Home Budget Hoe duur is Noorwegen? Dit waren onze kosten van een roadtrip Noorwegen

Hoe duur is Noorwegen? Dit waren onze kosten van een roadtrip Noorwegen

door Dewi
Hoe duur is Noorwegen

“Is Noorwegen niet heel duur?” Dat was meestal de eerste reactie, die ik kreeg als ik vertelde dat wij een roadtrip door Noorwegen gingen maken. Logisch, want Noorwegen heeft de naam om een extreem duur land te zijn. En lange tijd was dit ook voor mij een reden om Noorwegen te mijden. Doodzonde, kan ik je inmiddels vertellen. Want eerlijk? Voor mij is Noorwegen de allerknapste van Europa. Nergens was de natuur zo ongerept, divers en oneindig als in Noorwegen. En nergens voelde ik mij zo klein en zo één met de natuur. Maar hoe duur ís Noorwegen nou eigenlijk? Om hier antwoord op te geven, heb ik onze uitgaven keurig bijgehouden.

Budget Noorwegen

Zoals in alle budgetartikelen verdeel ik onze kosten over verschillende categorieën: kosten voor de boot naar Noorwegen, diesel en top, campings, eten en drinken en bezienswaardigheden. Dit artikel over onze uitgaven in Noorwegen is gebaseerd op een roadtrip van 21 dagen in september 2021. We reisden met onze eigen kampeerbus. Om in Noorwegen te komen, zijn we door Duitsland en Denemarken gereden. Hier hebben we ook overnacht. Deze kosten zijn in dit artikel meegenomen.

Hoe duur is Noorwegen | budget Noorwegen

Wat kost de boot naar Noorwegen? Van Hirsthals naar Kristiansand

Als je naar Noorwegen reist, kun je ervoor kiezen om via Zweden te rijden óf om de oversteek met de boot te maken. Voor ons zou de route via Zweden heel veel extra kilometers betekenen, daarom hebben wij ervoor gekozen om naar Hirsthals in het noorden van Denemarken te rijden en daar de boot te nemen naar Kristiansand in Noorwegen.

De overtocht duurt ongeveer twee uur en een kwartier. Wij betaalden €408,- voor twee personen en een kampeerbus.

De kosten van diesel en tol

Onze roadtrip door Noorwegen maakten wij met onze eigen camper. We reden dus vanuit Nederland via Duitsland en Denemarken naar Noorwegen. In Noorwegen zelf hebben wij ook aardig wat kilometers gemaakt. In totaal hebben wij in 21 dagen ongeveer 4000 kilometer afgelegd. Hiervoor waren we €593,61 kwijt aan diesel.

In Noorwegen hebben we over een aantal tolwegen gereden. In totaal gaven wij €80,07 uit aan tol.

Wat kosten campings in Noorwegen?

In Noorwegen kun je op de meest waanzinnige plekken kamperen. Nergens in Europa heb ik op zulke mooie campings gestaan als in Noorwegen. Maar in Noorwegen geldt ook het Allemansrecht. Dit betekent dat je vrijwel overal mag gaan en staan waar je wilt. Je mag dus ook wildkamperen. En wat een ongelofelijk gevoel van vrijheid geeft dat.

Uiteindelijk hebben we van de 21 dagen – inclusief 3 nachten Duitsland en Denemarken – slechts 13 nachten op campings gestaan. Alle andere nachten hebben wildgekampeerd. De duurste camping in Noorwegen was €36,00 per nacht en de goedkoopste €24,00. In totaal hebben we €403,98 uitgegeven aan overnachtingen. Dit komt neer op €19,24 per nacht.

Hoe duur is Noorwegen | Campings in Noorwegen Lovatnet

Hoe duur zijn boodschappen in Noorwegen?

Vooraf las ik op meerdere blogs dat boodschappen in Noorwegen een stuk duurder zijn dan in Nederland. Daarom heb ik thuis een flinke voorraad ingeslagen. Zo nam ik onder andere rijst, tomatenblokjes, tortelini, bonen, wraps, vegetarische knakworstjes en limonade mee. In totaal namen we voor €115,- aan boodschappen mee naar Noorwegen.

Op dat moment voelde het ontzettend overdreven om de halve bus vol te proppen met boodschappen, maar eenmaal in Noorwegen besefte ik dat het echt een slimme zet was geweest. Boodschappen bleken in Noorwegen inderdaad een heel stuk duurder te zijn. Zo betaalde ik rustig €2,00 voor een broccoli, €4,00 voor een brood en €2,50 voor een bakje champignons. Maar ja, je moet toch gezond eten, dus ik heb heel snel besloten om me daar maar niet druk over te maken.  Uiteindelijk hebben we in Noorwegen nog €259,08 uitgegeven aan boodschappen.

Uit eten in Noorwegen

Vooraf dat ik dat het extreem duur zou zijn om uit eten te gaan in Noorwegen. Ik las verhalen dat je voor minder dan €100,- per persoon niet uit eten zou kunnen in Noorwegen. Daarom dacht ik vooraf ook dat wij helemaal niet buiten de deur zouden eten.

Maar eenmaal in Noorwegen wilde ik toch echt wel af en toe ergens een hapje eten en genieten van de sfeervolle cafés en restaurants. Eerlijk is eerlijk: als je in Noorwegen een voor- hoofd én nagerecht neemt en meerdere drankjes bestelt, loopt het de spuigaten uit. Maar eigenlijk bestel ik in Nederland ook nooit drie gangen, want dat krijg ik helemaal niet op. Wat wij dan wel kwijt waren voor eten buiten de deur?

Écht uit eten in Noorwegen hebben we maar één keer gedaan. In Geiranger aten we een heerlijke verse zeeforel, zo ongeveer het lekkerste stukje vis dat ik in mijn leven gegeten heb. Met allebei één drankje erbij, betaalden wij hier in totaal €78,54 voor. Verder hebben we een paar keer buiten de deur geluncht. Zo aten we bijvoorbeeld pizza voor €15,- per persoon, lunchten we uitgebreid in een bakkerij (€34,36), genoten we van wafels met brunost in een restaurantje aan een fjord (€15,25) en aten we in een restaurant een vegetarische hamburger (€49,09).

In totaal gaven we €251,68 uit aan ‘uit eten’ gaan. Dit komt neer op €125,84 per persoon. Deze prijzen zijn inclusief drankjes.

Hoe duur is Noorwegen | uit eten in Noorwegen

Wat kosten bezienswaardigheden in Noorwegen?

Ontelbare watervallen, ruige bergtoppen, diepe fjorden, indrukwekkende gletsjers, turquoise meren en kristalheldere rivieren wisselen zich in Noorwegen continu af. En dat is wat mij betreft waarvoor je naar Noorwegen gaat. Het extra leuke? De natuur is helemaal gratis. Op enkele betaalde parkeerplaatsen en tolwegen om er te komen na dan.

We hebben dan ook bijzonder weinig geld uitgegeven aan bezienswaardigheden en activiteiten. Eén keer betaalden we 48,58 voor het huren van een kano (hele dag voor 2 personen), een andere keer gaven we €9,82 uit om te mogen hakken in een steengroeve waar je edelstenen en mineralen kunt vinden en voor €9,88 per persoon bezochten we de prachtige staafkerk van Boglund.

In totaal gaven we slechts €78,16 uit aan bezienswaardigheden in Noorwegen. Dit komt neer op €39,08 per persoon. En natuurlijk zijn er heel veel activiteiten en bezienswaardigheden, die veel meer kosten. Om je een idee te geven, betaal je bijvoorbeeld voor de beroemde Flåmsbana €63,- per persoon voor een retour, €75,- voor een fjordsafari van 1,5 uur en €55,- voor de Loen Skylift.

Hoe duur is Noorwegen | bezienswaardigheden in Noorwegen

Hoe duur is Noorwegen?

Tja, hoe duur is Noorwegen nou? Onze roadtrip duurde in totaal 21 dagen. In die tijd hebben we in totaal €2196,94 uitgegeven. Dit komt neer op €1098,47 per persoon en €52,31 per persoon per dag. Dit is inclusief een retourticket voor de boot tussen Hirsthals en Kristiansand, boodschappen vooraf, diesel en tol, eten en drinken, overnachtingen en bezienswaardigheden.

Let op: wij reisden met onze eigen kampeerbus. In dit artikel zijn de kosten van het onderheid en de maandlasten van onze bus niet meegenomen. Wil je ook op pad met een camper? Dan komen de kosten hiervoor hier nog bovenop.

Kan een reis door Noorwegen goedkoper?

Hoewel ik niet op vakantie ga om te besparen, stel ik toch altijd de vraag of deze reis goedkoper gekund had. In dit geval denk ik dat wij het heel netjes gedaan hebben. Natuurlijk, het had net iets gescheeld als wij helemaal niet uit eten waren geweest en als we minder op campings gestaan hadden.

Al met al vallen onze uitgaven voor onze roadtrip door Noorwegen mij reuze mee. Maar ga je niet met je eigen kampeerbus, camper, caravan of tent? En overnacht je in hotels of huisjes? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een groter budget nodig. Mijn belangrijkste bespaartip voor Noorwegen is dan ook: neem je eigen vervoer, slaapplek en keukentje mee!

Wat vind jij van de kosten van onze roadtrip door Noorwegen? Valt het je mee of valt het je tegen?  

Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

8 reacties

Marion 17 december 2023 - 13:23

Hoi wij willen in juni met onze camper en hond (ook een Friese stabij) naar Noorwegen. Ik heb je blogs dus met veel plezier gelezen. Maar hoe is Noorwegen om met een hond te reizen? Zijn er nog dingen waar je tegenaan liep of waar je extra rekening mee met houden

Reageer
Pauline 21 juli 2023 - 11:30

Hoi Dewi, wat een inspirerend artikel, heel fijn. Wij gaan ook bijna naar Noorwegen, en zie dat jullie met een hond reizen, wij hebben er 2 en ik vroeg me af of de hond ook mee het dek op mocht op de veerboot Hirtshalls naar Kristiansand?
Of hebben jullie de hond in de camper gelaten?
Groet, Pauline

Reageer
Dewi 25 juli 2023 - 14:07

Hi Pauline,

Superleuk dat jullie naar Noorwegen gaan! Wij hebben onze hond inderdaad gewoon meegenomen op het dek en dat was heel goed te doen. Heel veel plezier alvast!

Groetjes,
Dewi

Reageer
Suus 7 mei 2023 - 12:49

Hoi, vraagje, waar hebben jullie in de steengroeve mogen hakken naar edelstenen? Lijkt me een hele leuke activiteit!

Reageer
Dewi 6 juni 2023 - 10:22

Hi Suus, Wij zijn naar Evje Mineralsti geweest. Helaas was de groeve toen dicht door C, maar we konden het wel goed zien en uiteindelijk hebben we in de omgeving wel hele mooie mineralen gevonden, zoals Amzoniet en Fluoriet :).

Reageer
Sjanie de Bruijn 7 februari 2023 - 13:24

Oriënterende op een rondreis door Noorwegen met mijn camper, helpt jou verhaal met inspiratie op doen.
Budget zal voor mij hoger zijn omdat ik alleen reis met mijn hond.
Diesel niet te delen 🤭.
Ben erg benieuwd naar mijn ervaring alleen te reizen in zo,n uitgestrekt land.
Ik ga zeker wild camperen.
En veel wandeltochten inplannen.

Reageer
Mariëlle 9 mei 2022 - 19:43

Dat is absoluut heel netjes, qua budget. Fijn artikel, en heel handig vlak voor wij met de camper die kant op vertrekken..! Bedankt voor de info!

Reageer
Dewi 10 mei 2022 - 20:12

Het viel mij uiteindelijk ook mee inderdaad. Leuk dat jullie ook bijna gaan. Heel veel plezier! 🙂

Reageer

Laat een reactie achter