Home Rusland Recept voor borsch: zo maak je rode bietensoep uit Rusland!

Recept voor borsch: zo maak je rode bietensoep uit Rusland!

door Dewi
Recept voor borsch uit Rusland-2

Voordat wij aan de legendarische treinreis van Moskou naar Beijing begonnen, had ik maar weinig vertrouwen in de Russische keuken. Ik stelde me zo voor dat het vooral veel, vet en vlezig was. Niet heel aantrekkelijk voor een vegetariër. Maar ik moet zeggen: het Russische eten heeft me verrast. In positieve zin, want ik heb hier werkelijk fantastisch gegeten. Eén van de gerechten waar ik al snel aan verslingerd raakte, was borsch, oftewel rode bietensoep.

Ik toverde rode bieten uit mijn ‘Magic Box’

Sinds kort maak ik gebruik van Too Good To Go, een app om voedselverspilling tegen te gaan. Want we kunnen wel ons best doen om op reis een zo’n laag mogelijke voetafdruk achter te laten, maar het grootste gedeelte van het jaar zijn we gewoon thuis. Daarom probeer ik niet alleen duurzamer te reizen, maar ook in mijn dagelijks leven zoveel mogelijk te letten op duurzaamheid. Too Good To Go is één van de manieren, waarop ik probeer mijn steentje bij te dragen.

Het werkt heel simpel. Via de app kun je een ‘Magic Box’ kopen bij jou in de buurt. Wat er zo magisch aan is?  In je Magic Box zit overtollig eten dat nog lekker is, maar niet meer verkocht kan worden en anders door winkels en restaurants weggegooid zou worden. Denk bijvoorbeeld aan bakkers, die elke dag vers brood bakken of groente en fruit dat niet meer verkocht kan worden. Je weet nooit van te voren wat er in je Magic Box zit, dus het is elke keer weer een verassing!

En zo toverde ik uit mijn laatste ‘Magic Box’ een halve kilo rode bieten. In eerste instantie schoot de ‘wat moet ik daar nou mee’-gedachte  direct door mijn hoofd. Ik eet echt NOOIT bietjes. Maar het leuke van Too Good To Go is niet alleen dat je helpt om voedselverspilling tegen te gaan, het doet ook nog eens een beroep op je creativiteit.

Eenmaal thuis bedacht ik me dat dit een uitstekend moment was om zelf eens te proberen om die heerlijke Russische borsch te maken. En het resultaat mag er zijn.

Recept voor borsch uit Rusland-2
Borsch: rode bietensoep uit Rusland

Wil je ook rode bietensoep maken? Dit is het recept:

Ingrediënten voor borsch: rode bietensoep uit Rusland

In Rusland eet je borsch vaak met vlees, vaak met gehakt of met gebakken spekjes. Een enkele keer heb ik ook vegetarische borsch kunnen eten. Omdat ik zelf geen vlees meer eet, deel ik hier een recept voor vegetarische borsch. Als je wilt, kun je er uiteraard zelf vlees aan toevoegen.

 • 500 gram rode bieten (ik gebruikte verse bieten en heb dat aangevuld met voorgekookte bieten)
 • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
 • 2 rode uien
 • 4 teentjes knoflook
 • 200 gram wortels
 • 200 gram aardappels
 • 200 gram spitskool
 • 4 laurierblaadjes
 • 1,5 liter tuinkruidenbouillon
 • Zure room
 • 5 tl verse dille
 • Zwarte peper
Recept voor borsch uit Rusland-2

Bereiding borsch

Bereid alle ingrediënten voor door de rode bieten, aardappels en wortels in blokjes van ongeveer een centimeter groot te snijden en maak van de spitskool in dunne reepjes. Snipper de uien en hak de knoflook fijn.

Verhit een laagje olijfolie in een grote soeppan en fruit de ui, knoflook, zwarte peper en laurierblaadjes op hoog vuur tot de uien glazig zijn. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Voeg vervolgens de gesneden bieten, aardappels, wortel en spitskool toe. Meng alles goed door elkaar en schenk de tuinkruidenbouillon erbij.

Plaats een deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de soep vervolgens op laag vuur zo’n 20 minuten door pruttelen. Hak ondertussen de verse dille fijn en voeg dit vlak voor het opdienen toe aan de soep. Schep de soep in kommen en voeg aan elke kom een theelepel crème fraîche toe. Garneer met een klein beetje verse dille en voeg naar smaak nog wat zwarte peper toe.

Laat je het me weten als je deze rode bietensoep uit Rusland gemaakt hebt? Ik ben heel benieuwd!

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter