Home Favorieten
door Dewi

FAVORIETEN

Boeken

Natuurlijk is reizen één van mijn grootste passies, anders had ik geen reisblog gehad. Maar naast reizen, lees ik ook heel graag. Ik lees ongeveer 40 boeken per jaar. En het liefst lees ik dan boeken, waarbij ik heerlijk kan wegdromen. Boeken die zich afspelen in andere landen of waarvan ik iets leer over andere culturen. Dit zijn enkele van mijn favoriete boeken:

De bergen zingen, Phan Que Mai Hguyen

Huong groeit op tijdens de Vietnamoorlog. Haar ouders en oom hebben zich aangemeld bij het leger om te vechten tegen het Amerikaanse leger. Huong blijft bij haar oma achter in Hanoi, die haar haar eigen levensverhaal vertelt over de Franse bezetting, de Japanse invasie en de landbouwhervormingen. Deze verhalen schetsen een beeld van het leven in Vietnam in de 20e eeuw. Het laat zien hoe vier generaties in dezelfde familie gevormd zijn door de heftige geschiedenis van Vietnam. Dit boek heeft me enorm geraakt en de (recente) geschiedenis van Vietnam veel beter doen begrijpen.

Pachinko, Min Jin Lee

Korea, 1900. Sunja is de dochter van een arme, maar trotse, visser. Als zij voor een rijke vreemdeling valt, belooft hij haar gouden bergen. Maar zodra zij zwanger wordt en ontdekt dat haar minnaar elders een gezin heeft, wil zij niets meer van hem weten. In plaats daarvan trouwt zij met een jonge dominee die haar meeneemt naar Japan. Sunja’s beslissing om Korea de rug toe te keren, echoot nog generaties lang na in haar familie. Pachinko is een krachtig verhaal over de moeilijke relatie tussen Korea en Japan.

Het Vrouwenpaleis, Leatitia Colombani

Het Vrouwenpaleis speelt zich af in het Parijs van 1925 en in het Parijs van nu. Het is een indrukwekkend en leerzaam boek over de ontstaansgeschiedenis van het Palais de la Femme en het Leger des Heils. Laetitia Colombani geeft een stem aan hen die vaak vergeten worden, hun tegenslagen en hun lot. Tegelijkertijd weet ze op prachtige wijze hun veerkracht en levenswijsheid te schetsen.

De zoon van de verhalenverteller, Perre Jarawan

Samir verruilt het veilige Duitsland voor Beiroet om in zijn verleden te duiken: wat is er gebeurd met zijn vader, die zijn gezin zo plotseling in de steek heeft gelaten? De enige aanknopingspunten zijn een oude foto en de verhalen, die zijn vader voor het slapen gaan vertelde.

De Alchemist, Paulo Coëlho

De Alchemist is volgens mij een boek dat iedere reiziger eens gelezen moet hebben. Het boek gaat over de jongen Santiago, die schaapsherder is geworden omdat hij wil reizen en ontdekken. Na een droom over een verborgen schat, besluit hij hiernaar opzoek te gaan. Na lange omzwervingen en vele ontmoetingen, komt hij een aantal keer voor dilemma’s te staan. Op zijn reis daar zijn verborgen schat leert de jongen was écht belangrijk is in het leven en gaat hij opzoek naar zijn ‘eigen legende’.

Japan in 100 kleine stukjes, Paulien Cornelisse

Ik ben gek op de boeken van Paulien Cornelisse. Volgens mij heb ik ze inmiddels allemaal wel gelezen. Haar vlotte en humoristische schrijfstijl zorgen ervoor dat ik regelmatig hardop zit te lachen.
Paulien Cornelisse schrijft al jaren over Japan. Haar verhalen heeft ze gebundeld in dit boek. In Japan in 100 kleine stukjes vertelt ze over dingen die weet over Japan en dingen die zo ontdekte tijdens haar reizen. En omdat ze nu eenmaal een enorme taalliefhebber is, zitten er ook veel verhaaltjes tussen over de Japanse taal.


Boeken over India

Ik heb een voorliefde voor India. Altijd al gehad. Het was dan ook een kinderdroom die uitkwam, toen wij tijdens onze wereldreis 6,5 week door dit fascinerende land reisden. En omdat ik India maar niet los kan laten, lees ik er alles over wat ik maar te pakken kan krijgen. Dit zijn een aantal van mijn favoriete boeken, die zich afspelen in India.

Lion, Saroo Brierly

Als vijf jarig jongetje raakt Saroo op een klein station in India zijn broer kwijt. Hij stapt in de trein om hem te zoeken, maar komt vervolgens vast te zitten. Hij komt terecht in een heel ander deel van India waar hij in een weeshuis belandt. Uiteindelijk wordt Saroo geadopteerd door een Australisch echtpaar. Bij hen heeft hij een gelukkige jeugd, maar rond zijn 30e gaat hij alsnog op zoek naar zijn geboortedorp. Met behulp van Google Earth probeert hij het station te vinden waar hij als kind op de trein stapte. Na een zoektocht van bijna een jaar denkt hij het station te herkennen en reist hij af naar India om te proberen om na al die jaren zijn familie terug te vinden.

Lion is een van mijn favoriete boeken over India en een boek dat ik in één adem heb uitgelezen. Het autobiografische verhaal is vlot geschreven, waardoor je blijft lezen.

Tranen over Kashmir, George Mastras

De Amerikaanse ex-advocaat Nick Sunder komt ongewild terecht in een menselijk drama in de regio Kashmir. In Pakistan wordt hij verdacht van de moord op zijn vriendin. Daarom vlucht hij met hulp van twee smokkelaars de grens over naar Kashmir. Kashmir is in handen van India en er heerst een godsdienstige strijd tussen Hindoes en Moslims.
In het dorp Gilkamosh in Kashmir maakt Nick kennis met de vrouwelijke dokter Aisha, die zowel hindoes als moslims helpt. Uiteindelijk wordt Gilkamosh opgeschrikt door terreurdaden en zelfmoordaanslagen en proberen Nick en Aisha zo goed en zo kwaad als het kan iedereen te helpen en het dorp te beschermen tegen dit zinloze bloedvergieten.

Tranen over Kashmir vond ik een prachtig boek dat me veel geleerd heeft over de strijd tussen India en Pakistan, tussen Hindoes en Moslims en de invloed van de Taliban.

Mama Tandoori, Ernest van der Kwast

Mama Tandoori is een autobiografische roman van Ernest van der Kwast, waarin hij een hilarisch en ontroerend portret schetst van zijn Indiase en Nederlandse familie met een hoofdrol voor zijn Indiase moeder Veena. Zij komt als verpleegster naar Nederland en trouwt met aankomend arts Theo van der Kwast.
Veena heeft een excentriek karakter en houdt het gezin flink onder de duim. Desnoods met een deegroller. Wat haar vooral tekent is haar motto ‘gratis is goed’ en haar enorme verzamelwoede. Toch is het boek veel meer dan alleen een grappige beschrijving van een vrouw die een voorraad kattenvoer koopt, terwijl zij geen kat hebben. In het boek is ook aandacht voor de tragedies binnen het gezin.

Ik las Mama Tandoori voor het eerst toen ik op de middelbare school zat en lange tijd was het zelfs mijn lievelingsboek. Na onze reis door India heb ik het boek opnieuw gelezen. Regelmatig rolden de tranen over mijn wangen van het lachen.

Ontmoeting in de Himalaya, Bill Adams

Dit boek kreeg ik eens van mijn vader. Aan de binnenkant van de omslag, heeft hij er een tekstje in geschreven. En alleen dat al maakt dit één van mijn favoriete boeken ooit. Hij dacht dat de wijsheden van amchi (genezer) Sangratan mij zouden helpen om meer rust in mijn hoofd te creëren. Een eerlijk is eerlijk, het is een boek dat ik nog steeds regelmatig uit de kast pak om even doorheen te bladeren.

In ‘Ontmoeting in de Himalaya’ vertelt Bill Adams over zijn ontmoetingen met amchi Sangratan en de vijf levenslessen die Sangratan onderwijst. Bill neemt je mee op zijn avontuur en laat zien hoe hij de levenslessen probeert toe te passen.

Het onzichtbare geluk van andere mensen, Manu Joseph

Op 17-jarige leeftijd springt Unni van een balkon. Zijn vader Ousep begrijpt niet waarom Unni dit heeft gedaan en gaat op zoek naar een verklaring. Want waarom kiest een knappe intelligente jongen met een passie voor striptekenen ervoor om een einde aan zijn leven te maken?

Ousep zoekt de klasgenoten van Unni op en elke avond zet hij stomdronken de hele buurt op stelten. Hierdoor wordt zijn vrouw Mariamma ook gemeden door de buurt en schaamt zijn jongste zoon Thoma zich dood voor zijn vader. Als Ousep na drie jaar eindelijk de laatste strip van Unni onder ogen krijgt, begint zijn zoektocht eindelijk vorm te krijgen. Het verhaal speelt zich af in een grote stad in India. Ondanks de zware onderwerpen bevat dit boek ook grappige en wat lichtere passages.

De witte tijger, Aravind Adiga

Balram Halwai is een man met veel gezichten. Hij is dienaar, chauffeur, filosoof en ondernemer. Balram groeit op in het binnenland van India. Hij is slim, maar zijn familie kan geen scholing voor hem betalen. Wanneer een welvarende zakenman uit Delhi hem inhuurt als chauffeur, krijgt hij eindelijk meer kansen. Delhi is een totaal andere wereld voor Balram en uiteindelijk beseft hij dat er voor hem maar één manier is om boven zijn eigen kaste uit te stijgen…

De witte tijger is wat mij betreft een waar meesterwerk. Het is niet alleen spannend en humoristisch geschreven, maar geeft ook inzicht in het kastesysteem in India.


Backpacken

Als backpacker is het fijn om een beetje voorbereid op reis te gaan. En hoewel ik altijd op de bonnefooi reis en vaak ’s ochtends niet weet waar ik ’s avonds slaap, is mijn backpack altijd strak ingepakt. Tijdens mijn reizen heb ik geleerd welke items absoluut onmisbaar zijn:

Packing cubes

Packing cubes zijn ideaal om je kleding geordend en netjes te houden. Ze zorgen daarnaast voor ruimtebesparing in je backpack én je pakt ze er zo uit. Ik gebruik deze packing cubes van Eagle Creek en heb ze in verschillende maten.

Inklapbare bekers

Deze inklapbare bekers waren soms écht lifesafers op reis. We gebruikten ze tijdens onze reis met de Trans Mongolië Express om thee uit te drinken, noodles en soep uit te eten én fruitsalades in te bewaren. En doordat je ze kunt inklappen, nemen ze nauwelijks ruimte in. Ook nu nemen we ze nog altijd mee op wandeltochten, ook in Nederland.

E-reader

Ik zou echt niet weten waar ik zou zijn zonder mijn e-reader. Op reis lees ik ontzettend veel en hoe fijn is het dat je heel compact hele stapels boeken mee kunt nemen in je rugzak, zónder dat je je een breuk sjouwt.

Shampoobar

Shampoobars vind ik ideaal om mee te nemen op reis. Ze nemen weinig ruimte in, zijn licht en gaan net zo lang mee als drie flessen shampoo. Daarbij heb je met shampoobars nooit meer last van lekkende flessen.

We love the planet

De deodorant van We Love The Planet is wat mij betreft perfect voor in je backpack. De kleine blikjes zijn compact en je kunt er heel lang mee doen. tijdens onze wereldreis heb ik 6 maanden slechts 2 blikjes nodig gehad. De geur Sweet Serenity is mijn favoriet.

Powerbank

Powerbanks vind ik ideaal op reis. Zeker tijdens lange reisdagen is het fijn als je je telefoon onderweg kunt opladen. En toen we vier dagen met de Trans Mongolië Express reisden, was het helemaal fijn om onze elektronica tussendoor op te kunnen laden.