Home Moskou Balzaal of Metro? Pracht en praal in de metrostations van Moskou

Balzaal of Metro? Pracht en praal in de metrostations van Moskou

door Dewi
metrostations van Moskou

In de meest steden is de metro slechts een vervoermiddel. De stations zijn vaak donkere plekken onder de grond waar het stinkt en niet prettig is om te verblijven. Hoe anders is de metro in Moskou. Hier zijn de metrostations een bezienswaardigheid op zichzelf. Ongelofelijk wat voor een pareltjes dat zijn.

De metro’s zijn ontworpen als ‘paleizen voor het volk’ en moesten tijdens bombardementen ook als schuilkelders kunnen dienen. De allermooiste stations zijn gebouwd in de jaren 30, waarbij Stalin aan architecten de opdracht gaf ervoor te zorgen dat de metro’s ‘licht’ zouden zijn. En dat zijn ze tot op de dag van vandaag. Daarnaast zijn de Moskouse metrostations opvallend schoon. De prachtige en fijne metrostations van Moskou geven deze manier van reizen een extra dimensie, maar zijn ook geweldig om ‘gewoon’ te gaan bekijken. Wij besloten zelf een metrotourtje te doen langs de mooiste metrostations van Moskou. Mijn favorieten zet ik voor je op een rij, de een is nog mooier dan de ander.

Komsomolskaya (lijn 1, 5)

Metrostation Komsomolskaya spant wat mij betreft de kroon. Als ik met de roltrap omhoog ga, valt mijn mond letterlijk open van verbazing. De schoonheid van dit metrostation is overweldigend en ik heb echt het gevoel in een balzaal van een paleis terecht gekomen te zijn.

metrostations van Moskou

Prospekt Mira (lijn 5, 6)

Prospekt Mira is een van de elegantste metrostations van Moskou. De afbeeldingen van wit porselein tonen mensen die bomen planten, de oogst binnenbrengen en in harmonie met elkaar samenleven. metrostations van Moskou

Novoslobodskaya (lijn 5, 9)

Novoslobodskaya is samen met metrostation Komsomolskaya mijn favoriet. Dit station – gebouwd in Art Nouveau stijl – heeft prachtige glas in lood ramen, waarop de 6 zogenaamde ‘intellectuele’ beroepen worden uitgebeeld: de kunstenaar, de muzikant, de landbouwkundige, de ingenieur, de architect en de geograaf. Van die laatste ging mijn geografenhart natuurlijk sneller kloppen.

metrostations van Moskou metrostations van Moskou

Teatralnaya (lijn 2)

Teatralnaya komt – zoals de naam al doet vermoeden – uit bij het bekende Bolsj theater. Dit metrostation staat ook helemaal in het teken van theater en heeft verschillende prachtige hallen.

metrostations van Moskou

Pl. Revolyutsii (lijn 3)

Dit metrostation is eigenlijk een enorme ondergrondse beeldenrij. De levensgrote bronzen beelden laten de rollen zien die het volk heeft gespeeld tijdens de revolutie. Tussen één van de beelden staat ook een beeld van een hond. Ik zag verschillende mensen de neus van de hond aaien en hier even bij stilstaan. Later kwam ik erachter dat de neus van de hond geluk schijnt te brengen.

metrostations van Moskou

Arbatskaya (lijn 3)

Grote kans dat je sowieso een keer uitstapt bij dit metrostation, want deze metro brengt je vlakbij de ingang van het Kremlin. Bovendien komen hier 3 lijnen samen, waardoor het ook één van de drukste stations is die wij bezocht hebben. Arbatskaya heeft door het rode marmer en de gedetailleerde ornamenten een barokachtige sfeer.

metrostations van Moskou

Kievskya (lijn 4)

De prachtige hal van Kievskya van wit marmer is versierd met fresco’s, die boeren, groentes en andere aspecten van het Oekraïnse leven afbeelden. De fresco aan het eind van de hal is geplaatst ter ere van 300 jaar Russisch- Oekraïense samenwerking.

metrostations van Moskou

Andere metrostations die mooi schijnen te zijn, maar die ik zelf niet heb bezocht: Mayakovskya (lijn 2), Smolenskaya (lijn 3), Park Probedy (lijn 3).

Ben jij wel eens in Moskou geweest? Dan ben ik erg benieuwd wat jouw favoriete metrostation was. Laat het vooral weten in een reactie hieronder.

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter