Home Europa Op ontdekkingstocht: de leukste wijken van Valencia + tips en bezienswaardigheden

Op ontdekkingstocht: de leukste wijken van Valencia + tips en bezienswaardigheden

door Dewi
leukste wijken van Valencia

Een stedentrip betekent voor mij niet dat ik zoveel mogelijk ‘highlights’ van een stad wil zien. Ik wil de stad beleven, ervaren en écht leren kennen. Niets fijner dan een stad te voet verkennen en van wijk naar wijk te slenteren en de verschillen te ontdekken. En laat Valencia hier nou een perfecte stad voor zijn. Samen met mijn moeder ging ik op ontdekkingstocht. In 4 dagen tijd zetten we bijna 100.000 stappen in Valencia en lieten we ons verrassen door de diversiteit van de Valenciaanse wijken. In dit artikel neem ik je mee naar de leukste wijken van Valencia en geef ik tips voor de leukste plekjes.

De leukste wijken van Valencia

Valencia had mij eigenlijk direct in haar greep. Ik werd verliefd op deze prachtige Spaanse stad met haar enorme diversiteit, prachtige pleinen, moderne architectuur, streetart, het lekkere eten en het leven op straat. Deze dingen vind je allemaal terug in de Valenciaanse wijken. En als je Valencia écht wilt leren kennen, is het een aanrader om de diverse wijken van de stad te ontdekken. Iedere wijk is anders en heeft zijn eigen sfeer met verrassende plekjes. Van streetart bewonderen in het kleurrijke El Carmen tot moderne kunst in het Ciutat de les Arts i les Ciences. En van mensen kijken in de oude stad tot vintage shoppen in Ruzafa.

1. Het historische centrum ‘Ciutat Vella’

Het prachtige historische centrum van Valencia is gelijk het meest toeristische gedeelte van de stad. Logisch, want in het oude centrum vind je op een vrij klein oppervlak de belangrijkste bezienswaardigheden van Valencia.

Valencia werd in 138 voor Christus gesticht door de Romeinen, kwam in 711 in handen van de Moren en pas in de 13e eeuw weer in het bezit van de Spanjaarden. De stad heeft dus een lange en rijke geschiedenis en dat zie je allemaal terug in de architectuur van het historische centrum, waar je prachtige pleinen, paleizen, kerken en universiteiten vindt. Een wandeling door de ‘Ciutat Vella’ neemt je mee door de geschiedenis van Valencia.

Mercado Central

De Mercado Central – de grootste overdekte versmarkt van Europa – is misschien wel een van de meest bruisende en kleurrijke plekken van Valencia. Het waanzinnig mooie gebouw dateert uit 1912. Op de markt zijn ruim 400 verschillende stalletjes. De kleuren van fruit, de geuren van vers brood en vis en de luide stemmen van de marktkooplui maken dat al je zintuigen geprikkeld worden op de Mercado Central.

Tip: Op de Mercado Central kun je heerlijke hapjes kopen om mee te nemen. Shop je eigen lunch bij elkaar en ga lekker picknicken in het park, Jardin del Turia.

leukste wijken van Valencia
leukste wijken van Valencia
leukste wijken van Valencia

Plaza de la Reina

Op dit gezellige plein in het hart van het oude centrum is het een drukte van belang. Het plein is omgeven door restaurants, barretjes en winkels. Aan dit plein staan ook de kathedraal en de klokkentoren El Miguelette. Die laatste is ook te beklimmen!

Plaza Ayuntamiento

‘Ayuntamiento’ is het Spaanse woord voor gemeentehuis. Dat is uiteraard ook wat je vindt aan het Plaza Ayuntamiento. Het gemeentehuis is gratis te bezoeken, maar let op: het is op zaterdag en zondag uiteraard gesloten.

Aan het Plaza del Ayuntamiento ligt ook het postkantoor van Valencia. Ook als je geen postzegels nodig hebt, is het postkantoor zeker de moeite waard om even naar binnen te lopen. Vooral de koepel in neoklassieke stijl en met glas-in-lood ramen is prachtig om te zien.

leukste wijken van Valencia

Plaza Redona

Plaza Redona – letterlijk vertaald ‘het ronde plein’ – is door haar vorm bijzonder om te zien. Het plein is omringd door handwerk- en keramiekwinkeltjes, maar eerlijk is eerlijk: deze zijn vrij toeristisch.

leukste wijken van Valencia

Het keramiekmuseum ‘Museo Nacional de Cerámica’

Wist je dat Valencia in Spanje bekend staat om de productie van keramiek? In het keramiekmuseum – Museo Nacional de Cerámica – kun je een uitgebreide keramiekcollectie bewonderen. Toch is niet alleen de keramiekcollectie interessant in dit museum, maar ook het gebouw zelf is de moeite waard. Het museum is namelijk gevestigd in een oud paleis uit de 18e eeuw. Wij hebben dit gebouw vooral van buiten bewonderd, maar een volgende keer zou ik hier graag eens binnen ronddwalen.

Het smalste huis van Europa

Let op dat je het niet mist, want dit huis zou je zo voorbijlopen. Vlak achter het Plaza Redona vind je het smalste huis van Europa. De gevel is niet veel breder dan de voordeur en is vijf verdiepingen hoog. Ik ben enorm nieuwsgierig naar hoe dit huis er van binnen uit ziet, maar helaas is het niet geopend voor publiek.

Adres: Plaza Lope de Vega 8

leukste wijken van Valencia

2. Kleurrijk El Carmen

In het oude centrum ligt de kleurrijke en historische buurt El Carmen. Deze wijk staat bekend als kunstenaars- en studentenwijk. Stiekem vond ik dit één van de leukste wijken van de stad. De smalle kronkelende straatjes zijn ontzettend leuk om doorheen te struinen en op iedere straathoek vind je wel weer een leuk restaurantje of barretje.  

El Carmen heeft eigenlijk alles wat je van een oude Spaanse wijk verwacht: veel prachtige hoge gebouwen, gezellige pleintjes, pittoreske straatjes, kerken, leuke boetiekjes en veel lekker eten.

leukste wijken van Valencia

Torres de Serranos

Torres de Serranos is één van de twee oude stadspoorten van Valencia die nog zijn overgebleven. Eind 14e eeuw was dit de noordelijke hoofdingang van de stad. Nu kun je klimmen naar het dak van de toren en heb je een waanzinnig uitzicht over Valencia. Aan de ene kant kijk je over de oude stad en aan de andere kant ligt het prachtige park ‘Jardin del Turia’.

leukste wijken van Valencia

Plaza de la Virgen

Plaza de la Virgen is een prachtig historisch plein, waar je onder andere de prachtige kathedraal van Valencia vindt. In de Romeinse tijd was dit plein het belangrijkste plein van de stad. Nu kun je aan de rand van dit plein neerstrijken op een terras. Een geweldige plek om mensen te kijken.

Note: de hoofdingang van de de kathedraal ligt aan het Plaza de la Reina.

leukste wijken van Valencia

Street art bewonderen

De kleurrijke wijk El Carmen staat bekend als kunstenaarswijk en dit zie je terug in de grote hoeveelheid streetart op veel gevels. Om de wijk letterlijk meer kleur te geven heeft de gemeente op bepaalde plekken toestemming gegeven voor de murals. De prachtige werken zijn gemaakt door bekende Valenciaanse kunstenaars. De ongeschreven regel is – anders dan op veel andere plekken in Europa – dat je van elkaars werk afblijft. Hierdoor is er in El Carmen heel veel streetart te vinden.

leukste wijken van Valencia
leukste wijken van Valencia

Plaza del Tossal

Eén van de gezelligste pleinen in Valencia en één van mijn favoriete plekken van de stad is Plaza del Tossal. Aan dit plein zitten diverse restaurants en barretjes waar je heerlijke Spaanse tapas kunt eten. Bovendien word je op dit plein al direct getrakteerd op mooie streetart.

3. Creatief Ruzafa

Ruzafa is vandaag de dag één van de hipste buurten van Valencia. Tot voorkort was deze wijk echter weinig populair en woonden hier vooral Afrikaanse immigranten en Chinezen. De laatste jaren is de wijk door de grote hoeveelheid kleurrijke huizen steeds populairder geworden.

De wijk is vooral populair onder de working-class en creatievelingen. Je vindt hier talloze vintagewinkeltjes, designwinkels, galeries van kunstenaars, hippe koffietentjes en restaurants. Persoonlijk vond ik dit mede door de kleurrijke huizen ook één van de meest fotogenieke wijken van Valencia.

Wandelen door Ruzafa

De wijk Ruzafa vond ik vooral leuk om doorheen te slenteren. Wanneer je door de straatjes van Ruzafa wandelt, zul je getrakteerd worden op veel mooie gebouwen en typisch Spaanse architectuur. Ik heb in deze wijk vooral genoten van de kleurrijke gevels met prachtige balkons.

leukste wijken van Valencia

Plaza de Toros

Persoonlijk houd ik niet van stierenvechten, maar het Plaza de Toros (de arena) is wel echt een plaatje om te zien. Dit neoklassieke gebouw met vier galerijen en 384 symmetrische bogen is geïnspireerd op het Colosseum in Rome. Behalve stierengevechten zijn er in de arena vaak concerten van grote artiesten.

leukste wijken van Valencia

4. Cabanyal

Cabanyal is een oude vissersbuurt in Valencia en ligt vlakbij het strand. Ik vond dit een van de meest interessante wijken van Valencia. De ontwikkelingen in deze wijk maken ook dat mijn geografenhart hier sneller van gaat kloppen. In Cabanyal lijkt de tijd namelijk stil te hebben gestaan. Je vindt hier authentieke vissershuisjes, die ervoor gezorgd hebben dat Cabanyal in 1993 Cultureel Erfgoed is geworden. Daarna raakte de wijk snel verwikkeld in een politiek spel, waarbij twee partijen lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan.

De gemeente ontwikkelde plannen om de buurt Cabanyal te moderniseren en een weg door te trekken naar zee.  Voor dit plan moesten echter veel oude huizen afgebroken worden. Hier ontstond vanuit de bevolking veel protest over. Een langslepend conflict was het resultaat. Uiteindelijk bleek het plan niet volledig uitvoerbaar, omdat de vissershuisjes behoren tot het Cultureel Erfgoed. Er zijn echter wel delen van de wijk gesloopt en opgeknapt.

Wanneer je door de wijk loopt zie je ook dat er soms huizen ‘tussenuit’ gesloopt zijn. Het valt ook direct op dat Cabanyal een van de armere wijken van Valencia is. De huizen zijn slecht onderhouden en sommigen zelfs erg vervallen. Toch zijn er in deze wijk ook steeds meer hippe delen te vinden. Bovendien zijn veel oude vissershuizen met mozaïek betegeld. Dit maakt een bezoek aan de wijk Canbanyal zeker de moeite waard.

De bewoners van deze wijk zijn oude vissersfamilies, zigeuners, hippe kunstenaars en immigranten. Cabanyal is duidelijk een wijk in opkomst, waar veel nieuwe restaurants en winkels worden geopend.

leukste wijken van Valencia

Casas del Cabanyal

De Casas del Cabanyal zijn een eerbetoon aan 130 jaar Spaanse architectuur. Het is een gebied van 1 km2 waar meer dan 550 monumentale pandjes staan. De gevels van sommige woningen zijn bekleed met tegeltjes van keramiek. Hoewel de Casas del Cabanyal zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, is een deel ervan inmiddels behoorlijk vervallen.

leukste wijken van Valencia

Het strand

Vanuit Cabanyal loop je zo naar het stadsstrand ‘Las Arenas’, gelegen naast de haven van Valencia. Het is een prima strand, maar persoonlijk vond ik het leuker om door te lopen naar het volgende strand ‘Patacona’. Dit strand ligt achter een kleine pier en de sfeer is totaal anders dan op ‘Las Arenas’. Hier komen meer locals en er zijn veel leuke terrasjes en restaurantjes.

De Middellandse zee heeft in Valencia een prachtige blauwe kleur, dus het is zeker een aanrader om hier een middagje te spenderen!

leukste wijken van Valencia

5. Camins al Grau

De jonge wijk Camins al Grau is zo’n 15 jaar oud. Twintig jaar geleden was deze wijk een gebied met vervallen fabrieken. Toen hier echter de Ciutat de les Arts i les Ciences (Stad van Kunst en Wetenschappen) werd gebouwd, ontstond de wijk eromheen. In deze wijk wonen vooral rijkere Valenciaanse gezinnen en expats in moderne appartementencomplexen. Eerlijk is eerlijk, deze wijk is niet bijzonder sfeervol. Desondanks is het Ciutat de les Arts i les Ciences één van mijn favoriete plekken in Valencia.

Ciutat de les Arts i les Ciences

Ciutat de les Arts i les Ciences is hét architectonische hoogtepunt van Valencia. Dit futuristische complex ligt in het zuiden van het Jardin del Turia. In de moderne gebouwen bevinden zich een operahuis, een bioscoop en een wetenschapsmuseum.

Hoewel ik had verwacht dat we ‘even in een uurtje’ door dit gebied zouden lopen, hebben we hier uiteindelijk een hele middag gespendeerd. Ik vond het geweldig om te zien en was diep onder de indruk van de moderne architectuur. Mijn camera draaide overuren.

leukste wijken van Valencia
leukste wijken van Valencia

Tips voor je stedentrip Valencia

  • Hoewel wij voornamelijk hebben gelopen in Valencia, kun je ook gebruik maken van bussen en metro’s. Vooral de verbinding van het vliegveld naar de oude stad is echt perfect. Met metrolijn 3 of 5 reis je in zo’n 20 minuten naar het centrum.
  • Stel dat het nu niet zulk mooi weer is tijdens jouw stedentrip Valencia, dan is het natuurlijk veel minder leuk om door verschillende wijken te dwalen. Gelukkig geeft collegablogger Denise tips voor Valencia als het regent.
  • Alle informatie op Backpack vol verhalen is met de grootste zorg uitgezocht en samengesteld. Ik deel mijn tips met veel liefde en passie. Toch is het handig om ook een echte reisgids mee te nemen. Voor stedentrips zijn de reisgidsen van Time to Momo mijn favoriet. Het leuke aan deze gidsen vind ik dat ze uitgaan van wijken en wandelingen en niet perse van bezienswaardigheden en highlights.
  • Voor je stedentrip Valencia heb je een ruime keus aan mooie hotels en leuke hostels. Zelf verbleven wij in Valencia Lounge Hostel, een prima hostel met mooie kamers en een comfortabel bed. Het grootste pluspunt aan dit hostel is echter de locatie, midden in de oude stad en aan de rand van El Carmen.
leukste wijken van Valencia
leukste wijken van Valencia

Reizen naar Valencia

Vanaf Schiphol, Eindhoven en Rotterdam gaan regelmatig directe vluchten naar Valencia. Als je buiten de schoolvakanties om boekt, kun je zelfs hele betaalbare tickets vinden. Kijk voor een overzicht voor de meest gunstige vliegtickets op Skyscanner.nl.

Tot zover mijn tips voor de leukste wijken van Valencia. Ben jij al eens in deze prachtige stad geweest?


Meer Spanje?

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter