Home Azië Planning Angkor Wat: zo vermijd je de mensenmassa’s

Planning Angkor Wat: zo vermijd je de mensenmassa’s

door Dewi
Planning Angkor Wat

De tempels van Angkor Wat in Cambodja zijn één van de meest toeristische trekpleisters van Zuidoost- Azië. Lonely Planets Ultimate Travellist zet Angkor Wat zelfs op nummer één. Je kunt je voorstellen dat de tempels van Angkor elke dag dus duizenden toeristen trekken. Persoonlijk zat ik er niet echt op te wachten om me tussen de mensenmassa’s te begeven. Ik was een beetje bang dat ik door de hoeveelheid mensen de tempels niet meer zou te zien. Daarom bedacht ik in overleg met onze tuktukchauffeur een strategie om de mensenmassa’s in Angkor Wat te vermijden. In dit artikel vertel ik je hoe jij ook Angkor Wat zonder toeristen kunt bewonderen en deel ik onze planning van dag tot dag.

De term Angkor Wat

Voordat ik verderga, wil ik eerst aangeven wat er bedoeld wordt met ‘Angkor Wat’. De term ‘Angkor Wat’ wordt namelijk veelal gebruikt om het hele gebied te omschrijven waarin de tempels gelegen zijn. Een vergissing, want Angkor Wat is slechts één van de vele tempels. Uiteraard wel de meest bekende en iconische tempels in dit gebied.

Planning Angkor Wat

Angkor wat bezoeken is misschien wel hét hoogtepunt van je reis door Cambodja. Misschien zelfs wel van je reis door Zuidoost-Azië. Ik kan hier enorm gaan strooien met superlatieven om het gebied te omschrijven, maar woorden doen simpelweg geen recht aan dit bijzondere complex. Het is echt iets dat je ooit met eigen ogen gezien moet hebben.

Het gebied waarin Angkor Wat ligt is gigantisch. Daarom is het handig om vooraf een goede planning te maken voor je bezoek aan de tempels van Angkor. Zeker als je de drukte wilt vermijden en Angkor Wat zonder toeristen wilt zien. Wij bezochten het complex in drie dagen.

Planning Angkor Wat

Planning Angkor Wat: dag 1

Op onze eerste dag beginnen we met de zonsopkomst boven Angkor Wat. We vertrekken rond 4.30 met onze tuktuk-chauffeur vanuit ons hotel. Na de zonsopkomst gaan veel mensen ontbijten, naar binnen bij Angkor Wat óf naar Bayon. Dit is hét moment om dus totaal andere tempels te bezoeken. In het gebied worden twee ‘circuits’ aangeboden: het ‘petit circuit’ en het ‘grand circuit’. Wij besluiten de route van het ‘petit circuit’ andersom af te leggen om de mensenmassa’s te vermijden.

 • Om 7.00 uur zijn we bij Ta Promh, een overwoekerde tempel waar de natuur het Het eerste uur hebben we Ta Promh bijna voor onszelf. Deze momenten zijn magisch. Continue heb ik het gevoel dat de trollen ieder moment tussen de boomwortels vandaan kunnen springen. Na een uur komen de eerste busladingen met Chinezen. Het is dan wel snel over met de magie, maar het is nog steeds goed te doen.

Tip: Wil je foto’s zonder mensen? Maak dan eerst overzichtsfoto’s en ga pas details fotograferen als het drukker wordt.

Planning Angkor WatPlanning Angkor Wat

 • Om 9.45 vervolgen we onze route naar Ta Keo, een iets kleiner complex. Hier kun je naar boven klimmen, waardoor je de tempels vanuit een heel ander perspectief ziet.
 • Omdat we vroeg hebben we ontbeten, besluiten we om 11.00 uur al te gaan lunchen.
 • Rond 11.30 zijn we bij Bayon. Dit complex bevat 216 glimlachende gezichten, waardoor het lijkt alsof deze tempel je vanuit alle hoeken toelacht. Hoewel hier meer mensen zijn, is het goed te doen. Het wordt steeds rustiger, omdat de meeste mensen tussen 12.00 en 13.00 gaan lunchen.

Planning Angkor WatPlanning Angkor Wat

 • Om 14.00 bezoeken we Angkor Wat. Ook hier is het wonderbaarlijk rustig. De meeste vroege vogels hebben hun tocht inmiddels vervolgd en de mensen die voor de zonsondergang komen, bezoeken Angkor Wat over het algemeen aan het eind van de middag. Rond 16.00 zien we het steeds drukker worden. Na een prachtige dag besluiten wij terug te gaan naar ons hotel.

Planning Angkor Wat: dag 2

Na een lange eerste dag in Angkor zijn we moe. Daarom spreken we voor de tweede dag iets later af met onze tuktuk-chauffeur. We vertrekken om 7.45. Vandaag staat het grand circuit op de planning. In het grand circuit komen een aantal tempels overeen met het petit circuit, dus deze tempels slaan we over. Omdat het een goede tactiek bleek om het ‘petit circuit’ andersom te doen, besluiten we het ‘grand circuit’ ook in tegengestelde richting af te leggen.

 • We starten de dag bij Banteay Kdei. Deze tempel is kleiner dan de tempels die we de vorige dag bezocht hebben, maar bevat prachtige afbeeldingen. Banteay Kdei ligt naast het waterreservoir, waarop je een waanzinnig uitzicht hebt als je vanaf de ingang naar het platform loopt.
 • Na Banteay Kdei vervolgen we onze route naar East Mebon. Deze tempel kenmerkt zich door de grote olifanten op iedere hoek, die uit steen zijn gehouwen.
 • We vervolgen onze weg naar Ta Som, één van mijn favoriete tempels. Net als bij Ta Promh veroverd de natuur langzaam zijn gebied terug. Je kunt hier prachtige foto’s maken van de poort, overwoekerd door lange boomwortels.

Planning Angkor Wat

 • Rond 12.30 zijn we bij Neak Pean, de tempel die in het water ligt. We lopen over een houten brug over het meer dat vol staat met dode bomen. De weg naar deze tempel toe heeft bijna iets surrealistisch. De meeste mensen gaan nu lunchen, dus deze tempel hebben we praktisch voor onszelf.
 • We sluiten de dag af bij Preah Khan. Deze tempel is omringd door een gracht met een muur, die gedecoreerd is met 72 garuda’s. Net als Ta Promh en Ta Som zijn delen van deze tempel overwoekerd door gigantische bomen. Dit maakt deze tempel een prachtig object om te fotograferen.

Planning Angkor Wat

Planning Angkor Wat: dag 3

Na twee dagen tempels bezoeken, moeten we alle indrukken enigszins laten bezinken. We zijn absoluut nog niet ‘tempelmoe’, maar besluiten dat één tempel vandaag voldoende is: Banta Srei. Banta Srei staat bekend als de vrouwentempel. Door alle prachtige details gelooft men dat deze tempel alleen door vrouwenhanden gemaakt kan zijn. En inderdaad, de schoonheid van deze tempel is overweldigend.

Banta Srei ligt iets verder buiten Angkor dan de andere tempels. Met een tuktuk is het vanuit Siem Reap nog ruim een uur rijden. Ik vond het overigens wel een erg mooie route. Als je ervoor zorgt dat je Banta Srei rond lunchtijd bezoekt, is de kans het grootst dat je de drukte kunt vermijden.

Planning Angkor Wat

Heb je weinig tijd?

Heb je weinig tijd in Cambodja en lukt het niet om drie dagen uit te trekken voor de tempels van Angkor? Dan zou ik ervoor kiezen om óf het ‘petit’ óf het ‘grand’ circuit te doen. Persoonlijk zou ik dan kiezen voor het petit circuit.

Slapen in Siem Reap

Als je de tempels van Angkor bezoekt, maak je vrij lange dagen. In korte tijd doe je veel indrukken op, die je ook allemaal moet verwerken. Daarom vond ik het fijn om in Siem Reap een iets ‘luxere’ accommodatie te boeken dan anders. Wij verbleven bij SiZen Retreat & Spa, waar we een prachtige ruime bungalow hadden met hele comfortabele bedden. Deze accommodatie beschikt over een grote jungletuin en een zwembad. Heerlijk om even in te duiken na een warme dag tempels bezoeken.

Bij SiZen Retreat & Spa kunnen ze je ook adviseren over je bezoek aan de tempels van Angkor en een tuktuk-chauffeur voor je regelen. Wij hebben 3 prachtige dagen gehad met onze tuktuk-chauffeur mr. Khim.

Planning Angkor Wat

Kosten Angkor Wat

Een bezoek aan de tempels van Angkor is zeker niet goedkoop. Als je de tempels met een tuktuk-chauffeur bezoekt en een gids neemt, kunnen de kosten voor drie dagen aardig oplopen. Zeker voor Cambodjaanse begrippen. Desondanks zijn de tempels van Angkor absoluut uniek en wat mij betreft het hoogtepunt tijdens een reis door Cambodja. Persoonlijk vond ik het iedere euro – of dollar – dubbel en dwars waard. Hieronder heb ik de kosten op een rijtje gezet (september 2018):

 • Wij hebben ervoor gekozen om voor $72 een 3-dagen kaart aan te schaffen voor Angkor Wat. Het is ook mogelijk om een dagkaart ($40) of een 7-dagen kaart ($72) aan te schaffen.
 • Tuk tuk petit circuit: $15, voor de sunrise of sunset komt hier nog $5 bovenop
 • Tuk tuk grand circuit: $18, voor de sunrise of sunset komt hier nog $5 bovenop.
 • Tuk tuk naar Banta Srei: $25
 • Gids: voor een hele dag $25. Je kunt er ook voor kiezen om één of twee complexen uit te kiezen, waar je meer informatie over wilt. Per tempel betaal je $10 voor een gids.

Planning Angkor Wat

Praktische tips

 • Als je tijdens je bezoek aan Angkor de mensenmassa’s wilt vermijden, is het handig om je reis naar Cambodja in het laagseizoen te plannen. Wij waren er eind september. En hoewel er zeker veel mensen waren, was het gebied niet overlopen.
 • Koop je entreeticket een dag van te voren. Als je je ticket om 17.00 uur koopt, mag je diezelfde dag het terrein van Angkor Wat nog op voor een ‘gratis’ zonsondergang. Je entreeticket gaat dan de volgende dag pas in.
 • Wil je de zonsopkomst boven Angkor Wat bewonderen, dan moet je uiteraard erg vroeg opstaan. Vraag bij je hotel of zij een klein ontbijt ‘to go’ voor je kunnen klaarmaken, zodat je niet terug hoeft om te ontbijten.
 • Het kan erg warm worden overdag. Neem daarom zonnebrand mee en vergeet niet om je goed in te smeren.
 • De tempels van Angkor zijn heilig, dus kleed je gepast. Dit is wellicht een inkoppertje, maar ik heb me op diverse plekken in Zuidoost-Azië verbaasd over toeristen die in een hotpants en een spaghetti-topje heilige tempels bezochten.
 • Het eten is rondom de tempels van Angkor relatief duur. Voor een simpele fried noodles betaal je al snel 5 dollar, terwijl dit bij een streetfoodkraampje in Siem Reap slechts 1 dollar kost. Daarom namen wij na de eerste dag – heel Hollands – onze eigen lunch mee. We kochten in een supermarkt La vache qui rit en ’s ochtends voor we vertrokken een stokbrood bij de bakker. Ik vond het ideaal.

Tot zover onze planning voor Angkor Wat. Het is ons op deze manier aardig gelukt om de mensenmassa’s te vermijden. Heb jij deze unieke tempels al eens bezocht?

*Dit artikel bevat affiliatelinks naar het partnerprogramma van booking.com. Dit betekent dat wanneer jij via deze link een overnachting boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 


Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Sarah 18 maart 2019 - 18:23

Normaal gezien was ik als reisleider naar Cambodja geweest afgelopen herfst, maar spijtig genoeg is de reis afgelast. :/ Deze blog lezen is dus best frustrerend haha. 😀 Nee, serieus, die tempel van Ta Som bijvoorbeeld … prachtig! Ik ga toch een 2e poging wagen!

Reageer

Laat een reactie achter