Home Wereldreis Werelreisvoorbereidingen #8: Paklijst voor onze wereldreis + tips

Werelreisvoorbereidingen #8: Paklijst voor onze wereldreis + tips

door Dewi
paklijst voor onze wereldreis

Eerlijk is eerlijk, normaal gesproken maak ik mij nooit zo druk over het inpakken van mijn backpack. Een paar dagen van te voren zoek ik mijn spullen bij elkaar en op het laatste moment pak ik mijn backpack in. Nu we op wereldreis gaan, vraagt het inpakken van mijn backpack iets meer voorbereiding. Ik wil zéker niet te veel meenemen, omdat ik het ook allemaal mee moet sjouwen. Overal zijn winkels en wasmachines, maar ik wil wel de hoognodige dingen meenemen. Keuzes maken dus. Vandaag deel ik mijn paklijst voor onze wereldreis en neem ik je mee in mijn afwegingen.

Paklijst voor onze wereldreis

De paklijst voor onze wereldreis ziet er nét even iets anders uit dan tijdens een ‘normale’ backpack-reis. Doordat we naar veel verschillende gebieden gaan, moeten we ook met allerlei omstandigheden en activiteiten rekening houden. Van kou tot rond het vriespunt tot extreme tropische warmte, van moderne steden tot islamitsche en boeddhistische gebieden en van pittige hikes tot chillen op het strand. Daarnaast moet ik van sommige dingen ook veel meer meenemen dan tijdens een reis van 4 weken. Denk bijvoorbeeld aan lenzen en medicatie voor (meer dan) een half jaar. De paklijst voor onze wereldreis is dus echt specifiek samengesteld voor een langere reis en verschillende temperaturen. Onderaan het artikel kun je de paklijst downloaden, zodat je hem zelf ook kunt gebruiken.

Basisuitrusting

Zoals de naam van mijn blog ‘Backpack vol verhalen’ al doet vermoeden, reis ik eigenlijk altijd met een backpack. Tenzij ik op stedentrip ga. Onderstaande spullen horen bij mijn basisuitrusting en gaan mee tijdens iedere backpackreis.

 • Backpack
 • Packing cubes
 • Daypack (handbagage)
 • Regenhoes
 • Flightprotector
 • Slotjes
 • Moneybelt
 • Lakenzak

Documenten

Ik roep altijd: ‘als ik mijn paspoort en pinpas maar bij me heb, komt het wel goed. Overal zijn winkels!’ Een beetje overdreven natuurlijk, maar de juiste documenten zijn wel één van de belangrijkste dingen om bij je te hebben.

 • Paspoort
 • Kopieën paspoort
 • Boardingpassen
 • Hostel reserveringen
 • Overzicht met noodnummers
 • Vaccinatiepaspoort
 • Pasje zorgverzekering
 • Pasje reisverzekering
 • Internationaal rijbewijs + rijbewijs
 • Pasfoto’s (voor het aanvragen van visa onderweg)
 • Dollars (voor het betalen van de visa bij grensovergangen)
 • Pinpassen

Kleding

Normaal gesproken doe ik nooit zo moeilijk over het inpakken van mijn kleding. Afhankelijk van de bestemming, kies ik uit wat ik meeneem en zorg ik ervoor dat ik vooral niet te veel inpak. Deze keer is het anders. We gaan (waarschijnlijk) naar 8 verschillende landen, moeten pakken voor verschillende temperaturen én rekening houden met culturele verschillen.

Zo kan het in Mongolië bijvoorbeeld ’s avonds nog vrij koud zijn, terwijl het op andere plekken tropisch warm is. Daarnaast gaan we o.a. naar Boeddhistische landen én strenge moslimgebieden, waar je toch redelijk bedekt over straat moet. Kortom: tijdens het samenstellen van de paklijst voor onze wereldreis moest ik met veel verschillende aspecten rekening houden. Uiteindelijk heb ik besloten voor ‘laagjes’ kleding te gaan. Dit is het geworden:

 • 1 vest
 • 1 dun spijkeroverhemd
 • 1 T-shirt met lange mouwen
 • Thermoshirt
 • 7 shirts (4 t-shirts en 3 mouwloos)
 • 1 onderhemdje
 • 1 spijkerbroek
 • 2 dunne lange broeken
 • 1 ¾ broek
 • 1 korte broek
 • 1 dunne lange jurk
 • Legging (voor wat extra warmte)
 • Ondergoed
 • 3 bh’s
 • 5 paar sokken (waarvan 2 paar wandelsokken)
 • Zwemkleding
 • Sjaal (om schouders te bedekken en voor extra warmte in bussen waar de airco op standje vrieskist staat)
 • Hoed
 • Regenponcho

Inpaktip: al zo lang ik mij kan herinneren gebruik ik packing cubes om mijn kleding netjes in te kunnen pakken. Zo slingert niet alles los door mijn backpack. Eerder gebruikte ik een soort netjes, maar sinds vorig jaar ben ik overgestapt op de packing cubes van Eagle Creek (1 full cube, 2 half cubes en 1 quarter cube). Ik rol mijn kleding op voor het de packing cube ingaat. Zo neemt het minder ruimte in en kreukt je kleding minder snel.

paklijst voor onze wereldreis paklijst voor onze wereldreis

Schoenen

Schoenen zijn altijd een discussiepuntje. De één vindt dat je een vulkaan bijvoorbeeld prima kunt beklimmen op gympen en de ander zweert bij stevige wandelschoenen. Ik behoor tot de laatste categorie. Zeker met mijn knieproblemen, vind ik het belangrijk dat ik schoenen heb die voldoende steun geven tijdens het hiken.

 • Birckenstocks
 • 1 paar lichte sneakers (Skechers)
 • Stevige wandelschoenen
 • Simpele flipflops

Inpaktip: Wandelschoenen nemen veel ruimte in in je backpackpack. Om ruimte te besparen prop ik mijn schoenen dan ook vol met andere dingen, zoals bijvoorbeeld sokken of mijn regenponcho.

Toilettas

Zelf probeer ik altijd zo min mogelijk mee te nemen aan toiletartikelen, want toiletartikelen zijn vaak zwaar. Zo ben ik bijvoorbeeld overgestapt van grote flessen shampoo en conditioner naar de shampoobar en conditionerbar. Naar mijn idee staat er op dit lijstje nu alleen nog maar het hoognodige.

 • Shampoobar en conditionerbar van Lush
 • Zonnebrand en aftersun
 • Scheermesjes
 • Nagelschaartje
 • Borstel (ik heb een mini inklapborsteltje en dat werkt prima!)
 • Lenzen en lenzenvloeistof
 • Deo
 • Make-up: mascara + oogpotlood
 • Make-up remover
 • Watjes en wattenstaafjes
 • Tandenborstel en tandpasta
 • Tampons
 • Wegwerpwashandjes
 • Bodylotion
Lees ook: Duurzaam reizen #1: 5x duurzame verzorgingsproducten om mee te nemen op reis

Reisapotheek

Sinds mijn ziekenhuisavontuur in Vietnam, heb ik mijn lesje wel geleerd. Ik ga tegenwoordig altijd goed voorbereid op reis en ik zorg voor een uitgebreide reisapotheek. Het lijkt wellicht wat overdreven, maar als je ziek wordt op reis dan ben je blij dat je een en ander bij je hebt.

 • Desinfectiegel
 • ORS
 • Norrit
 • Paracetamol
 • Ibuprofen
 • Diarreeremmers
 • EHBO-setje
 • Malariatabletten
 • Antibioticakuurtje (dit kun je vragen bij je huisarts)
 • Deet
 • De pil
 • Thermometer
 • Tekenpincet
 • Betadine
 • Primatour
 • Plijsters en blarenplijsters
 • Neusspray
 • Insecten uitzuigsetje
 • Azaron
 • Persoonlijke medicijnen

Elektronica

Hoewel ik echt probeer om zo lichtgewicht mogelijk te reizen, gaat er aardig wat elektronica mee op reis. Met name mijn foto uitrusting zorgt voor aardig wat extra gewicht, maar omdat fotograferen één van mijn grootste passies is, gaat dit toch echt allemaal mee op reis. Daarnaast wil ik onderweg natuurlijk ook graag mijn reisblog onderhouden, dus ook een laptop is noodzakelijk.

 • Telefoon + oplader
 • Laptop + oplader
 • Camera + oplader + extra batterij
 • 1 extra lens (50 mm, f/1.8)
 • Statief
 • Accessoires camera: cardreader, filters, SD-kaartjes
 • Externe harde schijf
 • GoPro + accessoires
 • Wereldstekker
 • E-reader + oplader
 • Powerbanks
 • Oortjes/koptelefoon

Inpaktip: Om mijn elektronica makkelijk terug te kunnen vinden, doe ik dit altijd bij elkaar in een netje. De snoertjes rol ik op en bindt ik met een elastiekje bij elkaar en de rest gaat los in het netje. De spullen die iets meer bescherming nodig hebben – zoals de externe harde schijf – doe ik in een extra hoesje. 

Lees ook: Tips voor reisfotografie #3: Welke camera apparatuur gaat mee op reis?

paklijst voor onze wereldreis

Overig

 • Reisgidsen (gedeeltelijk digitaal)
 • Zaklamp
 • Waterfles + Waterfilter Care Plus: om duurzamer te reizen en onze plastic consumptie te verminderen
 • Linnen tasjes
 • Reispelletjes: Tiny Tins Regenwormen en SET + een pakje kaarten
 • Pennen en notitieboekje
 • Touw
 • Drysac
 • Zakmes
 • Spork
 • Reiskussentje
 • Slaapmasker
 • Oordoppen
 • Aluminium beker
 • Opvouwbare kom met deksel van Sea to Summit
 • Sarong
 • Reishanddoek
 • Bril
 • Zonnebril
 • Paraplu
 • Naaisetje

Past dit allemaal in mijn backpack?

Nu ik zo de paklijst voor onze wereldreis bekijk, lijkt het best best veel wat ik allemaal meesleep. Toch valt het nog wel mee. Een heleboel dingen zijn heel klein en nemen weinig ruimte in beslag. Het enige dat écht veel ruimte inneemt zijn mijn stevige wandelschoenen. Daarnaast reis ik samen met Koen en verdelen we natuurlijk ook veel dingen over twee backpacks, zoals een aantal toiletartikelen, de elektronica de reisapotheek. Nadat ik mijn backpack alvast een keer heb ‘proef’ ingepakt, kan ik concluderen dat het makkelijk past en dat ik zelfs nog ruimte over houd. Uiteindelijks neem ik voor een half jaar reizen bijna net zoveel mee als wanneer ik 3 of 4 weken ga backpacken.

Tot zover mijn paklijst voor onze wereldreis. Mocht je het handig vinden, dan kun je hem hier downloaden. Denk jij dat ik nog iets vergeet? Of is er iets dat ik absoluut thuis kan laten? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij via een van deze links iets koopt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 

Dit vind je vast ook leuk!

4 reacties

Arnoud Van der Eijk 29 juni 2018 - 07:22

Veel plezier op reis. Jullie avontuur gaat beginnen!

Reageer
Dewi 5 juli 2018 - 10:20

Dankjewel Arnoud!

Reageer
Michelle 25 juni 2018 - 22:50

Die medicijnen zijn heel herkenbaar! Beter weer ongebruikt mee naar huis nemen of uitdelen aan medereizigers dan te kort komen en zelf ziek. Mijn elektronica doe ik toevallig ook in een netje. En die packing cubes van jou blijf ik ideaal vinden! Je paklijst ziet er verder top uit en altijd fijn als het allemaal past. Is dat spel regenwormen leuk?

Reageer
Dewi 5 juli 2018 - 10:20

Jaa precies! Better safe than sorry ;). Regenwormen vind ik echt een super leuk spel, zeker voor onderweg. Aanrader!

Reageer

Laat een reactie achter