Home Azië De kosten van drie weken reizen door Sri Lanka

De kosten van drie weken reizen door Sri Lanka

door Dewi
budget sri lanka - Kosten van drie weken reizen door Sri Lanka

De laatste tijd heb ik veel leuke reacties en vragen gekregen over mijn verhalen over Sri Lanka. Allereerst wil ik graag even kwijt dat iedere vraag die ik krijg over mijn reizen een enorme glimlach op mijn gezicht tovert, die er de rest van de dag niet meer af te slaan is. Ook iedere keer als iemand zegt ‘uit te kijken’ naar mijn volgende verhaal of aangeeft iets aan mijn blog te hebben gehad, vult mijn hart zich met bergen van warmte. De afgelopen weken heb ik van verschillende mensen de vraag gekregen wat de kosten zijn van drie weken reizen door Sri Lanka. Vandaag zet ik de kosten van drie weken reizen door Sri Lanka op een rijtje, natuurlijk wel als backpacker!

Budget Sri Lanka

Tijdens onze reis door Sri Lanka heb ik keurig in een schriftje dagelijks onze reiskosten bijgehouden, om hier achteraf goed zicht op te hebben. Hoewel ik geen zin had om te reizen met de hand op de knip, vind ik het wel belangrijk om ons dagelijks budget goed in de gaten te houden. In drie weken Sri Lanka hebben we niks gelaten vanwege het geld, maar hebben we ook geen overbodige uitgaven gedaan.

Zoals in alle budgetartikelen verdeel ik onze uitgaven in verschillende categorieën: visum voor Sri Lanka, vliegen naar Sri lanken, kosten voor accommodaties, eten en drinken, vervoer ter plaatse, toertjes en overige kosten. Dit budgetartikel over de kosten van drie weken Sri Lanka is gebaseerd op een reis in september 2016.

Vliegen naar Sri Lanka

Vanuit Europa gaan maar een beperkt aantal rechtstreekse vluchten naar Sri Lanka. Vanuit Nederland was het dan ook niet mogelijk om een directe vlucht te boeken. Wij vlogen in september (2016) met Qatar Airways van Amsterdam naar Colombo, met een korte tussenstop in Doha. Voor onze vliegtickets betaalden wij €675,- per persoon. Het vliegticket is meteen de grootste kostenpost op ons budget voor Sri Lanka. Nu moet ik erbij zeggen dat wij vrij laat waren met boeken, dus ik denk dat dit wel goedkoper kan als je bijtijds boekt. Gelukkig is reizen door Sri Lanka zelf erg goedkoop, hetgeen de prijs van het vliegticket ruimschoots compenseert. Kijk voor de goedkoopste vliegtickets en een actueel overzicht op Skyscanner.nl.

Visum Sri Lanka

Om Sri Lanka binnen te mogen heb je een ETA nodig. Door een ETA aan te vragen, vraag je als het ware toestemming om het land te bezoeken. Wij hebben een ETA aangevraagd waarbij we 30 dagen in Sri Lanka mochten blijven. Mocht je andere plannen hebben, dan zijn er ook andere opties om uit te kiezen. Je kunt de ETA aanvragen via de officiële site, maar het is ook mogelijk om dit via een visumbureau te doen. Voor een visum van 30 dagen betaalden wij $35 (2016).

Kosten voor accommodaties in Sri Lanka

Overnachten in Sri Lanka kun je zo duur maken als je zelf wilt. Als budgetreizigers kozen wij ervoor om nooit meer geld voor een overnachting uit te geven dan nodig. Slapen kan in Sri Lanka echt heel goedkoop. Wij sliepen altijd in guesthouses of homestays met eenvoudige kamers. Veel luxe geef ik niet zo om, wel vind ik het belangrijk dat de kamers schoon zijn. Dat was dan ook het belangrijkste criterium om wel of niet voor een bepaald guesthouse te kiezen. We kozen altijd voor een tweepersoonskamer en meestal met een eigen badkamer, maar een enkele keer ook gedeeld. Ik moet zeggen dat ik de basic kamers in Sri Lanka over het algemeen nog best als comfortabel heb ervaren! Gemiddeld sliepen wij voor 2400 Rupee (€15,-) per nacht voor twee personen, vaak inclusief ontbijt. Niet duur toch?

Kosten van drie weken reizen door Sri Lanka

Kosten voor eten in Sri Lanka

Het eten in Sri Lanka… als ik hier aan terug denk, loopt het water mij alweer in de mond. Ik denk dat dit is waar ik het meest naar heb uitgekeken en één van de dingen waar ik tijdens onze reis het meest van heb genoten. Bijna nergens heb ik zó lekker gegeten als in Sri Lanka. Ontbijten, lunchen en dineren deden wij hoofdzakelijk bij straatstalletjes of bij eenvoudige restaurantjes. Als backpacker kun je echt je hart ophalen in Sri Lanka, want behalve dat het eten ongelofelijk lekker is, is het ook nog eens erg goedkoop:

  • Ontbijt: Elke ochtend genoten we intens van het heerlijk Sri Lankaanse ontbijt. Vrijwel altijd met dahl, string hoppers of roti’s, een hele berg fruit en een lekker potje ceylon thee. Een beter begin van de dag konden we ons eigenlijk niet wensen! Een ontbijtje kostte ons tussen de 200 en 300 Rupee (€1,20 – €1,80) per persoon.
  • Lunch / diner: Lunchen en avondeten deden we regelmatig met rice & curry of vegetable roti’s. Hiervoor waren we tussen de 300 en 500 Rupee (€1,80 – €3,00) per persoon kwijt.
  • Luxe dineren: Het strand van Mirissa aan de zuidkust heeft iets magisch. Elke avond wordt het strand omgetoverd tot een open lucht restaurant met fonkelende lichtjes en fakkels. Hier eet je heerlijk verse vis of schaaldieren, die diezelfde dag nog gevangen zijn. Aan het sfeervolle strand van Mirissa hebben we onszelf twee avonden flink verwend met Jumbo garnalen, krab en gegrilde vis. Bovendien schonken ze hemelse cocktails voor nog geen €2,00 per stuk! Al met al waren we voor een avondje luxe dineren op het strand 4000 Rupee (€25,-) kwijt voor twee personen. Valt ook nog wel mee toch?

Kosten van drie weken reizen door Sri Lanka

Kosten voor openbaar vervoer in Sri Lanka

Tijdens onze reis door Sri Lanka reisden we volledig met het openbaar vervoer. We maakten veelal gebruik van lokale bussen en treinen. Het reizen met het openbaar vervoer is heel gemakkelijk in Sri Lanka. Op de busstations in de grote steden staan de plaatsnamen in het Engels aangegeven bij de bushaltes. In kleinere plaatsen ga je langs de weg staan en houd je gewoon een bus aan.

Voor het openbaar vervoer reken je echt lachend af in Sri Lanka, zeker als backpacker. Soms moet je even twee keer kijken of sta je met je oren te klapperen, omdat je bijna niet gelooft dat het écht zo goedkoop is. Voor enkele euro’s reis je met de bus een flinke afstand naar je volgende bestemming. Ter illustratie: voor de bus van Negombo naar Dambulla (ongeveer 150km) betaalden wij ongeveer €3,- per persoon.

Reizen met de trein is in Sri Lanka echter nog goedkoper. Voor de prachtige treinreis van Kandy naar Ella, die te boek staat als één van de mooiste ter wereld, kochten wij een kaartje voor de tweede klas van 240 (€1,50) Rupee per persoon. De derde klas is echt nog goedkoper. Hier betaal je 130 (€0,80) Rupee per persoon.

Kosten van drie weken reizen door Sri Lanka

Kosten voor toegangsprijzen en tourtjes in Sri Lanka

Tja, overnachten, eten en openbaar vervoer zijn dus niet de kosten in Sri Lanka. Toegangsprijzen en tourtjes zijn echter een heel ander verhaal. Dit is waar je wel aardig wat geld aan uitgeeft in Sri Lanka, maar waar je uiteindelijk ook voor komt. Hieronder zet ik de grootste kostenposten op een rijtje:

  • Leeuwenrots Sigiriya is dé bezienswaardigheid van Sri Lanka. De toegangsprijs is echter aardig hoog $30,- per persoon. Eerder schreef ik al een blog over tips in Sigiriya. Hier lees je o.a. of ik het dit geld waard vond en bied ik je een goedkoper alternatief.
  • De tempelcomplexen in de historische stad Pollonaruwa zijn zeker een bezoek waard. Het complex staat vol met eeuwenoude ruïnes en tempels. De kosten bedragen echter $25,- per persoon. Ook het tempelcomplex in Anaradhapura kost $25,- per persoon. Wij kozen ervoor om één van deze twee complexen te bezoeken.
  • De jeepsafari is iets wat ik écht heel graag wilde doen in Sri Lanka. Van te voren riep ik tegen iedereen die het hoorde wilde dat ik Sri Lanka écht niet uitging zonder olifanten gezien te hebben. En olifanten hebben we gezien! Wat een prachtige ervaring was dat om die vriendelijke reuzen in hun natuurlijke leefomgeving te zien grazen en badderen. Kleine babyolifantjes die tussen de benen van hum moeder dartelden. Volwassen olifanten die vrolijk zwaaiden met hun slurven. Spelend in het water. Overal waar we keken waren olifanten, 360 graden om ons heen. Behalve olifanten zagen we tal van soorten vogels, apen, varanen en zelfs een jakhals. Een zeldzame ervaring, die ik niet snel zal vergeten. Vanuit Pollanaruwa maakten we een tour van 4 uur door Kaudulla National Park. Deze trip is goedkoper en veel rustiger dan het populaire Minneriya National Park. Wij waren slechts met 4 andere jeeps en hadden het park en de olifanten praktisch voor onszelf. We betaalden hiervoor een totaal bedrag van €37,50 per persoon. Dit was inclusief jeep, pick-up bij het guesthouse en entree voor het park. Wat mij betreft het geld meer dan waard!

Kosten van drie weken reizen door Sri Lanka

Kosten van drie weken reizen door Sri Lanka

Budget Sri Lanka: wat zijn de totale kosten van drie weken Sri Lanka?

Al met al is het vliegticket natuurlijk de grootste kostenpost geweest van onze reis naar Sri Lanka. Eenmaal daar gaven wij aan dagelijkse dingen niet meer zoveel geld uit. Slapen en eten kun je in Sri Lanka zo duur maken als je zelf wilt, maar als backpackers kozen wij vaak voor low-budget opties. Basic accommodaties en eten in simpele restaurantjes met hier en daar een kleine uitschieter. In totaal gaven wij op deze manier in Sri Lanka €590,- per persoon uit aan slapen, eten, vervoer en toegangsprijzen. Dit komt neer op een dagbudget van ongeveer €28,- per persoon. Onze totale kosten van drie weken reizen door Sri Lanka komen neer op €1265,- per persoon, inclusief visum en vliegticket.

Persoonlijk vond ik reizen door Sri Lanka erg goedkoop en zeker een aanrader voor backpackers en low-budget reizigers. Wat vind jij van onze kosten voor drie weken Sri Lanka?  Valt dit budget jullie mee of tegen?

*Dit artikel bevat gesponsorde onderdelen. Bekijk de disclaimer voor meer informatie. 

Dit vind je vast ook leuk!

10 reacties

Herma | 2feelfree.com 1 mei 2018 - 09:06

Superfijn blog! Sri Lanka staat hoog op m’n lijstje.. nu nog even m’n man overtuigen 😉 Jullie route klinkt echt heel goed en fijn dat het zo goedkoop is! Ik krijg er helemaal zin in 🙂

Reageer
Paulo 16 februari 2018 - 16:11

Dewi, ik ken je niet, maar geniet van je verhalen. Volgens mij niets van gelogen. wij gaan in juli en hopen net zo te genieten als jij hebt gedaan. ga aub door met schrijven, je doet er veel mensen een genoegen mee, ook die mensen die geen reactie geven.

Reageer
Dewi 16 februari 2018 - 18:34

Aahh bedankt voor je leuke reactie Paulo! Van dit soort reacties maakt mijn hart altijd een klein vreugdedansje. Heel fijn om te horen dat je zo geniet van mijn verhalen. Ik ga zeker door met schrijven! Ik wens je een hele mooie reis door Sri Lanka. Geniet ervan!

Reageer
Jaaroverzicht: een uitgebreide terublik op 2017 - Backpack vol verhalen 23 december 2017 - 20:04

[…] 6. De kosten van drie weken reizen door Sri Lanka […]

Reageer
Budget voor Maleisië: de kosten van drie weken backpacken 10 oktober 2017 - 12:25

[…] ik de entreegelden en prijzen voor toertjes in Sri Lanka behoorlijk aan de prijs vond, vond ik dit in Maleisië juist erg goedkoop. Hoewel wij vrij veel op […]

Reageer
Hoera!!! 1 jaar Backpack vol verhalen! 27 juli 2017 - 17:10

[…] 3. De kosten van drie weken reizen door Sri Lanka […]

Reageer
De leukste accommodaties in Sri Lanka: waar sliepen wij? 26 maart 2017 - 12:10

[…] Ben je benieuwd wat wij kwijt waren voor overnachtingen en wat onze reis door Sri Lanka in zijn totaliteit gekost heeft? Lees dan mijn artikel ‘De kosten van drie weken reizen door Sri Lanka’. […]

Reageer
Fash-backpack: Terugblik op 2016 29 december 2016 - 17:29

[…] blog die het meeste werd gelezen was mijn eerste budgetpost over de kosten van drie weken reizen door Sri Lanka. Ik vind het erg leuk om te merken dat dit verhaal zo aanslaat. Voor mij een extra motivatie om […]

Reageer
Sri Lanka in drie weken: onze reisroute 23 november 2016 - 20:52

[…] over Sri Lanka? Lees dan mijn eerdere artikelen 7 praktische reistips voor reizen door Sri Lanka en De kosten van drie weken reizen door Sri Lanka. Als je nog vragen heb over onze reisroute en de keuzes die wij hebben gemaakt of als je nog […]

Reageer
Flash-backpack #1: terugblik op oktober 9 november 2016 - 11:51

[…] blog die afgelopen maand het meest werd gelezen op Backpack vol verhalen was “De kosten van drie weken reizen door Sri Lanka”. Persoonlijk had ik niet verwacht dat deze blog zoveel gelezen zou worden, maar ik vind het erg […]

Reageer

Laat een reactie achter