Home Verenigde Staten Een Esta aanvragen voor Amerika: alles wat je moet weten

Een Esta aanvragen voor Amerika: alles wat je moet weten

door Dewi

Amerika is een land dat tot mijn verbeelding sprak. Een land waarvan ik vond dat ik er minstens één keer in mijn leven moest zijn geweest. Toen ik een paar jaar geleden – eindelijk – afreisde naar Amerika (Verenigde Staten), kwam er een droom uit. Voor mijn reis naar Amerika moest ik echter wel een aantal voorbereidingen treffen. Zo is het als je naar Amerika gaat bijvoorbeeld noodzakelijk om een ESTA aan te vragen. Ik vond het aanvragen van een ESTA destijds maar ingewikkeld klinken, maar uiteindelijk viel het reuze mee. In dit artikel vertel ik je alles over een ESTA aanvragen voor Amerika.

Wat is een ESTA?

Een ESTA staat voor ‘Electronic System for Travel Authorization’ en is simpelweg een elektronische reistoestemming, die je verplicht bent aan te vragen als je afreist naar Amerika. Door een ESTA aan te vragen, krijg je dus toestemming om naar Amerika te reizen.

Een ESTA is alleen bedoeld voor toeristische en zakelijke reizen. Mocht je een ander reisdoel hebben, dan moet je in plaats van een ESTA een visum aanvragen. Een ESTA is namelijk iets anders dan een visum, die je aanvraagt bij het consulaat. Omdat Nederland en België vallen onder het Visa Waiver Program, hoeven wij voor toeristische en zakelijke doeleinden geen visum aan te vragen en is een ESTA voldoende om naar Amerika te mogen reizen.

Hoe lang is een ESTA geldig?

Een ESTA voor Amerika is in principe twee jaar geldig. Handig, want in de twee jaar dat je ESTA geldig is, mag je zo vaak als je wilt naar Amerika reizen. De geldigheidsduur gaat in op de dag waarop de ESTA is afgegeven.

Elke keer dat je binnen die twee jaar naar Amerika reist, mag je maximaal 90 dagen aaneengesloten blijven. Binnen deze 90 dagen vallen echter ook de dagen die je verblijft in Canada, Mexico en het Caribisch gebied.

Let wel op dat je ESTA gekoppeld is aan je paspoort. Als je een ESTA aanvraagt en je paspoort verloopt bijvoorbeeld na een jaar, vervalt de geldigheid van je ESTA. Als je dan naar Amerika wilt reizen, moet je opnieuw een ESTA aanvragen.

Tip: ben je van plan om binnen twee jaar meerdere keren naar Amerika te gaan? Controleer dan goed tot wanneer je paspoort geldig is. Het zou zonde zijn als je een nieuwe ESTA moet aanvragen, omdat je paspoort tussentijds verloopt.

Lees ook: Een kleine ode aan groots New York

Wat heb je nodig om een ESTA aan te vragen voor Amerika?

Om een ESTA voor Amerika aan te vragen, heb je eigenlijk niet veel nodig. De aanvraag doe je online en naast werkend internet heb je alleen maar een geldig paspoort nodig. Je paspoort moet uiteraard geldig zijn tot en met het einde van je reis naar Amerika.

Let op: voor een ESTA aanvragen voor Amerika heb je écht een paspoort nodig. Je kunt geen ESTA aanvragen met een identiteitskaart.  

ESTA aanvragen voor Amerika: hoe werkt het?

Toen ik voor het eerst naar Amerika ging, vond ik het hele ESTA-verhaal maar ingewikkeld klinken. Gelukkig kan ik je nu vertellen dat het aanvragen van een ESTA niet zo moeilijk is. Je ESTA aanvragen doe je online. Dit kun je helemaal zelf doen of via een organisatie, zoals EVisa Application Services. Als je zelf een ESTA aanvraagt is het goedkoper, maar het vraagt wel meer uitzoekwerk. Bovendien kun je alleen betalen met een creditcard.

Een groot voordeel van je ESTA aanvragen via EVisa Application Services is dat zij de aanvraag nog voor je controleren en eventuele foutjes uit je aanvraag halen. Daarnaast kun je gebruik maken van de Nederlandse klantenservice en gewoon betalen met iDeal. Je hebt dus niet perse een creditcard nodig om een ESTA voor Amerika aan te vragen.

Wil je meer weten over een ESTA aanvragen via EVisa Application Services? Bekijk dan hun uitlegvideo.

Wat kost een ESTA voor Amerika?

De kosten voor de ESTA zelf bedragen $14,- per persoon. Als je ervoor kiest om gebruik te maken van de service van EVisa Application Services betaal je €25,- per aangevraagde ESTA.

Lees ook: Budgetpost: 14x gratis in New York City

ESTA aanvragen voor Amerika

Hoe ver van te voren moet je een ESTA voor Amerika aanvragen?

Meestal wordt een aanvraag voor een ESTA binnen enkele uren goedgekeurd. In uitzonderlijke gevallen kan het langer duren, maar de toekenning duurt maximaal 72 uur. Het is dus aan te raden om je ESTA uiterlijk 72 uur van te voren aan te vragen. Persoonlijk houd ik van iets meer speling, dus toen ik naar Amerika ging heb ik mijn ESTA ruim een week van te voren aangevraagd.

ESTA goedgekeurd? Op naar Amerika!

Als je digitale aanvraag voor je ESTA is goedgekeurd, ben je er helemaal klaar voor om naar Amerika te gaan en te genieten van dit bijzondere land. Bij aankomst in Amerika is het niet nodig om een kopie van je ESTA te tonen. Doordat je ESTA gekoppeld is aan je paspoort, wordt je ESTA bij de douane elektronisch van je paspoort afgelezen.

Tot zover mijn tips voor een ESTA aanvragen voor Amerika. Ben jij al eens naar Amerika geweest?

Dit artikel heb ik geschreven op verzoek van eVisa Application Services. Lees voor meer informatie de disclaimer.

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter