Home Moskou Gratis bezienswaardigheden in Moskou: 9 tips om Moskou te bezoeken met een klein budget

Gratis bezienswaardigheden in Moskou: 9 tips om Moskou te bezoeken met een klein budget

door Dewi
gratis bezienswaardigheden in Moskou Saint Basil kathedraal

Moskou is zeker niet een van de goedkoopste bestemmingen voor een stedentrip. Ons Trans Mongolië avontuur begon in deze kleurrijke – maar prijzige – Russische stad. Toch is het ons gelukt om Moskou redelijk low budget te bezoeken. In dit artikel geef ik je tips voor Moskou met een kleiner budget en vertel ik je welke gratis bezienswaardigheden in Moskou wij bezocht hebben.

1. Rode Plein

Wie Moskou zegt, zegt het Rode Plein. En eerlijk is eerlijk, ik was diep onder de indruk van dit iconische Russische plein met aan de ene kant de kleurrijke Saint Basil kathedraal, aan de andere kant het Nationaal Historisch Museum en aan de zijkant het Kremlin. Echt, ik heb hier uren rondgeslenterd. Om te kijken wat er allemaal gebeurde én om deze bijzondere plek vanuit alle hoeken te fotograferen. Helemaal gratis.

gratis bezienswaardigheden in Moskou Rode Plein

2. Bijzondere kerken en kathedralen in Moskou

Als we door Moskou dwalen heb ik soms bijna het gevoel dat ik in de Efteling beland ben. Zoveel mooie kerken en kathedralen hebben iets sprookjesachtig door de prachtige pasteltinten die gebruikt zijn. De meeste kerken en kathedralen in Moskou zijn gratis te bezoeken, waaronder de bekende Cathedral Christ of the Saviour. En omdat ik mij zo verwonder over de orthodoxe stijlen, wandelen we zo’n beetje iedere kerk in die we tegenkomen.

Helaas is de Saint Basil kathedraal op het Rode Plein een uitzondering. Deze kathedraal is niet gratis. Je betaalt hier maar liefst 1000 roebel, omgerekend €13,25 (juli 2018). Desondanks vond ik het het waard om hier iets meer geld aan uit te geven, want hoe vaak kom je nou in Moskou?

gratis bezienswaardigheden in Moskou

3. GUM- warenhuis

Aan het Rode Plein ligt ook het GUM-warenhuis. Hoewel ik normaal gesproken niet zoveel met warenhuizen heb, is dit echt een plaatje. Het warenhuis heeft een waanzinnige symmetrie, glazen overkappingen en op de kruispunten fonteinen.

Tip: Stolovaya NO57 in GUM is een selfservice restaurant, waar je heerlijk én betaalbaar kunt eten. Wij hebben hier zelfs twee keer geluncht.

gratis bezienswaardigheden in Moskou GUM

4. Mausoleum van Lenin

Op het Rode Plein in Moskou staat ook het Mausoleum van Lenin dat gratis te bezoeken is. Het Mausoleum zelf is een typisch voorbeeld van Sovjet-architectuur: een eenvoudig ontwerp uit donkerrood graniet. Na binnenkomst dalen we af naar de ‘gedenkhal, waar Lenin in een sarcofaag ligt opgebaard. Je loopt eromheen en mag absoluut niet stil blijven staan. Daar wordt door bewakers wel voor gezorgd. Vervolgens loop je aan de andere kant weer naar buiten. Op een bepaalde manier vond ik het interessant om te zien, maar ik kreeg er ook wel een klein beetje een onbehagelijk gevoel bij.

5. Zaryadye Park

Als we achter de Saint Basil kathedraal het Rode Plein verlaten, komen we perongeluk terecht in een gigantische aangelegde rotstuin: Zaryadye Park. Een leuk stukje Moskou om even doorheen te wandelen. Je komt langs een aantal kleine – maar ontzettend kleurrijke – kerkjes en als je een stukje naar boven wandelt, heb je een prachtig uitzicht op het Rode Plein en de St. Basil kathedraal. Aanrader!

gratis bezienswaardigheden in Moskou

6. De rust opzoeken in Gorki Park

‘I follow the Moskva, down to Gorki Park. Listening to the wind of change’. In Moskou had ik continue dit prachtige lied van de Scorpions in mijn hoofd. Daarom móest ik – nu ik er toch was – ook echt een bezoek brengen aan Gorki Park, een amusementspark in het centrum van Moskou. Hoewel je in het park diverse attracties vind, zoals draaimolens, een reuzenrad, eetkramen en sportplekken, vond ik het vooral een fijne plek om even tot rust te komen in het drukke Moskou.

7. Kunst bewonderen in Red October Chocolate Factory

Eén van de leukste gratis bezienswaardigheden in Moskou vind ik de Red October Chocolate Factory, inderdaad een oude chocoladefabriek. Dit gebouw ligt aan de overkant van het water, tegenover de mooie Christ of the Saviour kathedraal. Je kunt hier prachtige streetart bewonderen en het district zit vol met hippe restaurantjes en cafétjes.

8. Pracht en praal in de metrostations van Moskou

In de meeste steden is de metro slechts een vervoermiddel. De stations zijn vaak donkere plekken onder de grond waar het stinkt en waar het niet prettig is om te verblijven. Hoe anders is dit in Moskou. Ongelofelijk wat voor een pareltjes dit zijn. Hier zijn de metrostations ontworpen als ‘paleizen voor het volk’. Ik kan je dan ook van harte aanbevelen om een paar uur uit te trekken om de mooiste metrostations van Moskou te bewonderen.

Toegegeven, deze bezienswaardigheid in Moskou is niet helemaal gratis. Je betaalt natuurlijk voor je metrokaartje. Toch is het een hele goedkope manier om de pracht en praal van Moskou te bewonderen.

Lees ook: Balzaal of metro? Pracht en praal in de metrostations van Moskou

gratis bezienswaardigheden in Moskou Metro gratis bezienswaardigheden in Moskou Metro

9. Uitzicht vanaf de grootste speelgoedwinkels ter wereld

In Moskou vind je een van de grootste speelgoedwinkel ter wereld: ‘Central Children’s Store on Lubyanka’. Een prachtig historisch gebouw van 7 verdiepingen met maar liefst 100 verschillende winkels voor kinderen onder één dak.

Nu heb ik om eerlijk te zijn niet zo’n belangstelling voor speelgoedwinkels. Het prachtige uitzicht over Moskou, vanaf de bovenste verdieping van het gebouw, vond ik veel interessanter. Dit was voor mij de hoofdreden om deze speelgoedwinkel te bezoeken.

Tot zover mijn tips voor gratis bezienswaardigheden in Moskou. Op deze manier is het ons aardig gelukt om Moskou te bezoeken met een iets kleiner budget. Ben jij al eens in deze magische stad geweest?

Dit vind je vast ook leuk!

9 reacties

citytripje 16 maart 2019 - 13:03

Rusland is voor mij onbekend gebied. Moskou ziet er alvast een echte wereldstad uit

Reageer
Eva Hopstaken 1 maart 2019 - 10:10

Afgelopen september was ik in Moskou. Helaas had ik toen geen tijd om de Red October Chocolate Factory te bezoeken. Nu ik lees hoe gaaf jij het vond, vind ik dat extra jammer.

Reageer
Dewi 8 maart 2019 - 09:02

Jammer dat het niet gelukt is, maar wie weet een volgende keer:) Wat vond je van Moskou?

Reageer
Jenny 15 februari 2019 - 21:34

Leuke tips!

Het mausoleum van Lenin heb ik zelf overgeslagen. De rij was zo ontzettend lang toen ik er was. Dan maar niet…. de kerken en het Rode Plein vond ik erg indrukwekkend.

Reageer
Dewi 27 februari 2019 - 17:38

Dankjewel! Zonde inderdaad om lang in een rij te gaan staan. Kan me voorstellen dat je het om die reden hebt overgeslagen.

Reageer
Sanne 15 februari 2019 - 10:19

Ik ben reuze benieuwd naar Moskou. Ik wil een bezoek aan deze stad dan combineren met St Petersburg. Dat kan geloof ik met de nachttrein. Wellicht dit najaar of Israel / Tel Aviv. Keuzes keuzes…

Reageer
Dewi 27 februari 2019 - 17:37

Klopt, wij zijn ook met de nachttrein van Moskou naar St. Petersburg gereisd. Was een hele leuke ervaringen, want we hadden twee super gezellige reisgenoten! Israel/Tel Aviv klinkt ook heel gaaf. Lastige keuze!

Reageer
Kelly 14 februari 2019 - 20:17

Ik heb altijd heel hard geroepen dat ik nooit naar Rusland zou gaan, maar dit ziet er toch wel erg mooi uit. Mooie foto’s heb je gemaakt. Misschien mijn mening toch maar eens heroverwegen.

Reageer
Dewi 27 februari 2019 - 17:36

Dankjewel! Ik vond Rusland heel erg de moeite waard 🙂

Reageer

Laat een reactie achter