Home Europa De 7 mooiste katharenburchten in de Franse Pyreneeën

De 7 mooiste katharenburchten in de Franse Pyreneeën

door Dewi
katharenburchten in de Franse Pyreneeën - Kasteel Roquefixade

De Franse Pyreneeën – en in het bijzonder het departement de Ariège – liggen mij na aan het hart. Tien jaar lang kwam ik hier iedere zomervakantie met mijn ouders. Met een vader die geschiedenis-gek is, bezocht ik zo’n beetje alle kastelen in de omgeving. De Franse Pyreneeën staan namelijk ook wel bekend als het land van de katharen. De katharen waren -net als de Rooms Katholieken – christenen, maar interpreteerden de bijbelse teksten op een andere manier. Hierdoor werden zij gezien als ketters en op onverbiddelijke wijze veroordeeld. In de Pyreneeën vind je veel overblijfselen uit de tijd van de katharen. In dit artikel vertel ik je wat de mooiste katharenburchten in de Franse Pyreneeën zijn.

1. Château de Montségur

Chateau Montségur is één van de bekendste ruïnes, gelegen op een hoogte van zo’n 1200 meter. De burcht werd lange tijd belegerd, maar werd hét symbool van de onderdrukking toen daar 200 Katharen levend werden verbrand. De ruïnes van Montségur bereik je na een pittige klim van ongeveer een half uur, vanwaar je een verbluffend uitzicht hebt over de Pyreneeën.

2. Château de Peyrepertuse

Château de Peyrepertuse is vanwege de spectaculaire ligging mijn favoriete katharenburcht in de de Franse Pyreneeën. Hoog bovenop een rots torent het kasteel uit boven het dorpje Duilhac-sous-Peyrepertuse. Het is een klein klimmetje naar het kasteel. Eenmaal boven word je beloond met een waanzinnig uitzicht. Het ongerepte landschap strekt zich hier voor je uit.

Het kasteel van Peyrepertuse bestaat uit drie delen: de onderste vestigingmuur met de slottoren, de middelste vestigingsmuur en bovenaan de slottoren Sant-Jordi. Het leuke aan dit kasteel is dat er nog relatief veel van overgebleven is. Hierdoor word je echt even teruggeworpen naar de tijd van de Katharen.

katharenburchten in de Franse Pyreneeën - kasteel Peyrepertuse katharenburchten in de Franse Pyreneeën - kasteel Peyrepertuse

3. Château de Quéribus

Het kasteel van Quéribus was één van de laatste vestingen van de Katharen. Gelegen op een hoogte van 729 meter, kijkt het kasteel uit over de vlakte van Roussillon. Tijdens de val van château de Montségur in 1244 belandden veel Katharen op de brandstapel. De kruisvaarders hadden –  in opdracht van de Katholieke kerk – het doel om de Katharen uit te roeien. De overlevenden vluchtten naar Quéribus, in de hoop hier bescherming te vinden. Hoewel het ooit zo indrukwekkende kasteel van Quéribus vandaag de dag niet meer is dan een ruïne, is het absoluut de moeite waard om een bezoekje aan te brengen.

Tip: Quéribus is heel goed te combineren met château de Peyrepertuse. Deze twee kastelen liggen slechts 20 minuten rijden bij elkaar vandaan.

katharenburchten in de Franse Pyreneeën - Kasteel Quéribus

4. Château de Foix

Het gezellige stadje Foix staat bekend om het middeleeuwse kasteel. Dit kasteel speelde een prominente rol in de kruistochten tegen de Katharen door de katholieke kerk. Het graafschap van Foix verzette zich hier namelijk tegen en het kasteel bood onderdak aan Katharen die vervolgd werden. Château de Foix is de enige katharenburcht in de Ariège, die nog volledig in tact is. Foix zelf is ook zeker een bezoek waard. Struin bijvoorbeeld door de kleine sfeervolle winkelstraatjes met schattige boetiekjes, ga eten bij één van de vele restaurantjes of plof neer op een gezellig terras.

5. Château de Montaillou

Van Château de Montaillou is van alle katharenburchten in de Pyreneeën het minst bewaard gebleven. Het enige dat nog over is van het kasteel zijn de restanten van de middeleeuwse woontoren. Verder vind je sporen van wat ooit muren zijn geweest. De oorspronkelijke omvang van Montaillou was ongeveer 100 bij 25 meter. Toch is Montaillou één van de bekendste plekken in de Ariège, dankzij het beroemde boek van de Franse historicus: Emmanuel Le Roy Ladurie. In het boek ‘Montaillou – een kettersdorp in de Pyreneeën’ wordt op basis van archiefstukken gedetailleerd verteld hoe inquisiteurs de inwoners van het dorp stevig ondervraagd hebben over hun opvattingen.

Hoewel er nog maar weinig sporen van de Katharen zichtbaar zijn in Montaillou, is het één van de meest indrukwekkende plekken in de Franse Pyreneeën. In de stilte van dit bijzondere dal kun je je fantasie de vrije loop laten gaan en een voorstelling maken van hoe het hier ooit moet zijn geweest. De kuddes die hier grazen en het mysterieuze landschap dragen daar zeker aan bij. 

katharenburchten in de Franse Pyreneeën - kasteel Montaillou

6. Château de Puilaurens

Château de Puilaurens werd gebouwd in de 11e eeuw na Christus. Dit kasteel bood tijdens de kruistochten bescherming aan de Katharen. Het kasteel van Puilaurens is één van de leukste katharenburchten in de Franse Pyreneeën om te bezoeken. De buitenmuren van het kasteel zijn grotendeels bewaard gebleven. Hierdoor krijg je een goede indruk van hoe het kasteel er ooit moet hebben uitgezien. Bovendien kun je ook hier genieten van een geweldig uitzicht.

Tip: Om het kasteel te bereiken, moet je wel even een steile klim maken. Het is dus handig om goede wandelschoenen aan te trekken.

7. Château de Roquefixade

Château de Roquefixade is gebouwd op een hoge klif boven het dorpje Roquefixade, vlakbij de grotere plaats Lavelanet. Roquefixade is tijdens een van de vele kruistochten een toevluchtsoord geweest voor de Katharen. De hedendaagse ruïne dateert echter uit een latere periode in de geschiedenis. Deze indrukwekkende ruïne is via een pad vanuit het dorp in ongeveer een half uur te bereiken. Het uitzicht over de omgeving is fabelachtig.

katharenburchten in de Franse Pyreneeën - Kasteel Roquefixade

Heb jij al eens een van deze katharenburchten in de Franse Pyreneeën bezocht?


Meer lezen?

 

Dit vind je vast ook leuk!

4 reacties

Marcella Molenaar 18 april 2018 - 13:12

Wauw, ik wist niet dat de Franse Pyreneeën zo onwijs mooi zijn met alle burchten! We gaan dit jaar eindelijk wat meer van Frankrijk ontdekken (Nice en natuur in de buurt) maar ik denk dat we er zeker vaker gaan genieten van de mooie natuur en knusse dorpen!

Reageer
Pappa 11 april 2018 - 11:57

Je ontroert me elke keer opnieuw:)

Reageer
Irene schreuder 11 april 2018 - 09:23

Leuk om al die kastelen op een rijtje te zien. Wat hebben we er al veel bekeken samen. Mooi om al de foto’s terug te zien en te lezen hoe jij alles beleefd hebt.

Reageer
Dewi 12 april 2018 - 11:28

Ja, we hebben er inderdaad heel veel gezien!

Reageer

Laat een reactie achter