Home Berlijn De hoogtepunten van Berlijn: waar heden en verleden elkaar ontmoeten

De hoogtepunten van Berlijn: waar heden en verleden elkaar ontmoeten

door Dewi
hoogtepunten in Berlijn - Brandenburger Tor

Berlijn zal ik mijn leven lang blijven associëren met mijn opa. Hij was verzot op die stad. Het maakte niet uit naar welke uithoek in de wereld ik afreisde, altijd kreeg ik dezelfde reactie: ‘weet je wat ook mooi is Dewi? Berlijn! Daar moet je echt eens naartoe gaan’. Zijn ogen begonnen al te glimmen bij de gedachte aan Berlijn en hij vertelde vaak met een glimlach van oor tot oor over zijn favoriete stad. En wie ben ik om niet de wijze raad van mijn oude opa op te volgen? Vorig jaar besloten mijn vader en ik een tripje te maken naar de Duitse hoofdstad.

Berlijn leeft en bruist aan alle kanten, maar de beladen geschiedenis is nooit ver weg. Daar kun je ook niet echt omheen bij een bezoek aan deze stad. Men vindt het vaak vreemd als ik dit zeg, maar op een bepaalde manier deed Berlijn mij denken aan mijn geliefde Rotterdam. Misschien is dat ook de reden waarom ik mij er zo snel thuis voelde. Twee bruisende moderne steden met een rauw randje. Beiden gebombardeerd. Beiden verwoest. En beiden opnieuw opgebouwd tot steden waar heden en verleden elkaar ontmoeten. Dit is wat zowel Rotterdam als Berlijn zo bijzonder maakt. In dit artikel deel ik de hoogtepunten van Berlijn.

1. Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is hét icoon van Berlijn. Op de meeste anzichtkaarten van Berlijn zul je hier een afbeelding van tegenkomen. De Brandenburger Tor, gebouwd in de 18e eeuw,  is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. Na WOII kwam het in de Russiche sector te liggen en in 1961 werd vlak achter de Brandenburger Tor de Berlijnse Muur gebouwd. Na de val van de muur is het monument een symbool geworden van een verenigd Duitsland.

2. Unter den Linden

Unter den Linden is een van de bekendste straten van Berlijn. Ook als je nog nooit in Berlijn geweest bent, heb je vast wel eens van deze iconische boulevard gehoord. De boulevard loopt van de Brandenburger Tor richting Alexanderplatz. Het is zeker de moeite waard om over Unter den Linden te wandelen, want langs deze boulevard staan indrukwekkende bouwwerken uit diverse tijden.

3. Mauerpark

De val van de muur leidde tot vrijheid in Berlijn, waardoor ook recreatieplekken konden ontstaan. Mauerpark is één van die plekken die uitgroeide tot een plek om te ontspannen. Daarnaast is het de meest bekende bezienswaardigheid van Prenzlauer Berg. Hier vind je nog een stuk van de muur, maar het park staat voornamelijk bekend om de gezellige sfeer. Wij waren hier in de winter, maar in de zomer is het Mauerpark een leuke ontmoetingsplek waar in het weekend mensen samenkomen om te picknicken of een biertje te drinken. Op zondag vind je hier een vlooienmarkt met een mix van professionele handelaren, particulieren met tweedehandsspullen en kunstenaren.

hoogtepunten in Berlijn - Mauerpark

4. Tränenpalast

Het Tränenpalast was in de tijd van de DDR voor reizigers naar het westen een controlepost voor de grensovergang op Friedrichstrasse. Dit was het station van waar mensen uit West-Berlijn en West-Duitsland weer naar het westen konden reizen. Mensen uit Oost-Berlijn mochten niet verder. Voor hen was het Tränenpalast een eindstation, waar zij afscheid namen van familie en vrienden zonder te weten of zij hen ooit nog terug zouden zien. Dit gebouw werd een plek van gedwongen afscheid. Door alle emoties en verdriet wat hierachter schuilging, werd de controlepost al snel omgedoopt tot ‘Tränenpalast’, ofwel het paleis van tranen.

Tegenwoordig vind je in het Tränenpalast een tentoonstelling over de periode dat het gebouw dienst deed als controlepost. Het is een bijzondere tentoonstelling. Door de vele foto’s, brieven en stukjes film wordt een goed beeld geschetst van deze periode. Het Tränenpalast is één van de plekken in Berlijn waar je de muur en de waanzin van de DDR nog écht kunt voelen.

5. Gedächtniskirche

Als je op de Kurfürtsendam bent, kun je gelijk doorlopen naar de Gedächtniskirche: een plek bij uitstek waar oud en nieuw in Berlijn samenkomen. Zoals de naam al doet vermoeden is de Gedächtniskirche een herdenkingsplaats. De verwoeste kerktoren staat symbool voor de wederopbouw van de stad na de Tweede Wereldoorlog. De kerk vloog in november 1943 in brand, nadat het getroffen werd door een bombardement. Alleen de westelijke toren bleef overeind. In 1961 is naast de verwoeste kerk gestart met de bouw van een nieuwe kerk. De nieuwe kerk bestaat uit beton met blauwe glazen stenen.

hoogtepunten in Berlijn - Gedächtniskirche

6. East Side Gallery

De Berlijnse muur is hét symbool van de Koude Oorlog. Verspreid over de stad vind je af en toe nog kleine stukken van de muur, maar het langste bewaarde stuk muur is de East Side Gallery. Dit stuk vind je tussen Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke.

Na de val van de muur in 1989 zijn in 1990 kunstenaars uitgenodigd om door middel van graffiti uiting te geven aan hun kijk op vrijheid. Dit deel van de muur staat dus helemaal vol met kleurrijke kunstwerken, die vaak stof tot nadenken bieden. Ik vond dit één van de meest bijzondere hoogtepunten van Berlijn.

hoogtepunten in Berlijn - East Side Galleryhoogtepunten in Berlijn - East Side Gallery 7. Museuminsel 

Het Museuminsel – een van de belangrijkste museacomplexen ter wereld – ligt in de rivier de Spree. Sinds 1999 staat het Museuminsel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De musea richten zich voornamelijk op de oudheid en schilderkunst, maar ook als je hier minder in geïnteresseerd bent is het zeker de moeite waard om langs de statige gebouwen van het Museuminsel te wandelen. Op het complex zijn vijf musea te vinden: de Alte Nationalgalerie, Altes Museum, Neues Museum, Bode-Museum en het Pergamonmuseum. Wij bezochten het Neues Museum met de Egyptische collectie. Het Neues Museum staat bekend om de prachtig verfijnde büste van Koningin Nefertiti.

8. Postdamer Platz

Het Postdamer Platz vind ik typisch zo’n plek waar heden en verleden samenkomen. Hoewel het niet bijzonder sfeervol is, is het wel een indrukwekkende en bijzondere plek in Berlijn. Voor WOII was Postdamer Platz een belangrijk zakencentrum in Berlijn, maar in de oorlog is er veel verloren gegaan. In de tijd van de DDR liep de Berlijnse Muur dwars over het plein. Na de val van de muur is Postdamer Platz weer opgebouwd. Tegenwoordig staat het plein vol met moderne gebouwen. Daarnaast vind je hier nog enkele kleine stukjes van de muur en op straat zie je daarnaast (zoals trouwens door heel Berlijn) waar de muur heeft gelopen. Onvoorstelbaar.

hoogtepunten in Berlijn - Postdamer Platzhoogtepunten in Berlijn - Postdamer Platz

9. Wandelen over voormalig vliegveld Park Tempelhof

In de geschiedenis van Berlijn neemt het voormalige vliegveld Tempelhof een belangrijke plek in. Vliegveld Tempelhof werd gebouwd met de intentie om het grootste vliegveld ter wereld te worden. Het vliegveld is in de oorlog veel gebruikt, maar was ook in de tijd van ‘de Omwenteling’ en belangrijk plek. Tijdens de blokkade van West-Berlijn door de Sovjet Unie heeft vliegveld Tempelhof van 1948 tot 1949 een belangrijke rol gespeeld als eindpunt van de Berlijnse Luchtbrug. De luchtroutes waren de enige toegang tot dit deel van Berlijn en haar inwoners. In deze periode voerden militaire vliegtuigen o.a. voedsel, medicijnen en steenkool aan. De geschiedenis van vliegveld Tempelhof maakt dit een bijzondere plek.

Sinds 2008 is de Tempelhof niet meer in gebruik als vliegveld. Lang was niet duidelijk wat er met dit gigantische stuk grond (380 ha) moest gebeuren. Berlijners zouden echter geen Berlijners zijn als zij niet met een unieke oplossing zouden komen. Het vliegveld doet tegenwoordig dienst als park waar je heerlijk kunt fietsen, wandelen, vliegeren, skeeleren en picknicken. Wij bezochten Berlijn in februari. In die periode was er in Park Tempelhof niet veel te beleven, maar in de zomer schijnt dit een gezellige plek te zijn.

10. Eten bij restaurant La Sepia

Het Portugese restaurant La Sepia was op culinair gebied één van onze hoogtepunten van Berlijn. Berlijn heeft natuurlijk talloze leuke en hippe plekjes om te eten, maar La Sepia was onze favoriet. Je kunt hier fantastisch lekkere vis en schelpdieren eten. Wij vonden het eten zo lekker dat we hier zelfs twee keer hebben gegeten.

Adres: Marburger Strasse 2

hoogtepunten in Berlijn - restaurant La Sepia

Tot zover de hoogtepunten van Berlijn: een stad met een beladen verleden en een bruisend heden.  Ben jij al eens in Duitse hoofdstad geweest?

Dit vind je vast ook leuk!

16 reacties

Judith | Worldwife.nl 17 maart 2018 - 15:47

Ik vind Berlijn een heerlijke stad! Interessant, indrukwekkend maar ook hip & trendy.

Reageer
Linda | travellersoftheworld 17 maart 2018 - 15:12

Berlijn is zeker een leuke stad voor een citytrip. Mijn eerste reisje waarbij ik puur op citytrip ging was richting Berlijn, dus ik heb er goede herinneringen aan. Toch zou ik niet zo snel terug gaan, omdat ik vind dat er leukere steden zijn. Het vliegveld dat jij noemt heb ik helaas niet bezocht, dus daar zou ik nog wel eens heen willen. Ook het Spree pretpark lijkt me ontzettend gaaf, helaas mag je hier niet legaal in.

Reageer
Dewi 22 maart 2018 - 21:26

Het Spree pretpark ken ik niet, maar zal het eens opzoeken! Ik kan me voorstellen dat je vindt dat er leukere steden zijn. Op een bepaalde manier heeft Berlijn mij wel gegrepen.

Reageer
Janet | thatonetime 16 maart 2018 - 22:38

Eigenlijk zo dicht bij huis maar ik ben gewoon nog nooit in Berlijn geweest. Het lijkt me een toffe en hippe stad!

Reageer
Dewi 22 maart 2018 - 21:27

Ik was tot vorig jaar ook nog nooit in Berlijn geweest, maar ik vond het een waanzinnig leuke stad! En heel fijn dat je er met de trein naartoe kunt 🙂

Reageer
Sabine 16 maart 2018 - 19:18

Leuk! Voor mijn volgende keer Berlijn pak ik deze blog er weer even bij! Handig zo’n overzicht /to do lijstje 🙂

Reageer
Sylvia 16 maart 2018 - 13:51

Wij zijn er geweest toe het Tempelhof nog wel als vliegveld werd gebruikt en het was heel speciaal om daar te landen. Je voelde je precies terug in de tijd gaan. Er hing daar een speciale sfeer. Ik wist niet dat het nu een park was. Weeral iets bijgeleerd dus?.

Reageer
Dewi 16 maart 2018 - 15:14

Wat bijzonder dat jullie er geweest zijn toen het vliegveld nog in gebruik was! Ik kon het me bijna niet voorstellen toen ik er liep. Wellicht leuk om nog eens terug te gaan bij een bezoek aan Berlijn?

Reageer
Ana Rita 16 maart 2018 - 12:49

Wat leuk dat je een Portugees restaurant in Berlijn hebt gevonden, de schelpen zien er heerlijk uit! Ik vind Berlijn een hele leuke stad, vooral de East side gallery en de kerk op de Kurfurstendam vond ik erg indrukwekkend.

Reageer
Dewi 16 maart 2018 - 15:13

Ja, het was ook echt heerlijk! Zou er de volgende keer zo weer naartoe gaan. Ik vond de East Side Gallery en Gedächtniskirche ook heel indrukwekkend.

Reageer
Globalizious 16 maart 2018 - 12:09

Wat grappig, mijn opa is ook helemaal gek van Berlijn. Het is ook een hele gave stad, dus niet gek. Ben er gewest en hen er ook erg van genoten!

Reageer
Dewi 16 maart 2018 - 15:12

Wat leuk dat jouw opa ook zo gek is op Berlijn! Het is ook een hele bijzondere stad, vol historie.

Reageer
GlobeHopper 16 maart 2018 - 11:57

Goede tips! Dit was de eerste stop van ons rondje om de wereld. Mooie stad inderdaad, veel van de highlights al gezien, maar ook nog een paar te gaan zo te zien. Wij hebben in de meeste highlights in Berlijn bezocht in een echte Trabant, hele unieke manier om de stad te leren kennen! Dit kan je doen bij de Trabant Safari, vlakbij Checkpoint Charlie.

Reageer
Dewi 16 maart 2018 - 15:12

Leuk dat Berlijn jullie eerste stop was! Bedankt voor de tip, ga ik zeker onthouden voor als ik de volgende keer in Berlijn ben.

Reageer
Hip on Trip 16 maart 2018 - 09:49

Ja, ik vind Berlijn geweldig. Zoveel historie daar, maar ook zoveel hippe plekjes. Leuk artikel met goede tips!

Reageer
Dewi 16 maart 2018 - 15:11

Dankjewel! Berlijn is zo’n stad waar je eindeloos terug kunt blijven komen 🙂

Reageer

Laat een reactie achter