Home Azië Eten in Maleisië: 11x de lekkerste gerechten uit Maleisië

Eten in Maleisië: 11x de lekkerste gerechten uit Maleisië

door Dewi
gerechten uit Maleisië - Nasi Kandar

Eerlijk is eerlijk, Maleisië stond niet direct bovenaan mijn bucketlist. Verhalen over het fantastische eten in Maleisië overtuigde mij echter om tóch dat ticket naar Maleisië te boeken. Ik heb er geen seconde spijt van gehad. Maleisië is een veelzijdig land en het heeft mijn verwachtingen over het eten absoluut overtroffen. Maleisië is een smeltkroes van culturen en dit vind je ook terug in de gerechten. Ik heb geweldig genoten van de Chinese, Indiase en Maleise invloeden in de Maleisische keuken. In dit artikel deel ik mijn favoriete gerechten uit Maleisië met je.

Eten in Maleisië als vegetariër

Eten in Maleisië is drie keer per dag een feestje. Als ik op reis ga, ben ik soms bang dat het als vegetariër lastig is om lekker te eten. Gelukkig kun je in Maleisië ook als vegetariër je hart ophalen. Je kunt bijvoorbeeld heerlijke groentecurry’s eten of wokgerechten met ei. In Maleisië heb ik heerlijk en divers vegetarisch gegeten en hier geen enkel problemen mee gehad.

Eten in Maleisië: mijn favoriete gerechten

1. Roti Canai

Roti Canai is één van mijn favoriete gerechten uit Maleisië. Het is in elk geval mijn aller-lievelings-ontbijt ooit. Hoewel je dit gerecht ook prima als lunch of avondeten kunt eten. Roti Canai ziet eruit als een kleine pannenkoek. Het doet misschien denken aan de Surinaamse roti, maar ze zijn veel krokanter en lichter. Dit platte brood bestaat uit luchtig deeg van bloem, water, ei, een beetje zout en ghee (een soort Indiase boter). Het maken van roti Canai is een ware kunst. Dit platte brood moet namelijk flinterdun zijn en uit verschillende laagjes bestaan. Het is ook fascinerend om in de open restaurantjes te zien hoe Roti Canai wordt gemaakt. Roti Canai wordt in Maleisië vaak geserveerd met curry of dahl en veelal gegeten als ontbijt.

gerechten uit Maleisië - man maakt Roti Canaigerechten uit Maleisië - Roti Canai

2. Nasi Lemak

Nasi Lemak is hét nationale gerecht van Maleisië. Bij Nasi Lemak wordt de rijst gekookt in kokosmelk en op smaak gebracht met pandanblad, gember en citroengras. De rijst wordt meestal geserveerd met gefrituurde pinda’s, ansjovis, een ei, komkommer en sambal. Je zou misschien verwachten dat dit gerecht vooral als avondeten wordt gegeten, maar Nasi Lemak kan op ieder moment van de dag gegeten worden. Wij hebben het zelfs eens als ontbijt gekregen.

gerechten uit Maleisië - Nasi Lemak

3. Nasi Kandar 

Een reis door Maleisië is niet compleet zonder Nasi Kandar gegeten te hebben. Ik wilde het land in elk geval niet verlaten zonder dit geprobeerd te hebben. Nasi Kandar is oorspronkelijk een gerecht uit Penang, maar kun je op meer plekken in Maleisië vinden. Het bestaat uit rijst met diverse curry’s, die je zelf kiest. Denk bijvoorbeeld aan curry’s met kip, rundvlees of garnalen. Zelf vraag ik altijd om vegetarisch eten. Bij de Nasi Kandar kreeg ik de lekkerste groentecurry’s en tofu geserveerd. Uiteindelijk heb je een bord vol met heerlijke en kleurrijke gerechtjes.

gerechten uit Maleisië - Nasi Kandar

4. Char Kuay Teow

Char Kuay Teow is één van mijn favoriete streetfood gerechten uit Maleisië en kent zijn oorsprong in de Chinese keuken. De lekkerste Char Kuay Teow aten wij op een streetfood festival in Georgetown, waar dit gerecht in een grote ijzeren wok voor ons (en alle andere mensen in de rij) werd klaargemaakt. Kuay Teow is een platte rijstnoedel, die op smaak gebracht wordt met sojasaus en diverse ingrediënten, zoals kip, garnalen of kokkels. Ik eet zelf geen vlees, maar dat was geen enkel probleem. Dan worden er gewoon wat meer groenten aan het gerecht toegevoegd. Char Kuay Teow vind je overal in Maleisië en mag je zeker niet missen tijdens een reis door dit veelzijdige land.

gerechten uit Maleisië - Char Kuay Teow

5. Claypot Rice

Claypot Rice is oorspronkelijk Chinees en vond ik misschien wel het meest verrassende gerecht dat ik in Maleisië heb gegeten. Dit gerecht bestaat uit rijst met daar bovenop groenten, kip of andere ingrediënten. De rijst wordt gekookt boven een houtskoolvuurtje in een pot van aardewerk. Dit geeft een fantastische smaak, want de geuren van het vuur en de pot trekken helemaal in de rijst.

gerechten uit Maleisië - Claypot Rice

6. Banana leaf curry

Ik heb het al vaker gezegd: de Indiase keuken is mijn all time favorite. Wat een geluk dat deze keuken in Maleisië zo goed vertegenwoordigd is. De Banana Leaf Curry bestaat vaak uit een bergje rijst met een aantal verschillende curry’s en een papadum. Allemaal geserveerd op een bananenblad. Banana Leaf Curry is meestal vegetarisch, maar je kunt altijd vragen om vleesgerechtje erbij.

De lekkerste Banana Leaf Curry eet je meestal in Indiase restaurantjes met aluminium tafels en tl-verlichting. Voor de sfeer zou je hier wellicht niet snel naar binnen gaan, maar het eten is vaak geweldig. En ja, net zoals in India eet je hier af en toe ook met je handen.

gerechten uit Maleisië - Banana Leaf Curry

7. Teh Tarik

Teh Tarik is geen gerecht, maar wel een drankje dat absoluut in dit rijtje thuis hoort. Deze thee drink je overal in Maleisië en wij waren er een tikkeltje verslaafd aan. Teh Tarik betekent letterlijk ‘pulled tea’ en wordt gemaakt van zwarte thee met gecondenseerde melk. Origineel wordt het mengsel herhaaldelijk heen en weer over twee vaten gegoten, waardoor er een dik schuimlaagje bovenop komt.

8. Mihoen Goreng

Mihoen is natuurlijk niet een gerecht dat je alleen in Maleisië eet, want ook in andere landen in Zuidoost-Azië is dit gerecht erg populair. De dunne rijstmie wordt gebakken met onder andere diverse groenten, ui, knoflook en ei. Het is misschien niet het meest speciale gerecht in dit rijtje, maar wel altijd heel lekker. De lekkerste mihoen goreng aten wij bij de straatstalletjes in Georgetown.

gerechten uit Maleisië - Mihoen Goreng

9. Biriyani

Biriyani is een feest voor al je zintuigen. Van deze kleurrijke rijst word je spontaan vrolijk en het smaakt net zo goed als dat het ruikt. Om Biriyani te bereiden wordt de rijst eerst gebakken in ghee en gekruid met onder andere kaneel, gember, saffraan, knoflook, ui, komijn en chilipeper. Daarna wordt er kip, lam of – voor de vegetariërs – groente aan toegevoegd. Hoewel Biriyani op zichzelf al ontzettend lekker is, wordt het in Maleisië vaak geserveerd met een aantal curry’s.

10. Masala Thosai

Masala Thosai, of ‘dosa’ of ‘dosai’ is een van oorsprong Indiaas gerecht dat je regelmatig in Maleisië tegenkomt. De thosai is een soort dunne pannenkoek, gemaakt van rijst en zwarte linzen. Het wordt vaak gevuld met heerlijk gekruide groenten en aardappel. Ik at hier echt mijn vingers bij op! De Masala Thosai wordt vaak geserveerd met enkele bijgerechten, zoals dahl en curry’s. Dit gerecht kun je voor ontbijt, lunch of diner eten in Maleisië.

gerechten uit Maleisië - Masala Thosai

11. Curry Laksa

Laksa is een ontzettend lekkere noodlesoep, die veel gegeten wordt in Maleisië en Singapore. Er zijn twee soorten laksa: de assam laksa en de curry laksa. De assam laksa is een zure kruidige soep en de curry laksa wordt bereid met kokosmelk. Vooral die laatste versie van laksa is één van mijn favoriete gerechten uit Maleisië.

Ben jij ook in Maleisië geweest? Dan ben ik heel benieuwd wat jouw favoriete gerechten uit Maleisië zijn. Heb je nog aanvullingen wat betreft het eten in Maleisië? Laat het me dan vooral weten in een reactie hieronder. 


Meer lezen over Maleisië?

Dit vind je vast ook leuk!

14 reacties

Esther 21 juni 2019 - 22:44

Oh wat een heerlijke gerechten allemaal. Echt al een reden om hierheen te gaan. Uit dit rijtje zou ik voor de nasi Lemak gaan.

Reageer
Dewi 28 juni 2019 - 08:25

Haha het eten is zeker alleen al een reden om een reis naar Maleisië te boeken. Nasi Lemak is een goede keus! 🙂

Reageer
Jenny 21 juni 2019 - 22:12

Nomnomnom, dat ziet er lekker uit. Ik zit deze zomer weer een paar dagen in KL en ik verheug me nu al op het lekkere eten. Vooral Jalan Alor vind ik erg smaakvol – al is het tegenwoordig erg druk.

Reageer
Dewi 28 juni 2019 - 08:24

Oeehh wat leuk dat je naar Kuala Lumpur gaat! Jalan Alor is absoluut druk, maar het blijft ontzettend leuk (en lekker). Heel veel plezier in Maleisië!!

Reageer
Janet 21 juni 2019 - 21:40

Ik vond het eten in Maleisië ook echt dikke prima, vooral het Indiaas eten.. heerlijk! De roti canai was ook mijn favoriet, elke keer weer genieten.

Reageer
Dewi 28 juni 2019 - 08:23

Jaaa roti canai!! Soms zou ik alleen daarom al terug willen naar Maleisië 😉

Reageer
Kelly 21 juni 2019 - 20:21

Ik ben dol op dergelijke blogposts (en op lekker eten 😉 ) De Maleisische keuken lijkt me erg lekker! Ik heb goede verhalen gehoord over de Laksa.

Reageer
Dewi 28 juni 2019 - 08:22

Hahaha same here! Alleen vanwege het eten zou ik al een derde keer teruggaan naar Maleisië. Laksa is zeker een aanrader! 🙂

Reageer
sanne 21 juni 2019 - 09:19

Ziet er echt heerlijk uit. De kruiden en geuren spreken mij erg aan. Ik zou voor de Banana Leaf Curry gaan, ook een beleving om het zo te eten.

Reageer
Dewi 28 juni 2019 - 08:21

Dat is zeker een hele beleving om zo te eten! En iedere keer andere curry’s, dus het verveelt nooit 🙂

Reageer
Aniek 21 juni 2019 - 08:58

Oh, dat ziet er goed uit! Ik zou Nasi Lemak wel willen proeven, ben namelijk fan van gember en citroengras 😉

Reageer
Dewi 28 juni 2019 - 08:20

Dat is zeker een goede keuze! Ik vind gember en citroengras ook super lekker!

Reageer
Manon Ruitenberg Fotografie 18 juni 2019 - 11:48

Wat een heerlijke gerechten, als ik in Maleisie zou zijn zou ik gaan voor de Curry Laksa!

Reageer
Dewi 28 juni 2019 - 08:17

Dat is zeker een goede keuze! 🙂

Reageer

Laat een reactie achter