Home Azië Onze reisroute door China: twee weken backpacken

Onze reisroute door China: twee weken backpacken

door Dewi

China is gigantisch en omdat we maar twee weken de tijd hadden vond ik het lastig om te bepalen wat we in dit korte tijdsbestek allemaal konden doen. Vaak genoeg heb ik ook gedacht: waarom gaan we in hemelsnaam naar zo’n groot land als we slechts twee weken de tijd hebben? En waar moeten we beginnen? De reden was duidelijk: we gingen op familiebezoek! De broer van Koen en zijn vriendin woonden 9 maanden in China en wij vonden het natuurlijk super gaaf hen op te zoeken en te zien hoe hun leven daar was. Daarom maakten we deze reis niet met zijn tweeën, maar met zijn zessen.  Reizen is keuzes maken, zeker in een land als China, maar al met al hebben we in twee weken tijd veel kunnen doen en prachtige plekjes gezien. Hoe onze reisroute door China eruit zag, lees je in dit artikel.

Shenzhen – 4 nachten

Onze reis door China begint in Shenzhen. Shenzhen is eigenlijk een beetje de uitvalsbasis tijdens onze reis door China, omdat de broer van Koen en zijn vriendin hier wonen. Hier verblijven we 4 nachten en bezoeken we onder andere de theemarkt en de kunstmarkt van Dafen. We laten kleding op maat maken, gaan een dagje naar de kust en krijgen een inkijkje het dagelijks leven in China. Shenzhen is namelijk aangewezen als Special Economic Zone  en in 30 jaar tijd uitgegroeid van vissersdorp tot een stad met bijna 12 miljoen inwoners. Door het economische beleid wordt Shenzhen ook wel gezien als een stad van kansen. Behalve ondernemers wonen hier ook veel mensen die in de fabrieken en de magazijnen werken. Wij bezochten een magazijn waar producten worden verpakt voor de Nederlandse markt. Een unieke ervaring, want als toerist kom je doorgaans niet op dergelijke plekken. Erg bijzonder om te zien!

Wil je meer lezen over Shenzhen? Lees dan mijn artikelen Ongrijpbaar Shenzhen: een stad van kansen en 7x doen in Shenzhen: een off the beaten track bestemming in China.

reisroute door China

Guilin – 1 nacht

Vanuit Shenzhen reizen we met de trein door naar Guilin, de toegangspoort tot één van China’s mooiste gebieden. De stad zelf wordt omringd door schitterende karsten en staat bekend om haar meren, pagodes en parken. Guilin voelt direct een stuk relaxter aan dan Shenzhen. Waarschijnlijk doordat hier minder auto’s zijn en meer fietsers. Verder zijn er in Guilin straatartiesten en is er veel meer gezelligheid op straat. We blijven hier één dag om de stad te verkennen, maar je bezoekt Guilin vooral vanwege de wonderschone omgeving.

Benieuwd naar Guilin? Lees dan mijn artikel Wat te doen in Guilin: de toegangspoort tot een vaan China’s mooiste gebieden.

reisroute door Chinareisroute door China

Yangshuo – 2 nachten

In Guilin nemen we de boot naar Yangshuo. De boottocht van Guilin naar Yangshuo is zeker één van de hoogtepunten tijdens onze reis door China. Grillige karsten, gehuld in mist, lijken uit het niets uit de aarde omhoog te rijzen. Zo varen we langzaam het mystieke Yangshuo tegemoet.

In Yanshuo verblijven we een stukje buiten de drukke stad en verkennen we de omgeving met de fiets. We fietsen langs de rivier over smalle hobbelige paadjes, dwars door de rijstvelden. Op de rivier varen bamboevlotjes met kleurrijke parasolletjes af en aan. Met vloeiende bewegingen glijden ze van de kleine stroomversnellingen af. Schitterende groene rijstvelden, surrealistische bergen, grotten en de heldere rivier maken Yangshuo misschien wel één van de mooiste plekjes op aarde.

Benieuwd naar mijn tips voor Yangshuo? Lees dan mijn artikel De betovering van magisch Yangshuo, China

reisroute door Chinareisroute door China

Longji – 2 nachten

Na het schitterende Yangshuo reizen we door naar een volgend bijzonder stukje China: de rijstvelden van Longji. Tijdens onze reizen door Azië heb ik inmiddels al zoveel rijstvelden gezien, maar ik krijg nooit genoeg van deze kunstzinnige landschappen. Rijstvelden zijn wat mij betreft de mooiste landschappen door mensenhanden gemaakt en de rijstvelden van Longji spannen werkelijk de kroon.

Deze rijstvelden overdonderen mij een beetje met hun schoonheid. Waar ik ook kijk, zie ik rijstvelden die tot in het oneindige door blijven gaan. We wandelen door de rijstvelden, dwalen door het zachte bamboebos en komen door lieflijke bergdorpjes. De rijstvelden van Longji zijn een heerlijk plek om even helemaal tot rust te komen tijdens een reis door het hectische, maar toch zo fascinerende China.

reisroute door China reisroute door Chinareisroute door China

Guilin – 1 nacht

Vanuit Longji reizen we terug naar Guilin om hier nog 1 nacht te blijven. Vanuit de rijstvelden is het namelijk te ver om in één keer door te reizen naar Hong Kong. In Guilin genieten we nog even van de sfeer langs de rivier, het lekkere eten en een goede Chinese voetmassage. Heel fijn na al dat lopen in de rijstvelden!

Shenzhen – 1 nacht

Zoals ik eerder al aangaf, is Shenzhen de uitvalsbasis tijdens onze reis door China. Omdat we hier ook nog wat spullen hebben laten staan, moeten we nog even terug voordat we door kunnen reizen naar Hong Kong. Daarom slapen we nog een nachtje extra in Shenzhen.

Hong Kong – 3 nachten

Vanuit Shenzhen reis je gemakkelijk naar Hong Kong en zodra ik hier uit de metro stapte, had deze indrukwekkende metropool mij al in haar greep. Hong Kong is de stad die diverse werelden bij elkaar brengt. Waar het oosten en het westen elkaar ontmoeten, samensmelten en een unieke sfeer vormen die ik alleen nog maar in Hong Kong gevoeld heb. Het is een stad vol tegenstellingen, waar je het ene moment rustgevende tempels vol wierook bezoekt en waar je even later weer door bruisende winkelstraten met westerse winkelketens struint. Hong Kong is een woud aan wolkenkrabbers, heeft een indrukwekkende haven, schitterende tempels en leuke markten. Wat je allemaal kunt doen in Hong Kong lees je hier.

reisroute door China reisroute door China reisroute door Chinareisroute door China

Zouden we achteraf dezelfde reisroute door China hebben gedaan?

Onze reisroute door China was een mooie combinatie van natuur, steden en cultuur. Hoewel ik blij ben met de keuzes die we hebben gemaakt, zou ik het achteraf net iets anders gedaan hebben. Doordat we na de rijstvelden van Longji nog één nacht in Guilin verbleven en daarna nog één nacht in Shenzhen, voelde dit toch een klein beetje als ‘verloren’ dagen. Zeker omdat we maar twee weken de tijd hadden. Vanuit Guilin is het ook prima te doen om in één keer door de gaan naar Hong Kong, dus achteraf had ik dat liever gedaan.

Verder zijn wij in het begin van onze reis 4 nachten in Shenzhen gebleven. Voor ons was dit super leuk, omdat we zagen hoe de broer van Koen en zijn vriendin hier woonden en wij op deze manier een inkijkje kregen in het dagelijks leven in China. Als je echter geen familie in Shenzhen hebt wonen, zou ik hier iets minder lang blijven en misschien nog een andere plek aandoen.

Al met al hebben we in twee weken tijd ongelofelijk veel gezien en een goede indruk gekregen van het leven in China. Ik vond China één van de meest fascinerende landen die ik ooit heb bezocht. Daarom gaan we volgend jaar weer terug – voor iets meer dan twee weken – om andere delen van dit bijzondere land te ontdekken.

Ben jij al eens in China geweest? Dan ben ik erg benieuwd wat jouw ervaringen zijn en welke route je hebt afgelegd. Als je nog vragen hebt over onze reis of tips voor mij en voor andere reizigers, laat het dan vooral achter in een reactie hieronder. Ik hoor het heel graag!

Dit vind je vast ook leuk!

2 reacties

Typisch Chinees: 10x wonderlijke Chinese gewoontes 14 augustus 2017 - 14:54

[…] China is anders. Echt heel anders. Juist dat maakt reizen door dit land zo fascinerend. In 2,5 week China heb ik mijn ogen uitgekeken. Ik heb me enorm verbaasd en dingen gezien, die ik nooit eerder heb gezien. Hoewel ik de mensen over het algemeen heel aardig vond, hebben Chinezen een aantal gewoontes die voor ons moeilijk te bevatten zijn. In dit artikel deel ik 10 wonderlijke Chinese gewoontes, die mij het meest zijn opgevallen tijdens onze reis door China. […]

Reageer
Martin 27 juli 2017 - 21:59

Gaaf he! Ik ben twee keer in China geweest. Leuk dat jullie terug gaan. Ik ben benieuwd waar jullie heen gaan…de plekken waar ik ben geweest plus wat reisverhalen staan op http://www.indenvreemde.nl/china-en-tibet/

Reageer

Laat een reactie achter