Home Ondernemen 7x wat ik heb geleerd van mijn eerste maanden als ondernemer

7x wat ik heb geleerd van mijn eerste maanden als ondernemer

door Dewi
wat ik heb geleerd van mijn eerste maanden als ondernemer

In mijn artikel over mijn plannen voor 2019 vertelde ik al dat ik voor mijzelf begonnen ben als freelance tekstschrijver en content creator. In deze nieuwe serie neem ik jullie graag mee op mijn reis als ondernemer. Vandaag trap ik af met dit artikel over mijn eerste maanden als ondernemer.

Toen ik wilde starten met ondernemen, had ik geen idee waar ik moest beginnen en had ik allerlei vragen. Hoe kom ik aan opdrachtgevers? En wat heb je allemaal nodig om te starten met ondernemen? Inmiddels ben ik drie maanden aan het ondernemen en als er één ding is dat ik heb geleerd dan is het wel dat je vooral moet DOEN. Je leert gaandeweg. In dit artikel vertel ik je wat ik geleerd heb van mijn eerste drie maanden als ondernemer.

1. Je hebt maar één ding echt nodig om te starten met ondernemen

Voordat ik begon met ondernemen, dacht ik dat ik van alles nodig had om écht voor mijzelf te kunnen beginnen. Denk hierbij aan een website, visitekaartjes, een zakelijke rekening en verzekeringen. Toen ik eenmaal gestart was, kwam ik er al snel achter dat ik eigenlijk maar één ding echt nodig had om te starten met ondernemen: een opdrachtgever. Al die andere dingen zijn eigenlijk randzaken en kon ik naast lopende opdrachten regelen. Dit was voor mij echt een eyeopener en heeft ervoor gezorgd dat ik vrij snel opdrachtgevers had, ondanks dat mijn website nog niet online stond, ik nog geen visitekaartjes had en ook echt nog geen zakelijke verzekeringen had afgesloten.

2.  Portfolio is belangrijk

Als ik mijn ideeën pitch bij opdrachtgevers die mij nog niet kennen, krijg ik (bijna) altijd de vraag of ik eerder werk kan laten zien. Als startend ondernemer vind ik dit lastig. Alles wat ik voor mijn werk in loondienst heb gedaan is namelijk vertrouwelijk. Dit kan ik dus niet gebruiken voor mijn portfolio. Gelukkig heb ik inmiddels heel wat teksten en blogartikelen geschreven, die ik kan laten zien. Daarnaast heb ik op de website van Kracht van Content een portfoliopagina gemaakt voor mijn fotografie. Dat een portfolio zó belangrijk is, heb ik vooraf onderschat. Een tikkeltje naïef van mij. Gelukkig kon ik hier snel aan werken.

wat ik heb geleerd van mijn eerste maanden als ondernemer

3. Iedereen vindt er iets van dat je ondernemer bent

Op verjaardagen, tijdens etentjes of op een borrel: iedereen vindt er iets van dat ik mijn baan in loondienst heb opgezegd, op wereldreis ben gegaan en daarna gestart ben als freelancer. Mensen kijken vaak bedenkelijk, spreken hun twijfels uit over mijn ‘onzekere’ bestaan, vragen hoeveel ik verdien en of ik wel kan rondkomen. Ik weet dat deze vragen vooral voortkomen uit bezorgdheid, maar in eerste instantie had ik steeds het gevoel dat ik mijzelf moest verdedigen. Dat ik antwoord moest geven op álle vragen en ook mijn uurtarief móest vertellen om duidelijk te maken dat ik een weloverwogen keuze heb gemaakt. Om eerlijk te zijn werd ik hier doodmoe van en erger nog: ik werd er heel onzeker van.

Inmiddels heb ik met mijzelf afgesproken dat ik – hoe goed het ook bedoeld is – niet meer inga op álle bezwaren, vragen en meningen. Gewoon om mijzelf te beschermen. Bovendien vraag ik op een verjaardag ook niet aan iemand in loondienst wat hij/zij verdient. Andere opmerkingen kan ik makkelijk weerleggen en verder filter ik de écht goede adviezen van mensen eruit. Die zijn er namelijk ook genoeg en ik vind het wel heel leuk om over ondernemen te praten. Bovendien probeer ik me niet meer onzeker te laten maken door meningen – of angsten? – van anderen. Ik ben niet voor niets ondernemer geworden en heb er goed over nagedacht.

4. Netwerk is KING

Ideeën pitchen bij opdrachtgevers die mij nog niet kennen is leuk, maar dit vraagt ook om geduld. Je moet iemand immers weten te overtuigen om met jou in zee te gaan. Als ik kijk naar mijn opdrachtgevers tot nu toe, komt het merendeel uit mijn eigen netwerk. De meest van mijn huidige opdrachtgevers heb ik zelf verteld over mijn onderneming of zij hebben van iemand uit mijn netwerk over mij gehoord. De kracht van het eigen netwerk heb ik onderschat, voordat ik begon met ondernemen. Inmiddels ben ik erachter dat  mijn eigen netwerk zeker in het begin heel belangrijk is om aan nieuwe opdrachtgevers te komen.

5. Eerst zaaien, dan oogsten

Acquisitie vraagt om geduld en is soms – niet altijd – een proces van de lange adem. In mijn eerste twee weken als ondernemer schreef ik een aantal voorstellen voor samenwerkingen. Dat daar niet direct werk uit kwam, viel mij op dat moment tegen. Nu – twee maanden later – pluk ik de vruchten van wat ik in die eerste twee weken heb gezaaid.

wat ik heb geleerd van mijn eerste maanden als ondernemer

6. Achter mijn laptop zitten, is slecht voor mijn nek

Als ondernemer werk ik heel veel thuis achter mijn laptop en zit ik eigenlijk nooit meer achter een desktop. Ik had niet verwacht dat dat zoveel uit zou maken, maar ik merk dat de spieren in mijn schouders en in mijn nek aardig vast gaan zitten. Mijn oplossing? Regelmatig pauze nemen, even naar buiten gaan en mijn werkplek opnieuw inrichten met laptopstandaard en los toetsenbord.

7. Successen vieren

Als ondernemer ben ik heel erg gefocust op ontwikkeling, zowel persoonlijke ontwikkeling als de ontwikkeling van mijn bedrijf. Ik kijk daarom vaak naar wat ik kan verbeteren en heb de neiging om daar continue de nadruk op de leggen. Tot ik besefte dat ik ook best mocht kijken naar wat er allemaal al goed gaat. Ook daar leer je namelijk veel van. Ik merk dat ik een veel blijer mens word als ik ook regelmatig stil sta bij wat er goed gaat . Tijdens mijn eerste maanden als ondernemer heb ik dus geleerd dat het belangrijk is om je successen te vieren. Gewoon door een hapje te gaan eten, iets lekkers te halen óf door simpelweg aan het einde van de maand mijn successen voor mijzelf op te schrijven.

Tot zover mijn verhaal over wat ik heb geleerd van mijn eerste maanden als ondernemer. Ben je ook ondernemer? Dan ben ik erg benieuwd naar jouw wijze lessen.

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Marcella Molenaar 31 maart 2019 - 17:35

Ik ben sinds 3 maanden ondernemer, maar ik doe het naast een baan in loondienst. Je hebt wel gelijk dat ik successen moet vieren, én dat je soms later de vruchten plukt van je inspanningen. Mooi blog!

Reageer

Laat een reactie achter