naar de foto’s en verhalen.

P.s in je titel heb je het over 11 redenen, maar de nummers gaan tot 10

Reageer
Dewi 5 juli 2018 - 10:21

Dankjewel Linda! Leuk dat je ons gaat volgen. En thanks, ik ga het nog even aanpassen 🙂

Reageer

Laat een reactie achter