Home Europa El Torcal de Antequerra: wandelen in een bijzonder natuurpark in Andalusië

El Torcal de Antequerra: wandelen in een bijzonder natuurpark in Andalusië

door Dewi
El Torcal de Antequerra Andalusië

El Torcal de Antequerra is een spectaculair natuurgebied in Andalusië. Door de bizarre rotsformaties die door jarenlange erosie zijn ontstaan, is het misschien wel één van de mooiste natuurgebieden in Spanje. Het landschap is ruig en tijdens een wandeling word je continu getrakteerd op adembenemende uitzichten. In dit artikel vertel ik je alles over El Torcal de Antequerra en de verschillende wandelroutes.

El Torcal de Antequerra: een indrukwekkend karstlandschap

Ik vind het altijd enorm fascinerend hoe natuurgebieden zijn ontstaan. De bizarre rotsformaties in El Torcal bestaan uit kalksteen en zijn een van de meest indrukwekkende karstlandschappen van Europa. En hoewel we tijdens onze reizen in Azië veel karstgebergten hebben gezien in Vietnam, Laos en China, was El Torcal de Antequerra minstens zo indrukwekkend.

Zo’n 200 miljoen jaar geleden waren veel gebieden in Europa, die nu land zijn, ondiepe zeeën. Dit was ook het geval in Zuid-Spanje. Op de bodem werd kalk gevormd door een opeenhoping van schelpen en skeletten van zeedieren. Toen twee tektonische platen over elkaar heen schoven, zijn bergen ontstaan. Sindsdien is het gebied blootgesteld aan erosie. Door sneeuw, regenwater en wind is het adembenemende karstlandschap gevormd.

El Torcal de Antequerra Andalusië

Wandelen in El Torcal de Antequerra: 3 routes

Een gebied als El Torcal de Antequerra vraagt er natuurlijk om je wandelschoenen aan te trekken en op ontdekkingstocht te gaan. Het leuke is dat El Torcal voor veel mensen heel toegankelijk is. Je kunt het gebied makkelijk op eigen gelegenheid ontdekken. Bij het bezoekerscentrum starten drie wandelroutes, die alle drie een moeilijkheidsgraad van makkelijk tot medium hebben.

De groene wandelroute

De groene route door natuurgebied El Torcal de Antequerra is de makkelijkste en kortste wandelroute. Deze route is 1,5 kilometer lang en duurt ongeveer 45 minuten. Tijdens de wandeling is het af en toe een klein stukje klimmen of klauteren over rotsen, maar over het algemeen is deze route voor iedereen heel goed te doen. We zagen ook mensen met kleine kinderen, die deze route liepen.

De gele wandelroute

De gele wandelroute overlapt de groene route voor een deel. De routes beginnen en eindigen op exact dezelfde plek, maar op een gegeven moment slaat de gele route een andere kant op. Deze wandelroute door El Torcal is 3 kilometer lang. Je doet ongeveer 2 uur over deze route. Wij deden er wat langer over, omdat we flink de tijd hebben genomen om het landschap in ons op te nemen en overal foto’s gemaakt hebben. Net als de groene wandelroute is de gele route heel goed te doen.

De oranje wandelroute

De oranje wandelroute in El Torcal de Antequerra is 3,6 kilometer lang. Anders dan de andere twee routes loop je bij de oranje wandelroute niet in een rondje, maar moet je hetzelfde stuk weer teruglopen. Wij hebben deze route niet gelopen, ook omdat een deel van de route langs de weg loopt.  

Wandelen El Torcal de Antequerra Andalusië
El Torcal de Antequerra Andalusië

Bereikbaarheid El Torcal de Antequerra

Wij bezochten El Torcal de Antequerra tijdens onze roadtrip Andalusië. We kwamen uit natuurpark Cabo de Gata en het lag op de route naar Ronda. Ook vanuit andere steden is El Torcal makkelijk te bereiken. Vanuit Sevilla is het zo’n 2 uur rijden naar El Torcal en vanuit Malaga ongeveer een uur. Vanuit welke richting je ook komt, het laatste half uur rijd je over een klimmende weg naar het natuurpark toe. Met elke bocht worden de rotsformaties en de vergezichten indrukwekkender.

Ben je niet zo goed ter been of zie je het niet zitten om te wandelen? Dan is alleen deze route de berg op naar El Torcal al de moeite waard. Bovenaan heb je ook nog een uitzichtpunt, waarvoor je niet hoeft te klimmen.

Wandelen El Torcal de Antequerra Andalusië

Praktische tips voor je bezoek aan El Torcal de Antequerra

  • Hoewel de wandelingen in het gebied niet heel moeilijk zijn, gaan de paden wel over rotsen en soms ook losliggende stenen. Ik raad je daarom zeker aan om je wandelschoenen aan te trekken.
  • Onze ervaring is dat Spanjaarden er in het weekend graag zelf op uittrekken. En geef ze eens ongelijk! Het gevolg is alleen wel dat het in het weekend vaak wat drukker is. Als het even kan, zou ik El Torcal de Antequerra daarom op een doordeweekse dag bezoeken.
  • El Torcal ligt op ongeveer 1200 meter. Door de hoogte is het hier een stukje koeler dan op lager gelegen plekken. Ik zou daarom een jasje of een trui meenemen.
  • Het bezoekerscentrum van El Torcal de Antequerra is buiten het hoogseizoen elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Van april t/m oktober is het bezoekerscentrum tot 19.00 uur open, maar je kunt ook buiten de openingstijden wandelen in El Torcal.
  • Op de website van El Torcal vind je meer informatie over het natuurpark.

Tot zover mijn tips voor El Torcal de Antequerra. Ben jij hier al eens geweest?

Meer Spanje?

Dit vind je vast ook leuk!

1 reactie

Kevin | Goedkoop-treinkaartje.nl 21 juli 2022 - 10:12

Wauw heel mooi. Lijkt wel een themeparc of een levend schilderij.

Reageer

Laat een reactie achter