Home Ondernemen Mijn eerste kwartaal als zzp’er zit erop!

Mijn eerste kwartaal als zzp’er zit erop!

door Dewi
eerste kwartaal als zzp'er

Man, wat gaat de tijd snel. Het is alweer april. Het lijkt wel alsof het gisteren was dat ik mijn plannen voor 2019 deelde. Inmiddels zit mijn eerste kwartaal als zzp’er er alweer op. Hoe is het mij vergaan? Had ik al wat leuke opdrachtgevers? Of verlangde ik stiekem weer naar een baan in loondienst?

Wat ik zo heerlijk vind aan werken als zzp’er, is dat ik zélf mijn tijd kan indelen. Ik ben baas over mijn eigen tijd en kan opdrachten aannemen waar ik ook echt 100% achter sta. Ik heb ook ontzettend veel geleerd in mijn eerste kwartaal als ondernemer. Of het áltijd leuk was? Nee, natuurlijk is het niet áltijd leuk. Je hebt uiteraard af en toe te maken met tegenslagen. Maar als je zelf de slingers ophangt, kun je van elke dag een feestje maken!

Ziek zijn als zzp’er

In mijn eerste kwartaal als ondernemer maakte ik direct kennis met de kwetsbaarheid van zzp’ers. Ik kreeg een nierbekkenontsteking, lag 5 dagen in het ziekenhuis en ben uiteindelijk 3 weken uit de running geweest. Ondertussen moest ik 1 opdrachtgever afbellen, omdat ik echt niet in staat was om te werken. Ik kon niet starten bij een andere opdrachtgever, geen nieuwe blogartikelen schrijven en mijn bankrekening werd ook steeds kleiner. Ik geef toe: ik kreeg het er een tikkeltje benauwd van. Ik werd direct met mijn neus op de feiten gedrukt. Belangrijk dus om het als zpp’er goed geregeld te hebben voor het geval je ziek wordt.

In die periode vroeg ik me stiekem wel eens af waar ik aan begonnen was. Was het niet beter om weer in loondienst te gaan? Want ja, dan word je tenminste doorbetaald als je in het ziekenhuis ligt. Maar toen ik alle voordelen van ondernemen weer voor mezelf op een rijtje ging zetten, was ik weer héél blij met mijn keuze. En om eerlijk te zijn, ben ik elke dag heel gelukkig met hoe mijn leven er nu uitziet.

Trots als een pauw

Gelukkig knapte ik langzaam weer op. Langzaam inderdaad. Ik moest echt nog even pas op de plaats maken. Maar inmiddels ben ik weer helemaal terug. Ik ben er helemaal klaar voor om nieuwe opdrachten aan te nemen en volop bezig met lopende opdrachten. En ja, daar ben ik stiekem heel erg trots op. In deze eerste periode als freelancer heb ik geleerd dat je successen moet vieren. En ondanks de tegenslagen, heb ik echt wel wat bereikt de afgelopen maanden.

Lees ook: 7x wat ik heb geleerd van mijn eerste maanden als ondernemer

Dit deed ik onder andere in mijn eerste drie maanden als zzp’er:

 • De website van Kracht van Content gelanceerd
 • Begonnen aan een grote klus bij een ingenieursbureau
 • Gestart met een SEO cursus, om mij daar verder in te specialiseren
 • Het aantal unieke bezoekers verdubbelde op Backpack vol verhalen
 • 4 blogs geplaatst op Kracht van Content (dit kunnen er meer zijn!)
 • 5 betaalde samenwerkingen op Backpack vol verhalen
 • 1 grotere samenwerking voor Backpack vol verhalen
 • 1 fotografie opdracht voor de website van een school
 • Afspraken gemaakt om in het tweede kwartaal te mogen schrijven voor een offline magazine
 • Flink wat gezaaid om komende maanden te kunnen oogsten
 • Een Pinterest workshop gevolgd
 • De tijd genomen om te herstellen van een nierbekkenontsteking
 • ‘Nee’ gezegd tegen een grote opdracht, omdat het eigenlijk niet in mijn planning paste. Dit vind ik één van de moeilijkste dingen als ondernemer, maar tegelijkertijd weet ik dat het heel belangrijk is om jezelf te beschermen
 • Concrete doelen gesteld voor Kracht van Content én Backpack vol verhalen
 • Achter de schermen gewerkt aan het onderhoud van de website backpackvolverhalen.nl
 • Ontzettend veel geleerd over mijzelf én over ondernemen

eerste kwartaal als zzp'er

Blij en dankbaar

Soms moet ik mezelf even knijpen. Dat ik dit écht aan het doen ben. Dat ik nu écht aan het werken ben, zoals ik altijd wilde werken. En dat ik mijn dromen aan het najagen ben. Ik kan amper in woorden vatten hoe blij ik ben dat ik deze stap heb genomen en de kansen heb gegrepen, die zich voordeden.

Tegelijkertijd ben ik ontzettend dankbaar voor de support die ik heb gekregen. Van mijn directe omgeving, vrienden, familie en van mijn netwerk. Ik ben dankbaar voor iedere like op een bericht of foto en voor iedere blog die gelezen wordt. En uiteraard ben ik ben mijn eerste opdrachtgevers dankbaar voor hun vertrouwen. Tegen jullie allemaal zeg ik: dankjewel! Op naar het tweede kwartaal!

Dit vind je vast ook leuk!

2 reacties

Pieter van der Heijde 16 april 2019 - 17:35

Ik ben trots op je Dewi!

Reageer
Dewi 7 mei 2019 - 15:16

Dankjewel Pieter, heel leuk om te horen!

Reageer

Laat een reactie achter