Home Europa Noorwegen in september: een goed idee?

Noorwegen in september: een goed idee?

door Dewi
Noorwegen in september

‘Je gaat naar Noorwegen op vakantie? In september? Nou, dan ga je dus niet voor het mooie weer.’ Of ‘Noorwegen in september!? Brrr… mij veel te koud.’

Zomaar een kleine greep uit de reacties, die ik kreeg op de plannen voor onze roadtrip door Noorwegen. En inderdaad, we gingen niet per se voor 30 graden en een strakblauwe lucht. Waar we wel voor gingen? Voor spektakel. Ongereptheid. Ruige bergtoppen. Diepe fjorden. Bulderende gletsjers en helblauwe gletsjermeren. Maanlandschappen. En ontelbare watervallen.

En jawel, in september. Benieuwd waarom Noorwegen in september een uitstekend idee is?

Er zijn nauwelijks cruiseschepen

Je kent het wel, die plaatjes van cruiseschepen die door Noorwegen varen. Eerlijk? Ik heb er niet zoveel mee. Toen ik in Geiranger vanaf een uitzichtpunt een cruiseschip in het fjord zag liggen, werd mijn oog alleen nog naar dat oogverblindende witte gevaarte getrokken. Je kon er echt niet omheen. En zoals ze op veel plekken over horizonvervuiling spreken, voelde dit voor mij als ‘fjordvervuiling’.

Als je dan bedenkt dat er op een schip 1000 mensen passen, dan begrijp je dat een dorpje van 250 inwoners al snel overspoeld wordt als zo’n gevaarte aanmeert. Gelukkig hebben wij tijdens onze roadtrip van 3 weken slechts één cruiseschip gezien en dat vond ik ook wel genoeg. Ik begreep wel dat er in het hoogseizoen soms wel 3 of 4 schepen in het fjord liggen. Mij zou het dan al heel snel veel te druk worden.

Zelfs de toeristische trekpleisters heb je voor jezelf

Hoewel je in Noorwegen het gevoel kunt hebben dat je alleen op de wereld bent, telt het ook aardig wat toeristische plekken. Denk aan dorpjes zoals Flåm en Geiranger, die beiden aan fjorden liggen die Unesco werelderfgoed zijn. Of de Trollstigen, die op het verlanglijstje van menig roadtripper staat. Of de uitzichtpunten Dalsnibba en Stegastein. Stuk voor stuk plekken, die ongelofelijk populair zijn. En dat is niet voor niets. Toch vind ik enorme drukte vaak afbreuk doen aan deze plekken. Gelukkig hadden wij hier in september totaal geen last van en waren wij ook op veel populaire plekken bijna alleen. En dat maakte Noorwegen nóg magischer. 

Noorwegen in september
Noorwegen in september

Een herfstsprookje

Zeg nou zelf, hoe mooi is onderstaand plaatje? Toen wij Noorwegen kwamen binnenrijden, deed de herfst net zijn intrede. In de loop van onze vakantie kleurden de blaadjes steeds verder goud, geel en dieprood. Als je daar de turquoise gletsjermeren, immens diepe fjorden en hoge bergtoppen bij optelt, heb je continu het gevoel dat je je in een sprookje bevindt. Betoverend, echt waar.

Noorwegen in september

Korting op Noorse truien

‘Slecht weer bestaat niet’, riep mijn vader altijd. ‘Alleen slechte kleding.’ Buitenmens als hij was, was hij was zelf ook altijd van top tot teen gehuld in outdoorkleding. En daar hoorden Noorse truien bij. Hij was ervan overtuigd dat ook ik een Noorse trui nodig had. Scheelt dat ik ze zelf ook heel mooi vind. Het was er alleen nog nooit van gekomen om er een te kopen. En waar kon ik dat nou beter doen dan in Noorwegen zelf?

Met de wijsheid van mijn vader in mijn oren geknoopt, ging ik in Noorwegen op zoek naar een echte Noorse trui. Maar eerlijk is eerlijk: ze zijn schreeuwend duur. Je betaalt rustig tussen de €250 en €350 voor een trui van merinowol uit Noorwegen. In september krijgen de winkels echter te horen hoe de nieuwe collectie eruit komt te zien en gaat de oude collectie in de uitverkoop. Scheelt toch zo 30 tot 50 procent.

Zijn er dan geen nadelen van Noorwegen in september?

Natuurlijk is het nooit alléén maar gejubel. Wij merkten dat sommige restaurants, musea en campings in september bijvoorbeeld al sluiten, omdat het hoogseizoen voorbij is. Soms vonden we het jammer als we ergens niet uit eten konden of als een museum gesloten was, maar eigenlijk hebben we dit totaal niet als storend ervaren.

En natuurlijk is het in september al wat frisser dan in juli en augustus. Je merkt echt wel dat de herfst voor de deur staat en de winter eraan komt. Bovenop een berg aan de voet van een gletsjer hebben we bijvoorbeeld in de sneeuw gestaan en stond er een behoorlijk ijzige wind.

Koud? Ja, absoluut. Kwam die Noorse trui toch even goed van pas!

Noorwegen in september

Wat mij betreft is september dus een ideale maand voor een reis door Noorwegen. Ben jij wel eens in Noorwegen geweest? Wat vind jij een goed moment om dit magische land te bezoeken?

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter