Home Azië Onze wereldreisroute van 6 maanden: waar zijn we geweest?

Onze wereldreisroute van 6 maanden: waar zijn we geweest?

door Dewi
Wereldreisroute 6 maanden

Als je 6 maanden de tijd hebt, ligt de wereld aan je voeten. Tenminste, dat zou je denken. Maar óók als je lang de tijd hebt, moet je keuzes maken. Je kunt nu eenmaal niet álles zien in een half jaar tijd. Wij vonden het belangrijk om een redelijk ‘logische’ route af te leggen en om zoveel mogelijk over land te reizen. Benieuwd welke route we uiteindelijk hebben afgelegd? In dit artikel deel ik onze wereldreisroute van 6 maanden!

Wereldreisroute: zo veel mogelijk over land

Eén van de doelstellingen van onze wereldreis was om zoveel mogelijk over land te reizen. Waarom? Enerzijds vanuit duurzaamheidsoogpunt, anderzijds omdat we op deze manier wilden ervaren hoe groot onze planeet nou eigenlijk is. Door globalisering vergeten we al snel wat ‘afstand’ betekent. Tegenwoordig zit je namelijk met het vliegtuig binnen no time aan de andere kant van de wereld. Hoe ver het is naar die andere kant van de wereld heb je nauwelijks nog door.

Omdat we nu 6 maanden de tijd hebben, wilden we het daarom deze keer anders aanpakken. In plaats van de vliegen naar Azië namen we bijvoorbeeld de trein. En de landen die erop volgden, moesten ook ‘logisch’ aansluiten, zodat we nauwelijks met het vliegtuig hoefden te reizen. Uiteindelijk is het niet helemaal gelukt om volledig over land te reizen, maar het grootste deel van onze reis hebben we over land af kunnen leggen.

Wereldreisroute van 6 maanden: focus op Azië

Eén van onze allergrootste reisdromen was om de reis met de Trans Mongolië Express te maken. En laat dit nou perfect aansluiten bij onze doelstelling om zoveel mogelijk over land te reizen. De Trans Mongolië Express brengt je van Moskou naar Beijing. Doordat we in Beijing uitstapten, wisten we eigenlijk al dat de focus van onze wereldreis dus op Azië zou liggen. Geen straf. We wilden al jaren eens een langere tijd doorbrengen op dit prachtige continent!

Backpack route door Indonesië

Wereldreisroute van 6 maanden: waar zijn we geweest?

Leuk zo veel mogelijk over land, maar waar zijn we nou allemaal geweest in die 6 maanden tijd? Dit was onze route:

1. Rusland

Onze reis startte in Rusland. Vóórdat we begonnen aan de ons avontuur met de Trans Mongolië Express, maakten we nog een stedentrip van 3 dagen naar Sint Petersburg. Vanuit daar namen we de nachttrein naar Moskou om hier vervolgens op de trein te stappen. In 4 dagen bracht de trein ons van Moskou naar Irkutsk en het waanzinnig mooie Baikalmeer, het grootste zoetwatermeer ter wereld. Wist je dat er zeehonden in het Baikalmeer zitten?

Aantal dagen in Rusland: 13 dagen

Benieuwd naar Rusland? Bekijk dan hier al mijn artikelen over Rusland!

Wereldreisroute 6 maanden

2. Mongolië

In Irkutsk stapten we weer op de trein. Deze keer naar Ulaanbaatar, de waanzinnig uitgestrekte hoofdstad van Mongolië. Wat hier al snel opvalt is de enorme diversiteit, zowel in architectuur als in bevolking. In de stad vind je grote moderne pleinen, skyscrapers en communistische flatgebouwen, maar ook oude bewierookte tempels en yurts. Een heel bijzonder samenspel van diverse stijlen.

Hoewel Ulaanbaatar ontzettend interessant is, zijn we naar Mongolië afgereisd om de indrukwekkende Gobiwoestijn te ontdekken. Zeven dagen lang stuiteren we met een ouderwetse Lada uit de Sovjet tijd door de woestijn. En jongens, wát een indruk heeft Mongolië op ons gemaakt.

Mongolië is echt een totaal andere wereld, waar wij als Westerlingen maar moeilijk een voorstelling van kunnen maken. Soms rijd je urenlang door het niets. En als je je zó lang in niets begeeft, dan wordt dat niets als vanzelf alles. Grenzen vervagen. Mongolië is uitgestrekt, droog, grillig, dor, groen, lieflijk, kleurrijk en grijs op hetzelfde moment. En als je denk dat er écht geen leven meer mogelijk is, dan verschijnt er ergens aan de horizon plotseling weer een kudde kamelen.

Mongolië is een land met onwijs veel verschillende gezichten. Een land dat iedereen, van wie het reizigershart sneller gaat kloppen van unieke off the beaten track bestemmingen, eigenlijk zelf zou moeten ervaren. Ben je nog niet in Mongolië geweest? Dan kan ik alleen maar zeggen: stap in die trein en ga het zelf beleven.

Aantal dagen in Mongolië: 10 dagen

Benieuwd naar Mongolië? Lees hier al mijn artikelen over Mongolië.

Wereldreisroute 6 maanden
Wereldreisroute 6 maanden

3. China

Ons Trans Mongolië avontuur eindigt in China. En eerlijk? Hoewel het natuurlijk het einde was van een hele bijzondere treinreis, zag ik het ook als het begin van een nieuw avontuur. Vier weken lang reizen door China!

En eerlijk is eerlijk, China is nog steeds één van de meest fascinerende landen waar ik ooit geweest ben. Reizen door China betekent voor mij continue verbaasd worden. Je constant blijven verwonderen. Jezelf uitdagen om in contact te komen met de lokale bevolking en te communiceren met Chinezen. Elke dag weer versteld staan van de gigantische Chinese steden en buitenaardse landschappen. En 3 keer per dag ontzettend lekker eten. Reizen door China is nooit saai. En na twee reizen door dit waanzinnige land, kan ik niet wachten tot we een derde keer mogen gaan!

Aantal dagen in China: 29 dagen

Benieuwd welke route wij door China hebben afgelegd? Lees dan ook mijn artikel over 3 perfecte routes door China. Of bekijk hier al mijn artikelen over China!

Wereldreisroute 6 maanden
Wereldreisroute 6 maanden
Eten in China

4. Laos

Laos was dé grote verrassing tijdens onze wereldreis. Stiekem vraag ik me af of er een land bestaat dat gemoedelijker is dan Laos. Wat heb ik hier genoten van het rustige en kabbelende tempo van de Laotianen en van hun prachtige glimlachen. Van het intens groene landschap en de ruige karstgebergten. De cognackleurige rivieren en de dichte jungle.

In Laos reisden we van het noorden naar het zuiden. We maakten o.a. een bijzondere jungletrekking vanuit Luang Namtha, genoten van het uitzicht van 360◦ in Nong Khiaw, verwonderden ons over de Kuang Si watervallen en reden met een scooter over het ongelofelijk mooie Bolaven Plateau.

In 3,5 week tijd wist Laos onze harten te veroveren en al heel snel riepen we dit land uit tot één van onze favorieten in Zuidoost-Azië. Ik weet nog niet wanneer, maar één ding staat vast: ooit keren we terug naar Laos.

Aantal dagen in Laos: 25 dagen

Benieuwd naar Laos? Lees dan alles over onze route door Laos, ons budget voor Laos en de leukste dingen om te doen in Laos. Of bekijk hier al mijn artikelen over backpacken in Laos!

Wereldreisroute 6 maanden
Wereldreisroute 6 maanden

5. Thailand

Hoewel we het geweldig naar ons zin hadden in Laos, waren we ook erg nieuwsgierig naar Thailand. Thailand is het land waar veel reizigers beginnen als zij voor het eerst naar Azië gaan. Het is backpackland nummer één, maar wij waren er – gek genoeg – nog nooit geweest. We hadden dus hooggespannen verwachtingen van Thailand. Het plan was om hier zeker 4 weken te blijven, misschien wel langer. Helaas bracht Thailand ons niet wat we hoopten, dus na 13 dagen besloten we dat het mooi geweest was en door te reizen naar Cambodja.

Aantal dagen in Thailand: 13 dagen

Thailand wereldreis

6. Cambodja

Cambodja voelde na Thailand echt als een verademing. Uiteraard bezoeken we Cambodja onder andere vanwege de wereldberoemde tempels van Angkor Wat. We kopen een ticket voor 3 dagen om uitgebreid de tijd te nemen om het indrukwekkende gebied te bekijken.

Maar Cambodja is zoveel meer dan alléén Angkor Wat. Wij hebben Cambodja leren kennen als een land met een heftige recente geschiedenis, een rijke cultuur en vriendelijke en veerkrachtige mensen. Behalve Angkor Wat bezochten we de Phnom Penh, het heerlijke eiland Koh Rong Samloem en de prachtige omgeving van Kampot.  

Aantal dagen in Cambodja: 19 dagen

Benieuwd naar Cambodja? Lees dan alles over onze route door Cambodja, de kosten voor Cambodja of bekijk hier al mijn artikelen over backpacken in Cambodja!

Wereldreisroute 6 maanden
Angkor Wat zonder mensen

7. Maleisië

Maleisië is als thuiskomen. A home away from home. Er zijn weinig plekken op aarde waar ik mij zo ontzettend thuis voel als hier. En het allerleukste: mijn moeder kwam ons opzoeken in Maleisië! Helemaal in haar eentje vloog zij mét backpack van Amsterdam naar Kuala Lumpur om ons maar liefst twee weken te vergezellen. Je begrijpt: ik ben een trotse dochter.

Het was fantastisch om mijn moeder één van onze favoriete landen allertijden te laten zien en haar kennis te laten maken met het heerlijke eten in Maleisië. Samen bezochten we Kuala Lumpur, Georgetown en Langkawi. Voor iedere bestemming namen we uitgebreid de tijd en voor ons voelde de tijd met mijn moeder als een kleine vakantie tijdens onze wereldreis!

Aantal dagen in Maleisië: 17 dagen

Benieuwd naar Maleisië? Lees dan alles over onze route door Maleisië, de kosten voor Maleisië en de leukste dingen om te doen in Maleisië. Op deze pagina vind je bovendien ál mijn artikelen over backpacken in Maleisië.

Wereldreisroute 6 maanden

8. India

Oh, India. Mijn favoriete land in dit rijtje en tevens het laatste land dat we bezoeken tijdens onze wereldreis. Ik heb het al vaker gezegd: ik had al een band met India vóórdat ik er ooit geweest was. Ik groeide op met de verhalen van mijn ouders over dit indrukwekkende land, at als kind eerder curry’s dan stamppot en droomde er altijd al van om net zo’n mooie foto van de Taj Mahal te maken als mijn vader had gemaakt.

Onze reis door India was voor mij dus echt een kinderdroom die uitkwam. En eerlijk? Het heeft mijn hoge verwachtingen meer dan overtroffen. India is een chaos. Het is ongelofelijk druk, maar ook bijzonder indrukwekkend, kleurrijk, intrigerend en écht heel erg mooi. Het is het land wat mij tot in het diepst van mijn ziel geraakt heeft, waar ik regelmatig het kippenvel op mijn armen had staan en waar ik mij vanaf het eerste moment thuis voelde.

Omdat India gigantisch groot is en je tijdens je reis onwijs veel indrukken opdoet, hebben wij er bewust voor gekozen om India op een rustig tempo te bereizen. We hebben slechts een heel klein deel uitgekozen en reisden in 6,5 week door Rajahstan, gecombineerd met Agra, Varanasi en Rishikesh.

Aantal dagen in India: 48 dagen

Benieuwd naar India? Bekijk dan onze route door India, lees alles over de kosten voor India of mijn tips voor een eerste keer India. Op deze pagina vind je ál mijn artikelen over backpacken in India.

Wereldreisroute 6 maanden
Wereldreisroute 6 maanden

Zoveel mogelijk over land: is het gelukt?

Ik begon dit artikel met het delen van onze doelstelling: zo veel mogelijk reizen over land. Dan rijst natuurlijk al snel de vraag: is dat ook gelukt? Ja en nee. We zijn uiteraard een heel eind gekomen over land, maar we wilden eigenlijk van Moskou via China en Zuidoost-Azië over land naar Maleisië reizen. Het idee was om door Thailand met de trein naar Kuala Lumpur te gaan.

Helaas, viel Thailand ons dusdanig tegen dat we besloten om naar Cambodja te gaan. En vanuit Cambodja was het een stuk lastiger om over land naar Maleisië te reizen. Eigenlijk voornamelijk vanwege tijdgebrek. Mijn moeder kwam ons opzoeken en ik wilde uiteraard op tijd in Kuala Lumpur zijn om haar van het vliegveld te halen. Het risico dat we te laat in Maleisië zouden zijn, was te groot.

Om een lang verhaal kort te maken: van Moskou tot Bangkok hebben we over land gereisd. Daarna hebben we een stukje gevlogen en ook om naar India te reizen hebben we het vliegtuig moeten nemen. Om dit te compenseren hebben we er wel voor gekozen om maar een klein gedeelte van India te bezoeken om binnenlandse vluchten te vermijden.

Jammer? Ja zeker, maar niet onoverkomelijk. Ik ben alsnog heel blij met onze wereldreisroute en kan deze route van 6 maanden door Azië van harte aanbevelen!

Trans Mongolië Express wereldreis

Praktische tips voor het uitstippelen van een wereldreisroute van 6 maanden

  • Bestemming bepaalt het budget. Weet je hoeveel je ongeveer te besteden hebt? Dan kun je hier je bestemming op aanpassen. Als je naar Nieuw-Zeeland gaat, heb je een veel groter budget nodig dan wanneer je in Zuid-Oost Azië blijft. Wil toch heel graag naar duurdere bestemmingen? Dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om nog even door te sparen. Lees hier alles over de kosten van onze wereldreis!
  • Bedenk een globale wereldreisroute, maar houd hier niet te krampachtig aan vast. Op reis vind ik het persoonlijk heel belangrijk om flexibel te zijn. En te kunnen gaan en staan waar we willen. Wij hadden bijvoorbeeld bedacht om door Thailand over land naar Maleisië te reizen. Thailand viel ons echter behoorlijk tegen. Daarom besloten we om door te reizen naar Cambodja en daar dan tóch het vliegtuig te pakken naar Kuala Lumpur. Het was heel fijn dat we die mogelijkheid hadden.
  • In het verlengde van mijn vorige punt: leg niet te veel vast. Het is fijner om ter plekke iets meer te moeten regelen en flexibel te zijn, dan dat je vooraf veel hebt geregeld en je daaraan vast moet houden. Tenminste, dat is mijn persoonlijke mening.
  • Wij hebben onze wereldreisroute van 6 maanden rondom de Trans Mongolië Express samengesteld. Dáár begon het eigenlijk mee. We wilden per se díe treinreis maken. Mijn tip aan jou  voor het bedenken van een wereldreisroute is dan ook: bedenk welke reisdroom (of dromen) je waar wilt maken en plan de rest van je route daaromheen. 

Wat vind jij van onze wereldreisroute van 6 maanden? Of heb je vragen over het plannen van een wereldreis? Stel ze gerust in een reactie hieronder!

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Jorinde 24 september 2019 - 17:54

Wauw, wat een fantastische reis hebben jullie afgelegd! Ik verbaas me van bestemming tot bestemming over de mooie foto’s! Ik blijf nog even hangen op je site om de andere artikelen over jullie reis te lezen. (En een mooi oogpunt om zoveel mogelijk over land proberen te reizen!)

Reageer

Laat een reactie achter