Home Azië Negombo: kletterende kokosnoten, prachtige jurken en een kalme olifant

Negombo: kletterende kokosnoten, prachtige jurken en een kalme olifant

door Dewi
Negombo

Het is eind van de middag in Negombo. We wandelen vanaf de stad in de richting van het strand. We lopen langs een ontzettend drukke weg en zijn erg gefocusd op het verkeer. Uit het niets rijst een kleurrijke Hindoeistische tempel op. We zijn blij verrast, want in Negombo hebben we hoofdzakelijk kerken gezien en veel kleine altaartjes op straat. Slechts een klein deel van de bevolking in Sri Lanka is Hindoe en de meeste Hindoes zijn Tamils. De straat van het tempelcomplex hangt vol met lichtjes. Niets vermoedend bekijken we de tempel en in eerste instantie hebben we niets in de gaten. We willen verder wandelen, maar opeens valt het me op dat iedereen rondom de tempel prachtig gekleed is. De vrouwen in schitterende kleurrijke jurken, evenals de kleine meisjes. Vlechten en witte bloemen in het haar. De mannen lopen in traditionele pakken. Verder staat rondom de tempel aardig wat politie. Als we verder lopen zie ik op het tempelcomplex een prachtig aangeklede olifant staan.

Plotseling dringt het tot me door dat hier een festiviteit gaande is. Een ceremonie? Of misschien een bruiloft? Een politieman ziet ons vragend om ons heen kijken en schiet ons aan. Hij vertelt dat er straks een festival begint. “We vieren dat er een nieuwe maan is. Er is een parade met dansers, muziek en een olifant!” Wauw, wat gaaf dat we hier in beland zijn! “It start’s within one hour”, vervolgt de politieman zijn verhaal. “You can stay and watch if you like it”. Ja, en of we dat leuk vinden! We vallen met onze neus in de boter!

Negombo

Het festival in Negombo

We kijken onze ogen uit in Negombo. Een prachtige kar wordt de straat opgereden. Kleurrijk, vol met lichtjes en wierrook. Binnenin staat een gouden beeld van Ganesha. Voor het beeld brand een klein vuurtje. Er wordt gebeden voor de diverse Hindoeistische goden. Mensen lopen af en aan om schalen met offers te brengen. Het is dringen en er staat een lange rij met mensen die allemaal iets willen offeren. Zilverkleurige dienbladen met fruit, kokosnoten, wierook en kleine snuisterijen. Ook geld en bloemenkransen worden geofferd. Voor het beeld van Ganesha zit een man die de offers aanneemt. De bloemenkransen worden om de nek van Ganesha gehangen. De kokosnoten worden in het vuur aangestoken en daarna teruggeven. Vervolgens worden de kokosnoten met een harde klap kapot gegooid. De grond licht bezaaid met stukken kokosnoot.

We genieten intens en nemen de indrukken met al onze zintuigen in ons op. De prachtig geklede vrouwen. Schattige meisjes in kleurrijke jurken. Mooie glimlachen. Gebeden. De geur van wierrook. Lampjes. Kaarsen. De prachtig opgemaakte offers. De intensiteit waarmee de offers worden gebracht. Vol overgave. De rustig en vriendelijk ogende olifant. Muziek en tromgeroffel. Het lijkt wel een sprookje waar we in beland zijn.

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Sri Lanka in drie weken: onze reisroute 23 november 2016 - 20:34

[…] van het vliegveld Bandaranaike. Hoewel deze stad weinig échte hoogtepunten heeft, is Negombo een heerlijk begin om de sfeer van Sri Lanka te proeven. De stad staat onder andere bekend om haar vismarkt. Als je ’s ochtends vroeg komt kun je de […]

Reageer

Laat een reactie achter