Home Azië 7 praktische reistips voor reizen door Sri Lanka

7 praktische reistips voor reizen door Sri Lanka

door Dewi
Reistips vervoer tuktuk

Sri Lanka is geen moeilijk te bereizen land. Integendeel zelfs. De vriendelijke bevolking geeft je maar al te graag tips en wijst je vriendelijk de weg. Bovendien spreken veel mensen Engels, een erfenis van de Britten. Desondanks zijn een er een aantal zaken die het reizen door Sri Lanka nog makkelijker maken. In deze blog geef ik een aantal praktische reistips voor Sri Lanka.

Reistip #1: Koop een Sri Lankaanse simkaart

Hoewel het natuurlijk heerlijk is om tijdens je vakantie even een ‘offline’ periode in te lassen, is het heel handig om in Sri Lanka een simkaart te kopen. Het is namelijk een stuk goedkoper om naar Sri Lankaanse nummers te bellen met een lokale simkaart dan met je Nederlandse simkaart. Heel handig als je een accommodatie of een tour wilt reserveren of een dealtje hebt gesloten met een tuktuk-driver.

Wij hebben de simkaart echter niet in de eerste plaats aangeschaft om naar lokale nummers te kunnen bellen, wel vanwege GoogleMaps. Het is heel leuk om er in Sri Lanka zelfstandig op uit trekken door een scooter of een fiets te huren. Super handig om dan GoogleMaps aan te kunnen zetten, zodat je altijd weet waar je bent. Ook in de kleinere dorpjes op het platteland.

Een simkaart kun je aanschaffen bij kleine telefoonwinkels. Deze zijn in de grote steden voldoende aanwezig. Het aanschaffen van een simkaart kost 600 rupee (€3,75). Hiervoor heb je 2GB internet en 100 belminuten. Het opwaarderen van je simkaart kun je doen bij de zogenaamde ‘dialog’ winkels. Veel kleine winkeltjes hebben wel een uithangbord aan hun gevel met ‘dialog’ erop. Het opwaarderen van het internet kost 200 rupee (€1,20) per GB.

Reistip #2: Neem een internationaal rijbewijs mee

Toen wij in Vietnam een scooter huurden, kregen wij flink wat commentaar van het thuisfront. We zouden niet verzekerd zijn geweest als er iets was gebeurd. Gelukkig is alles goed gegaan, maar om die reden hebben we dit jaar van tevoren uitgezocht welke documenten nodig zijn voor het huren van een scooter in Sri Lanka.

Als je het leuk vindt om een scooter te huren en lekker zelf rond te toeren, is het handig om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Wij hoorden achteraf dat je officieel een tijdelijk Sri Lankaans rijbewijs moet kopen en dat je deze op het vliegveld van Colombo met een internationaal rijbewijs kunt aanschaffen. Daarnaast is het tijdelijke rijbewijs in Colombo zelf verkrijgbaar bij Automobile Association of Ceylon (40 Sir Mohamed). Op deze manier ben je ook verzekerd tegen eventuele schade. Een internationaal rijbewijs kun je kopen bij de ANWB en kost €17,95 voor leden en €18,95 voor niet-leden. Neem een pasfoto en je rijbewijs mee als je dit gaat halen!

Reistip #3: Reis met local transport

Sri Lanka is slechts anderhalf keer zo groot als Nederland, maar vergis je niet in de reistijden! Wat een klein stukje lijkt op de kaart en waar je in Nederland slechts twee uur over zou doen, kun je in Sri Lanka soms rustig 6 uur over doen. Tijdens onze reis hebben we alleen maar met lokaal vervoer gereisd. Het reizen met lokale bussen of met de trein is heel gemakkelijk in Sri Lanka. Op de busstations in de grote steden staan de plaatsnamen in het Engels aangegeven bij de bushaltes. In kleinere plaatsen ga je langs de weg staan en houd je gewoon een bus aan. Easy as that en spotgoedkoop! Voor langere afstanden betaal je echt maar 2 of 3 euro per persoon.

De bussen en treinen kunnen wel aardig druk en warm zijn. Soms sta je enige tijd in een volgepropte bus of trein, maar meestal kun je na een tijdje wel zitten. Ik vond het reizen met local transport in Sri Lanka een ervaring op zichzelf. Regelmatig stappen mannen met homemade hapjes en koele drankjes de bus in. De snackjes die zij verkopen, krijg je dikwijls verpakt in het wiskunde huiswerk van de kinderen. Bovendien is het erg gezellig. De vriendelijke glimlach van de lokale mensen, de interesse en de muziek maakten een reis in een lokale bus of trein een fantastische beleving, die echt wat toevoegde aan onze reis door Sri Lanka.

Reistips vervoer trein Sri Lanka

De treinreis van Kandy naar Ella wordt bovendien één van de mooiste treinreizen ter wereld genoemd. En terecht wat mij betreft. Tijdens deze treinrit genieten we van prachtige vergezichten. De bergen verwelkomen ons van een afstand, tot we omgeven zijn door deze vriendelijke reuzen. We komen langs prachtige groene theeplantages en gaan dwars door valleien. Deze treinrit is echt een unieke ervaring als je een reis door Sri Lanka maakt en mag je eigenlijk echt niet missen!

reistips vervoer Kandy Ella

Reistip #4: Stopcontacten

Sri Lankaanse stopcontacten hebben drie gaten, twee onder en één grote boven. Nederlandse stekkers passen over het algemeen wel, maar hebben geen derde poot waardoor geen contact gemaakt wordt. Wij hadden een wereldstekker meegenomen, maar eenmaal in Sri Lanka bleek deze niet te werken. In ons guesthouse vroegen we waar we een werkende stekker konden kopen, maar dit was niet nodig zeiden zij. Een balpen was genoeg. Hij stopte een plastic (!) balpen in het bovenste gaatje en de stekker in de onderste twee. Wel moesten we de stroom uitzetten als we de balpen erin stopten. Naast het stopcontact zit meestal een klein knopje waarmee je de stroom aan en uit zet. Wij hebben op deze manier gebruik gemaakt van de stopcontacten in Sri Lanka, maar let op: gebruik maken van deze truc is geheel op eigen risico! Je kunt ook gewoon ter plaatse een werkende stekker kopen.

Reistip #5: Neem een zaklamp mee

Dit ligt een beetje in het verlengde van het vorige punt. In Sri Lanka wil de stroom nog wel eens uitvallen, vooral in de dorpen en in de bergen. Plots gaat dan overal het licht uit en is het écht ineens heel donker. Soms kan het ook wel even duren voordat het licht weer aangaat. Heel gezellig als je in een restaurantje zit te eten, want dan komen ineens overal kaarsjes vandaan.

Als je onderweg bent of in je guesthouse zit, is het ook wel prettig als je nog iets kunt zien. Daarom is het heel handig om een zaklamp mee te nemen als je een reis door Sri Lanka maakt.

Reistip #6: Neem een creditcard mee

Onze Nederlandse pinpassen van de ING en SNS werden vaak niet geaccepteerd bij pinautomaten in Sri Lanka. Wij konden eigenlijk alleen geld opnemen bij de HBN-bank, maar deze zit niet overal. Daarom was ik heel blij met onze VISA-kaart, die ons toch wel regelmatig uit de brand geholpen heeft.

Reistip #7: Fotograferen

Sri Lanka is een ontzettend divers land, wat het een prachtige bestemming maakt om veel te fotograferen. Toch is het handig om met een aantal dingen rekening te houden. Niet alle mensen vinden het bijvoorbeeld fijn om gefotografeerd te worden. Daarom is het netjes om het eerst even te vragen en meestal is het dan geen enkel probleem. Sommige mensen – zoals de theepluksters op de plantages – verwachten in ruil voor een mooie foto wel een kleine fooi. Deze mensen hebben ook echt een heel laag inkomen (€4,50 per dag), waardoor een fooi erg welkom is!

Verder is het niet toegestaan om te poseren voor een Boeddhabeeld, omdat het als respectloos wordt gezien als je je rug naar een Boeddha toekeert. Ook mag je geen foto’s maken van militaire checkpoints of van soldaten.

Reistips fotograferen

Reistips fotograferen pollonaruwa

Heb je nog vragen over reizen naar Sri Lanka? Stuur me dan een mailtje of laat hieronder een reactie achter.  Ik help je met veel plezier! Ben je ook in Sri Lanka geweest en heb je zelf nog handige reistips voor andere reizigers? Dan hoor ik deze ook heel graag!

Dit vind je vast ook leuk!

9 reacties

Ingrid 6 april 2019 - 22:37

Wat lastig en ook wel vreemd dat die speciale wereldstekker niet werkte. Ik heb er 2. Hopelijk werkt die want wil wel veilig m’n apperatuur kunnen opladen. (Omdat dat met die balpen op eigen risico is)

Reageer
Dewi 15 april 2019 - 09:22

Ja snap ik helemaal, hoop dat het werkt! 🙂

Reageer
Marie 22 augustus 2017 - 16:05

Leuk dat ik deze blog gevonden heb! Ik plan in het voorjaar van 2018 een reis van 2 weken naar Sri Lanka. We zijn aan het overwegen om de gehele route per moto te doen. Ik lees echter dat het verkeer er zéér gevaarlijk is. Hoe vind jij het daar? is het vergelijkbaar met Vietnam ?

groetjes

Reageer
Dewi 25 augustus 2017 - 17:30

Hoi Marie, leuk dat je naar Sri Lanka gaat! De wegen zijn naar mijn idee wel iets minder ontwikkeld dan in Vietnam en het is erg druk. Wij hebben zelf alleen in Tangalle een scooter gehuurd voor een dag, maar de hele reis had ik denk ik niet gedurfd. Het land is wel heel makkelijk te bereizen met de bus en de trein. Dat kan ik zeker aanraden 🙂

Reageer
Hoera! 1 jaar Backpack vol verhalen! 27 juli 2017 - 18:54

[…] 5. Praktische reistips reizen Sri Lanka […]

Reageer
Anne-Marije 21 juni 2017 - 13:07

Hoi hoi een super leuke uitgebreide en handige blog heb je geschreven! ik heb een vraag. Waar op het vliegveld kan je precies een tijdelijk rijbewijs halen? Hoe heet die winkel of balie? En hoeveel kost dit?

thanks voor je reactie

Reageer
Dewi 21 juni 2017 - 21:17

Hi Anne-Marije,
Wij hoorden dat we het tijdelijke rijbewijs op het vliegveld konden kopen toen we al een aantal weken onderweg waren. Ik heb het zelf uiteindelijk niet gevonden, maar je kan het daar ter plekke even navragen:) In Colombo zelf kun je het tijdelijke rijbewijs bij Automobile Association of Ceylon krijgen (40 Sir Mohamed).

Reageer
De leukste accommodaties in Sri Lanka: waar sliepen wij? 26 maart 2017 - 12:10

[…] Sri Lanka en opzoek naar meer tips voor dit veelzijdige land? Lees dan mijn eerdere artikelen ‘Praktische reistips voor reizen door Sri Lanka’ en ‘Sri Lanka in 3 weken: onze […]

Reageer
Sri Lanka in drie weken: onze reisroute 23 november 2016 - 20:34

[…] je benieuwd naar meer praktische informatie over Sri Lanka? Lees dan mijn eerdere artikelen 7 praktische reistips voor reizen door Sri Lanka en De kosten van drie weken reizen door Sri Lanka. Als je nog vragen heb over onze reisroute en de […]

Reageer

Laat een reactie achter