Home Madrid Wat te doen tijdens een stedentrip Madrid: 12x mijn persoonlijke tips

Wat te doen tijdens een stedentrip Madrid: 12x mijn persoonlijke tips

door Dewi
Stedentrip madrid

Regelmatig denk ik met een glimlach terug aan de stedentrip Madrid met mijn moeder. Hoewel ik vooraf niet direct een beeld had van Spaanse hoofdstad, heeft Madrid mij heel positief verrast. De unieke wijken, het leven op straat, de grootse Middeleeuwse pleinen, het geweldige eten en vooral de authenticiteit van deze stad maken Madrid een hele fijne bestemming voor een stedentrip. Vandaag zet ik mijn persoonlijke tips voor een stedentrip Madrid voor je op een rijtje.

1. Prachtig uitzicht bij Templo Debod

Templo Debod is een Egyptische tempel, afkomstig uit Debod en is een gift van de Egyptische overheid. Hoewel ik het erg bijzonder vond om midden in Madrid een Egyptisch bouwwerk aan te treffen, vond ik het vooral een prachtige plek. Vanaf Templo Debod heb je namelijk een schitterend uitzicht over Madrid en spot je onder andere de Almudena kathedraal.

Stedentrip madrid Stedentrip naar Madrid

2. Verwondering in de Almudena Kathedraal

Deze kathedraal was voor mij één van de absolute hoogtepunten tijdens onze stedentrip Madrid. Het gebeurt niet snel dat een kerk mij volledig in zijn greep heeft, maar in de Almudena Kathedraal heb ik zeker een uur lang met open mond rondgelopen. Zodra je deze kathedraal binnenstapt komen de kleuren je tegemoet. De plafonds en de koepels zijn prachtig beschilderd in een bijzondere stijl. Echt geweldig! Ik vond deze kathedraal zelfs zó mooi dat ik alleen daarom al eens terug zou gaan naar Madrid om het ook aan Koen te laten zien.

Stedentrip madrid Stedentrip madrid

 3. Ontdek de leukste wijken in Madrid

Een stedentrip is voor mij niet zozeer het ‘najagen’ van zoveel mogelijk hoogtepunten in een stad. Ik vind het heerlijk om een stad te voet te ontdekken en van wijk naar wijk te slenteren.  Laat Madrid hier nou de perfecte stad voor zijn. Als je Madrid écht wilt leren kennen, is het namelijk leuk om de diverse wijken te ontdekken. Iedere wijk is anders en heeft zijn eigen sfeer met verrassende plekjes. Van mensen kijken in het alternatieve Chueca tot tapas in La Latina. Van vintage shoppen in Malasaña tot een Indiase maaltijd in kleurrijk Lavapiés.

Stedentrip naar Madrid

4. Op zoek naar streetart

Als je vaker te vinden bent op Backpack vol verhalen weet je dat ik gek ben op streetart en hier in diverse steden graag naar opzoek ga. Ook in Madrid kun je volop kleurrijke kunstwerken op straat spotten. Met name in de wijken La Latina en Lavapiés zul je veel mooie streetart tegenkomen.

Stedentrip madrid

5. Het bijzondere treinstation Atocha 

Heb je ooit een treinstation gezien met een botanische tuin en ontelbaar veel schildpadden? Atocha is één van de grootste treinstations van Madrid, waarvandaan hoge snelheidstreinen vertrekken naar diverse grote steden in Spanje. Het bijzondere hier is dat je je eerder in de tropen waant dan op een treinstation in Spanje. Dwaal hier vooral even lekker tussen de palmbomen en verwonder je over de super schattige schildpadjes. Ik vond het bijzonder om te ervaren hoe een druk treinstation, toch zoveel rust kan uitstralen. Nog nooit bracht ik zoveel tijd door op een station, zonder van plan te zijn met de trein verder te reizen.

Stedentrip madrid

6. Relaxen in Retiro Park en Palacio de Cristal

Vanaf Atocha loop je in een paar minuten naar het gigantische Retiro park, één van de fijnste parken in Madrid. Een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Midden in het park staat het kristallen paleis, Palacio de Cristal. Een indrukwekkend bouwwerk dat je zeker even moet bekijken bij een bezoek aan Retiro park.

Stedentrip madrid

7. Bezoek de overdekte markten

Madrid heeft diverse overdekte markten, waar de lokale bevolking verse producten koopt. Je vindt hier volop groenten, fruit, vlees, kaas en andere lekkernijen. Bezoek bijvoorbeeld de Mercado la Cebada in La Latina of de Mercado San Anton in Chueca. Mercado San Anton beschikt bovendien over een dakterras, vanwaar je uitzicht hebt over de stad.

Stedentrip madrid Stedentrip madrid

8. Plaza del Dos de Mayo

Absoluut één van de leukste plekken in Madrid is het Plaza del Dos de Mayo in de hippe wijk Malasaña. Dit centrale plein is een van de gezelligste ontmoetingsplekken voor Madrilenen. Hier zie je hoe graag de inwoners van Madrid lekker op straat zijn. De levendigheid en diversiteit op dit plein zijn met geen pen te beschrijven, maar moet je eigenlijk gewoon zelf ervaren. Het is een plek waar jong en oud bij elkaar komt en waar straatartiesten zorgen voor extra sfeer en spectaculaire acts. Geen zin om je op het plein tussen de drukte te begeven?  Eromheen zitten diverse restaurantjes, waar je vanaf het terras heerlijk kunt aanschouwen wat zich op het plein afspeelt.

9. Het indrukwekkende Palacio Réal

Madrid staat vol met mooie architectuur, maar het Palacio Real (koninklijk paleis) spant toch wel de kroon. Het paleis is gelegen aan de rand van het centrum en absoluut niet te missen. Toen wij er waren, stond er helaas een ellenlange rij waardoor wij besloten niet naar binnen te gaan. Toch was het ook ontzettend leuk om even op het plein voor het paleis te zitten en het indrukwekkende gebouw op ons in te laten werken. Jammer dat we  het paleis niet van binnen hebben kunnen bewonderen, maar zo houd je nog wat te wensen over!

Stedentrip madrid

10. Plaza de la Paja

Plaza de la Paja in La Latina vond ik één van de fijnste pleinen van Madrid. Op dit middeleeuwse plein hangt een heerlijk rustige en vooral authentieke sfeer. Er rijden geen auto’s, waardoor je niet het gevoel hebt midden in de drukke stad te zijn. Het plein staat vol met terrasjes waar je heerlijk kunt lunchen of een lekker tapasje eet. Het leuke is dat je hier echt eet tussen de Spanjaarden en dat je om je heen alleen maar Spaans hoort. Verder zijn er op het plein genoeg mogelijkheden om in de schaduw te zitten. Niet verkeerd op warme dagen!

11. Authentieke arbeiderswoningen in Lavapiés

Hier komt de geograaf in mij even naar boven. Als je een wandeling maakt door Lavapiés is het leuk om langs La Corrala te lopen. Deze arbeiderswoningen tonen het gemeenschapsgevoel van het levendige Lavapiés. Het is een voorbeeld van een typische 19e-eeuwse casa de corredor, een galerijflat met een lang gemeenschappelijk balkon, rondom een gemeenschappelijke binnenplaats. Ooit stonden er veel van dit soort arbeiderswoningen in Madrid, maar tegenwoordig zijn er hier niet veel meer van over. Hoewel de woningen nog steeds bewoond zijn, is La Corrala tegenwoordig een nationaal monument.

Je vindt deze woningen aan de Calles de Mesón de Paredes, tegenover de ruïnes van een oude kerk, waar tegenwoordig een bibliotheek in gevestigd is.

Stedentrip madrid

12. Overnachten bij Room007

In het grensgebied tussen Chueca en het hippe Malasaña ligt het sfeervolle hostel Room007. Dit is wat mij betreft een perfecte uitvalsbasis om Madrid te verkennen. Vanaf het hostel loop je direct twee van Madrids’ leukste wijken in. Met de metrohaltes Chueca en Tribunal om de hoek, ligt ook de rest van de stad binnen handbereik. Room007 heeft zowel dorms als privekamers. Het hostel heeft de opbouw van een typisch Spaans huis en de kamers zijn gelegen rondom de centrale binnenplaats. Onze kamer had een schattig typisch Spaans balkonnetje, vanwaar we uitkeken over de wijk Malasaña. Voor een stedentrip Madrid is dit hostel echt een aanrader.

Stedentrip madridHeb jij nog tips voor een stedentrip Madrid? Laat het me dan vooral weten in een reactie hieronder, vind ik leuk! 

*Dit artikel bevat een affiliatelink naar het partnerprogramma van booking.com. Dit betekent dat wanneer jij via deze link een overnachting boekt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 


Meer lezen over Madrid?

Dit vind je vast ook leuk!

35 reacties

Metrocazar 7 maart 2020 - 18:42

Madrid is echt een ontzettend mooie en leuke stad en zeer zeker een aanrader. Het is vreemd dat Madrid zo onbekend is onder touristen (in vergelijking tot Londen, Parijs, etc). Een persoonlijke tip is een bezoek aan Palacio de Cibeles. Echt een schitterend gebouw met een mooi uitzicht vanaf de bovenste verdieping.
Misschien is ons navigatie-systeem voor de metro van Madrid ook wel de moeite waard
https://www.metrocazar.com/madrid/

Reageer
Goedkope trips 27 april 2019 - 16:42

Madrid is echt een prachtstad. Kleinschalig – ideaal om al wandelend alles te verkennen.

Reageer
Dewi 7 mei 2019 - 15:18

Madrid is inderdaad een fantastische stad. Perfect om te voet te verkennen en van wijk naar wijk te slenteren.

Reageer
citytrip 16 maart 2019 - 13:01

Prachtige stad. Ik vond het er leuker dan in Barcelona!

Reageer
Sarah Jo Claes 25 februari 2019 - 14:06

Ik ben amper 2 maal een namiddag in Madrid geweest en dit artikel doet me er weer aan denken dat ik dringend de stad verder moet ontdekken! 😉 Handige tips!

Reageer
Dewi 27 februari 2019 - 17:40

Haha, zeker een aanrader om een keer iets langer de tijd te nemen voor Madrid!

Reageer
Maaike 21 februari 2019 - 12:48

Leuke tips! Heb je ook de fietstour van Baja Bikes daar gedaan? Ik heb daar veel goeds over gehoord

Reageer
Dewi 27 februari 2019 - 17:40

Dankjewel! De fietstocht hebben wij niet gedaan. Wie weet een volgende keer 🙂

Reageer
Citytrip 22 oktober 2018 - 20:43

Mooi verslag van een prachtige stad. Ikzelf vond Madrid gezelliger dan Barcelona!

Reageer
Sanne 21 april 2018 - 10:27

Wat een leuke tips. Ik heb er blijkbaar toch nog een aantal gemist toen ik daar was. Al weer een paar jaar geleden hoor!

Reageer
Lekker eten in Madrid: 7x mijn favoriete eettentjes 16 januari 2018 - 14:28

[…] in Madrid kun je eten. De hele dag door. Tenminste, die indruk kregen mijn moeder en ik tijdens onze stedentrip in de Spaanse hoofdstad. En wat hebben we ervan genoten. In Madrid barst het van de leuke eettentjes en hippe barretjes, […]

Reageer
Ana Rita 20 december 2017 - 00:11

Handige tips! Ik en mijn vriend gaan met de kerst een roadtrip doen naar Portugal en willen dan misschien ook in Madrid stoppen. Als we dat doen dan ga ik dit zeker onthouden!

Reageer
Ilona Izabella 19 december 2017 - 23:21

Goeie tips! Ik ben nog nooit in Madrid geweest, maar het lijkt me een hele mooie stad. Het Palacio de Christal is een plek die sowieso op mijn to do lijstje staat daar, maar ik ga ook veel hebben aan je andere tips. Die plafonds in de Almuneda Kathedraal wil ik echt met eigen ogen zien.

Reageer
Review: A4 hardcover fotoalbum van Fotofabriek.nl 18 december 2017 - 17:22

[…] nog niet en was dus erg benieuwd naar hun producten. Ik besloot voor nu een album te maken van de stedentrip Madrid, die ik eerder dit jaar samen met mijn moeder maakte. In dit artikel lees je mijn ervaringen met […]

Reageer
Flash-backpack #13: Terugblik op november 9 december 2017 - 23:12

[…] persoonlijke favoriet is het artikel ‘wat te doen tijdens een stedentrip Madrid: 12x mijn persoonlijke tips‘. Eigenlijk vooral omdat het schrijven van dit artikel mij weer even terugbracht naar het […]

Reageer
Diana 30 november 2017 - 14:13

Madrid Madrid wat ben je mooi. Vooral de kathedraal spreekt mij aan. Die kleuren! Prachtig! Hier zou ik idd ook voor terug kunnen gaan. Verder lijkt het mij een toffe gezellige stad. Helaas nog niet geweest maar gaat er zeker is van komen.

Reageer
Dewi 1 december 2017 - 13:03

Dankjewel Diana! Madrid was inderdaad prachtig en vooral heel gezellig. Zou er graag naar terug gaan 🙂

Reageer
Britte 30 november 2017 - 13:38

Grappig, bij een citytrip naar Spanje denk je inderdaad minder snel aan Madrid! Maar zo te lezen is dat helemaal onterecht. Ik vind het ook altijd leuk om streetart te spotten tijdens citytrips!

Reageer
Dewi 1 december 2017 - 13:02

Klopt! Ik wist ook eigenlijk helemaal niet zo goed wat ik er kon verwachten, maar de stad heeft mij heel positief verrast. Kan het zeker aanraden! 🙂

Reageer
Janet | thatonetime 29 november 2017 - 20:26

Ik heb Spanje eigenlijk nog niet echt ontdekt, maar ik lees altijd zulke leuke verhalen bij iedereen. Moet er toch eens heen! Die kathedraal ziet er prachtig uit, zo mooi die kleuren.. En overdekte markten vind ik ook leuk, daar hangt vaak zo’n gezellig sfeertje.

Reageer
Dewi 1 december 2017 - 13:01

Ik ben ook nog niet zo heel vaak in Spanje geweest. Eigenlijk alleen Barcelona, Galicië en Madrid, maar ik zou heel graag veel meer van Spanje zien! De kathedraal was inderdaad fantastisch 🙂

Reageer
Marie-Lise (Reislustig.be) 28 november 2017 - 22:25

Eén van mijn beste vriendinnen woont in Madrid en af en toe ga ik haar bezoeken. Mijn persoonlijke favoriete plekje is het beeld van Lucifer of de Gevallen Engel in het Retiro-park 🙂

Reageer
Dewi 1 december 2017 - 13:00

Wat leuk zeg dat een vriendin van je in Madrid woont! Die specifieke beelden ken ik om eerlijk te zijn niet, maar ik vond Retiro een heel fijn park. Zal het onthouden voor de volgende keer 🙂

Reageer
Linda | travellersoftheworld 28 november 2017 - 12:39

Wauw, die kathedraal, zo ontzettend mooi! Ik wil ook naar Madrid, het lijkt me een prachtige stad 🙂 Ik ben alleen uberhaupt nog nooit in Spanje geweest…

Reageer
Dewi 28 november 2017 - 12:42

Dankjewel Linda! Ik ben ook nog niet zo heel vaak in Spanje geweest. Alleen Barcelona, Madrid en Galicië, maar vond Madrid echt prachtig en vooral heel authentiek. Ik zou ook graag nog veel meer van Spanje willen zien.

Reageer
Bryan 28 november 2017 - 12:36

Madrid lijkt mij inderdaad mooier dan dat ik mij eerst voorstelde! Misschien toch op mijn lijstje zetten!

Reageer
Dewi 28 november 2017 - 12:39

De stad heeft mij ook echt enorm verrast! Ik had er eigenlijk helemaal niet zo’n beeld bij, maar vond het echt fantastisch en vooral heel authentiek.

Reageer
Op ontdekkingstocht: de leukste wijken van Madrid + niet te missen plekjes 28 november 2017 - 12:13

[…] Wat te doen tijdens een stedentrip Madrid: 12x mijn persoonlijke tips […]

Reageer
TRAVEL MOVIE - Een stedentrip naar magisch Madrid 28 november 2017 - 12:11

[…] Wat te doen tijdens een stedentrip Madrid: 12x mijn persoonlijke tips […]

Reageer
Wendy 28 november 2017 - 12:06

Die Almudena kathedraal is prachtig. Ik was al eens in Madrid, maar ben daar toen niet binnen geweest. Volgende keer moet ik dat toch doen.

Reageer
Dewi 28 november 2017 - 12:37

Jammer, maar zou houd je nog wat te wensen over 😉 Ik vond het serieus de mooiste kathedraal waar ik ooit ben geweest.

Reageer
Corine 28 november 2017 - 12:06

Wat een leuke blog vol tips en prachtige foto’s! Als ik nog eens naar Madrid ga neem ik jouw blog “mee”. En inderdaad die kleuren in die kathedraal, waanzinnig!

Reageer
Dewi 28 november 2017 - 12:37

Dankejwel Corine! Ik kan Madrid zeker aanraden voor een leuke stedentrip. De Almudena kathedraal was inderdaad geweldig:)

Reageer
Eva 28 november 2017 - 11:09

Tijdens mijn studie toerisme bezocht ik vanuit Salamanca 1 dag Madrid. Veel te kort natuurlijk, tijd om terug te gaan en jouw tips neem ik dan zeker mee!

Reageer
Dewi 28 november 2017 - 12:38

Leuk dat je al eens een dag in Madrid bent geweest! Ik kan je zeker aanraden om nog eens terug te gaan 🙂

Reageer

Laat een reactie achter