Home Azië Eten in Vietnam: 8x mijn favoriete Vietnamese gerechten

Eten in Vietnam: 8x mijn favoriete Vietnamese gerechten

door Dewi
eten in Vietnam

Het eten in Vietnam staat bekend als ‘gebalanceerd’. Het is niet zoet, niet zuur, niet hartig, maar ‘in balans’. Zo noemen ze dat. En eerlijk is eerlijk, dit maakt dat de Vietnamese gerechten vaak kleine smaakbommetjes zijn. Benieuwd naar mijn favoriete Vietnamese gerechten?

Eten in Vietnam: de belangrijkste smaakmakers

Het hoofdbestandsdeel van de Vietnamese gerechten is vaak rijst, in welke vorm dan ook. Van rijstkorrels tot rijstnoedels en van rijstmeel tot rijstpannenkoekjes. Belangrijke smaakmakers in de Vietnamese keuken zijn koriander, citroengras, sjalotten, gember, munt en kokosmelk. Aan veel gerechten worden vissaus en gedroogde garnalen toegevoegd. Let dus goed op als je – net als ik – allergisch bent voor schaaldieren.

eten in Vietnam

Vegetarisch eten in Vietnam

Ik krijg vaak de vraag of het lastig is om vegetarisch te eten op reis. Om eerlijk te zijn kost het mij weinig moeite en vind ik (bijna) altijd wel een manier om geen vlees te hoeven eten. Ook in Vietnam zijn voldoende vegetarische alternatieven.

Toch vond ik het hier wel een iets grotere uitdaging dan in veel andere landen. Dit komt vooral doordat noedelsoepen erg populair zijn in Vietnam. Je kunt noedelsoep wel bestellen zonder vlees en vragen om tofu, maar de bouillon is wel heel vaak getrokken uit vlees. Verder worden Vietnamese gerechten vaak op smaak gemaakt met vissaus. Zelf vind ik het niet zo erg om dit een enkele keer te eten, maar ik kan me voorstellen dat dit lastig is als je wel heel strikt vegetariër bent.

Tip: ben je vegetariër? Leer dan de zin ‘toy an chay’ uit je hoofd. Dit betekent ‘ik ben vegetariër’. Wees er vervolgens scherp op dat er niet tóch vissaus door je eten gaat.

Eten in Vietnam: deze gerechten moet je zeker proberen

1. Goi cuon – Vietnamese fresh springrolls

Eén van mijn favoriete gerechten uit Vietnam is goi cuon, de fresh springroll. Dit is een variant op de wereldberoemde gefrituurde Vietnamese loempia. Deze loempia’s worden gemaakt van rijstbladen, die worden gevuld met garnalen (of wortel), varkenshaas, dunne rijstnoodels, sla, komkommer, taugé, munt, verse koriander, Vietnamese basilicum en lente ui. Bij deze loempia’s wordt een heerlijk vers gemaakt pinda sausje geserveerd. De fresh springroll is door alle verse kruiden vol van smaak, heerlijk fris en mega gezond!

De fresh springroll is hét gerecht dat ik na onze reis door Vietnam thuis in mijn dagelijks leven geïntroduceerd heb. Ik maak deze loempia’s nog steeds wekelijks. Heerlijk voor de lunch en leuk om te serveren als bijgerecht. Bij mijn vriendinnen zijn ze altijd ontzettend populair! Bekijk hier mijn recept voor Vietnamese fresh springrolls.

2. Nem Saigon of cha gio, oftewel de Vietnamese loempia

Natuurlijk kun je overal in Vietnam ook nog steeds de heerlijke gefrituurde loempia eten. Deze loempiaatjes heten in het noorden nem saigon en in het zuiden cha gio. Deze loempia’s worden gevuld met verschillende ingrediënten, zoals krab, varkensvlees, paddenstoelen, garnalen, rijst, dunne mie en taugé. Het is ook zeker mogelijk om vegetarische loempia’s te eten.

Verwacht geen perfect gerolde loempia’s, zoals je die in Nederland bij de Vietnamese loempiakraam kunt kopen. In Vietnam zien ze er vaak veel minder mooi uit, maar ze smaken des te beter!

eten in Vietnam

3. Banh Xeo – Vietnamese pannenkoekjes

Dit gerecht is een echte Vietnamese klassieker. De kleine pannenkoekjes zijn gemaakt van rijstmeel en kokosmelk en worden gevuld met taugé, garnalen, varkensvlees, verse kruiden en salade. Het pannenkoekje eet je door deze in grote slabladeren te rollen. Vervolgens doop je het geheel in een sausje, gemaakt van vissaus, limoen, knoflook en chili. Op de markt in Hoi An aten we de lekkerste pannenkoekjes en werden ze vers voor ons klaargemaakt in pannetjes die deden denken aan een gourmet stel. De pannenkoekjes smaken absoluut niet zoals de pannenkoeken die wij kennen in Nederland. Deze pannenkoekjes zijn heel licht verteerbaar, lekker knapperig en fris van smaak!

eten in Vietnam

4. Banh mi

Tja, het is een tikkeltje afgezaagd en ik schaam me er bijna voor om een broodje ei als een van de lekkerste gerechten uit Vietnam te noemen. Toch hebben we hier regelmatig intens van genoten. Een luchtig stokbroodje met een omeletje, komkommer, tomaat, koriander, sambal en uiteraard vissaus. Deze broodjes worden op bijna iedere hoek van de straat vers voor je klaargemaakt in de welbekende Banh mi stalletjes. De combinatie van verse kruiden, sambal en een vers gebakken eitje zorgde bij ons regelmatig voor een ontzettend goed begin van de dag!

eten in Vietnam

5. Pho

Als ik terugdenk aan het eten in Vietnam, dan denk ik vaak gelijk aan de heerlijke Pho die we op onze allereerste dag in Hanoi hebben gegeten. Dit gerecht is met stip het populairste gerecht uit Vietnam. Terecht wat mij betreft. Geloof me, je wilt Vietnam niet verlaten zonder een heerlijke kom Pho geproefd te hebben.

Pho – spreek uit als ‘foo’ – kun je in Vietnam op werkelijk iedere straathoek krijgen. Het gerecht bestaat uit een kruidige bouillon met rijstnoedels, gebakken kip of rundvlees en heel veel verse kruiden. Ben je vegetarisch? Vaak kun je het vlees vervangen door tofu!

eten in Vietnam

6. Bun cha

Bun cha is ook een echte Vietnamese klassieker. Voor dit gerecht worden stukjes varkensvlees op een vlammende barbecue gebakken en vervolgens geserveerd met rijstnoedels, sla en een kom visbouillon. Ik heb dit gerecht één keer geproefd, maar je kunt je misschien voorstellen dat ik als (98%) vegetariër hier geen groot fan van was. Koen vond het wel ontzettend lekker!

7. Banana Flower Salad

In het  noorden van Vietnam is het eten een stuk zwaarder dan in het zuiden van het land. Hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe frisser de gerechten worden. De prachtige banana flower salad is hier een voorbeeld van.

De bananenbloem is een grote roze bloem aan het uiteinde van de bananenplant. Deze bloem wordt in heel dunne reepjes gesneden en vormt de basis van je salade. De salade wordt onder andere gevuld met garnalen of varkensvlees, geroosterde pinda’s, sap van limoen, taugé, Vietnamese basilicum en munt. Uiteraard wordt ook hierbij weer een dressing van vissaus geserveerd. De banana flower salad is een heerlijk friszoet gerecht en door de kleurrijke combinatie van ingrediënten echt een feestje op je bord!

eten in Vietnam

8. Vietnamese (ijs)koffie

De Franse kolonisatie van Vietnam heeft niet alleen zijn sporen achtergelaten in de architectuur, maar ook zeker in de Vietnamese keuken. Zo hebben de Fransen bijvoorbeeld koffie geïntroduceerd en sindsdien is koffie een belangrijk onderdeel geworden van het sociale leven van de Vietnamezen. Inmiddels is ‘Vietnamese koffie’ ook echt een begrip. Ga je naar Vietnam? Probeer dan ook zeker eens Vietnamese ijskoffie, koude koffie met gecondenseerde melk. Ik kon er tijdens onze reis door Vietnam werkelijk geen genoeg van krijgen!

Bonustip: Vietnamees streetfood in Utrecht

Staat er op korte termijn geen reis naar Vietnam op de planning, maar wil je toch heel graag kennismaken met de Vietnamese keuken? Of verlang je – net als ik – soms gewoon even terug naar het heerlijke eten in Vietnam?

In Utrecht vind je het piepkleine restaurantje Kimmade Vietnamese streetfood. Als je hier je Pho naar binnen slurpt, waan je je echt weer even helemaal in Vietnam. Het restaurant telt slechts een paar tafeltjes en het is hier vaak erg druk. Soms moet je dus even wachten op een plekje, maar gelukkig wordt geduld in dit geval altijd beloond. Het eten is hier werkelijk fantastisch. Ik ben hier in elk geval regelmatig te vinden!

Note: ik ben niet betaald om over dit restaurant te schrijven, maar ik wil jullie deze tip gewoon niet onthouden! Adres: Mariastraat 2.

Ben jij ook in Vietnam geweest? Dan ben ik heel benieuwd wat jij vindt van het eten in Vietnam? Heb je nog aanvullingen of vragen? Laat het me dan vooral weten in een reactie hieronder.

Pin it!

Vind je deze tips leuk? Bewaar dit artikel dan op één van je Pinterest-borden!

Vietnamese gerechten
Vietnamese gerechten

Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

3 reacties

Dirk Van Wesemael 28 november 2021 - 15:29

leuke teksten en zeer goede tips om Ankor te bezoeken.
Ikzelf woon 3 maanden per jaar in Hué – Vietnam. (vriendin )
Veel heerlijke gerechten die ik in de ÊCHTE Vietnamese restaurants ga eten. Vaak is het interieur niet om aan te zien, maar het eten is kraakvers en lekker. 1 super tip / in Hoi An is een heel leuk restaurant, Miss Ly genoemd. Probeer er de White Rose, een heerlijke dumpling , Fried Won Ton, een krokant pannekoekje en een echte verslaving !!! en zoveel meer. Let op: voor de middag reserveren want het is een klein resto en vaak om 12u al volzet voor de rest vd dag.

Reageer
Simone 4 februari 2020 - 16:12

Oh heerlijk, ik krijg meteen weer heimwee naar Vietnam! Echt heerlijk eten!

Reageer
Dewi 5 februari 2020 - 09:40

Ja, erg he? Dat heb ik ook heel vaak! Gelukkig heb ik in Utrecht een heel fijn Vietnamees streetfood restaurantje gevonden. Dat helpt een beetje, haha 😉

Reageer

Laat een reactie achter