Kandy: de tempel van de heilige tand

Kandy: de tempel van de heilige tand

Kandy, de stad die bekend staat als de culturele hoofdstad van Sri Lanka. Aan de noordelijke oever van het meer ligt de Sri Dalada Maligawa, de tempel van de heilige tand van Boeddha. De tand van Boeddha is het belangrijkste reliek van Sri Lanka. Om die reden is de tempel uitgegroeid tot een bedevaartsoort voor Boeddhisten.

De heilige tand van Boeddha

We lopen het tempelcomplex op en worden meteen belaagd door diverse gidsen die ons willen rondleiden. We hebben sterk de behoefte om de tempel zelf te bezoeken, dus schudden we alle gidsen van ons af en lopen recht op de tempel af. Dan komt de volgende gids op ons af: ‘hello sir, madam, I am not a guide. I am a lecturer at the university. Can I walk with you?’ Een tikkeltje achterdochtig vragen we hoeveel Rupee hij hiervoor wil hebben. ‘No, it’s free, but if you like it you can give something of course!’ Oké, vooruit dan maar. Iets meer achtergrondinformatie is ook wel leuk en helpt ons om beter te begrijpen wat we zien.

De lecturer begint te vertellen: ‘Na de crematie van Boeddha Siddharta Gautema is zijn linker hoektand uit de as gehaald en aan de toenmalige koning van India gegeven. De traditie ontstond dat de stad die de tand bezat het recht had om het land te regeren. Dit leidde tot diverse oorlogen om het bezit van de tand. De heilige tand wisselde dan ook regelmatig van onderkomen. De laatste Indiase koning die de tand in zijn bezit had, liet deze meesmokkelen naar Sri Lanka. Ook hier is flink gestreden en ging de tand van stad naar stad. Uiteindelijk kwam hij terecht in Kandy.’

‘Kunnen we zien waar de tand ligt? vraag ik hoopvol. ‘No madam, you can’t see the tooth, but we know it’s in here!’ In het huidige tempelcomplex ligt de tand van Boeddha bovenin, veilig opgeborgen in een gouden kistje in de vorm van een stupa. De tand zelf is dus niet te zien en ook het kistje ligt achter gesloten deuren, die alleen geopend worden tijdens de ceremonies. Onze gids neemt ons nog een uur lang mee over het tempelcomplex. Als de ceremonie bijna begint nemen we afscheid. We geven hem een fooi en begeven ons opnieuw in de richting van de tempel.

Kandy

De ceremonie in Kandy

Drie keer per dag wordt in Kandy een ceremonie gehouden: om 5.30, 9.30 en 18.30. Het is dringen als de ceremonie begint. Honderden mensen staan in de rij samengeperst, om een offer van lotusbloemen te brengen. Iedereen loopt de trap op, dus wij lopen mee in de richting van de tand. Het lijkt wel een golfbeweging van mensen. Zelfs zonder echt te lopen worden we vanzelf vooruit gestuwd. De deur van de kamer waar de tand ligt is geopend, hoewel je hier niet naar binnen mag kun je kort een glimp opvangen van het gouden kistje. In de deuropening staat een monnik met een mandje waar geld geofferd kan worden.

Kandy

De stroom van mensen gaat verder naar het altaar voor de tand, waar de lotussen worden geofferd. Er gebeurt ongelofelijk veel om ons heen en als een spons zuig ik alle indrukken in me op. Thuis had ik mij aardig ingelezen over de Tempel van de tand en diverse filmpjes bekeken. Ik had het idee dat ik aardig wist wat mij hier te wachten zou staan, maar desondanks voelt het heel intens wat er in deze tempel gebeurt. De intensiteit van de gebeden. De enorme toewijding. Het indringende geluid van de trommels. De enorme bloemenzee en de geur van lotussen. De hoeveelheid energie die hier aanwezig is. Ik voel door mijn hele lijf hoe belangrijk deze plek is en wat het voor de enorme hoeveelheid mensen om mij heen betekent.

kandy

De mensen om me heen zien er heel divers uit. Jong en oud. Man en vrouw. Traditioneel en modern. Toch hebben ze allemaal een overeenkomst. Deze mensen komen allemaal om een offer te brengen aan Boeddha. Zelf ben ik niet echt religieus, maar toch breng ook ik graag een offertje in deze tempel. Het feit dat ik niet religieus ben, betekent namelijk niet dat ik nergens in geloof. Iedere religie heeft zijn eigen boodschappen en ik probeer uit deze boodschappen datgene te halen wat voor mij goed voelt om in het dagelijks leven toe te passen. Desondanks heeft het Boedhisme mij altijd het meest aangetrokken, omdat dit geen religie is maar wordt gezien als een way of life. Misschien is dit wel de reden dat deze ceremonie zo’n enorm diepe indruk op mij maakt. Hoewel het Boeddhisme officieel geen religie is, begin ik daar nu toch aan te twijfelen. Ik vraag mij tijdens deze ceremonie in Kandy heel sterk af waar de levenswijze eindigt en het geloof begint. Hier zit een hele dunne lijn tussen en dat is op deze plek heel goed zichtbaar geworden.

Kandy

Het bijwonen van een ceremonie in de tempel van de heilige tand is zonder meer de meest bijzondere reiservaring van ons verblijf in Kandy. Kandy zelf is echter ook een leuke stad om een paar dagen te verblijven. Benieuwd wat verder te doen is? Lees dan mijn artikel waarin ik een aantal leuke tips voor backpackers geef voor een verblijf in deze stad.

Eten in Vietnam: 8x mijn favoriete Vietnamese gerechten
Eten in Sri Lanka: 8x de lekkerste gerechten uit Sri Lanka
10x doen in Hong Kong: de stad van hypermoderne wolkenkrabbers en rustgevende tempels
Wat te doen in Nong Khiaw in Laos? Een klein dorpje tussen de karsten
Backpacken in Maleisië: dé ultieme reisgids voor het Maleisisch schiereiland
Eten in Maleisië: 11x de lekkerste gerechten uit Maleisië

7 Comments

Leave a Comment.