Home Azië Eten in China: deze Chinese gerechten moet je zeker proberen!

Eten in China: deze Chinese gerechten moet je zeker proberen!

door Dewi
eten in china hotpot

Het eten in China? Om eerlijk te zijn was ik er een beetje huiverig voor. Chinezen staan er namelijk om bekend dat alles wat kan kruipen ook gegeten wordt. Ik wist natuurlijk wel dat dit een stereotype is, maar ik dacht wel dat er een kern van waarheid in zou zitten. Verrassend genoeg heb ik fantastisch gegeten in China. En ook als vegetariër kom je in China goed aan je trekken. Wat je dan kunt eten in China? In dit artikel deel ik mijn favoriete Chinese gerechten met je.

Eten in China als vegetariër

Voordat ik naar China afreisde, was ik bang dat ik het als vegetariër erg moeilijk zou hebben. Chinezen hebben namelijk de naam alles te eten. En eerlijk is eerlijk, ik  heb de gekste dingen gezien: van kippententen tot hersenen en van zijderupsen tot eenden hoofden en spinnen en andere ondefinieerbare dingen op stokjes. Toch kun je in China ook ‘normaal’ een stukje vlees eten. Peking Eend bijvoorbeeld. Of gewoon stukjes kip door je noodlesoep.

Zelf eet ik geen vlees en hier heb ik in China nauwelijks problemen mee gehad. Zeker in de grote steden of in populaire gebieden kun je makkelijk vegetarisch eten. Overal zijn wel vegetarische opties en in China zijn veel vegetarische restaurants. En in de vegetarische restaurants zijn de blokjes kip of balletjes nauwelijks te onderscheiden van echt vlees en serieus erg lekker!

In andere restaurants of op straat, gebruikte ik vaak de Google Translate App om aan te geven dat ik vegetarisch wilde eten. En 8 van 10 keer werd ik goed begrepen en was het geen enkel probleem. Ik moet eerlijk zeggen dat het in kleinere niet-toeristische plaatsen soms iets lastiger was, maar uiteindelijk is het (bijna) altijd goed gekomen. Eten in China als vegetariër is me reuze meegevallen en was zelfs erg lekker!

Lees ook: Afrekenen met vooroordelen: 5x vooroordelen over China die niet waar zijn

eten in china vegetarisch

Eten in China: mijn favoriete Chinese gerechten

Zelf eet ik dus geen vlees, maar Koen heeft in China wel af en toe vlees gegeten. Hieronder deel ik wat onze favoriete Chinese gerechten zijn, zowel vegetarisch als niet-vegetarisch.

1. Boazi’s

Boazi’s – ofwel gestoomde broodjes met vulling – zijn populair als ontbijt. Zelf at ik ze ook rustig voor de lunch of tussendoor. Boazi’s zijn te koop met verschillende soorten vulling: groente, groente met tofu, vlees, rode bonen pasta of zwarte sesam pasta. Mijn twee favorieten zijn de boaze’s met groente en tofu en met rode bonen pasta. Een super simpel gerechtje, maar zó lekker!

eten in china boazi

2. Dumplings

Als je aan het eten in China denkt, denk je al snel aan dumplings. Dumplings zijn een typisch Chinees gerecht: deeg met een vulling in de vorm van een halve maan. De vulling kan van alles zijn: Chinese kool, lente uitjes, paddenstoelen, gehakt. Nergens at ik zulke lekkere (vegetarische) dumplings als in China. Ik denk er nog regelmatig watertandend aan terug. eten in china dumplings

3. Schelpdieren

Hoewel ik geen vlees eet, eet ik wel af en toe vis of schelpdieren. In China kun je dit op veel plekken eten. Regelmatig bestelden wij tijdens onze reis door China gewokte schelpdieren. Echt super lekker!

4. Spicy hotpot

Hot pot is van oorsprong een Mongools gerecht, maar wordt ook in China veel gegeten. Als je hot pot gaat eten krijg je een grote pan soep en daaromheen bestel je losse ingrediënten – zowel groente als vlees – die je in de soep kunt ‘koken’. Je kunt echt van alles bestellen bij je soep. Mijn favoriet zijn de verschillende soorten paddenstoelen.

In China is het de gewoonte om in een restaurant gerechtjes met elkaar te delen. Hotpot is hier een uitstekend voorbeeld van. Regelmatig zagen wij in China gezelschappen rond een grote pan dampende bouillon zitten. Ook wij gingen in China regelmatig aan de hot pot, gewoon omdat het zo gezellig is!

Let op: spicy hot pot is in China echt héél spicy!

eten in china hotpot

5. Peking Eend

Als je in Peking bent, dan wil je natuurlijk Peking Eend proberen. Tenminste, voor mij hoefde het niet zo nodig, maar Koen wilde het graag eens proeven. Logisch als je het in zoveel restaurants op de menukaarten ziet staan. Op aanraden van onze gids op de Chinese Muur, gingen wij naar het Siji Minfu restaurant. Volgens haar was dit dé plek om in Beijing Peking Eend te eten. En eerlijk is eerlijk – ik heb geproefd – het was erg lekker.

Peking eend eten op traditionele wijze, betekent dat de eend voor je in stukjes gesneden wordt en dat je die vervolgens in een dunne pannenkoek rolt met sojasaus, komkommer, een klein beetje suiker en lenteui.

Tip: mocht je ook Peking Eend willen eten bij Siji Minfu Restaurant, houd er dan rekening mee dat het een erg populaire plek is. Het kan zijn dat je even moet wachten voordat je een tafeltje krijgt. Ga daarom niet te laat naar dit restaurant of zorg ervoor dat je alvast iets kleins gegeten hebt.

Lees ook: De Chinese Muur zonder toeristen: hiken van Jinshangling naar Simatai

eten in china peking eend

6. Sesam balletjes met rode bonen pasta

In China kom je ze regelmatig tegen: kleine sesamballetjes met binnenin rode bonen pasta. De balletjes worden gefrituurd en zijn van buiten lekker krokant. Een erg lekker snackje voor tussendoor!

eten in china

7. Noodlesoep

China is natuurlijk een noodle land bij uitstek. En hoewel ik nooit zo’n fan was van noodlesoep ben ik dit in China echt gaan waarderen. Houd er als vegetariër wel rekening mee dat de bouillon meestal getrokken is uit vlees.

8. Olifantenoortjes 

Om eerlijk te zijn weet ik niet hoe dit gerecht eet, maar we hebben het héél vaak gegeten in China. Dit paddenstoelachtige gerecht noem ik daarom ‘olifantenoortjes’. Het was één van mijn favoriete gerechten om te delen. Het gerecht wordt vaak koud geserveerd, maar je kunt de ‘olifantenoortjes’ ook bestellen voor bij je hot pot.

eten in china

9. Gebakken tofu

Als vegetariër is gebakken tofu iets wat je vaak zult eten in China. En dat is geen straf, kan ik je zeggen. Regelmatig bestelde ik in China gebakken tofu, vaak behoorlijk pittig met rode pepers en uien erin.

eten in china

10. Edame bonen als sidedish

In China bestel je vaak meerdere kleine gerechtjes om samen te delen. Edame bonen bestelden wij vaak als bijgerecht. Misschien ken je ze wel uit de sushirestaurants in Nederland?

11. Salade van paddenstoelen

Het lastige aan een blog schrijven over eten in China is dat ik vaak de namen van de Chinese gerechten niet weet, omdat ze veelal alleen in het Chinees op de menukaarten staan. In veel restaurants hangen wel plaatjes, zodat je kunt aanwijzen wat je wilt. En als er geen plaatjes waren, keek ik vaak wat anderen op hun bord hadden en wees ik dat vervolgens aan. Zo ging het ook met dit gerecht. Een heerlijke salade van paddenstoelen.

Lees ook: Budget China: de kosten van reizen door China

eten in china

Tot zover mijn tips voor eten in China. Welke van deze Chinese gerechten spreekt jou het meest aan?

Dit vind je vast ook leuk!

2 reacties

José 4 mei 2019 - 17:32

Hotpot is zoooo lekker! Toen ik in China kwam had ik de eerste dagen niet zo veel eetlust omdat ik de keukens op de universiteit waar ik verbleef erg vond stinken. Later vond ik lekkerdere eettentjes buiten de campus en leerde ik van alles eten wat wel lekker was. Jouw artikel is erg handig en ik denk ook zeker met die foto’s er bij erg handig om aan chinezen te laten zien wat je wil eten. Top!

Reageer
Dewi 7 mei 2019 - 15:19

Bedankt voor je enthousiaste bericht! Kan me voorstellen dat je even aan het eten hebt moeten wennen, maar wat ontzettend gaaf dat je in China gestudeerd hebt! 🙂

Reageer

Laat een reactie achter