Home Bosnië De schoonheid van toeristisch Mostar

De schoonheid van toeristisch Mostar

door Dewi
Een dagtripje naar Mostar, Bosnië

Mostar is de bestemming waar ik misschien wel het meest naar uit heb gekeken tijdens onze interrailtrip. Al jaren droomde ik ervan om dit stadje te bezoeken en nu is het eindelijk zover! Alleen heeft Sarajevo ons nu helemaal in zijn greep en komen we hier maar moeilijk los. Daarom besluiten we om hier vandaan een dagtripje te maken naar Mostar.

Van Sarajevo naar Mostar

De treinreis van Sarajevo naar Mostar staat bekend als één van de mooiste treinreizen van Europa. Sommigen beweren zelfs dat het de mooiste treinreis ter wereld is. Aangezien we aan het interrailen zijn, staat deze treinreis heel hoog op ons verlanglijstje. De trein gaat slechts een aantal keer per dag, dus we zijn al heel vroeg op het station. Helaas, vandaag rijdt de trein niet. Gelukkig mogen we met ons interrail ticket ook een bus in, die ons naar Mostar brengt.

We gaan voorin de bus zitten, zodat we goed naar buiten kunnen kijken. Wauw, het is dan wel niet de treinreis, maar het is echt één van de mooiste routes die we ooit hebben gereden. Het prachtige landschap trekt aan ons voorbij. Schitterende bergen, een strak blauwe lucht, turquoise meren en rivieren. Echt, het water is hier zo blauw dat het net lijkt alsof je door een gephotoshopt landschap rijdt!

Massatoerisme in Mostar

In Mostar merken we al gauw dat het goed is dat we er een dagtrip van gemaakt hebben. Het is 42 graden en we kunnen over de hoofden lopen. Het stadje is werkelijk overspoeld door het toerisme. Het oude centrum zit vol met toeristische winkeltjes, waar ontzettend veel prullaria te koop zijn. Een Eiffeltoren van schelpen, Russische matroesjka poppetjes en beeldjes van de Londense towerbridge zijn hier geen uitzondering. Doordat het zo toeristisch is, vinden we het in eerste instantie moeilijk om onze weg te vinden. Onze eerste indruk is dat Mostar haar authenticiteit aardig is verloren. Desondanks willen we deze stad toch een kans geven.

Een dagtripje naar Mostar, Bosnië

De verschillende gezichten van Mostar

We zetten ons over het toerisme en de enorme hitte heen. Al wandelend komen we erachter dat Mostar een prachtig stadje is. De beroemde brug (Stari Most) hadden we al van verre zien liggen. Het ligt prachtig met het heldere blauwe water dat eronderdoor stroomt en de bergen op de achtergrond. We lopen de beroemde brug over, één van de bekendste bezienswaardigheden van Bosnië. In de oorlog is de brug volledig aan puin geschoten en na de oorlog weer opgebouwd uit dezelfde stenen. Inmiddels staat de brug op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Bovendien staat het symbool voor het ‘nieuwe Bosnië’, namelijk het Bosnië van na de oorlog in de jaren ’90.

Het oude stadje is al even prachtig als de brug en herinnert aan het Ottomaanse rijk. De Turkse bazars, smalle straatjes, indrukwekkende moskeeën en de prachtige rivier geven je het gevoel in een ansichtkaart te lopen. We besluiten de rivier een stukje te volgen. Niet alleen om even weg te zijn van het toerisme, maar ook om wat verkoeling te vinden. Inmiddels lopen we hier rond als wandelende sudderlapjes. Het prachtige helderblauwe water maakt dat je zin krijgt om een duik te nemen. Aai, vergissing. Zodra ik mijn voet in het water steek, schiet het direct in de kramp. Het is werkelijk ijs- en ijskoud!

Een dagtripje naar Mostar, Bosnië

Als we verder door het stadje lopen, zijn de littekens van de oorlog nog duidelijk zichtbaar. Van sommige gebouwen staan alleen de geraamtes nog overeind en in andere gebouwen zijn ontelbaar veel kogelgaten zichtbaar. Als je de stad uit rijdt kom je bovendien langs de uitgestrekte velden met massakerkhoven. Heel indrukwekkend. We krijgen er kippenvel van als we beseffen dat de oorlog die zich hier heeft afgespeeld eigenlijk nog maar zo kort geleden is.

Een dagtripje naar Mostar, Bosnië

Aan het eind van de dag keren we terug naar Sarajevo. Dit keer wel met de trein! Met gemengde gevoelens verlaten we Mostar. Aan het begin van de dag hadden we moeite om het stadje te doorgronden. Dit had met name te maken met de enorme hoeveelheid toeristen. Hoe verder we doorliepen, hoe meer we de schoonheid van het stadje konden inzien. Mostar ademt namelijk historie, zowel die van het Ottomaanse rijk als de recente oorlog uit de jaren ’90. Ik ben blij dat we deze stad na onze eerste indruk nog een kans hebben gegeven!

Ben je ook in Mostar geweest? Dan ben ik heel erg benieuwd hoe jij deze stad ervaren hebt! Ik hoor het heel graag in een reactie onder deze blog.

Dit vind je vast ook leuk!

2 reacties

I.M.J. Schreuder 13 november 2016 - 21:39

Wat goed, dat je door al het toerisme heen het echte Mostar hebt ontdekt, zoals ik het zelf 35 jaar geleden heb gezien.

Reageer
Dewi 14 november 2016 - 10:46

Ja, het was heel bijzonder en ik ben ook blij dat we ons niet hebben laten afschrikken. Toen jij er was, was het waarschijnlijk nog niet zo toeristisch?

Reageer

Laat een reactie achter