Home Ondernemen 5x hoe ik aan mijn eerste klanten ben gekomen als freelance tekstschrijver

5x hoe ik aan mijn eerste klanten ben gekomen als freelance tekstschrijver

door Dewi
klanten als freelance tekstschrijver

Inmiddels werk ik nu 8 maanden als freelance tekstschrijver. Hoe het mij vergaan is hebben jullie kunnen lezen in mijn terugblikken op het eerste en tweede kwartaal. Eén van de meest gestelde vragen, die ik krijg is: ‘hoe kom je als freelance tekstschrijver nou aan klanten?’ Een hele goede vraag, want dit was ook voor mij het allergrootste vraagstuk toen ik begon met freelancen. Daarom vertel ik je vandaag hoe ik als freelance tekstschrijver aan mijn eerste klanten ben gekomen.

1. Netwerk is king!

Een naar woord vond ik dat altijd ‘netwerken’. Ik dacht altijd dat dat niks voor mij was en dat ik een complete sociale ramp zou zijn. De eerste keren dat ik naar een netwerkborrel ging, gierde de spanning dan ook door mijn héle lijf en zat ik voorovergebogen met pijn in mijn buik op de fiets.

En wat denk je? Het viel natuurlijk reuze mee. Het gaat me eigenlijk hartstikke goed af en sterker nog: ik vind het ontzettend leuk om andere ondernemers te ontmoeten. Meestal geeft het me bakken met energie en ga ik met een hoofd vol ideeën en inspiratie naar huis!

En nu ik voor mijzelf werk, besef ik hóe ongelofelijk belangrijk een netwerk is. Ideeën pitchen bij potentiële opdrachtgevers is leuk, maar dit vraagt ook geduld. Je moet hun vertrouwen namelijk nog weten te winnen. Mensen uit je eigen netwerk kennen je al, waardoor je al snel de gunfactor mee hebt.

Als ik kijk naar mijn huidige opdrachtgevers, dan komt bijna de helft uit mijn eigen netwerk. Ik heb hen óf zelf verteld over mijn onderneming óf ze hebben via via over mij gehoord. De kracht van het eigen netwerk heb ik behoorlijk onderschat toen ik voor mijzelf begon. Inmiddels ben ik erachter dat je eigen netwerk ontzettend belangrijks is als startende freelancer/ondernemer.

klanten als freelance tekstschrijver

2. Koude acquisitie

Als er één ding is wat ik heb geleerd, is het wel dat je als freelancer niet té bescheiden moet zijn. Je moet jezelf laten zien. Als je start met freelancen, komen mensen niet ‘vanzelf’ naar jou toe. Tenminste, bij mij was dat niet het geval. Ik moest naar hen toe. Daarom besloot ik om zelf bedrijven en organisaties aan te gaan schrijven. Hoe ik dat deed?

Ik begon met voor mijzelf op te schrijven voor welke bedrijven ik nou écht graag zou willen werken: mijn droomklanten. Vervolgens ben ik me in deze potentiële opdrachtgevers gaan verdiepen. Wie werken er? Wat doen ze precies? En wat kan ik toevoegen? Toen ik dat op een rijtje had, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en er een mailtje aan gewaagd met een voorstel om samen te werken. In deze mails ben ik altijd héél specifiek in wat ik voor het bedrijf of de organisatie kan betekenen. Het resultaat? Lang niet iedereen reageert natuurlijk, maar inmiddels heeft het mij al best wel wat klanten opgeleverd.

3. Reageren op freelance vacatures

Er zijn meerdere platformen met ‘vacatures’ voor freelancers. De bekendste zijn waarschijnlijk Freelancer.nl en Hoofdkraan. Nu moet ik eerlijk zeggen dat deze platformen mij weinig – zeg maar gerust niks – hebben opgeleverd.

Sinds kort heb ik echter een abonnement bij Villamedia, een platform waar regelmatig opdrachten worden geplaatst op het gebied van tekst, fotografie, vormgeving en communicatie. En hoewel ik hier echt nog maar nét lid ben, heeft het me na slechts één keer reageren al 1 langlopende opdracht opgeleverd.

4. Reageren op vacatures voor loondienst

Eerlijk is eerlijk, dit levert lang niet altijd iets op. Soms zie ik een interessante vacature voorbij komen voor een baan in loondienst. Maar als ik iets zeker weet, dan is het wel dat niet meer op die manier wil werken. Werken als freelance tekstschrijver bevalt me veel te goed!

Toch reageer ik soms op dergelijke vacatures. Als er namelijk een vacature geplaatst wordt, weet je zeker dat ze handjes tekort komen. En soms is het een vacature, die je ook als freelancer heel goed zou kunnen invullen. Wat dit mij tot dusver heeft opgeleverd? Al 3 verzoeken of ik niet tóch in loondienst wilde komen werken, maar ook 1 hele fijne opdrachtgever waar ik regelmatig artikelen voor schrijf!

5. Klanten benaderen mij

Stiekem ben ik er heel trots op dat al een aantal opdrachtgevers míj hebben benaderd en wisten te vinden! En eigenlijk wil ik hier nog veel meer naartoe. Er is dus werk aan de winkel. De komende tijd ga ik flink werken aan mijn zichtbaarheid!

Er zijn natuurlijk meer manieren om aan klanten te komen, maar deze 5 ‘strategiën’ hebben mij tot dusver het meeste opgeleverd. Ben jij ook freelancer of zelfstandig ondernemer? Dan ben ik heel benieuwd hoe jij aan jouw klanten komt en of je nog tips voor mij hebt! Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter