De Vietnamese loempia is wereldberoemd. Toch lijkt de loempia in Vietnam niet op de Vietnamese loempia’s die je hier in Nederland koopt. Ze zien er veel minder perfect uit, maar smaken des te beter! Een variant op de gefrituurde loempia zijn de fresh springrolls. Dit is absoluut een van mijn favoriete gerechten uit Vietnam. Tegenwoordig maak ik deze verse loempiaatjes bijna wekelijks (soms zelfs dagelijks) thuis. Het is een heerlijke – en gezonde – snack voor tussendoor, maar ook perfect voor de lunch! Lekker, licht verteerbaar en makkelijk mee te nemen. In dit artikel deel ik mijn recept voor fresh springrolls met jullie.
Fresh Springrolls
Deze verse Vietnamese koude loempiaatjes worden ook wel lenterolletjes genoemd. In Vietnam heten ze goi cuon. De loempia’s worden gemaakt van rijstvellen, die bestaan uit niet veel meer dan rijstmeel, zout en water. De rijstvellen worden gevuld met verse groenten en kruiden en vlees of vis. Zelf ga ik altijd voor een vegetarische variant. De loempia’s worden gegeten met een lekker dipsausje, meestal pindasaus.
Ingrediënten voor 10 Springrolls
- 10 vellen rijstpapier (te koop bij de toko)
- 150 gram rijstnoedels
- 1/4 komkommer
- een handje taugé
- 2 el sesamsaadjes
- een handje geraspte wortel
- een handje verse koriander (mocht je niet van koriander houden, dan is peterselie een goed alternatief)
- peper
- zout
Ingrediënten voor het dipsausje
- 4 el pindakaas
- 3 el ketjap manis
- 1/4 tl tamarinde
- 1/2 tl sambal oelek
- 1 tl gembersiroop
- 1/4 tl djinten (komijn)
- 1/4 tl ketoembar (koriander)
Bereiding
Rooster de sesamzaadjes in een koekenpan tot ze een goudbruine kleur hebben. Haal ze eruit en leg ze in een kommetje. Kook de rijstnoedels kort, zoals op de verpakking staat aangegeven en kook vervolgens de taugé. Snijd de komkommer in reepjes en haal de koriander blaadjes van de stengels. Maak een schaal (of plank) met alle gesneden groenten, kruiden, sesamzaadjes en rijstnoedels.
Week één vel rijstpapier zo’n 10 seconden in een platte schaal met warm water en leg het vel uit op een bord of snijplank. Leg de vulling op ongeveer eenderde van het rijstvel. Begin met de sesamzaadjes en leg hier vervolgens de rijstnoedels, taugé, komkommer, koriander en geraspte wortel op. Voeg naar smaak wat peper en zout toe.
Vouw vervolgens de onderkant over de vulling heen en de zijkanten naar binnen. Rol de loempia’s strak op. Herhaal deze stappen tot je loempiavellen op zijn.
Mix tenslotte de ingrediënten voor het pindasausje door elkaar. Mocht de saus nog iets te dik zijn, dan kun je iets water toevoegen. Geen zin om pindasaus te maken? Sweet Chili loempiasaus smaakt er ook erg lekker bij. Leg de loempia’s op een bord en serveer met een lekker dipsausje.
Laat je het me weten als je de fresh springrolls gemaakt heb en hoe ze smaakten? Ik ben heel benieuwd!
Meer lezen?
- Wereldse gerechten: een heerlijk recept voor Surinaamse bami
- Maleisische kipcurry met Roti Jala – recept van masterchef Imelda Harris
- Lees hier al mijn artikelen over Vietnam
2 reacties
Ik heb de fresh springrolls al geproefd. Ze zijn heerlijk en erg gezond. Lekker als lunch. Of bij nasi of bami goreng!!
Fijn dat je ze zo lekker vond. Bij de bami smaakten de fresh springrolls inderdaad ook erg goed!