Home Azië Eerste keer India: 14 tips om jouw reis tot een succes te maken

Eerste keer India: 14 tips om jouw reis tot een succes te maken

door Dewi
Eerste keer India - Varanasi

Tijdens onze reis door India werd ik opslag verliefd op het land. Of eigenlijk zeg ik dat verkeerd. Ik wás al verliefd op India, zonder er ooit geweest te zijn. Ik groeide namelijk op met de meest fantastische verhalen over India en volgens mijn vader at ik eerder curry’s dan stampot. Is een reis door India voor jou – net als dat het voor mij was – een langgekoesterde droom? Laat je dan vooral niet tegenhouden door verhalen uit de media. Het land is té mooi om eeuwig op je bucketlist te laten staan.

Eerste keer India

Eigenlijk waren wij tijdens onze wereldreis helemaal niet van plan om naar India te gaan. Maar het fijne aan reizen zonder plan is dat je heel flexibel bent en kunt gaan en staan waar je wilt. Na de aardbevingen en tsunami in Indonesië besloten we dat het op dat moment beter was om een andere bestemming uit te kiezen. India stond al mijn leven lang bovenaan mijn wensenlijstje en dit was hét perfecte moment om dromen te verwezenlijken.

Wij zijn dus vrij impulsief afgereisd naar India, zonder eerst e.e.a. goed uit te zoeken. En hoewel er heel veel landen zijn waar je heel makkelijk zonder voorbereiding naartoe kunt reizen, ligt dit in India nét even anders. Wij leerden gaandeweg. En hoewel reizen door India echt heel anders is, heb ik nu nog steeds iedere dag heimwee naar dit land. Of beter gezegd: fernweh. Eén ding weet ik daarom zeker: mijn eerste keer India is zeker niet mijn laatste keer India. Dit zijn mijn tips voor India:

Eerste keer India
Eerste keer India - holy bin Varansi

1. Neem oordopjes mee

De eerste keer India kan redelijk overweldigend zijn. De eerste weken viel vooral de herrie me op. Er is namelijk áltijd geluid, met name in de steden. En helaas niet alleen overdag. Bovendien hebben Indiërs de gewoonte om als zij achter het stuur zitten constant te toeteren. In het begin werd ik daar echt gek van. Daarom besloot ik om standaard mijn oordoppen in mijn tas stoppen, zodat ik mij een beetje kon afsluiten van de ergste herrie.

2. Neem de tijd

Reizen door India is vrij intens. Tijdens een reis door dit prachtige land doe je onwijs veel indrukken op en word je continue blootgesteld aan prikkels. Bovendien duurt reizen in India langer dan wij in Europa gewend zijn. Als je bijvoorbeeld gaat Interrailen in Europa kun je prima in één week 3 steden bezoeken. In India is dat anders. Jezelf verplaatsen kost veel meer moeite en bovendien veel meer tijd.

Wil je genieten van alles wat India te bieden heeft? Probeer dan niet te veel in je reis te proppen. Neem de tijd. Wij hebben in 6,5 week in India slechts een heel klein stukje van het noorden gezien. Dat was prima voor de eerste keer. Ik weet zeker dat ik nog heel vaak zal terugkeren om meer van dit waanzinnige land te zien.

Eerste keer India
Eerste keer India- de Ganges in Rishikesh

3. Neem een sjaal mee

Ik heb vaak de vraag gekregen of ik mij onveilig gevoeld heb in India. Het antwoord is simpel: nee, ik heb mij niet onveilig gevoeld in India. Door alle verhalen in de media en alle waarschuwingen uit mijn omgeving, was ik de eerste dagen wel heel erg op mijn hoede. Ik was vooral benieuwd hoe Indiase mannen op mij zouden reageren en of het gestaar echt zo erg was als je zo vaak hoort.

Persoonlijk vond ik het reuze meevallen. Mijn ervaring is dat Indiërs wel naar je kijken, maar dat dat vooral voorkomt uit nieuwsgierigheid. En eerlijk is eerlijk, ik kijk ook naar hun. Gewoon omdat de mensen er zo anders uit zien. Zo mooi zijn. En zulke kleurrijke kleding dragen.

Toch zijn er wel momenten geweest dat ik mij iets ongemakkelijker voelde. Hoewel ik altijd een lange broek en shirtjes met mouwtjes droeg, vond ik het zo nu en dan prettig om een sjaal om mij heen te slaan. Met name op hele drukke plekken, zoals stations voelde ik mij daar iets comfortabeler bij.

Voor je eerste keer India kan ik je dus van harte aanbevelen om een sjaal mee te nemen. Of koop in India zelf voor 3 keer niks een mooie kleurrijke sjaal op de markt!

4. Kleed je gepast

Reis je naar India, dan kun je je korte broek, jurkjes en mouwloze tops beter thuis laten. Wij reisden vanuit Maleisië naar India en mijn ‘te blote’ kleding heb ik aan mijn moeder mee terug gegeven. In India kun je namelijk beter niet met blote armen en blote benen rondlopen.

Zoals ik in mijn vorige punt al aangaf, viel het gestaar mij reuze mee. Zelf heb ik geen vervelende ervaringen gehad. Als je je ongepast kleed, loop je echter meer risico dat je er naar je gestaard wordt. Hiermee wil ik uiteraard niet zeggen dat je geen ongewenste blikken kunt krijgen als je je wél gepast kleed.

Eerste keer India

5. Begin je reis niet in Delhi

Dit is misschien wel de beste tip die ik je kan geven voor je eerste keer India: begin je reis niet in Delhi. Bij aankomst in India krijg je hoogstwaarschijnlijk een cultuurshock te verwerken en Delhi is behoorlijk overweldigend. Wij begonnen onze reis door India in Jaipur en dat is uitstekend bevallen. Hoewel Jaipur ook een drukke stad is, vond ik het – voor Indiase begrippen – overzichtelijker dan Delhi.

Lees ook: Wat te doen in Jaipur? De roze stad van India

doen in Jaipur

6. Reserveer treintickets op tijd

Tijdens onze reis door India hebben we verschillende keren naast felbegeerde treintickets gegrepen. Wij waren al een half jaar aan het reizen in Azië en zijn gewend om ‘gewoon’ naar het treinstation te gaan en een kaartje te kopen. In India werkt dit helaas niet zo. De trein is in India een populair vervoermiddel, die je eigenlijk zo ver mogelijk van te voren moet kopen. Uiteindelijk hebben wij voor onze reis door India toch maar een planning gemaakt en hebben we onze treintickets laten boeken bij een bureautje. Noodgedwongen hebben we voor lange afstanden een aantal keer gebruik moeten maken van een auto met chauffeur. Gelukkig is dit in India ook niet zo duur.

Eerste keer India

7. Denk minimaal 2 bestemmingen vooruit

Dit ligt een beetje in het verlengde van mijn vorige punt. Je kunt in India minder makkelijk op de bonnefooi reizen dan in Zuidoost-Azië. Daarom hebben wij onszelf aangeleerd om in India minimaal 2 bestemmingen vooruit te denken. Wanneer willen we waar zijn en hoe komen we er? Dit maakt je minder flexibel, maar het is wel nodig als je je vervoer goed geregeld wilt hebben.

8. Vermijd nationale vakanties en feestdagen

Als je voor het eerst naar India gaat, is het niet het beste idee om te reizen tijdens nationale vakanties en feestdagen. Geloof me, het lijkt alsof er hele volksverhuizingen op gang komen. We’ve learned the hard way. Tijdens onze reis door India waren we er namelijk tijdens Divali, één van de belangrijkste feesten in het Hindoeïsme. En hoewel het natuurlijk ook heel bijzonder was om mee te maken, was het lastig om in die periode te reizen. Na Divali hebben de Indiërs zelf namelijk ook nog 2 weken vakantie en trekken zij er massaal op uit. Treinen en bussen zitten overvol en websites om tickets te boeken liggen plat. Daarom raad ik je aan om – als het even kan – nationale vakanties en feestdagen te mijden.

9. Houd rekening met een Dehli Belly

Als je naar India reist, kun je je er maar beter op instellen dat je minstens één keer ziek gaat worden. Tijdens onze reis door India waren wij al 5 maanden aan het reizen door Azië, dus we waren al wel wat gewend. Toch zijn wij ook ziek geworden en kregen we de beruchte Dehli Belly. Of in ons geval een Agra Belly. Heel vervelend, maar het ging ook vanzelf weer over. Neem vooral een goede reisapototheek mee van huis met voldoende paracetamol en ORS. Als je je erop in stelt dat je een keer ziek gaat worden, kan het uiteindelijk alleen maar meevallen.

Een paar tips om een Dehli Belly te voorkomen:

 • Drink geen kraanwater (ik durfde in India ook niet te vertrouwen op ons waterfilter)
 • Eet vegetarisch
 • Kijk ook uit met het eten van eieren
 • Vermijd dingen die uit de diepvries komen, de stroom valt namelijk vaak uit in India
 • Was vaak je handen
 • Desinfectiegel is je beste vriend!
Eerste keer India

10. Boek iets luxere accommodaties

Tijdens een eerste reis door India komt er veel op je af. Hoewel India echt iets magisch heeft, beleef je het wel met ál je zintuigen. Reizen door India is vrij intens. Riksja’s, tuktuks, fietsers, scooters, auto’s, handkarren, koeien, geiten, paard en wagen… alles rijdt kriskras door elkaar. Bovendien willen mensen ook vaak iets van je en het is vaak niet zo schoon in India.

Doordat je zoveel indrukken opdoet, vond ik het in India héél fijn om iets luxere accommodaties te boeken. Een rustige plek waar je je echt even terug kunt trekken. Gelukkig heb je in India voor weinig geld al vrij veel comfort. Geef je nét iets meer geld uit, dan krijg je hier al snel veel voor terug. Op sommige plekken hebben wij voor relatief weinig geld geslapen als een koning.

Lees ook: Budget India: de kosten van reizen in India

Mijn favoriete accommodaties in India:

 • Jaipur: Haveli Kalwara, een prachtig guesthouse met ruime kamers en een fantastisch rooftop restaurant.
 • Jaisalmer: De mooiste kamer waar wij in India in hebben geslapen was bij Moustache Jaisalmer.
 • Udaipur: Hotel Pratap Bhawan heeft stijlvolle ruime kamers, waarvan sommige met window seat.
 • Agra: Moustache Agra was een fijne uitvalsbasis voor een bezoek aan de Taj Mahal.
 • Varanasi: Sri Yoga Mandir is een fijne plek om tot rust te komen in het hectische Varanasi.
Eerste keer India - slapen in India

11. Wees duidelijk

In India zijn mensen soms wat opdringerig en ze willen graag wat aan je verkopen. Niet erg, maar daar moet je wel tegen kunnen. Mijn ervaring is dat als jij duidelijk bent en directe vragen stelt, je vaak ook krijgt wat je wilt. Stel je vooral niet te afwachtend op, maar geef goed aan wat je wilt en wat je verwacht. Dit kan prima zonder onbeleefd te zijn of boos te worden.

12. Alles is onderhandelbaar

Het leuke aan India vind ik dat eigenlijk alles wel te regelen is en alles ook onderhandelbaar is. Als iets wilt of als iets je niet helemaal bevalt, kun je dat gewoon aangeven. Soms moet je dan iets bijbetalen, maar dan wordt het wel voor je geregeld!

In Udaipur hadden wij bijvoorbeeld een prima kamer geboekt. Toen wij daar aankwamen, zag ik echter dat zij ook kamers hadden met windowseats (mijn droom). Eerst wilde ik niet zo zeuren, maar toen ik later vroeg of we misschien ook een andere kamer mochten, kregen wij dat direct.

Een ander voorbeeld is de cookingclass die wij volgden. Zij hadden een standaard menu samengesteld, maar ik had zelf eigenlijk heel duidelijk voor ogen welke gerechten ik wilde leren koken. Eerst aarzelde ik of ik het wel moest zeggen, maar toen ik zei welke gerechten ik wilde maken kon het gewoon geregeld worden.

doen in Jaipur

13. Met een glimlach heb je de halve wereld

Mijn laatste tip voor reizen door India is eigenlijk heel simpel: tover een glimlach op je gezicht. In India zul je ongetwijfeld misverstanden hebben en misschien niet altijd goed begrepen worden, maar mijn ervaring is dat Indiërs over het algemeen heel gastvrij zijn en het leuk vinden om met je te praten en samen chai te drinken. Daarom heb ik mezelf aangeleerd om altijd te blijven lachen. Een glimlach is namelijk in iedere taal hetzelfde en opent ontzettend veel deuren.

Eerste keer India

14. Vergeet niet te genieten

Hoewel een eerste keer India schokkend en intensief kan zijn, raad ik je aan om vooral te genieten. Als je India een kans geeft om je hart te veroveren en de tijd neemt om te wennen, is het echt een fantastisch land. Een hapje op een van de vele platte dakten in de Indiase steden en zo nu en dan een wat luxere accommodatie kunnen je helpen om je zo nu en dan af te sluiten van alle hectiek. Echt, geniet van dit prachtige land!

Ben jij al eens naar India geweest? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaringen. Het jij nog tips voor een eerste keer India?

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter