Home Europa 8x de hoogtepunten van Navarra: tips voor een rondreis Spanje

8x de hoogtepunten van Navarra: tips voor een rondreis Spanje

door Dewi
rondreis Navarra Bardenas Reales

Navarra is misschien niet de eerste regio waar je aan denkt als je een rondreis door Spanje plant, maar wat mij betreft is het één van de allermooiste Spaanse regio’s. Ik werd enorm verrast door de waanzinnige landschappen, helderblauwe bronnen, schattige dorpjes, kleurrijke steden en het heerlijk eten. Wil jij weer eens wat anders van Spanje zien dan de bekende toeristische plekken? Dan is Navarra echt een regio voor jou. In deze blog zet ik mijn persoonlijke hoogtepunten van Navarra voor je op een rij.

Navarra

Navarra is – net als Baskenland – een autonome regio in het noorden van Spanje. De regio grenst in het noorden aan Frankrijk, in het oosten aan Baskenland en in het zuiden aan La Rioja, dé wijnstreek van Spanje. Hoewel Navarra de regio is waar de Baskische taal en cultuur zijn ontstaan en hier nog veel Basken wonen, kun je hier goed terecht met een paar woordjes Spaans en Engels. 

Hoe kom je in Navarra?

Voor ons maakte Navarra deel uit van onze roadtrip door Spanje. In iets meer dan twee weken bezochten wij Baskenland en Navarra. Onze roadtrip door Spanje maakten wij met onze eigen camper. We reden dus vanuit Nederland via België en Frankrijk naar Spanje.

Ga je niet met je eigen camper? Of heb je geen zin om zo’n eind te reizen? Dan is het wellicht een optie om te vliegen naar Bilbao en daar een auto te huren. Kijk voor een overzicht en de meest gunstige vliegtickets op Skyscanner.nl.

hoogtepunten Navarra

Hoogtepunten van Navarra: tips en bezienswaardigheden

1. De bron van Urederra

De bron van Urederra is voor mij absoluut één van de hoogtepunten van Navarra en stiekem ook de hoofdreden om naar deze regio af te reizen. Om eerlijk te zijn, kon ik niet geloven dat Spanje zúlke heldere bronnen herbergt. Ik was dan ook bang dat de foto’s, die ik op internet voorbij zag komen allemaal gephotoshopt zouden zijn. Niets is minder waar.

Gelukkig bestaan dit soort magische plekjes echt. Het helderblauwe water en het prachtige bos gaven mij het gevoel dat ik in een sprookjesbos terecht was gekomen en de elfjes ieder moment achter de bomen tevoorschijn konden komen. Ik ben ervan overtuigd dat als sprookjes nog niet zouden bestaan, ze hier geschreven zouden worden.

Tip: wij verbleven op Camping Artaza, een fijne camping in een prachtig dal met glooiende heuvels, lieflijke dorpjes en ingeklemd tussen indrukwekkende kliffen.

Bron van Urederra Navarra
Bron van Urederra Navarra

2. Mirador del balcon de pilatos

Mirador del balcon de pilatos is zo’n ander magisch plekje in Navarra. Deze indrukwekkende kliffen liggen boven de vallei van de bron van Urederra. Deze gigantische rotsformaties zijn dan ook goed te combineren met een bezoek aan de bron.

Je kunt een heel stuk over de kliffen lopen voor betoverende uitzichten over de vallei. In de rotsen zitten honderden adelaars, die daar broeden en hun jongen voeden. Tijdens een picknick op de kliffen, kun je de adelaars zowel boven als onder je zien cirkelen. Soms wel met tientallen tegelijk.

Tip: neem een verrekijker mee!

hoogtepunten Navarra
hoogtepunten Navarra

3. Bezoek een queseria

Als je door Navarra rijdt, zie je langs de weg regelmatig bordje ‘queseria’ staan, ofwel een kaasboerderij. En Spaanse kaas is voor mij altijd een goede reden om naar Spanje te gaan. Als kaasliefhebber wilde ik dus ook perse een queseria bezoeken.

Wij bezochten queseria Arturo in Artaza. Dit is de queseria van Arturo en Anna, de gastvrouw van onze camping. Bij queseria Arturo maken ze heerlijke schapenkaas en hebben ze een kaasmakerij aan huis. Anna spreekt een beetje Engels en vertelt vol liefde en passe over de kaasmakerij van haar man: ‘it’s not work, it’s life’. En dat geloof ik. Zij léven echt voor hun schaapskudde en kaas. En de kaas? Die is overheerlijk. Wij kopen in totaal 1,5 kilo: voor onszelf, voor thuis én voor onze ouders.

Tip: wil je deze queseria ook bezoeken? Queseria Arturo staat niet aangegeven, maar gelukkig is Artaza maar een piepklein dorp waar iedereen elkaar kent. Vraag in het dorp naar queseria Arturo of vraag het op de camping na aan Anna.

rondreis Navarra

4. Het middeleeuwse dorpje Estella

Tijdens onze roadtrip door Navarra maakten we een stop in het middeleeuwse dorpje Estella. De stad staat bekend om de Romaanse kenmerken in kloosters, bruggen, paleizen en huizen. Daarnaast is er een mooit uitzichtpunt waar je naartoe kunt lopen en vanwaar je uitzicht hebt over de stad en het omliggende gebied. Estella is niet zo groot en vooral leuk als tussenstop voor een paar uurtjes.

hoogtepunten Navarra
hoogtepunten Navarra

5. Het sprookjeskasteel van Olite

Olite is een prachtig middeleeuws stadje, ingeklemd tussen indrukwekkende bergen. Vroeger was dit de hoofdstad van Navarra en dat is nog steeds zichtbaar. Het kasteel van Olite torent hoogt boven alle middeleeuwse huisjes uit. En waar we ons bij Urederra in het sprookjesbos waanden, zijn we in Olite in een sprookjeskasteel beland.

Kosten: voor €3,75 per persoon bezoek je het kasteel van Olite.

hoogtepunten Navarra

6. Hoogtepunten van Navarra: semi-woestijn Bardenas Reales

Wist jij dat we in Europa een semi-woestijn hebben? Nee? Ik ook niet. Ik had er om eerlijk te zijn nog nooit van gehoord, totdat ik me in Navarra ging verdiepen. En uiteindelijk was de semi-woestijn Barnas Reales het absolute hoogtepunt van onze roadtrip door Spanje. Hoewel Bardenas Reales natuurlijk lang zo groot niet is als de Gobiwoestijn, waande ik me op sommige momenten toch echt weer even in Mongolië.

In het gebied dat 42.000 hectare groot is, voelt het soms even alsof je op een andere planeet terecht gekomen bent. Ik moest mezelf soms echt even knijpen, omdat ik amper nog kon geloven dat ik Spanje was. Het natuurgebied is gemakkelijk te bereiken. Bij het informatiepunt kun je een kaart halen en met je eigen auto door de woestijn rijden. Een 4×4 is niet nodig, maar houd er wel rekening mee dat het behoorlijk stoffig is en dat sommige stukken behoorlijk hobbelig zijn.

rondreis Navarra Bardenas Reales
rondreis Navarra Bardenas Reales

7. Pamplona

Pamplona is niet alleen de hoofdstad van Navarra, maar ook het hart van de regio. Pamplona ligt namelijk middenin het gebied en wordt vaak ook gebruikt als uitvalsbasis om de rest van de regio te verkennen. Hoewel wij dit niet gedaan hebben, snap ik dat wel. Bijna alle mooie plekken zijn binnen twee tot drie uur vanuit Pamplona te bereiken.

De stad zelf is zeker ook een bezoek waard. Pamplona is een echte Spaanse stad met een authentieke sfeer. Het schattige oude centrum – Casco Viejo – bestaat uit smalle straatjes met eeuwenoude panden en kleurrijke huizen. Verder heeft de stad diverse middeleeuwse toegangspoorten, die je kunt bewonderen. En het allerleukste aan Pamplona? Dat is wat mij betreft de gezellige sfeer en de enorme hoeveelheid pintxosbarren!

hoogtepunten Navarra Pamplona

8. Pintxos, pintxos, pintxos

Ik gaf al eerder aan dat de Baskische taal en cultuur zijn ontstaan in Navarra. Dat zie je onder andere goed terug in het eten. Net als in Baskenland kun je in Navarra in iedere bar genieten van de heerlijkste Pintxos. De lekkerste pintxos aten wij in Pamplona bij Bar-Restaurante Gaucho, Bodegon Sarria en Bar Iruñazarra.

Pintxos Navarra

Tot zover mijn persoonlijke hoogtepunten van Navarra. Ik kom hier zeker nog eens terug. Sowieso om  weer een kilo kaas te kopen bij queseria Arturo, maar ook om plekken in Navarra te bezoeken waar we nu niet geweest zijn, zoals het Woud van Irati. Heb jij nog tips voor Navarra? Of heb je nog vragen? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Pin it!

Vind je deze tips leuk? Bewaar dit artikel dan op één van je Pinterest-borden!

hoogtepunten Navarra
hoogtepunten Navarra

Meer Spanje?

Dit vind je vast ook leuk!

3 reacties

Sabine 24 oktober 2023 - 12:40

Hoi Dewi, wij willen reizen met onze caravan en twee kinderen (5 en 7 jaar). Is de camping die je noemt hiervoor geschikt denk je? Gr Sabine

Reageer
Anne - Ditisanne.nl 13 maart 2020 - 08:52

Superleuk! Navarra stond vroeger eigenlijk altijd op mijn lijstje maar was een beetje in vergetelheid geraakt. Nu ik jouw blog lees ben ik weer helemaal enthousiast! Ik hik alleen een beetje tegen de afstand aan, maar goed, in minimaal twee of drie dagen rijden moet het wel te doen zijn.

Reageer
Riet 17 oktober 2023 - 20:54

Dag Dewi,
Geïnspireerd door jou enthousiaste verhalen hebben wij de afgelopen 9 dagen jouw genoemde hoogtepunten bezocht. Wat hebben wij genoten! Dankjewel daarvoor, lieve groet van Riet & Riny

Reageer

Laat een reactie achter