Home Tips & InspiratieBackpack routes Interrail route: met de trein van Utrecht naar Istanbul

Interrail route: met de trein van Utrecht naar Istanbul

door Dewi
Interrail route

Treinreizen, ik vind het heerlijk! s’ Avonds de trein instappen en ’s ochtends wakker worden op je nieuwe bestemming. Een boekje lezen of een spelletje doen met je reisgenoot. Of heerlijk uit het raam staren om te zien hoe het landschap langzaam aan je voorbij trekt en beetje bij beetje verandert. Reizen met de trein maakt dat je heel bewust bent van de afstand die je aflegt. Tijdens mijn studie maakte ik twee keer een Interrail reis en ik vond het fantastisch. Vandaag deel ik onze Interrail route met jullie: in drie weken van Utrecht naar Istanbul met de trein.

Interrail route: welke Interrail-pas kozen wij?

Interrail biedt de mogelijkheid om met de trein meerdere landen in Europa te ontdekken tijdens één reis. Je kunt kiezen uit verschillende passen. Het belangrijkste is om van te voren globaal te bedenken hoe jouw Interrail route er ongeveer uit gaat zien. Hoe lang ga je? En hoeveel stops wil je ongeveer maken? Tijdens onze reis van Utrecht naar Istanbul zouden we een behoorlijke afstand afgeleggen. Daarom hebben wij hier ruim de tijd voor genomen. We kozen voor een interrailpas van 21 dagen met 10 reisdagen. Inmiddels bestaat deze pas niet meer en is deze vervangen door een aantal andere passen. De pas waarmee je 10 reisdagen hebt binnen een periode van 1 maand lijkt mij voor deze Interrail route het beste alternatief.

Praag – 3 nachten

In Utrecht nemen we de nachttrein naar Praag, die we van te voren hebben gereserveerd. ’s Avonds stappen we in en na een fijne nacht in de trein komen we de volgende ochtend aan in Praag.

Praag ontdekken we te voet. Wat een heerlijke stad. Je lijkt hier eindeloos te kunnen dwalen door het doolhof van smalle middeleeuwse straatjes en steegjes. We struinen over de ruime pleinen en wandelen langs de schitterende rivier. De stad staat vol met prachtige gebouwen, waar de invloeden van het Habsburgse rijk goed zichtbaar zijn. We lunchen in een van de parken, relaxen en spelen een spelletje. We pakken hier en daar een terrasje en drinken halve liters bier en grote glazen wijn.

Interrail route

Bratislava – 1 nacht

Vanuit Praag reizen we door naar Bratislava. Hoewel Bratislava niet zo groot is, vermaken we ons hier kostelijk. De stad is uitstekend te voet te verkennen en blijkt een perfecte extra stop tijdens onze interrail reis.

Het oude centrum van Bratislava is inmiddels na de oorlog in de jaren ’90 opgeknapt en ziet er schitterend uit. We slenteren door de kleine straatjes en bekijken de schattige winkeltjes. Vanuit het hart van de stad zie je Bratislavský Hrad, de bekende burcht, in de verte al liggen. Het is een kleine klim naar boven, maar eenmaal daar heb je een prachtig uitzicht over het oude centrum en de achterliggende buitenwijken, die je het echte Oostblok gevoel geven.

Aan het eind van de middag belanden we in café Kút, waar we onze keel smeren met Absint. Een drankje waar we veel over hebben gehoord en we écht moesten proberen als we naar Bratislava zouden gaan. Dit sterke knalgroene drankje ziet er letterlijk uit als vergif en eerlijk gezegd, smaakt het ook zo. Het is niet voor niets dat het drankje in veel Europese landen verboden is. Leuk om een keer geprobeerd te hebben, maar wat mij betreft niet bepaald voor herhaling vatbaar.

Wenen – 2 nachten

Vanaf Bratislava is het slechts een uurtje met de trein naar Wenen. Hier slenteren we door de stad, bezoeken het prachtige Slot Schönbrunn, genieten van een Wiener Melange met een apfelstrudel en zoeken ergens een dakterras uit voor een mooi uitzicht over de stad.

Hoewel Wenen een prachtige stad is, heeft het mij op de een of andere manier niet gegrepen. We hadden gepland om langer in Wenen te blijven, maar na 2 nachten besluiten we om door te reizen.

Meer lezen over Wenen? Collegablogger Manon deelt haar favoriete Wenen bezienswaardigheden!

Interrail route

Zagreb – 3 nachten

Vanuit Wenen reizen we door naar de Kroatische hoofdstad Zagreb. Hoewel het voor mij de tweede keer is dat ik deze stad bezoek, is Zagreb opnieuw een grote verassing. Al dwalend door deze stad word ik stiekem steeds een beetje meer verliefd op Zagreb.

Eén van de leukste dingen aan deze stad is dat het bestaat uit uppertown en lowertown. Zagreb is erg compact, dus we verkennen de stad te voet. Bij iedere straathoek en elk doorkijkje worden we opnieuw verrast door een palet aan kleuren. Van gekleurde gebouwen, tot daken, tot huisjes tot parasols. Alles heeft kleur in deze stad. Het maakt dat we ons ontzettend vrolijk voelen en huppelend en dansend door de straten van Zagreb bewegen.

Interrail route

Sarajevo & Mostar – 5 nachten

Bosnië- Herzegovina is een land dat mij altijd gefascineerd heeft. De beelden van de oorlog in de jaren ’90 staan nog op mijn netvlies gebrand. Hoewel ik erg jong was, heb ik hier toch veel van meegekregen. Bij ons in de straat woonden veel Bosnische mensen en ik had een Bosnische oppas. De oorlog in Bosnië kwam daardoor dichtbij. Iets meer dan 20 jaar later brengen we een bezoek aan dit bijzondere land.

Sarajevo is één van de Europese steden die het meeste indruk op mij gemaakt heeft. De littekens van de oorlog zijn hier nog goed zichtbaar. Zowel bij de mensen als in de gebouwen, waar de kogelgaten soms ontelbaar zijn. Toch heb ik mij in geen enkele andere Europese stad zo welkom gevoeld als in Sarajevo. De mensen zijn warm en vriendelijk, wijzen je met alle plezier de weg en schenken met liefde een kopje sterke Bosnische koffie voor je in.

Vanuit Sarajevo maken we een dagtrip naar Mostar. De reis van Sarajevo naar Mostar is adembenemend. Schitterende bergen en turquoise meren en rivieren trekken aan ons voorbij. In Mostar bezoeken we de beroemde brug, de Stari Most, die prachtig ligt met het heldere blauwe water dat eronderdoor stroomt en de bergen op de achtergrond. We dwalen door het oude centrum met Turkse bazars, smalle straatjes en indrukwekkende moskeeën. Mostar ademt historie. Zowel de sporen van het Ottomaanse rijk als de littekens van de recente oorlog uit de jaren ’90 zijn nog duidelijk zichtbaar.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Sarajevo? Lees dan mijn eerdere artikel: Sarajevo, het Jeruzalem van van Europa

Interrail route Interrail route

Belgrado – 1 nacht

Vanuit Sarajevo reizen we door naar de Servische hoofdstad. Hier bezoeken we het fort van Belgrado, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de stad. We dwalen rond in de oude binnenstad en bezoeken de bekende St. Sava kerk.

Hoewel ik van veel mensen heb gehoord dat zij Belgrado ontzettend leuk vonden en de stad steeds hipper schijnt te worden, had ik er zelf niet zoveel mee. Op het moment dat wij hier waren voelde de sfeer grimmig aan, waardoor we besloten om vrij snel weer door te reizen. Misschien hebben wij gewoon pech gehad en moeten we Belgrado nog eens een kans geven.

Sofia – 1 dag

In Belgrado nemen we de nachttrein naar Sofia, waar we ’s ochtends vroeg aankomen. Omdat we zo veel mogelijk tijd in Istanbul willen doorbrengen besluiten we om slechts 1 dag in Sofia te blijven. ’s Avonds nemen we hier weer de nachttrein naar Istanbul, waardoor we dus niet in Sofia overnachten.

Die ene dag in Sofia hebben we echter wel goed besteed. Het is een kleine stad, waar alles op loopafstand is. We brengen een bezoek aan de Alexander Nevski-kathedraal, spotten het standbeeld van Sint Sofia, slenteren rondom het Bulgaarse parlementsgebouw, dwalen rond in de binnenstad en ploffen vervolgens neer in een gezellig stadspark om de vogeltjes te voeren. Al met al heb ik in één dag Sofia toch wel een goede indruk van de stad gekregen.

Istanbul – 5 nachten

Onze Interrail route eindigt in Istanbul, een stad die tot de verbeelding spreekt. Na jaren tegen iedereen die het wilde horen geroepen te hebben dat ik naar Istanbul wilde, was ik hier nu eindelijk aangekomen. En deze stad overtrof werkelijk al mijn verwachtingen. Wat is Istanbul een geweldige stad.

We slapen in een guesthouse in het toeristische hart van Istanbul, de wijk Sultanahmet. De Haga Sofia ligt om de hoek en met drie keer struikelen staan we ook voor de Blauwe Moskee. Sultanahmet is een perfecte uitvalsbasis om de stad verder te verkennen.

We vergapen ons aan de hoeveelheid schitterende Moskeeën, genieten van het geluid wanneer iedereen wordt opgeroepen voor het gebed, onderhandelen op de Grand Bazaar, kijken onze ogen uit in het Topkapi Paleis, slenteren over de Galatabrug, likken onze vingers af bij een heerlijk broodje makreel (Balek Ekmek), worden vrienden met alle honderden straatkatten, maken een korte trip naar Azië en worden betoverd in de Basilica Sisterne. Wat we in vijf dagen Istanbul doen is eigenlijk te veel om hier allemaal te beschrijven.

Interrail route Interrail route

Wat vond ik van onze Interrail route?

  • Deze reis was voor mij een droom die uitkwam. Al jaren wilde ik met de trein naar Istanbul en Interrail was de perfecte manier om deze droom waar te maken. De steden die wij tijdens deze reis hebben bezocht waren afwisselend: van het klassieke Wenen tot het Oostblok gevoel in Bratislava. Ergens was het een reis van uitersten en met name Sarajevo en Zagreb hebben me positief verrast. Met een Interrail pas kun je natuurlijk eindeloos bestemmingen combineren, maar al met al ben ik blij met de keuzes die we deze reis hebben gemaakt. Ik kan onze Interrail route van harte aanbevelen.

De voordelen van Interrailen

  • Als je gaat Interrailen ben je heel flexibel. Ben je in een mooie stad en wil je nog een dagje langer blijven? Dan kan dat! Het fijne aan reizen met een Interrail pas is dat je reisdata niet vast staan. Je kunt dus gaan en staan waar je wilt.
  • Tijdens een Interrail reis kun je in een korte tijd veel landen bezoeken. Wij bezochten in 3,5 week maar liefst 8 landen en 9 steden!
  • Interrailen is niet alleen super leuk, maar ook veel duurzamer dan reizen met het vliegtuig. Reizen met de trein is namelijk één van de meest duurzame manieren om je te verplaatsen. Een win-win situatie dus.

Heb jij al eens een Interrail reis gemaakt en heb je nog tips voor mij en voor ander reizigers? Of heb je misschien nog vragen over onze Interrail route? Laat het vooral hieronder achter in een reactie!

Dit vind je vast ook leuk!

9 reacties

Van Meirhaeghe 29 oktober 2021 - 09:09

Hoe ben jij dan teruggekeerd van Istanbul naar huis, vliegtuig?

Reageer
Dewi 29 oktober 2021 - 10:22

Ja, met het vliegtuig inderdaad!

Reageer
Flash-backpack: terugblik op maart - Backpack vol verhalen 4 april 2017 - 14:07

[…] maand is het artikel over onze interrail route: in drie weken van Utrecht naar Istanbul het meest gelezen. Zelf vind ik treinreizen de fijnste manier van reizen. s’ Avonds de trein […]

Reageer
Jessica 29 maart 2017 - 19:48

Wat leuk dat je dit hebt gedaan Dewi! Ik zit erover te denken om deze zomer misschien in Europa te blijven, misschien is dit wel een leuk idee 🙂 Al weet ik niet hoe het op dat moment met de situatie in Turkije zit…

Reageer
Dewi 1 april 2017 - 11:23

Hi Jessica, reizen door Europa is inderdaad ook echt heel fijn en interrailen vond ik een mooie manier om verschillende landen met elkaar te combineren. Kan me voorstellen dat je twijfelt over Turkije. Ik weet eerlijk gezegd ook niet of ik daar op dit moment naar toe zou gaan…

Reageer
Rianne 21 maart 2017 - 10:41

Wat een leuke reis! Hoe lang geleden is het dat jij in Istanbul was? Ik heb voor begin april een citytrip naar Istanbul op de planning staan en vraag me af hoe de situatie nu is

Reageer
Dewi 22 maart 2017 - 16:13

Hi Rianne,
Dankjewel! Het is inmiddels drie jaar geleden dat ik in Istanbul was, dus ik durf je niet te zeggen hoe de situatie nu is. Ik denk dat je het beste de website van de Rijksoverheid in de gaten kunt houden 🙂

Reageer
I.M.J. Schreuder 14 maart 2017 - 22:06

Een heel leuk en handig overzicht. De trein blijft toch een erg fijne manier om te reizen.

Reageer
Dewi 22 maart 2017 - 16:18

Ja, heerlijk! Wat mij betreft de fijnste manier van reizen.

Reageer

Laat een reactie achter