Home Persoonlijk Hoe het mij lukte mijn vliegangst te overwinnen + 6 tips voor jou

Hoe het mij lukte mijn vliegangst te overwinnen + 6 tips voor jou

door Dewi
vliegangst

Met mijn klamme handjes grijp ik me vast aan Koen. Ik knijp zó hard in zijn hand dat mijn knokkels wit worden en hij er ook een tikkeltje benauwd van gaat kijken. Straks komt er een vogel in de motor, breekt een van de vleugels af of hebben we vanwege bezuinigingen te weinig brandstof. Mijn leven flitst aan mij voorbij, want ik ben ervan overtuigd dat dit mijn einde wordt. Ik ben continue gefocust op de lampjes ‘stoelriemen vast’. Laat dat lampje alsjeblieft uitgaan, denk ik. Dan ben ik namelijk een soort van veilig.

Tot voorkort vond ik vliegen doodeng en nog steeds is het niet mijn grootste hobby. Lastig voor iemand die graag de hele wereld wil zien. Ik had hier serieus heel veel last van en deed de meest rare dingen als ik moest gaan vliegen. In Jakarta overwoog ik bijvoorbeeld mijn vliegticket door de wc te spoelen, zodat ik niet kon boarden. Ik belde elke keer vlak voor vertrek met mijn ouders, voor het geval het de laatste keer zou zijn dat ik hen zou spreken. En telkens weer vroeg ik om bevestiging dat er goed voor onze kat gezorgd zou worden, mocht ons vliegtuig uit de lucht vallen.

Dit ging jaren zo door, tot ik laatst ineens besefte dat ik eigenlijk nergens meer last van heb als ik een vliegtuig in stap. Geen klamme handjes en geen paniekaanvallen of doodsangsten meer. Bovendien vind ik het zelfs niet meer zo erg om alleen te moeten vliegen en geniet ik van de prachtige uitzichten vanuit de lucht. Ik ben bij mijzelf na gegaan waar het nou door komt dat ik mijn vliegangst overwon. Ik denk niet dat er één ding is geweest, dat mijn angst heeft weggenomen. Het was eerder een optelsom. In dit artikel geef ik je 6 tips om ook je vliegangst te overwinnen.

vliegangst

1. Praat met een expert

Tijdens onze vlucht van Amsterdam naar Doha 2 jaar geleden, zaten wij toevallig naast een piloot van dezelfde vliegtuigmaatschappij als waar wij op dat moment mee vlogen. Hij was nu gewoon passagier en zag de doodsangst in mijn ogen. Hij begon mij te vertellen over zijn vak. Zijn expertise stelde mij op de een of andere manier enorm gerust. Ineens zag ik in dat een piloot eigenlijk ook maar een mens is (goh), die graag weer thuis komt bij zijn vrouw en kinderen.

Het gesprek met de piloot is zeker niet het enige geweest waardoor ik mijn vliegangst overwon, maar heeft hier wel ontzettend aan bijgedragen. Ik kan je dan ook van harte aanraden om ook eens met een expert te praten.

2. Zoek afleiding

Eén van de belangrijkste dingen die ik doe tijdens het vliegen, is mezelf afleiden en zorgen voor vermaak. Vooral tijdens de ‘spannendste’ momenten. Voor mij zijn dat het opstijgen en hevige turbulentie. Ik zorg er altijd voor dat ik een boek bij mij heb dat mij volledig in beslag neemt. Het liefst een spannende thriller, die ik in één ruk uit wil lezen. Ik lees graag series op mijn e-reader, waardoor ik bijna altijd wel een goed boek heb om te lezen. Een ander voordeel van het lezen van series is dat als ik het boek uit heb, ik gelijk kan beginnen aan het volgende deel. De series van Nicci French, Camilla Läckberg en Tess Gerritsen zijn voor mij altijd perfecte afleiding!

Tijdens lange vluchten hebben de meeste vliegtuigen ook een goed entertainmentprogramma aan boord. Als ik niet lees, kijk een film of een serie. Ook prima afleiding!

vliegangst

3. Hobbels in de weg

Turbulentie blijft iets wat ik erg spannend vind. Toen ik nog wél last had van vliegangst, dacht ik altijd dat mijn laatste uur geslagen had wanneer het vliegtuig aan alle kanten begon te schudden. Inmiddels vergelijk ik vliegen met het rijden over een hobbelige weg. Bij hevige turbulentie beeld ik mij in dat we over een weg met heel veel hobbels rijden en dat dit met vliegen niet veel anders is. Als ik in de bus of in de auto zit vind ik het toch ook niet eng? Waarom dan nu wel? Niks aan het handje, denk ik dan maar.

4. Overtuig een ander

De allereerste keer dat ik alleen vloog, was naar Londen. Een vlucht van niks, maar toch vond ik het spannend. Ik zat echter naast iemand van mijn eigen leeftijd in het vliegtuig, die nog veel meer last van vliegangst had dan ik. Zodra we ons klaarmaakten voor de take off begon zij heel hard te huilen en te hyperventileren. Haar vriend zat ernaast en keek ernaar, maar deed verder niets. Ik vond het zo sneu voor haar, dat ik haar probeerde te kalmeren en over mijn eigen ervaringen vertelde. Tot mijn stomme verbazing werd zij langzaam rustiger en stopte ze met huilen en hyperventileren. Ineens moest ik de sterkste zijn en ik merkte dat mijn eigen vliegangst daardoor naar de achtergrond verdween. Als het je lukt om een ander ervan te overtuigen dat vliegen echt niet eng is, ben je volgens mij een heel eind op weg.

5. Laat het los en geef je over

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar zodra je het vliegtuig instapt ben je zelf volledig de controle kwijt. Controlfreakje als ik ben, vond ik dit altijd verschrikkelijk. Tegenwoordig probeer ik mij over te geven aan wat er gebeurt. Je zit hoog in de lucht en kunt zelf niets doen. Als dit is waar het eindigt, dan is dat maar zo en dan is het hopelijk snel voorbij. Ik ben absoluut niet levensmoe, maar voor mij is loslaten wel een manier om met vliegangst om te gaan.

6. Begin met korte vluchten

Vind je vliegen nog steeds doodeng? Begin dan met een korte vlucht. De laatste jaren heb ik ook veel binnen Europa gevlogen, waarbij de langste vlucht zo’n drie uur was. Ik maakte ook veel vluchten die nog veel korter waren naar onder andere Dublin, Madrid, Kopenhagen, Londen en Rome. Doordat ik regelmatig een korte vlucht nam, merkte ik dat ik als het ware meer en meer aan het vliegen gewend begon te raken. Ik begon vliegen te zien als een doodnormaal vervoermiddel om van A naar B te komen. Hierdoor had ik ook veel minder moeite met de lange vluchten naar Azië en de VS.

Tot zover mijn verhaal over hoe het mij lukte mijn vliegangst te overwinnen. Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt. Heb jij nog een goede tip voor mij?

 

Dit vind je vast ook leuk!

6 reacties

Jessica 22 juni 2022 - 14:24

Bedankt voor de tips. Ik ben nog steeds zenuwachtig. We vliegen zo van USA naar Nederland. Brrrrr

Reageer
Dewi 13 juli 2022 - 09:17

Ik hoop dat je een goede reis gehad hebt! 🙂

Reageer
Linda | travellersoftheworld 27 januari 2018 - 18:51

Wat fijn dat je nu zoveel meer ontspannen in het vliegtuig stapt. Ik heb zelf gelukkig nooit angst gehad om te vliegen, maar ik kan me voorstellen dat vliegen een hel is als je dat wel hebt. Goede tips!

Reageer
Dewi 29 januari 2018 - 16:14

Ja, ik ben ook heel blij dat ik niet meer zulke doodsangsten uitsta tijdens het vliegen. Fijn dat je daar nooit last van gehad hebt! 🙂

Reageer
Giovanna 22 januari 2018 - 21:21

Wat fijn dat je wat meer ontspannen in het vliegtuig stapt. Ik weet nog goed dat toen we van Detroit naar New York vlogen ook veel turbulentie hadden en jij t ook super eng vond en flink in mijn hand kneep. Gelukkig zijn dat nu gewoon hobbels in de lucht 😉

Reageer
Dewi 25 januari 2018 - 15:09

Haha ja dat klopt inderdaad, terwijl het eigenlijk maar een hele korte vlucht was. Wel lief dat ik je hand mocht knijpen 🙂

Reageer

Laat een reactie achter