Home Azië Wat de doen in Ella, Sri Lanka? Een leuke plek voor backpackers

Wat de doen in Ella, Sri Lanka? Een leuke plek voor backpackers

door Dewi
wat te doen in ella

Na een aantal leuke dagen in chaotisch Kandy zijn we toe aan een iets rustigere bestemming. We hebben zin om de natuur in te gaan en een aantal flinke wandelingen te maken. Daarom reizen we door naar Ella, een piepklein dorpje in de bergen van Sri Lanka. Wat je kunt doen in Ella en omgeving vertel ik je in dit artikel!

Aankomst in bergdorpje Ella

Als we aankomen op het station in Ella is het even slikken. Alle toeristen die tegelijkertijd met ons in Kandy zijn ingestapt, stappen hier ook uit. Het station is één grote mierenhoop van backpackers. Een tikkeltje beduusd wachten we geduldig af tot het perron leeg is. Als we het station uitlopen zijn de meest opdringerige hotel- en guesthouse eigenaren al vertrokken. Een enkeling schudden we nog van ons af en we lopen recht op het dorp af. De hoofdweg bestaat voornamelijk uit hotels, guesthouses en restaurantjes. Het is de eerste plek in Sri Lanka die voor ons écht heel toeristisch aanvoelt.

Op een gegeven moment lopen we tegen een groot bord aan met de belangrijkste bezienswaardigheden en een klein huisje met de tourist information. Het ligt op een T-splitsing. We besluiten van de hoofdweg af te gaan en de zijstraat in te slaan. Hier is het direct een stuk rustiger. Een klein stukje verderop worden we aangesproken door een vriendelijke man, die zich voorstelt als Sumith. “Hello, are you looking for a guesthouse?”. “Yes, we are looking for a room for 2000 rupee”. “2000? No problem. I have only one room!” Deze man is totaal niet opdringerig en lijkt heel oprecht. We besluiten met hem mee te gaan.

Slapen in Ella: Chamith Homestay

Via kleine kronkelende paadjes, die we zelf nooit hadden gevonden en een klein klimmetje naar boven komen we aan bij het guesthouse. Trots laat Sumith ons de kamer zien. “We zijn net een maand open en hebben maar één kamer”. Wauw, wat een klein schattig huisje. Een kabouterhutje midden in de bergen. We zijn direct enthousiast en besluiten hier te blijven. Het beduusde gevoel dat we een half uur eerder nog hadden, heeft plaats gemaakt voor euforie. Op deze plaats merken we niets van de drukte in het toeristische dorpje Ella en de omgeving is werkelijk schitterend. Bovendien zijn we ontzettend gecharmeerd van Tommy de tempelhond, die Sumith tot zijn beste vriend heeft gekroond.

Al snel maken we kennis met de 14-jarige Chamith, de jongste zoon van de familie. Vol enthousiasme vertelt hij over de omgeving, over de kennis die zijn vader heeft van het gebied en over de heerlijke gerechten die zijn moeder voor ons zal koken. We worden overdonderd door de gastvrijheid van deze familie. Chamith’s moeder blijkt inderdaad een voortreffelijke homecook te zijn. Het ontbijt is werkelijk het lekkerste en meest uitgebreide ontbijt dat we in heel Sri Lanka hebben gegeten. Ook de rice & curry is onovertroffen gebleven.

Note 2019: Toen wij in Ella waren was Chamith Homestay nét geopend en was de accommodatie heel nieuw en schoon. Ik weet niet  hoe dat nu is.

Lees ook: De fijnste accommodaties in Sri Lanka, waar sliepen wij?

wat te doen in ella

wat te doen in ella

wat te doen in ella

Wat te doen in Ella, Sri Lanka?

1. De treinreis van Kandy naar Ella

Om in Ella te komen nemen we de trein vanuit Kandy. De treinreis van Kandy naar Ella staat namelijk bekend als één van de mooiste ter wereld. Als we in Kandy op het station aankomen, worden we wel even overdonderd. We zijn duidelijk niet de enige die bedacht hadden om deze treinrit te maken. Het hele perron ziet zwart van de mensen, hoofdzakelijk toeristen. Hopelijk kunnen we nog een plaatsje bij het raam bemachtigen! Als de trein arriveert, begint iedereen te dringen. Mijn tactiek: we gaan voor een plaatsje in de deuropening. Ik laat iedereen voorgaan en stap als één van de laatsten de trein in. We sluiten een dealtje met twee Egyptenaren en zitten om de beurt in de deuropening en op elkaars backpacks. Missie geslaagd! Naar mijn idee hebben we de beste zitplaats van de trein bemachtigd.

De trein zit propvol, maar in de deuropening merken we daar weinig van. Terwijl onze beentjes over de rand van de trein bungelen, raast het landschap aan ons voorbij. We genieten van de prachtige vergezichten en het briesje op ons gezicht. De bergen verwelkomen ons van een afstand en het authentieke landschap lacht ons toe. We komen langs de mooiste theeplantages en denderen dwars door de groene valleien. Het is inderdaad een prachtige treinreis. Vooral het stuk tussen Nuwara Eliya en Ella is adembenemend.

wat te doen in ella

2. Ella Rock beklimmen

Ella Rock beklimmen is één van de leukste dingen om te doen in Ella. Deze rots is hét absolute hoogtepunt in dit gebied, zowel letterlijk als figuurlijk. Ella Rock torent hoog boven het kleine dorpje uit. Samen met Sumith en Tommy de tempelhond beginnen we ’s ochtends vroeg aan deze tocht. Sumith is geboren en getogen in Ella en kent het gebied als zijn broekzak. We wandelen over het spoor en de spoorbrug en kijken uit over de wonderschone vallei, Ella Gap. Dan begint de klim naar de top van Ella Rock, dwars door de theeplantages. Het is een schitterende tocht van ongeveer 2,5 uur.

Tijdens de hele tocht genieten we van het spectaculaire natuurschoon. De verdorde bomen aan de rand van het bos geven het gebied een herfstachtige tint en steken prachtig af tegen de groene theeplantages. Eenmaal boven is het uitzicht over de gehele omgeving verbluffend. De ruige en rotsachtige bergen doen mij denken aan de Pyreneeën, waar ik als kind samen met mijn ouders zo veel onvergetelijke bergtochten maakte.

wat te doen in ella

3. Nine Arches Bridge bezoeken

Na onze tocht naar Ella Rock, leidt Sumith ons naar de Nine Arches Bridge. Hij is werkelijk de master van de shortcuts en neemt ons over smalle en glibberige paadjes mee, dwars door de geurige bossen. Na ongeveer een half uurtje wandelen vanaf Ella komen we bij de fotogenieke brug, Nine Arches Bridge. Deze brug, gebouwd tijdens de koloniale periode, is een erfenis van de Britten. Elke dag rond 15.30 rijdt de blauwe trein uit Kandy over deze brug. Het is een fantastische plek om deze karakteristieke trein te fotograferen.

wat te doen in ella

4. Little Adams Peak beklimmen

De naam “Little Adams Peak” is een verwijzing naar de heilige Adams Peak, een bedevaartplaats voor Boeddhisten. Het verhaal gaat dat een stervende vrouw één laatste wens had, het beklimmen van Adams Peak. Helaas was zij niet meer in staat de 5000 trappen naar de top te beklimmen. Daarom bracht haar zoon haar naar een kleinere berg en vertelde zijn moeder dat zij Adams Peak had bereikt. Eenmaal boven blies de vrouw haar laatste adem uit, in de veronderstelling dat zij nu haar laatste wens vervuld was met een gerust hart kon gaan. Vanaf dat moment is deze berg omgedoopt tot “Little Adams Peak”.

De wandeling naar Little Adams Peak is een stuk korter dan de klim naar Ella Rock. In ongeveer  20 minuten ben je boven. Op de top kun je 360◦ om je heen kijken, waardoor het uitzicht misschien nog wel mooier is dan het uitzicht vanaf Ella Rock. Omdat het een makkelijkere klim is dan Ella Rock, is het hier ook een stuk drukker. Achter Little Adams Peak liggen nog twee kleine pieken. Eenmaal op de achterste piek lijken we de wereld voor onszelf te hebben. We worden omvergeblazen door de wonderschone panorama’s. Sprakeloos dwalen we hier rond om ons vervolgens op een rots te laten zakken. Hier blijven we minstens een uur zo zitten, genietend van de rust, de stilte, de roofvogels boven onze hoofden en het adembenemende uitzicht. Het beklimmen van Little Adams Peak vond ik persoonlijk de leukste activiteit om te doen in Ella.

Lees ook: Drie weken backpacken in Sri Lanka: onze reisroute

Tot zover mijn tips voor Ella in Sri Lanka. Weet jij nog andere leuke dingen om te doen in Ella?

 

 

 

Dit vind je vast ook leuk!

8 reacties

Cameron Highlands, Maleisië: is dit toeristische hoogtepunt de moeite waard? 20 november 2017 - 15:25

[…] eerlijk te zijn had ik een gezellig backpackersdorpje verwacht, zoals bijvoorbeeld Ella in Sri Lanka. Tanah Rata is van een totaal andere orde en duidelijk neergezet om de enorme aantallen toeristen […]

Reageer
Hoera!!! 1 jaar Backpack vol verhalen! 27 juli 2017 - 17:03

[…] 8. Bergdorpje Ella: één van de leukste plekken voor backpackers in Sri Lanka […]

Reageer
De fijnste accommodaties in Sri Lanka: waar sliepen wij? 24 mei 2017 - 12:40

[…] is een piepklein dorpje in de bergen van Sri Lanka en erg populair onder backpackers. In het bergdorpje Ella verbleven wij bij Chamith Homestay, stiekem mijn favoriete accommodatie in Sri Lanka, gerund door […]

Reageer
De leukste accommodaties in Sri Lanka: waar sliepen wij? 26 maart 2017 - 12:28

[…] is een piepklein dorpje in de bergen van Sri Lanka en erg populair onder backpackers. In het bergdorpje Ella verbleven wij bij Chamith Homestay, stiekem mijn favoriete accommodatie in Sri Lanka, gerund door […]

Reageer
Sri Lanka in drie weken: onze reisroute - Backpack vol verhalen 23 november 2016 - 20:33

[…] leuke dagen in chaotisch Kandy zijn we toe aan een iets rustigere bestemming. We reizen door naar bergdorpje Ella: één van de leukste bestemmingen voor backpackers in Sri Lanka. De treinreis van Kandy naar Ella staat te boek als één van de mooiste ter wereld. En terecht wat […]

Reageer
Flash-backpack #1: terugblik op oktober 13 november 2016 - 20:51

[…] persoonlijke favoriet was “Bergdorpje Ella: één van de leukste plekken voor backpackers in Sri Lanka”. Ik vond dit echt één van de mooiste plekken in Sri Lanka. Heerlijk om over te schrijven en dat […]

Reageer
7 praktische tips voor reizen door Sri Lanka 13 november 2016 - 20:47

[…] treinreis van Kandy naar Ella wordt bovendien één van de mooiste treinreizen ter wereld genoemd. En terecht wat mij betreft. […]

Reageer
De kosten van drie weken reizen door Sri Lanka 25 oktober 2016 - 19:12

[…] met de trein is in Sri Lanka echter nog goedkoper. Voor de prachtige treinreis van Kandy naar Ella, die te boek staat als één van de mooiste ter wereld, kochten wij een kaartje voor de tweede […]

Reageer

Laat een reactie achter