Home Azië 15 redenen om China op je bucketlist te zetten

15 redenen om China op je bucketlist te zetten

door Dewi
redenen om china op je bucketlist te zetten - rijstvelden van Longji

Jarenlang riep ik dat ik nooit naar China wilde. Het land sprak me totaal niet aan. Ik was kampioen in redenen verzinnen om niet naar China te gaan, maar inmiddels ben ik om. Het land heeft ontzettend veel te bieden. Vorig jaar ging ik voor het eerst naar China en hoewel het land mij zo nu en dan tot waanzin dreef, ga ik dit jaar voor de tweede keer. Ik kan niet wachten om meer van dit fascinerende land te ontdekken. In dit artikel geef ik je 15 redenen om China op je bucketlist te zetten.

1. China is anders

China is anders. Echt heel anders. Van servies verpakt in plastic tot zingen in het park. Van smartphone verslavingen tot plassende kinderen op straat en van bijzondere gerechten tot pleindansen. Geen land waar ik mij zo vaak over dingen heb verwonderd als in China. Juist dat is misschien wel een van de belangrijkste redenen om China op je bucketlist te zetten.

Lees ook: Typisch Chinees: 10x wonderlijke gewoontes in China.

2. Overweldigende natuur

De natuur in China is fabelachtig. Ik heb maar een klein stukje van China gezien, maar nergens zag ik zulke mooie rijsterrassen als de rijstvelden van Longji en nergens zag ik zulke mooie karstgebergten als in Yangshuo. De natuur in China benam mij de adem en ik genoot van de rust, de stilte en van alles wat er om mij heen te zien was. Dit jaar gaan we terug naar China en zijn we van plan om het natuurschoon van Zhangjiazjie National Forest Park (het decor van de Avatar-movie) en de provincie Yunnan te bewonderen.

redenen om china op je bucketlist te zetten - karstgebergten van Yanshuoredenen om china op je bucketlist te zetten - rijstvelden van Longji

3. Een van de zeven moderne wereldwonderen bekijken

Hoeveel van de zeven moderne wereldwonderen heb jij al gezien? Ik eigenlijk maar 1: het Colosseum in Rome. Dit jaar komt daar eentje bij en gaan we vanuit Beijing naar de Chinese Muur. Ik kijk er enorm naar uit om dit indrukwekkende wereldwonder te aanschouwen. We zijn van plan om een rustig deel te bezoeken. Heb jij nog tips voor ons?

4. Imposante skylines

Naar mijn idee gaat de stedelijke ontwikkeling nergens zo snel als in China. Shenzhen was 30 jaar geleden bijvoorbeeld nog een vissersdorpje. Nadat de regio werd aangewezen als Special Economic Zone, ging het ineens rap. Het vissersdorp groeide uit tot een stad met bijna 12 miljoen inwoners. Dit levert indrukwekkende skylines op. Ook in Hongkong was ik onder de indruk van de smalle wolkenkrabbers, die eruit zagen als uit de kluiten gewassen lucifers. Ongelofelijk om te zien wat ruimtegebrek met een stad doet. Ik kan niet wachten om dit jaar de iconische Skyline van Shanghai te bewonderen.

redenen om china op je bucketlist te zetten - skyline Hongkong redenen om china op je bucketlist te zetten - skyline Hongkon

5. Niet echt een standaard vakantieland

Je kunt veel van China zeggen, maar niet dat het een standaard vakantieland is. Zoals ik bij het eerst puntje al aangaf, is China echt heel anders. Reizen door Europa is geweldig en er zijn nog veel plekken die ik hier zou willen bezoeken, maar waarom niet eens iets compleet anders? Een reis door China is hoe dan ook een onvergetelijke ervaring.

6. Je kunt de meest vreemde dingen eten

Babi Pangang, Foe yong hai of een lekkere loempia? Nee, het eten in China is niet te vergelijken met het eten van het Chinese afhaalrestaurant bij jou in de buurt. Regelmatig heb ik in China heerlijk gegeten. Schelpdieren, gewokte groenten, noodle- en rijstgerechten en natuurlijk dumplings. Verder heb ik op foodmarkten mijn ogen uitgekeken over wat je daar allemaal kon krijgen. Chinezen hebben de naam dat alles dat kan kruipen ook wordt gegeten. Dit is natuurlijk wat overdreven, maar feit is wel dat ze in China meer eten dan wij in Nederland gewend zijn. Tijdens onze reizen in Azië zagen we al veel gekke dingen, maar in China ging het nog net een stapje verder. Zo zagen we op de streedfoodmarkt in Guilin naast de delicatesse kippentenen ook schildpadden, diverse insecten en ondefinieerbare dingen op stokjes. Hoewel ik van huis uit heb meegekregen dat ik altijd alles moet proberen, heb ik mij hier maar niet aan gewaagd.

Voordat ik je bang maak, maak je geen zorgen! Je kunt deze dingen in China prima vermijden en ik heb eigenlijk vooral genoten van het Chinese eten.

redenen om china op je bucketlist te zetten - Chinees eten

7. Super snelle treinen

In China zijn de afstanden gi-gan-tisch. Het land heeft een oppervlakte van 9.597.000 km2. Ter vergelijking: Nederland is 41.543 km2 (Wikipedia). Dit betekent dat Nederland 231 keer in China past. Gelukkig zijn er supper snelle highspeed treinen, die makkelijk de 300km per uur halen. De reis van Beijing naar Shanghai – een afstand van zo’n 1200 kilometer – kost je met de snelste trein slechts 4,5 uur. Dat is net zover als van Rotterdam naar de Pyreneeën!

8. Zoveel WOW-momenten

Vaak zijn landen onvergetelijk als je regelmatig WOW-momenten ervaart. Dit heb ik vaak bij schitterende landschappen, imposante skylines, speciale lokale rituelen en gewoontes, een bijzondere ontmoeting of een waanzinnige keuken. Eerlijk is eerlijk: China heeft dit allemaal. Er zijn weinig landen waar ik zo vaak een WOW-momentje heb gehad als in China.

redenen om china op je bucketlist te zetten - rijstvelden van Longji

9. En ongeveer evenveel HUH-momenten

Tegelijkertijd is er geen land waar ik zo vaak van de ene verbazing in de andere ben gevallen als China. Dit leidde tot heel veel HUH-momentjes. Bijvoorbeeld toen we langs een fotoshoot liepen waar een kersvers bruidspaar gefotografeerd werd. De man stond op een krukje om langer te lijken dan zijn vrouw. Huh? Of die keer dat er voor mijn neus een kind opgetild werd om in de goot van een belachelijk chique hotel zijn behoefte te doen. Echt waar? Ja! Of toen we door een park in Shenzhen liepen en verschillende mensen op enkele meters van elkaar allemaal hun eigen muziek zaten te spelen. Huh? Alles door elkaar? Jazeker. Al die huh-momenten leiden ertoe dat een reis door China je voor altijd bij zal blijven. Wat mij betreft één van de belangrijkste redenen om China op je bucketlist te zetten.

10. Je kunt er geweldig mensen kijken

Hoewel Chinezen in Nederland niet bekend staan om hun nette manieren en ze vaak geen Engels spreken, is het een bijzonder volk. Mensen kijken is sowieso een van mijn favoriete bezigheden op reis, maar in China werd dit wel naar het next level getild. Wat dacht je bijvoorbeeld van pleindansen? Of spelletjes Mahjong spelen langs de rivier? Of zingen en muziek maken in het park? En het liefst allemaal door elkaar heen? Eén van de mooiste dingen aan China vond ik om te zien hoe iedereen zich in de openbare ruimte lekker laat gaan en volledig zichzelf is. Wat dat betreft lijken Chinezen weinig schaamte te kennen. Iets waar we in Nederland soms nog wel iets van kunnen leren.

redenen om china op je bucketlist te zetten - mensen kijken

11. Interessante cultuur

China heeft één van de oudste beschavingen ter wereld, iets waar de Chinezen trot op zijn. En hoewel de moderne en stedelijke ontwikkeling in China ongelofelijk snel gaat, is de geschiedenis in het land voelbaar. Op veel plekken kun je nog bezienswaardigheden zien, die tekenend zijn voor de Chinese geschiedenis. Voorbeelden zijn de Verboden Stad in Beijing, het Terracotta leger in Xi’an of de Franse concessie in Shanghai.

12. Heel veel verschillende werelden in één

Eén van de leukste dingen aan China is de enorme diversiteit. In zo’n groot land begeef je je regelmatig in verschillende werelden. En dat allemaal in één land. Het ene moment struin je bijvoorbeeld nog door een miljoenenstad, terwijl je het volgende moment langs prachtige rijstvelden loopt waar rijstplantjes gezaaid worden. Tijdens een reis door China kom je langs hypermoderne steden, traditionele dorpen, berggebieden, rotsen, theevelden en noem maar op. De ene dag loop je te rillen van de kou en wens je dat je een warme jas mee had. De volgende dag trek je je korte broek en je t-shirtje weer aan en ben je al heel snel oververhit. Ook dat is China.

redenen om china op je bucketlist te zetten - rijstvelden van Longji

13. Fantastische massages

Waar Chinezen zijn, zijn massages. En dat is helemaal niet vervelend! Maak hier in China dan ook vooral gebruik van. Het land kan nogal overweldigend zijn, dus niets fijner dan na al die indrukken even te ontspannen.

Tip: wij nemen meestal eerst een voetmassage om te kijken of het wat vinden. Als het een fijne massage is, doen we er daarna meestal een hoofd- en/of gezichtsmassage achteraan.

14. Jij bent de bezienswaardigheid

Als je blond bent val je al snel op in China. En als je heel lang bent helemaal. Je wordt dan ook al heel snel zelf een bezienswaardigheid in China. Gevraagd en ongevraagd, te pas en te onpas, of je wilt of niet worden er dan ook foto’s van je gemaakt. Soms een tikkeltje irritant als er om de havenklap een camera in je gezicht wordt gedrukt, maar het heeft ook wel iets heel grappigs. Bovendien leverde het leuke plaatjes voor onszelf op!

redenen om china op je bucketlist te zetten - fotomomentje

15. Offline tijd achter de Great Firewall of China

Hoewel Chinezen vergroeid lijken te zijn met hun smartphone, hebben zij geen toegang tot onze bekende social mediakanalen. Tijdens een reis door China zit je verscholen achter de Great Firewall of China. Geen Facebook, Twitter, Instagram of What’s app. En hoewel je met een VPN-verbinding – als je geluk hebt – wel toegang kunt krijgen tot social media, is het ook wel eens lekker om wat meer tijd offline door te brengen toch?

Tip: het is natuurlijk wel prettig om tijdens je reis door China contact te kunnen houden met het thuisfront. Wij hebben daarom WeChat (de Chinese versie van What’s app) geïnstalleerd op onze eigen telefoons en op die van onze ouders.

Tot zover de redenen om China op je bucketlist te zetten. Heb ik je overtuigd? Of ben je al eens in dit bijzondere land geweest en heb je nog tips voor mij en voor andere reizigers?


Meer lezen over China?

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter