Wereldse gerechten: recept voor sambal goreng tempeh uit Indonesië

Wereldse gerechten: recept voor sambal goreng tempeh uit Indonesië

De Indische keuken is één van mijn favorieten. Hoewel ik harstikke blond ben en het eigenlijk niet meer aan mij te zien is, heb ik nog een klein beetje Indische wortels. Mijn oma komt namelijk uit Batavia, het huidige Jakarta. Ik groeide dan ook op met de Indische keuken, want bij ons thuis werd er regelmatig Indisch gekookt. Doordeweeks vaak eenvoudig, maar soms ook hele rijsttafels met 10 verschillende gerechten. Vooral als er mensen bij ons kwamen eten. Ik smulde ervan en dat doe ik nog steeds. Eén van mijn favoriete ingrediënten uit de Indische keuken is tempeh. Vandaag deel ik het recept voor sambal goreng tempeh, zoals ik dit thuis regelmatig maak.

Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh – de naam zegt het al – betekent tempeh gebakken in sambal (of in een kruidenmengsel). Goreng betekent namelijk niets anders dan ‘gebakken’. Sambal goreng tempeh zijn reepjes krokant gebakken tempeh in een stroperig kruidenmengsel van onder andere sambal, ui, knoflook en ketjap. Het is absoluut één van mijn lievelingsgerechten uit de Indische keuken en mag wat mij betreft ook niet ontbreken bij een rijsttafel.

Sambal goreng tempeh is eenvoudig te maken en daarom ook een heel fijn ‘doordeweeks’ gerecht. Lekker met nasi of bami goreng. Ik eet dit gerecht ook graag met sambal goreng boontjes en witte rijst.

sambal goreng tempeh

Ingrediënten

 • blok tempeh van 500 gram
 • 2 gesnipperde uien
 • 3 tenen geperste knoflook
 • 1 tl fijngesneden gember
 • 1,5 el sambal oelek
 • 1 tl laos
 • 1 tl djinten (gemalen komijn)
 • 8 el ketjap manis
 • zonnebloem olie (of kokosolie)

Bereiding sambal goreng tempeh

Snijd de tempeh in dunne reepjes. Hoe dunner je de tempeh snijdt, des te krokanter het wordt. Let er wel op dat je de tempeh ook weer niet te dun snijdt, want dan blijft er tijdens het bakken weinig van over. Zelf snijd ik de tempeh meestal over de breedte in plakken van een halve centimeter. Die plakken snijd ik dan in drieën, zodat ik lange dunne repen over houdt. De lange repen snijd ik vervolgens weer ik stukjes van zo’n 2 centimeter.

Verhit een flinke scheut zonnebloemolie (of kokosolie) in een grote wokpan en voeg de reepjes tempeh toe. Bak de tempeh bruin en krokant. Bedek ondertussen een bord met keukenpapier. Schep de tempeh – als het donkerbruin is – op het bord en laat uitlekken.

Verhit in de wokpan opnieuw een beetje zonnebloemolie en fruit de ui, knoflook, sambal oelek, gember, laos en djinten. Bak dit ongeveer 3 minuten en voeg vervolgens de ketjap toe en wacht tot de ketjap begint te bubbelen. Schep vervolgens de tempeh erdoor en zorg ervoor dat alle reepjes bedekt zijn met een laagje ketjap. Zet het vuur laag en bak het geheel nog zo’n 10 minuten. Voeg naar smaak eventueel nog wat extra ketjap toe.

Koen en ik eten van deze hoeveelheid tempeh met zijn tweeën meestal 2 dagen, dus ik ga ervan uit dat dit voldoende is voor 4 personen.

sambal goreng tempeh

Laat je het me weten als je de sambal goreng tempeh gemaakt hebt en hoe het smaakte? Ik ben heel benieuwd!

Recept voor borsch: zo maak je rode bietensoep uit Rusland!
Dit zijn mijn favoriete bezorg- en afhaalrestaurants in Utrecht!
Uit eten in Utrecht: dit zijn mijn favoriete restaurants in Utrecht
Eten in Vietnam: 8x mijn favoriete Vietnamese gerechten
Eten in Sri Lanka: 8x de lekkerste gerechten uit Sri Lanka
Eten in Maleisië: 11x de lekkerste gerechten uit Maleisië

4 Comments

 1. Dat ziet er heerlijk uit! Ik vind Indonesisch echt heerlijk! Zowel in Indonesie als hier in Nederland om zelf te maken. Ik ga dit binnenkort een keer proberen! Leuk!

  Reply
 2. Aaahhhhhh………..mijn favoriete gerecht. Maak het zelf ook graag. Gebruik het originele recept van mijn Indische oma. Yammie!!!!

  Reply

Leave a Comment.