Home Budget Gastblog: low-budget reizen door Zweden? Zo doe je dat
Low-budget reizen door Zweden

Gastblog: low-budget reizen door Zweden? Zo doe je dat

door Dewi

Het is algemeen bekend dat Zweden een dure bestemming voor vakantiegangers is. Voor wie er met de auto rondrijdt, in een hotel of vakantiepark gaat zitten en af en toe uit eten gaat, is dat zeker waar. Maar hoe zit dat als je geen toerist, maar reiziger bent? Oftewel, als je gemak neemt met minder comfort, meer tijd hebt en beter op de centen let? Is Zweden dan nog steeds onbetaalbaar?

Het antwoord is ‘nee’, want het is wel degelijk mogelijk om Zweden op een laag budget te bezoeken. Je hoeft daarvoor alleen maar enkele simpele regels te volgen. Ontdek in deze blogpost hoe je het normaalgesproken zo dure Zweden ‘hackt’ en er goedkoop rondreist.

Het goedkoopste Scandinavische land

Ben je zo iemand die spontaan pijn in de portemonnee krijgt bij het horen van het woord Scandinavië, dan kan ik je geruststellen: Noorwegen is het duurst, gevolgd door Denemarken en daarna Zweden. Finland is officieel geen Scandinavisch land, maar het prijsniveau ligt zo tussen dat van Denemarken en Noorwegen in. Van die vier dure landen is Zweden dus het minst duur – of het goedkoopst, hoe je het maar wilt zien.

Low-budget reizen door Zweden

Low-budget reizen door Zweden: reis met de trein

Als je de Nederlandse treinen gewend bent, is Zweden shockerend goedkoop. Voor een trip van de meest zuidelijke stad Malmö naar het meest noordelijk gelegen station Vassijaure, betaal je omgerekend maar € 45. En dat voor een trip van maar liefst 1300 kilometer (29 uur)! Daar kan de NS een puntje aan zuigen.

Er zijn ook verschillende Eurail-treinpassen met prijzen vanaf € 150, afhankelijk van de leeftijd van de reiziger en het aantal reisdagen per maand. Combineer dit met de truc van het gratis wildkamperen (zie hieronder) en je bent voor een bodemprijs onder de pannen qua vervoer en accommodatie.

Liften kan ook

Helemaal gratis reizen doe je met je duim. In een land met zulke grote afstanden en zulke eenzame wegen zijn automobilisten blij om gezelschap te hebben. En omdat iedereen Engels spreekt, kun je onderweg al jouw vragen over Zweden op jouw liftgever afvuren en zo een heel productieve trip maken. Een goede plek om een lift te scoren is het tankstation, waar je eerst een praatje met bestuurders kunt maken.

Liften heeft onterecht een slecht imago, maar ik heb (altijd met ons tweeën, dat wel) probleemloos van Groningen naar Boedapest gelift, van Venetië naar Venlo en van Breda naar Madrid. Keer op keer werd ik door ongelooflijk aardige mensen een stukje verder gebracht. Mensen die vroeger vaak zelf hadden gelift, die het graag hadden willen doen of die het simpelweg niet over hun hart konden verkrijgen om ons langs de kant van de weg te laten staan.

Kampeer wild

Net als in Noorwegen en Finland geldt in Zweden het zogenaamde allemansrecht. Dit houdt in dat je het recht hebt om van de natuur te genieten, zolang je er maar respectvol mee omgaat (dus geen afval achterlaten of dingen kapot maken). En tot dat genieten behoort kamperen.

Voor campers en caravans geldt dit helaas niet, maar een tentje opprikken mag wel. Het is dan wel verplicht om buiten natuurgebieden te blijven en op tenminste 150 meter van de dichtstbijzijnde bebouwing. Als het een stuk land betreft dat van bijvoorbeeld een boer is, zul je wel toestemming moeten vragen, maar vaak zul je dat gewoon krijgen.

Ook mag je een vuurtje steken, zolang je dat maar niet op kale rotsen doet, want die kunnen breken. Bessen en paddenstoelen mag je voor eigen gebruik plukken. Ideaal dus voor wie van kamperen houdt maar zich niet scheel wil betalen aan een kampeerplaats.

Doe vrijwilligerswerk

Gratis onderdak en volop contact met de locals: dat klinkt als muziek in de oren, nietwaar? Het is mogelijk als je als vrijwilliger aan de slag gaat in een hostel, op een boerderij of bij een organisatie. Er zijn zelfs bedrijven waarvan de eigenaar bepaalde skills vraagt en in ruil daarvoor een dak boven je hoofd (en soms zelfs maaltijden) biedt.

Op Workaway zijn momenteel 455 hosts, op Worldpackers vind je 19 plekken en op WWOOF zijn er 154 die vrijwilligers zoeken. De zomer is, vanwege de aangename temperaturen, het populairste seizoen, dus reserveer jouw plek ruim van tevoren. Let ook op dat hosts het liefst willen dat vrijwilligers enkele weken tot maanden blijven. Als je de tijd ervoor hebt, is dit een prachtige manier om met een laag budget in Zweden te verblijven.

Gratis wandeltours

De laatste jaren zijn free tours enorm populair geworden in heel Europa. Dit is een uitstekende optie voor wie weinig tijd in een stad verblijft, maar toch heel wat wil zien en leren over de geschiedenis en de cultuur.

Ook in Zweden vind je deze wandelingen met gids volop. Even googelen en je vindt verschillende gidsen die in de stad van jouw keuze dagelijks groepjes rondleiden. Heb je nog wat kleingeld over, dan kun je de gids die, bij wijze van fooi, toesteken aan het einde van de tour.

Low-budget reizen door Zweden

Goedkoop uit eten?

In de stad is het makkelijker om duur uit te zijn dan op het platteland. Er zijn meer verleidingen in Stockholm, Malmö en Göteborg dan in een willekeurig provinciestadje. Horecagelegenheden zijn een goed voorbeeld van zo’n verleiding. Alcoholische versnaperingen kennen een hoge accijns en het hoge arbeidsloon zie je ook weerspiegeld in de prijzen van eten.

Als je je in de stad bevindt en tóch graag uit eten gaat, dan is de lunchtijd het voordeligste moment. Veel restaurants bieden op dat tijdstip namelijk betaalbare lunchmenu’s om groepen kantoormedewerkers aan te trekken.

Een leuke manier om met Zweden in gesprek te raken én voordelig te eten is door naar een ‘afterwork’ te gaan. Dat is een evenement dat door veel bar-restaurants wordt georganiseerd in de namiddag. Je betaalt iets meer voor een drankje, maar kunt vervolgens kiezen uit de lekkerste tapa’s en snacks.

Low-budget reizen door Zweden

Let op de kleintjes bij het pinnen

Zelfs voor de kleinste uitgaven trekken de Zweden hun pasje. Maar wanneer je dat met je Nederlandse bankpas doet, betaal je elke keer dat je pint of geld opneemt een bedrag aan je bank. Dat betekent dat je, over een reis van enkele weken genomen, misschien wel tientallen euro’s te veel betaalt.

Om dit te voorkomen kan je gebruik maken van een van de nieuwe bank-startups die daarop inspringen met gratis betaalkaarten en gunstige wisselkoersen. Met deze kaarten kan je gratis of heel goedkoop wereldwijd betalen. Een andere optie is van tevoren je Euro’s omwisselen naar Zweedse kronen en met cash betalen. Daarbij moet je wel goed uitkijken met welke geldwisselaar je in zee gaat, omdat de tarieven onderling enorm kunnen verschillen.

Ik hoop dat je met deze tips om low-budget door Zweden te reizen het maximale uit je budget haalt om dit prachtige land te verkennen.

Over gastblogger Sofie:

Low-budget reizen door Zweden

Als Amsterdammertje weet Sofie zich wel wijs in de grote en kleine topics. Nadat ze erachter kwam dat studeren niet haar ding was, maar online verhaaltjes schrijven wel, heeft ze Communicatiewetenschappen vaarwel gezegd om zich volledig op online kopij te storten. Tot haar blije verbazing kun je van thuis bloggen op de bank ook leven! Haar favoriete onderwerpen zijn besparen, online marketing, slimme leeftips en mindfulness.

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Avatar
Iris | Goedkoop-treinkaartje.nl 27 juni 2020 - 15:06

Zelf met de motor geweest. Was eigenlijk goed te doen. Voornamelijk omdat we genoten van de uitzichten, routes en niet teveel activiteiten hebben gedaan.

Reageer

Laat een reactie achter