Home Persoonlijk Plannen voor 2019: het jaar van veranderingen

Plannen voor 2019: het jaar van veranderingen

door Dewi
Plannen voor 2019

Het begin van een nieuw jaar is altijd een mooi moment om vooruit te kijken. Plannen te maken. Doelen te stellen. 2019 gaat een jaar vol verandering worden. En ik heb er zin in. Ik ben er klaar voor om het nieuwe jaar vol enthousiasme in te gaan. In dit artikel blik ik kort terug op 2018 en vertel ik je wat mijn plannen zijn voor 2019.

2018 in het kort

2018 was op zijn zachtst gezegd een bewogen jaar. Een rollercoaster. Een jaar van intens verlies. Het jaar waarin ik tot half mei nog een mamma én een pappa had. In het begin van 2018 wees niets erop dat ik het jaar zou afsluiten met alleen nog een mamma. Waar 2018 een prachtig jaar moest worden met onze wereldreis, bevatte het de donkerste periode uit mijn leven.

Maar ondanks alles, had ik ook iets met mijn vader afgesproken. Trots als hij – als echte wereldreiziger – was op onze reisplannen, beloofde ik hem dat Koen en ik tóch op wereldreis zouden gaan. Uiteindelijk 6 weken later dan gepland, pakten wij dan toch onze backpacks in om Nederland voor een half jaar te verlaten. Met gemengde gevoelens. Dat wel.

Het gemis is aan de andere kant van de wereld echt niet minder dan thuis. Je neemt er geen afstand van, maar neemt het mee. Desondanks heb ik ontzettend genoten van onze wereldreis. We zijn op de mooiste en meest afgelegen plekken geweest. Hebben bekende en minder bekende highlights gezien en  door onze over land reis mogen ervaren hoe groot de wereld nou eigenlijk is. De afstanden gevoeld. De meest bijzondere ontmoetingen en fascinerende gesprekken gehad met de lokale bevolking en met andere reizigers. Gezien dat de wereld mooier is dan de nieuwsberichten ons dagelijks tonen. Wat dat betreft ben ik dankbaar voor wat 2018 me gegeven heeft en voel ik mij ontzettend bevoorrecht.

Voor de rollercoaster van 2018, het verlies en alle indrukken heb ik nog wel tijd nodig om alles te laten bezinken. Daarom heb ik ook niet het gevoel dat ik met het eind van 2018 iets heb afgesloten. Hoewel we een hele gezellige avond hebben gehad, voelde nieuwjaarsdag voor mij deze keer eigenlijk ‘gewoon’ als de volgende dag. Toch ga ik 2019 met enorm veel vertrouwen in.

plannen voor 2019

Plannen voor 2019

Ik voel aan alles dat 2019 een jaar wordt van verandering. En ik ben er klaar voor. Jarenlang wist ik al dat ik dingen anders wilde gaan doen, maar door omstandigheden heb ik mijn plannen niet kunnen doorzetten. In 2018 heb ik de nodige voorbereidingen getroffen om mijn plannen in 2019 te kunnen verwezenlijken en hier voor 100% voor te gaan.

1. Mijzelf ontwikkelen als ondernemer

De laatste jaren ben ik steeds meer gaan beseffen dat veel dingen in het leven een keuze zijn. Dingen overkomen je, maar hoe je daarmee omgaat is een keuze. Door steeds in mijn achterhoofd te houden dat ik vaak ook de keuze heb en zélf verantwoordelijk ben voor hoe mijn leven eruit ziet, besloot ik om mijn leven anders te gaan inrichten.

In loondienst had ik steeds meer het gevoel dat ik de regie over mijn leven verloor, maar ook dát was een keuze. Het kon ook anders. Het roer moest om. Ik realiseerde mij dat ‘vrijheid’ mijn belangrijkste waarde is en dat wilde ik graag voor mijzelf creëren. Bovendien wist ik al heel lang dat ik graag voor mijzelf wilde beginnen. Als tekstschrijver en content creator. Ik stopte met mijn baan en samen met mijn vader ging ik naar de KvK om mij in te schrijven.

Voor onze wereldreis heb ik de nodige voorbereidingen getroffen om bij thuiskomst snel aan de slag te kunnen. Ik schreef een ondernemingsplan, praatte veel met mensen en stelde concrete doelen op. Dit resulteerde erin dat er inmiddels opdrachten binnenkomen en dat ik in de eerste week van 2019 concrete aanknopingspunten heb om mee verder te gaan. Het is natuurlijk nog een beetje zoeken, maar in 2019 wil ik mijzelf verder ontwikkelen als ondernemer.

sparen voor een wereldreis

2. Een fijne thuisbasis

Onze wereldreis was fantastisch. De vrijheid die ik onderweg voelde, is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Maar onze reis heeft me ook veel geleerd. Dat ik geen eeuwige zwerver ben bijvoorbeeld. Daarom wil ik graag een leven creëren met veel vrijheid, een fijne thuisbasis en de mogelijkheid om veel te reizen.

Die fijne thuisbasis is alleen nog wel een dingetje. Inmiddels wonen Koen en ik al drie jaar samen in een appartementje in Utrecht. Een prima plekje, maar het wordt echt te klein. Bovendien merk ik dat ik heel graag terug wil naar waar ik vandaan kom. Terug naar de regio die ik bijna 10 jaar geleden de rug toe keerde en dichterbij mijn moeder. Terug naar dat warme bad, waar zoveel lieve mensen wonen die ik al mijn halve leve ken. Én die ook mijn vader goed kennen. Dat is op dit moment belangrijk. Daarom gaan Koen en ik in 2019 samen kijken voor andere woonruimte in Rotterdam of Vlaardingen. Een plek waar we een fijne thuisbasis kunnen creëren.

ons huis - wereldreisvoorbereidingen

3. Reizen

Toen 2018 begon wist ik dat we op wereldreis zouden gaan. Het gaf me rust om te weten dat ik één van mijn kinderdromen zou gaan verwezenlijken. Nu ik weer thuis ben, kijk ik ook terug op een waanzinnig mooie reis met enorm veel diversiteit. En ik weet ook heel zeker dat we dit nog eens gaan doen. Plannen voor een nieuwe wereldreis worden al gemaakt. Over land door centraal Azië naar China. De zijderoute. Maar dit gaat zeker niet in 2019 gebeuren.

Wat de reisplannen voor 2019 dan wel zijn? Ik heb werkelijk nog geen idee. En ook dat voelt eigenlijk wel lekker. Dat alles nog open ligt en nog in te vullen is. Wat ik wel weet is dat ik dit jaar weer even fijn samen met mijn moeder wegga. Misschien naar Londen met de trein? Of naar Lissabon? Of Griekenland? We zullen zien. Verder staat er sinds eind 2017 een volkswagenbusje voor de deur, die heel graag weer wat kilometers wil maken. Komt goed uit dat ik ook niet kan wachten tot het weer voorjaar wordt en we fijn met de camper op pad kunnen gaan. In de zomer gaan Koen en ik ook zeker een aantal weken met ons busje weg, maar de bestemming is voorlopig nog onbekend. Waarschijnlijk ligt de focus voor mijn reizen in 2019 wel veel meer op Europa dan in de voorgaande jaren, want ook hier zijn nog zoveel mooie plekken te ontdekken.

Ik wens jullie een heel fijn en gezond 2019. Wat zijn jouw plannen? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd!

Dit vind je vast ook leuk!

6 reacties

Patricia 8 januari 2019 - 11:31

Wat heb je weer ontzettend mooi geschreven Dewi.
Fantastisch, heerlijk om te leven. Heel veel liefs meis. We denken aan jullie!

Reageer
Dewi 11 januari 2019 - 15:48

Super lief, dankjewel (L)

Reageer
Linda | travellersoftheworld 7 januari 2019 - 21:29

Wat een heftig jaar heb je er op zitten en ondertussen heb je de reis van je leven gemaakt. Succes als ondernemer en succes met het vinden van een huisje. Ik ben benieuwd wat 2019 jullie gaat brengen, ik hoop veel mooie momenten en herinneringen!

Reageer
Dewi 8 januari 2019 - 09:04

Dankjewel Linda! Het was inderdaad een behoorlijk heftig jaar. Ik wens jullie ook het allerbeste en ben benieuwd naar jullie verdere plannen 🙂

Reageer
Piet 7 januari 2019 - 20:16

Dit keer heb ik de blog niet bewaard voor ’s morgens in de bus. Ik wens jou heel veel succes als ondernemer Dewi. En het is altijd goed plannen te maken, vooruit te kijken (en uiteraard herinneringen te hebben). Voor mij een jaar dat ik kan zeggen. Volgend jaar stop ik met werken. (Uiterlijk november) En qua reizen. Over 5 weken en 5 dagen ga ik naar Ethiopie. En de rest ligt nog open.

Reageer
Dewi 8 januari 2019 - 09:05

Dankjewel Piet! Stoppen met werken is ook een hele verandering. Kijk je ernaar uit? Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen in Ethiopie. Heb er hele goede verhalen over gehoord. Kan niet wachten om je foto’s te zien 🙂

Reageer

Laat een reactie achter