Home Azië Backpackroute Vietnam: een rondreis van 3 weken + tips

Backpackroute Vietnam: een rondreis van 3 weken + tips

door Dewi
Backpacken in Vietnam

Backpacken in Vietnam wordt steeds populairder. Terecht wat mij betreft, want het is een land vol historie, overweldigende natuur en vriendelijke mensen. Er is dan ook ontzettend veel te zien, maar reizen betekent ook keuzes maken. Onze route van 3 weken Vietnam bleek en fijne mix te zijn van cultuur en natuur. Daarom deel ik deze backpackroute Vietnam graag met jullie.

Backpackroute Vietnam 3 weken

Tijdens een reis van 3 weken door Vietnam kun je veel zien, maar je kunt natuurlijk lang niet alle plekken aandoen. Vietnam is een langgerekt land, dus het ligt voor de hand om van noord naar zuid te reizen of van zuid naar noord. Wij kozen ervoor om het land van noord naar zuid te ontdekken, maar je kunt deze backpackroute Vietnam natuurlijk ook omgekeerd afleggen.

Hanoi – 2 nachten

Hanoi is onze eerste stop in Vietnam en we zijn direct gecharmeerd van deze chaotische, typisch Aziatische stad. Het bruist, leeft en de straten zitten vol met leuke eettentjes waar je authentieke Vietnamese gerechten kunt eten. Een  heerlijke stad om een tijdje rond te slenteren en de diverse straatjes van Hanoi te ontdekken. De stad heeft verder veel meren en groen, waardoor het een vriendelijke uitstraling heeft. Al met al vond ik Hanoi één van de leukste steden die wij tijdens het backpacken in Vietnam hebben bezocht.

Tip: wij overnachtten bij The Sanctuary. Een prima uitvalsbasis met vriendelijke en behulpzame mensen om Hanoi te verkennen. 

Backpacken in Vietnam

Sapa – 2 nachten

De nachtbus brengt ons vanaf Hanoi naar Sapa. Als je gaat backpacken in Vietnam kun je Sapa eigenlijk niet overslaan. Zelden heb ik zulke schitterende rijstvelden gezien als hier. Daarnaast wonen in dit gebied veel etnische minderheden. De combinatie van een betoverend landschap en interessante cultuur maken een bezoek aan Sapa zeker de moeite waard. Wij maken hier een tocht met een lokale gids en wandelen van Sapa naar Ta Van; een tocht van ongeveer 20 kilometer door het dal, omgeven door prachtige rijstvelden. Wil je meer weten over Sapa? Lees dan mijn eerdere blog over de vijftig tinten groen van Sapa.

Tip: Sapa is erg toeristisch, maar tijdens onze tocht zijn wij geen enkele andere toerist tegengekomen en hebben we het lokale leven kunnen ervaren. Als dit je aanspreekt, kan ik je zeker aanraden om via Lucky Daisy Bamboo Bar contact op te nemen met Hien en een trekking te doen met een lokale gids!

Backpacken in Vietnam

Hanoi – 2 nachten

Als je een reis maakt door Vietnam wil je natuurlijk de schitterende karstgebergten in zee bezoeken. Ha Long Bay ligt voor de hand, maar wij kiezen ervoor om dit gebied vanuit het minder druk bezochte Cat Ba Island te ontdekken. Vanuit Sapa willen we dus het liefst doorreizen naar Cat Ba. Helaas raast er een tyfoon in de regio en wordt ons geadviseerd om enkele dagen te wachten. Daarom keren we eerst terug naar Hanoi. Vanaf hier maken we nog een dagtocht naar Ninh Binh, schitterende karsten op het land. Na 2 nachten in Hanoi kunnen we onze reis – gelukkig – vervolgen naar Cat Ba Island.

Cat Ba Island – 2 nachten

Cat Ba Island is een prachtig alternatief voor het drukke Ha Long Bay. Waar je in Ha Long Bay waarschijnlijk moeite moet doen om een foto te maken zonder massa’s toeristenbootjes op je foto, heb je de baai in Cat Ba praktisch voor jezelf. Wij boekten een boottocht bij Cat Ba Ventures. Tijdens de tocht begaven we ons tussen de bijna surrealistische karsten, die telkens weer uit het niets lijken te verrijzen. Steeds opnieuw poppen de rotsformaties op uit zee en moeder natuur bewijst hier weer een voortreffelijke kunstenares te zijn. Een landschap als in een droom.

Tip: als je opzoek bent naar een accomodatie op Cat Ba Island, sla dan als je over de boulevard loopt een zijstraat in en kijk daar even rond. Hier heb je erg leuke guesthouses die door families gerund worden. Leuk voor contacten met de lokale bevolking! Bovendien zijn de guesthouses achter de boulevard over algemeen iets betaalbaarder.

Backpacken in Vietnam

Dong Hoi (Phong Na National Park) – 1 nacht

Met een nachtbus reizen we door naar Dong Hoi om vanaf hier met een motorbike Phong Na National Park te bezoeken. Hier ervaar ik het ultieme vrijheidsgevoel. Onderweg komen we langs eindeloze groene rijstvelden, die zich uitspreiden als een deken over het landschap. Hoe dichter we bij Phong Na komen, hoe meer we verwelkomd worden door de bergen, die hier overal uit de grond lijken te schieten. Het Phong Na National Park is een limestone regio, waarin 300 grotten zijn gelegen. Een aantal grotten is te bezoeken door toeristen, waaronder de Dark Cave en de Paradise Cave. Verder is het fantastisch om zelf op de motorbike te toeren door dit bijna onwerkelijk mooie gebied. Het prachtige landschap maakt Phong Nha echt de moeite waard om toe te voegen aan je backpackroute Vietnam!

Tip: bezoek de Paradise Cave rond lunchtijd. Wij hadden de grot praktisch voor ons alleen en hierdoor het gevoel alsof we in een sprookje waren beland.

Ook Phong Nha bezoeken? Collegablogger Elisa geeft leuke tips voor Phong Nha Ke Banh National Park!

Backpacken in Vietnam Backpacken in Vietnam

Hoi An – 6 nachten

De gezellige straten, kleurrijke huizen, fijne sfeer  en schitterende lichtjes maken Hoi An één van de hoogtepunten tijdens het backpacken in Vietnam. Het is een fijne plek om even wat langer te vertoeven*. Hoi An is in tegenstelling tot een heleboel andere plekken in Vietnam vrijwel onaangetast gebleven tijdens de Vietnam-oorlog. Het resultaat hiervan is dat het oude centrum nog in originele staat is en op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Tegenwoordig staat Hoi An bekend om de gigantische hoeveelheden kleer- en schoenmakers. Als je voor weinig geld een op maat gemaakt pak wilt laten maken, ben je hier op de juiste plek!

Tip 1: In Hoi An overnachtten we bij Hoa Binh Hostel, wat mij betreft een fijne uitvalsbasis om de stad te verkennen. Het hostel heeft nette kamers, een klein binnenzwembad en er werken ontzettend behulpzame mensen. 

Tip 2: het kan erg lastig zijn om uit de enorme hoeveelheden kleermakers er eentje te kiezen die ook echt kwaliteit levert. Wij lieten onze blazers en overhemden maken bij Hoang Kim (57 Nguyen Thai Hoc St.) en zijn hier nog steeds erg tevreden over!

* Hoewel we graag iets langer wilden blijven in Hoi An was het niet de bedoeling om hier 6 nachten te blijven. Helaas werd ik ziek en belandde ik in het ziekenhuis. Dit heeft ons verblijf in Hoi An met een aantal nachten verlengd.

Backpacken in Vietnam

Dalat – 2 nachten

Dalat vond ik één van de meest relaxte steden in Vietnam. Door de ligging is het hier niet zo warm als in andere delen van het land. Bovendien hangt er een ontzettend relaxte sfeer. Ons absolute hoogtepunt tijdens drie weken backpacken in Vietnam was Dalat’s secret tour. Tijdens deze tour leren we het échte Vietnam kennen. We leren over het dagelijks leven en krijgen een kijkje in zowel de Vietnamese als de K’Ho minority cultuur. Tijdens diverse backpack reizen hebben we veel verschillende tours gemaakt. Niet één tour was echter zo authentiek en memorabel als deze. Dalat’s secret tour is heel puur en een uitstekend alternatief voor de bekende Easy Riders, die je overal in en rondom Dalat vindt.

Tip: overnacht bij Villa Pinkhouse en vraag naar Mr. Rot. Dit guesthouse wordt gerund door zijn familie, dus vanaf hier is de secret tour vrij makkelijk te organiseren. 

Backpacken in Vietnam Backpacken in Vietnam

Ho Chi Minh – 3 nachten

Ho Chi Minh is onze eindbestemming in Vietnam. In de Vietnamese hoofdstad is het een drukte van belang. Net zoals in andere grote steden in Azië raast het verkeer hier als een malle om je heen en moet je moeite doen om veilig de straat over te steken. Toch heeft Ho Chi Minh wel iets verrassends. Dit heeft voor mij vooral te maken met de gigantische parken in de stad, waar de openbare ruimte echt dient als ontmoetingsplaats. In de parken zijn diverse plekken gerealiseerd waar mensen kunnen afspreken, zoals paviljoentjes, bankjes, sportvelden en sporttoestellen. Dit maakt dat mensen echt naar het park toekomen om elkaar te ontmoeten. Hierdoor ontstaat een relaxte sfeer in een razend drukke stad.

In Ho Chi Minh bezoeken we onder andere het War Remnants Museum. Het museum biedt veel informatie over de Vietnamoorlog, maar toont ook de gruweldaden in schokkend beeldmateriaal. Iets waar de Vietnamoorlog ook zo om bekend staat. Hoewel we met kippenvel door het museum lopen en uren nadat we het museum hebben verlaten geen eetlust hebben, is het wat mij betreft echt een must als je een reis maakt door Vietnam.

Tip 1: behalve dat Ho Chi Minh zelf interessante bezienswaardigheden heeft, is het ook een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan bijvoorbeeld de ChuChi tunnels of een toer door de Mekong Delta.

Tip 2: als er één ding is wat ik geleerd heb tijdens onze reis door Vietnam is dat je voor toertjes nooit voor het goedkoopste moet gaan. In Vietnam loont het om een paar euro meer te betalen. Hiervoor krijg je vaak echt meer kwaliteit!

Backpackroute Vietnam: zouden we achteraf dezelfde route door Vietnam hebben gekozen?

Deze backpackroute Vietnam is een prachtige combinatie van cultuur en natuur. Hoewel ik blij ben met de keuzes die we hebben gemaakt, had ik het achteraf misschien net iets anders gedaan. Wij kozen ervoor om Vietnam van noord naar zuid te ontdekken, maar achteraf had ik dit liever omgedraaid. Het War Remnants Museum in Ho Chi Minh heeft bijvoorbeeld een diepe indruk op ons gemaakt, waardoor ik dit liever aan het begin van onze reis had bezocht. Het zorgt ervoor dat je de geschiedenis en littekens van het land beter begrijpt en misschien met een andere blik verder reist. Daarnaast had ik Dalat ook liever aan het begin van onze reis bezocht, omdat we tijdens de secret tour zoveel geleerd hebben over de gewoonten, gebruiken en de cultuur in Vietnam. Wellicht hadden we het geleerde dan nog iets meer kunnen toepassen.

Desondanks ben ik blij met onze backpackroute Vietnam. In drie weken tijd hebben we ontzettend veel kunnen zien van dit wonderschone land. De route die wij hebben afgelegd kan ik dan ook van harte aanbevelen!

Praktische tips voor een rondreis Vietnam

  • Onze reis door Vietnam duurde 3 weken. Naar mijn idee heb je deze tijd ook echt nodig om bovenstaande route op een relaxed tempo af te leggen. Mocht je korter de tijd hebben, kun je ervoor kiezen om korter in Hoi An te blijven. Aan 3 dagen zou je hier eventueel ook genoeg hebben.
  • De beste reistijd voor Vietnam is van december tot en met mei. Dit is de droge periode. Wij bezochten Vietnam echter in het regenseizoen en dat heb ik niet als onprettig ervaren. Voordelen van het regenseizoen zijn dat het minder druk is, de prijzen van accommodaties iets lager liggen en de natuur prachtig groen is.

Reizen naar Vietnam

Doordat Vietnam een langgerekt land is, reis je meestal van noord naar zuid. Of andersom. Wij besloten daarom geen retourticket te boeken, maar heen te vliegen op Hanoi en terug te vliegen vanaf Ho Chi Minh. Vanaf Schiphol gaan er regelmatig vluchten naar deze twee steden, meestal met een overstap. Kijk voor een overzicht voor de meest gunstige vliegtickets op Skyscanner.nl.

Reisgids Vietnam

Alle informatie op Backpack vol verhalen is met de grootste zorg uitgezocht en samengesteld. Ik deel mijn tips met heel veel liefde en passie. Toch raad ik je aan om ook een echte reisgids mee te nemen voor de praktische informatie. Zelf gebruik ik reisgidsen graag om uit te zoeken hoe ik het beste van A naar B kom en om wat achtergrondinformatie te lezen. Ik ben fan van deze reisgidsen:

Ben jij al eens gaan backpacken in Vietnam? Dan ben ik heel benieuwd wat jouw ervaringen zijn. Als je nog vragen hebt over onze backpackroute Vietnam en de keuzes die wij hebben gemaakt, stel ze gerust. Ik help je graag!

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij via deze links iets boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 


Meer lezen over Vietnam?

Dit vind je vast ook leuk!

30 reacties

Lau 31 januari 2020 - 15:30

hey hey! Ik ben van plan solo te backpacken (vrouw 19 jaar) van zuid naar noord Vietnam. Tips voor vervoer? Ik vind het lastig om uit te zoeken welk vervoer ik het best kan nemen wat veilig voelt en hoe boek ik een busrit? Via een buspas online of ter plekke?

Reageer
Dewi 31 januari 2020 - 15:53

Hi Lau, wat leuk dat je van plan bent om naar Vietnam te gaan! Wij hebben onze bustickets steeds ter plekke geboekt. Dat kan vaak via je accommodatie. Ik vond de bus een prima optie in Vietnam! 🙂

Reageer
Isabeau 8 april 2019 - 16:14

Hey!
Heel leuk om te lezen, super leuke tips!
Een vraagje hoe kan je het best reizen van Hoi An naar Dong Hoi (wij gaan van zuid naar noord)?

Reageer
Dewi 8 april 2019 - 20:08

Hoi Isabeau, leuk dat je naar Vietnam gaat! Wij zijn andersom van Dong Hoi naar Hoi An gegaan met de bus. Meestal kan je accommodatie je daar wel bij helpen! 🙂

Reageer
Iris 29 december 2018 - 21:23

Hoe lang duurde het voordat jullie kleren bij de kleermaker klaar waren? Dan kan ik dit meenemen in m’n inschatting hoe lang ik in Hoi An wil blijven.

Reageer
Dewi 1 januari 2019 - 22:34

Uiteindelijk duurde het volgens mij 3 dagen. We zijn nog een keer terug geweest om te passen en toen hebben ze het nog een keer moeten vermaken. Veel plezier in Hoi An! 🙂

Reageer
Thica 6 juni 2018 - 00:23

Hoi Dewi,

Leuke blog om te lezen! Vanaf waar namen jullie de nachtbus naar Dong Hoi? Vanaf Cat Ba/Ha Long Bay of moesten jullie toen eerst weer terug naar Hanoi?

Groetjes Thica

Reageer
Dewi 21 juni 2018 - 15:09

Dankjewel Thica! Wij zijn vanuit Cat Ba inderdaad terug gereisd naar Hanoi en hebben vanaf daar de bus genomen naar Dong Hoi 🙂

Reageer
Floor van der Marel 29 mei 2018 - 17:47

Hi Dewi! Super gave reis!! Ik ga samen met een vriendin door Vietman reizen, nu lopen we tegen het probleem aan dat we vanaf Hoi An naar Dalat willen gaan in 1 keer, jullie hebben dat ook gedaan maar wat is de beste manier?
Ik hoop nog wat van u te horen.
Groetjes Floor

Reageer
Dewi 31 mei 2018 - 13:11

Hoi Floor,
Super leuk dat je naar Vietnam gaat! Wij zijn van Hoi An naar Dalat gereisd met een nachtbus. Ik vond dat best goed te doen. De nachtbus hebben we geregeld in ons hostel (Hoa Binh).
Veel plezier!

Reageer
Tessa 19 mei 2018 - 21:00

Hoi Dewi,

Ik ga in juli naar Vietnam en reis van Zuid naar Noord. Ik heb een vraag over hoe je van Dalat naar Hoi an bent gegaan (of in jou geval anders om) ik lees op internet alleen horror verhalen over slechte verbindingen en krakkemikkige bussen.

Alvast bedankt!

Groetjes,

Tessa

Reageer
Dewi 31 mei 2018 - 13:13

Hoi Tessa,

Wat leuk dat je naar Vietnam gaat! Wij zijn van Hoi An naar Dalat gereisd met een nachtbus en ik vond dat heel goed te doen, waarin je een soort ‘stapelbedden’hebt. De nachtbus hebben we geregeld in ons hostel. Heel veel plezier!

Groetjes,
Dewi

Reageer
Dewi 21 juni 2018 - 15:14

Hoi Tessa,

Excuses voor mijn late reactie. Leuk dat je naar Vietnam gaat! Wij zijn van Hoi An naar Dalat gereisd met een nachtbus, die we hebben geboekt bij ons hostel. Ik vond het heel goed te doen en geen horror ;). Heel veel plezier!

Reageer
Jaaroverzicht: een uitgebreide terublik op 2017 - Backpack vol verhalen 23 december 2017 - 20:04

[…] 1. Drie weken backpacken in Vietnam: onze reisroute + tips […]

Reageer
Backpack route door Maleisië: een rondreis van 3 weken + praktische tips 12 december 2017 - 12:03

[…] hier al mijn artikelen over Maleisië of bekijk mijn andere reisroutes, door o.a. Vietnam en Sri […]

Reageer
Het ultieme vrijheidsgevoel in Phong Na National Park 28 november 2017 - 17:29

[…] Drie weken backpacken in Vietnam: onze reisroute + tips […]

Reageer
De vijf meest bijzondere gerechten uit Vietnam 28 november 2017 - 17:25

[…] Drie weken backpacken in Vietnam: onze reisroute + tips […]

Reageer
Hoera!!! 1 jaar Backpack vol verhalen! 27 juli 2017 - 17:03

[…] 2. Drie weken backpacken in Vietnam: onze reisroute […]

Reageer
Chantal 25 juli 2017 - 20:01

Dank voor het delen van jullie route.
Ik heb net vandaag mijn ticket geboekt en ga in oktober, inderdaad van zuid naar noord omdat dat qua opbouw natuur ook mooier zou zijn. Door jouw argumenten over de geschiedenis en cultuur weet ik nu zeker dat ik de juiste keuze heb gemaakt

Reageer
Dewi 27 juli 2017 - 19:57

Hi Chantal, wat ontzettend leuk om te horen en wat gaaf dat je in oktober naar Vietnam gaat. Ik wens je alvast heel veel plezier! Mocht je nog vragen hebben, kun je die altijd stellen 🙂

Reageer
Richard 24 juli 2017 - 21:01

Hoi Dewi,
Leuk dat je verhaal deelt! Erg nuttig ook.
Zelf wil ik ook 3-4 weken naar Vietnam en denk soortgelijke reis te doen. Door jouw verhaal denk ik nu van zuid naar noord te gaan in plaats van anders om. Zelf zat ik te denken om het per brommer te doen. Hoe deed jij het reizen? Alles per bus of ook trein/taxi en hoelang was je dan onderweg?

Reageer
Dewi 25 juli 2017 - 10:38

Hi Richard, leuk dat je naar Vietnam gaat! Wij hebben in Vietnam alleen maar met bussen gereisd en dit vond ik super goed te doen! Je bent inderdaad wel even onderweg, maar ze hebben in Vietnam ook sleeping bussen. Dit hebben wij ook een aantal keer gedaan en dat vond ik zelf heel fijn. Ik zag er in eerste instantie wel tegenop om ’s nachts te reizen, maar uiteindelijk viel het me reuze mee! De afstanden zijn vrij lang in Vietnam, dus het fijne van de nachtbussen is dat je dan overdag geen reistijd meer hebt en je je dagen volop kunt benutten. We hebben ook een aantal keer een motorbike gehuurd om daarmee de omgeving te verkennen (in Phong Nha en Dalat). Het vrijheidsgevoel is ongekend, maar er kleven wel aardig wat risico’s aan. Het verkeer is super chaotisch en mocht er iets gebeuren ben je niet verzekerd. Het lijkt me heel gaaf om door Vietnam te reizen per motorbike, maar ik zou je in ieder geval goed inlezen over de risico’s en dan de afweging maken 🙂

Reageer
Hoe ik in Vietnam in het ziekenhuis belandde + 8 tips om uitdroging te voorkomen 5 juni 2017 - 19:25

[…] dat ik alle voorzorgsmaatregelen kende en mijn gehele reisapotheek compleet was, werd ik tijdens onze backpackreis door Vietnam toch […]

Reageer
Bennie 9 april 2017 - 11:24

Hoi Dewi,
Ziet er geweldig uit.
Is de reis die jullie hebben gemaakt ook te doen met een huurauto? Kun je iets zeggen over het huren van een auto, zelf rijden, kosten.?
We zijn 60 plus geeft dat nog extra risico,s. ?

Reageer
Dewi 10 april 2017 - 20:33

Hi Bennie, het was inderdaad een prachtige reis. Gaaf dat jullie ook overwegen om naar Vietnam te gaan! Ik heb geen ervaring met een auto huren in Vietnam, maar gezien het hectische verkeer daar zou ik dat ook niet aanraden. Daarnaast heb je als Nederlander in Vietnam ook een Vietnamees rijbewijs nodig. Een Nederlands rijbewijs en het Internationaal rijbewijs zijn hier niet voldoende, waardoor je ook niet verzekerd bent bij eventuele schade/ongelukken. Misschien is een auto met chauffeur huren een idee? Of je als 60-plussers extra risico loopt, durf ik niet te zeggen. Veel plezier in ieder geval met het plannen van jullie reis! Mochten jullie verder nog vragen hebben, hoor ik het graag 🙂

Reageer
Flash-backpack: Terugblik op januari 31 januari 2017 - 21:54

[…] artikel dat afgelopen maand het meest gelezen werd was ‘drie weken backpacken in Vietnam: onze reisroute + tips‘. Tijdens het schrijven van dit artikel waande ik mij steeds weer even in Vietnam, dus ik ben […]

Reageer
Danielle 17 januari 2017 - 11:04

Ziet er super uit! Hoeveel waren jullie ongeveer kwijt?

Reageer
Dewi 19 januari 2017 - 11:29

Hi Danielle, dankjewel!:) Wij waren voor 3 weken Vietnam ongeveer €1600,- euro kwijt, inclusief vliegticket. Dit kan goedkoper, want onze tickets waren toen aardig aan de prijs!

Reageer
I.M.J. Schreuder 16 januari 2017 - 21:08

Jullie hebben een heel mooie reis gemaakt samengevat in een duidelijk overzicht. Het lijkt me een geweldig land.

Reageer
Dewi 19 januari 2017 - 11:30

Dankjewel! Vietnam is zeker een schitterend land.

Reageer

Laat een reactie achter