Wat te doen tijdens een stedentrip Madrid: 12x mijn persoonlijke tips

Wat te doen tijdens een stedentrip Madrid: 12x mijn persoonlijke tips

Regelmatig denk ik met een glimlach terug aan de stedentrip Madrid met mijn moeder. Hoewel ik vooraf niet direct een beeld had van Spaanse hoofdstad, heeft Madrid mij heel positief verrast. De unieke wijken, het leven op straat, de grootse Middeleeuwse pleinen, het geweldige eten en vooral de authenticiteit van deze stad maken Madrid een hele fijne bestemming voor een stedentrip. Vandaag zet ik mijn persoonlijke tips voor een stedentrip Madrid voor je op een rijtje.

1. Prachtig uitzicht bij Templo Debod

Templo Debod is een Egyptische tempel, afkomstig uit Debod en is een gift van de Egyptische overheid. Hoewel ik het erg bijzonder vond om midden in Madrid een Egyptisch bouwwerk aan te treffen, vond ik het vooral een prachtige plek. Vanaf Templo Debod heb je namelijk een schitterend uitzicht over Madrid en spot je onder andere de Almudena kathedraal.

Stedentrip madrid Stedentrip naar Madrid

2. Verwondering in de Almudena Kathedraal

Deze kathedraal was voor mij één van de absolute hoogtepunten tijdens onze stedentrip Madrid. Het gebeurt niet snel dat een kerk mij volledig in zijn greep heeft, maar in de Almudena Kathedraal heb ik zeker een uur lang met open mond rondgelopen. Zodra je deze kathedraal binnenstapt komen de kleuren je tegemoet. De plafonds en de koepels zijn prachtig beschilderd in een bijzondere stijl. Echt geweldig! Ik vond deze kathedraal zelfs zó mooi dat ik alleen daarom al eens terug zou gaan naar Madrid om het ook aan Koen te laten zien.

Stedentrip madrid Stedentrip madrid

 3. Ontdek de leukste wijken in Madrid

Een stedentrip is voor mij niet zozeer het ‘najagen’ van zoveel mogelijk hoogtepunten in een stad. Ik vind het heerlijk om een stad te voet te ontdekken en van wijk naar wijk te slenteren.  Laat Madrid hier nou de perfecte stad voor zijn. Als je Madrid écht wilt leren kennen, is het namelijk leuk om de diverse wijken te ontdekken. Iedere wijk is anders en heeft zijn eigen sfeer met verrassende plekjes. Van mensen kijken in het alternatieve Chueca tot tapas in La Latina. Van vintage shoppen in Malasaña tot een Indiase maaltijd in kleurrijk Lavapiés.

Stedentrip naar Madrid

4. Op zoek naar streetart

Als je vaker te vinden bent op Backpack vol verhalen weet je dat ik gek ben op streetart en hier in diverse steden graag naar opzoek ga. Ook in Madrid kun je volop kleurrijke kunstwerken op straat spotten. Met name in de wijken La Latina en Lavapiés zul je veel mooie streetart tegenkomen.

Stedentrip madrid

5. Het bijzondere treinstation Atocha 

Heb je ooit een treinstation gezien met een botanische tuin en ontelbaar veel schildpadden? Atocha is één van de grootste treinstations van Madrid, waarvandaan hoge snelheidstreinen vertrekken naar diverse grote steden in Spanje. Het bijzondere hier is dat je je eerder in de tropen waant dan op een treinstation in Spanje. Dwaal hier vooral even lekker tussen de palmbomen en verwonder je over de super schattige schildpadjes. Ik vond het bijzonder om te ervaren hoe een druk treinstation, toch zoveel rust kan uitstralen. Nog nooit bracht ik zoveel tijd door op een station, zonder van plan te zijn met de trein verder te reizen.

Stedentrip madrid

6. Relaxen in Retiro Park en Palacio de Cristal

Vanaf Atocha loop je in een paar minuten naar het gigantische Retiro park, één van de fijnste parken in Madrid. Een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Midden in het park staat het kristallen paleis, Palacio de Cristal. Een indrukwekkend bouwwerk dat je zeker even moet bekijken bij een bezoek aan Retiro park.

Stedentrip madrid

7. Bezoek de overdekte markten

Madrid heeft diverse overdekte markten, waar de lokale bevolking verse producten koopt. Je vindt hier volop groenten, fruit, vlees, kaas en andere lekkernijen. Bezoek bijvoorbeeld de Mercado la Cebada in La Latina of de Mercado San Anton in Chueca. Mercado San Anton beschikt bovendien over een dakterras, vanwaar je uitzicht hebt over de stad.

Stedentrip madrid Stedentrip madrid

8. Plaza del Dos de Mayo

Absoluut één van de leukste plekken in Madrid is het Plaza del Dos de Mayo in de hippe wijk Malasaña. Dit centrale plein is een van de gezelligste ontmoetingsplekken voor Madrilenen. Hier zie je hoe graag de inwoners van Madrid lekker op straat zijn. De levendigheid en diversiteit op dit plein zijn met geen pen te beschrijven, maar moet je eigenlijk gewoon zelf ervaren. Het is een plek waar jong en oud bij elkaar komt en waar straatartiesten zorgen voor extra sfeer en spectaculaire acts. Geen zin om je op het plein tussen de drukte te begeven?  Eromheen zitten diverse restaurantjes, waar je vanaf het terras heerlijk kunt aanschouwen wat zich op het plein afspeelt.

9. Het indrukwekkende Palacio Réal

Madrid staat vol met mooie architectuur, maar het Palacio Real (koninklijk paleis) spant toch wel de kroon. Het paleis is gelegen aan de rand van het centrum en absoluut niet te missen. Toen wij er waren, stond er helaas een ellenlange rij waardoor wij besloten niet naar binnen te gaan. Toch was het ook ontzettend leuk om even op het plein voor het paleis te zitten en het indrukwekkende gebouw op ons in te laten werken. Jammer dat we  het paleis niet van binnen hebben kunnen bewonderen, maar zo houd je nog wat te wensen over!

Stedentrip madrid

10. Plaza de la Paja

Plaza de la Paja in La Latina vond ik één van de fijnste pleinen van Madrid. Op dit middeleeuwse plein hangt een heerlijk rustige en vooral authentieke sfeer. Er rijden geen auto’s, waardoor je niet het gevoel hebt midden in de drukke stad te zijn. Het plein staat vol met terrasjes waar je heerlijk kunt lunchen of een lekker tapasje eet. Het leuke is dat je hier echt eet tussen de Spanjaarden en dat je om je heen alleen maar Spaans hoort. Verder zijn er op het plein genoeg mogelijkheden om in de schaduw te zitten. Niet verkeerd op warme dagen!

11. Authentieke arbeiderswoningen in Lavapiés

Hier komt de geograaf in mij even naar boven. Als je een wandeling maakt door Lavapiés is het leuk om langs La Corrala te lopen. Deze arbeiderswoningen tonen het gemeenschapsgevoel van het levendige Lavapiés. Het is een voorbeeld van een typische 19e-eeuwse casa de corredor, een galerijflat met een lang gemeenschappelijk balkon, rondom een gemeenschappelijke binnenplaats. Ooit stonden er veel van dit soort arbeiderswoningen in Madrid, maar tegenwoordig zijn er hier niet veel meer van over. Hoewel de woningen nog steeds bewoond zijn, is La Corrala tegenwoordig een nationaal monument.

Je vindt deze woningen aan de Calles de Mesón de Paredes, tegenover de ruïnes van een oude kerk, waar tegenwoordig een bibliotheek in gevestigd is.

Stedentrip madrid

12. Overnachten bij Room007

In het grensgebied tussen Chueca en het hippe Malasaña ligt het sfeervolle hostel Room007. Dit is wat mij betreft een perfecte uitvalsbasis om Madrid te verkennen. Vanaf het hostel loop je direct twee van Madrids’ leukste wijken in. Met de metrohaltes Chueca en Tribunal om de hoek, ligt ook de rest van de stad binnen handbereik. Room007 heeft zowel dorms als privekamers. Het hostel heeft de opbouw van een typisch Spaans huis en de kamers zijn gelegen rondom de centrale binnenplaats. Onze kamer had een schattig typisch Spaans balkonnetje, vanwaar we uitkeken over de wijk Malasaña. Voor een stedentrip Madrid is dit hostel echt een aanrader.

Stedentrip madridHeb jij nog tips voor een stedentrip Madrid? Laat het me dan vooral weten in een reactie hieronder, vind ik leuk! 

*Dit artikel bevat een affiliatelink naar het partnerprogramma van booking.com. Dit betekent dat wanneer jij via deze link een overnachting boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 


Meer lezen over Madrid?

Gastblog: low-budget reizen door Zweden? Zo doe je dat
Roadtrip Spanje: een rondreis van 2 weken door Baskenland en Navarra
8x de hoogtepunten van Navarra: tips voor een rondreis Spanje
De mooiste parken in Parijs: 7x mijn favorieten
8x hoogtepunten van Spaans Baskenland: tips voor een rondreis
Budget Spanje: wat kost een roadtrip door Spanje?

35 Comments

 1. Madrid is echt een ontzettend mooie en leuke stad en zeer zeker een aanrader. Het is vreemd dat Madrid zo onbekend is onder touristen (in vergelijking tot Londen, Parijs, etc). Een persoonlijke tip is een bezoek aan Palacio de Cibeles. Echt een schitterend gebouw met een mooi uitzicht vanaf de bovenste verdieping.
  Misschien is ons navigatie-systeem voor de metro van Madrid ook wel de moeite waard
  https://www.metrocazar.com/madrid/

  Reply
 2. Handige tips! Ik en mijn vriend gaan met de kerst een roadtrip doen naar Portugal en willen dan misschien ook in Madrid stoppen. Als we dat doen dan ga ik dit zeker onthouden!

  Reply
 3. Goeie tips! Ik ben nog nooit in Madrid geweest, maar het lijkt me een hele mooie stad. Het Palacio de Christal is een plek die sowieso op mijn to do lijstje staat daar, maar ik ga ook veel hebben aan je andere tips. Die plafonds in de Almuneda Kathedraal wil ik echt met eigen ogen zien.

  Reply
 4. Madrid Madrid wat ben je mooi. Vooral de kathedraal spreekt mij aan. Die kleuren! Prachtig! Hier zou ik idd ook voor terug kunnen gaan. Verder lijkt het mij een toffe gezellige stad. Helaas nog niet geweest maar gaat er zeker is van komen.

  Reply
 5. Grappig, bij een citytrip naar Spanje denk je inderdaad minder snel aan Madrid! Maar zo te lezen is dat helemaal onterecht. Ik vind het ook altijd leuk om streetart te spotten tijdens citytrips!

  Reply
  • Klopt! Ik wist ook eigenlijk helemaal niet zo goed wat ik er kon verwachten, maar de stad heeft mij heel positief verrast. Kan het zeker aanraden! 🙂

   Reply
 6. Ik heb Spanje eigenlijk nog niet echt ontdekt, maar ik lees altijd zulke leuke verhalen bij iedereen. Moet er toch eens heen! Die kathedraal ziet er prachtig uit, zo mooi die kleuren.. En overdekte markten vind ik ook leuk, daar hangt vaak zo’n gezellig sfeertje.

  Reply
  • Ik ben ook nog niet zo heel vaak in Spanje geweest. Eigenlijk alleen Barcelona, Galicië en Madrid, maar ik zou heel graag veel meer van Spanje zien! De kathedraal was inderdaad fantastisch 🙂

   Reply
  • Wat leuk zeg dat een vriendin van je in Madrid woont! Die specifieke beelden ken ik om eerlijk te zijn niet, maar ik vond Retiro een heel fijn park. Zal het onthouden voor de volgende keer 🙂

   Reply
  • Dankjewel Linda! Ik ben ook nog niet zo heel vaak in Spanje geweest. Alleen Barcelona, Madrid en Galicië, maar vond Madrid echt prachtig en vooral heel authentiek. Ik zou ook graag nog veel meer van Spanje willen zien.

   Reply
  • De stad heeft mij ook echt enorm verrast! Ik had er eigenlijk helemaal niet zo’n beeld bij, maar vond het echt fantastisch en vooral heel authentiek.

   Reply
 7. Wat een leuke blog vol tips en prachtige foto’s! Als ik nog eens naar Madrid ga neem ik jouw blog “mee”. En inderdaad die kleuren in die kathedraal, waanzinnig!

  Reply
 8. Tijdens mijn studie toerisme bezocht ik vanuit Salamanca 1 dag Madrid. Veel te kort natuurlijk, tijd om terug te gaan en jouw tips neem ik dan zeker mee!

  Reply

Leave a Comment.