Home Azië Maleisische kipcurry met Roti Jala – recept van masterchef Imelda Harris

Maleisische kipcurry met Roti Jala – recept van masterchef Imelda Harris

door Dewi
Maleisische kipcurry

Als ik aan het eten in Maleisië denk, loopt het water mij alweer in de mond. Maleisië is een smeltkroes van culturen en dit vind je ook absoluut terug in het eten. Tijdens onze reis heb ik ontzettend genoten van de Chinese, Indiase en Indonesische invloeden in de Maleisische gerechten. Eenmaal thuis denk ik hier regelmatig watertandend aan terug. Ondertussen ben ik aan het bedenken of we volgend jaar tijdens een reis door Azië niet even terug kunnen naar Maleisië, al was het maar voor het fantastische eten. Wat een geluk dat ik laatst werd uitgenodigd door Tourism Malaysia om een Maleisische cooking class bij te wonen, gegeven door Masterchef Imelda Harris. Een super leuke middag! Door alle heerlijke geuren waande ik mij weer heel even in Maleisië. Vandaag deel ik het recept van topchef Imelda met jullie: een Maleisische kipcurry met Roti Jala.

Zoals gezegd werd de cooking class gegeven door één van de finalisten van het populaire kookprogramma Masterchef Malaysia, Imelda Harris. Masterchef is één van mijn favoriete programma’s, dus ik voelde mij vereerd dat ik een workshop mocht bijwonen van een van de sterren uit dit programma. Imelda vliegt inmiddels de hele wereld over om kookworkshops te geven en werkt aan haar eigen (en eerste) kookboek. Imelda is een super enthousiast, energiek mens met een prachtige glimlach en wist met haar workshop een stukje Maleisië naar Den Haag te halen. Samen maakten we een heerlijke (en eenvoudige!) Maleisische kipcurry met ‘netpannenkoekjes’, ofwel Roti Jala.

Maleisische kipcurry

Maleisische kipcurry

Imelda drukte ons veelvuldig op het hart dat ‘agak agak’ (spreek uit als aga-aga) de belangrijkste term is in de Maleisische keuken. Dat betekent iets als ‘zo ongeveer’. Koken op gevoel dus en je gerechten naar smaak aanpassen. Imelda gebruikte voor deze curry donkeroranje ‘currypoeder voor vlees’, die bij de meeste grote toko’s in Nederland wel te koop is (o.a. bij Oriental). Mocht je deze currypoeder niet kunnen vinden, kun je ook prima een andere soort kerriepoeder gebruiken.

Maleisische kipcurry

Benodigdheden:

  • 3 gesnipperde uien
  • 5 teentjes knoflook (fijn gesneden)
  • 1 stengel citroengras, fijn gestampt
  • 3cm gember
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 ster anijs
  • 7 kardemon peultjes
  • 5 eetlepels currypoeder voor vlees
  • 2 kipfilets in blokjes gesneden
  • 3 kopjes water
  • 1/2 kop yoghurt
  • 1/2 kop kokosmelk
  • 2 tomaten
  • 2 aardappels in blokjes gesneden
  • Zout
  • Peper
  • Zonnebloemolie (of palmolie)

Bereiding kipcurry

Begin met het snijwerk: de kip in blokjes, evenals de aardappels. Snipper de uien, snijd de knoflook heel fijn en de gember in dunne plakjes. Citroengras in 3 stukken en flink beurs stampen. Pel tenslotte de kardemonpeultjes. Doe de currypoeder in een kom en vermeng dit met water tot een dikke pasta.

Schenk olie in de pan tot de bodem bedekt is en verhit de olie. Doe de uien, knoflook, gember, citroengras, kaneelstokjes, steranijs en kardemon in de pan en bak tot de geuren vrijkomen. Voeg vervolgens de currypasta toe aan het geheel. Roer een paar keer door en voeg de kip toe. Bak de kip ongeveer 1 minuut. Voeg vervolgens de 3 koppen water toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de aardappels en tomaten toe. Doe een deksel op de pan en laat de curry sudderen tot de kip zacht wordt. Voeg ten slotte de yoghurt en de kokosmelk toe en laat het geheel nog zo’n 5 minuten sudderen. Peper en zout naar smaak toevoegen (agak agak!).

Tip 1: persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar een vegetarische curry. Gelukkig kun je dit gerecht ook heel goed maken zonder kip. Imelda gaf aan dat je de kip goed kunt vervangen door zoete aardappel en wortel. Daarnaast tipte zij dat je ook stukjes ananas kunt toevoegen als je het gerecht iets zoeter wilt hebben. 

Tip 2: sommige gerechten die je maakt, zijn de volgende dag stiekem nog lekkerder als de smaken  lekker kunnen intrekken. Herken je dat? Dit is typisch zo’n soort gerecht. Ik nam een doggybag mee naar huis en de volgende dag was de curry nóg voller van smaak. 

Maleisische kipcurry

Roti Jala

De kipcurry kun je heel goed eten met rijst, maar leuker (en lekkerder) is het natuurlijk om hier de netpannenkoekjes bij te maken. Pannenkoekjes die eruit zien als netjes, maar mij eigenlijk meer doen denken aan een spinnenweb. ‘Roti Jala’ heten deze hartige pannenkoekjes in Maleisië. De pannenkoekjes worden vervolgens omgevormd tot rolletjes, want dat eet een stuk handiger dan een pannenkoekje met gaatjes. Super lekker bij de curry en ze zien er ook nog eens heel feestelijk uit.

Benodigdheden

  • 1 kop meel
  • 1 tl kurkuma
  • 1/4 tl zout
  • 1 ei
  • 3/4 kop kokosmelk
  • 3/4 kop water
  • zonnebloemolie (of palmolie)

Bereiding Roti Jala

Zeef de bloem en de kurkuma boven een grote kom. Voeg zout toe. Klop in een ander kommetje het ei los. Roer met een garde het ei, de kokosmelk en het water door de bloem en meng tot het een goed vloeibaar beslag is. Je moet het beslag als een spinnenweb in de pan kunnen gieten, dus voeg nog iets water toe als het beslag je te dik lijkt (agak agak!). Haal het beslag nog even door de zeef als er – net zoals bij mij – klontjes in blijken te zitten.

Giet het beslag in een spuitflesje. Verhit vervolgens een koekenpan. Zorg dat de pan goed heet is, want anders is het lastig om je pannenkoekjes los te krijgen. Breng met een kwast een klein beetje olie aan in de pan. Giet nu het beslag in de pan door spiralen en streepjes te tekenen. Maak er een mooi spinnenweb van.

Bak tot de bovenkant bijna droog is (zoals bij een pannenkoek). Let op: dit gaat snel! Draai de pannenkoek vervolgens om met een spatel en bak nog even kort de andere kant. Leg het pannenkoekje op een bord en laat even kort afkoelen, voordat je er een rolletje van maakt. Vouw de linker en de rechter buitenkanten naar binnen en rol het pannenkoekje op. Herhaal dit tot je spuitflesje leeg is.

Serveer de Maleisische kipcurry in een kom en leg de rolletjes gezellig bij elkaar op een bord. Selamat Makan!

Maleisische kipcurry

Laat je het me weten als je deze recepten van Imelda Harris gemaakt hebt? Ik ben heel benieuwd hoe het je smaakt!

*Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Malaysia Tourism. Ik heb de workshop van hen gekregen. 

Dit vind je vast ook leuk!

3 reacties

Wereldse gerechten: een heerlijk recept voor fresh springrolls uit Vietnam 6 januari 2018 - 22:46

[…] Maleisische kipcurry met Roti Jala – recept van masterchef Imelda Harris […]

Reageer
Irene schreuder 3 november 2017 - 16:10

Wat een smakelijk verhaal en wat een leuke ervaring. Het resultaat ziet er geweldig uit. Ga zeker de vegetarische variant eens proberen.

Reageer
Dewi 4 november 2017 - 15:02

Dankjewel! Het was inderdaad erg leuk en vooral heel lekker. Leuk dat je de vegetarische variant wilt proberen!

Reageer

Laat een reactie achter