Home Bosnië 5x de lekkerste specialiteiten uit Bosnië

5x de lekkerste specialiteiten uit Bosnië

door Dewi
Lekkerste specialiteiten uit Bosnië

Vorige week schreef ik over Sarajevo en Mostar. Twee steden in Bosnië-Herzegovina, een land dat mij altijd enorm gefascineerd heeft. Ik schreef dat Sarajevo bekend staat om haar multiculturele karakter en vaak “het Jeruzalem van Europa” genoemd wordt. Sarajevo is een stad waar de Oosterse en Westerse wereld elkaar ontmoeten. Dit geldt naar mijn idee ook voor de Bosnische keuken. Ook hier zijn de invloeden van verschillende werelden duidelijk zichtbaar. In de gerechten vind je invloeden terug van de Turkse, mediterrane en centraal Europese keuken. Tijdens onze reis door Bosnië hebben we dan ook heerlijk en divers gegeten. Wel moet ik erbij zeggen dat er in Bosnië erg veel vlees op het menu staat. Als vleesliefhebber kun je hier je hart ophalen, maar als vegetariër is het iets lastiger!

In eerste instantie hadden we het idee om hier niet iedere dag uit eten te gaan, maar ook af en toe zelf te koken. Daar kwamen we snel van terug. Man, wat is het eten in Bosnië lekker! Bovendien is het erg goedkoop. Voor een paar euro per persoon kun je goed uit eten en de restaurantjes zijn vaak erg sfeervol. In de schattige straatjes van Baščaršija, het oude Ottomaanse centrum van Sarajevo, zitten de meest leuke en gezellige restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. In deze blog geef ik een overzicht van mijn favoriete gerechten uit Bosnië.

1. Cevapi uit Sarajevo

Hoewel dit gerecht ook in de buurlanden op de menukaarten te vinden is, is cevapi misschien wel het bekendste gerecht van Bosnië. De beroemde kruidige worstjes worden gegrild en zijn ongeveer zo groot als een duim. Ze worden geserveerd op een stuk pita brood dat ook even op de grill gelegen heeft. Verder worden er rauwe uien en ajvar bij gegeten. De lekkerste cevapi’s hebben wij gegeten in Sarajevo.

IMG_4957 (2)

2. Japrak – gevulde koolrolletjes

Dit was werkelijk mijn meest favoriete gerecht uit Bosnië. Groene koolbladeren worden gevuld met gehakt en rijst. Het gehakt wordt heerlijk gekruid met onder andere uien, knoflook, peterselie, paprikapoeder en tomatenpuree. De rolletjes worden langzaam gegaard in bouillon en vaak geserveerd in een heerlijke tomatensaus met zure room. De koolrolletjes zijn heerlijk gekruid en ontzettend vol van smaak! 

3. Börek

Börek is vooral bekend uit de Turkse keuken en wordt ook in de andere Balkanlanden veel gegeten. Ook in Bosnië kun je dit overal krijgen. Börek is een heerlijke lokale snack en kent diverse varianten. Dit heerlijke gerechtje van bladerdeeg wordt bijvoorbeeld gevuld met gehakt of aardappel. Mijn favoriet is echter de Börek met spinazie en feta.

Lekkerste specialiteiten uit Bosnië

4. Lokum

Lokum, ook wel bekend als Turks fruit, is een zoete Bosnische lekkernij. Lokum heeft een zachte en gelei achtige substantie en wordt opgediend in vierkante blokjes, bestrooid met poedersuiker. Het wordt veelal geserveerd bij een kopje sterke Bosnische koffie. Hoewel ik echt geen zoetekauw ben, kon ik van de Lokum geen genoeg krijgen. Het is te koop in diverse varianten, maar mijn favoriet blijft toch de traditionele versie met de smaak van rozenwater!

Lekkerste specialiteiten uit Bosnië

5. Bosnische koffie

In Bosnië serveren ze heerlijke koffie. De koffie wordt niet zoals in Nederland geserveerd in een wit kopje van Douwe Egberts met een klein koekje ernaast, maar echt prachtig opgediend. Je krijgt een dienblaadje met een koperen kannetje en een glas water. Op het dienblad staan nog twee schaaltjes. Eentje met suikerklontjes en eentje met lokum. De koffie is erg sterk en onderin het kannetje zit een dikke drab. Geen zorgen, deze drab komt niet in je kopje terecht! De lekkerste koffie dronken wij bij Čajdžinica Džirlo (Kovači 6). Hier hebben ze veel verschillende soorten koffie en als je niet van koffie houdt ook ontelbaar veel soorten thee. Dit terras in Ottomaanse sferen is sowieso echt een aanrader! Je kunt hier heerlijk buiten zitten, mensen kijken en bijkomen van een dag slenteren door Sarajevo.

Lekkerste specialiteiten uit Bosnië

Zit je na het lezen van deze blog helemaal in Bosnische sferen en ben je benieuwd wat wij hier allemaal hebben gedaan? Lees dan ook mijn eerdere blogs over Sarajevo en Mostar. Heb je nog vragen of aanvullingen? Laat het dan vooral hieronder achter in een reactie. Ik ben heel benieuwd!

Dit vind je vast ook leuk!

7 reacties

Wereldse gerechten: een heerlijk recept voor Surinaamse Bami - Backpack vol verhalen 18 september 2017 - 11:49

[…] geleden startte ik de serie ‘wereldse gerechten’, waarin ik mijn favoriete gerechten deelde uit Bosnië, Vietnam en Sri Lanka. Om deze serie een nieuw leven in te blazen, lijkt het mij leuk om af en toe […]

Reageer
Frans van Deurzen 14 november 2016 - 23:56

Ĺekker hoor, allemaal voor mij verbodem;(

Reageer
Dewi 15 november 2016 - 19:13

Ik denk niet het allemaal verboden is voor jou. Als ik rundergehakt gebruik en jouw eigen olie, kun je de cevapi en de koolrolletjes wel eten! 🙂

Reageer
I.M.J. Schreuder 14 november 2016 - 20:53

Ook deze food blog brengt weer veel herinneringen naar boven!!

Reageer
Dewi 15 november 2016 - 19:14

Leuk dat er weer herinneringen naar boven komen! Wat is het eten lekker daar hè?:)

Reageer
Koen 14 november 2016 - 20:12

Mmmmh, krijg gelijk weer trek:)

Reageer
Dewi 14 november 2016 - 20:13

haha jaa, anders ik wel!

Reageer

Laat een reactie achter