Home Azië Wat te doen in Laos? 12x mijn persoonlijke favorieten

Wat te doen in Laos? 12x mijn persoonlijke favorieten

door Dewi
doen in Laos

‘Wat is er nou te doen in Laos?’ Dit is een vraag die ik uit mijn directe omgeving veel gesteld kreeg, toen ik vertelde dat Laos deel uit zou maken van onze wereldreis. Ik merkte dat weinig mensen direct een beeld hadden bij Laos. En om eerlijk te zijn, wist ik het zelf ook nog niet zo goed. Laos heeft geen écht bekende hoogtepunten, zoals Angkor Wat in Cambodja, de Borobodur in Indonesië, de Taj Mahal in India of de Chinese Muur in China. Maar toen ik in Laos kwam was ik meteen verliefd op het land en besefte ik al snel dat het hele land één groot hoogtepunt is. Het werd zelfs een van mijn favoriete landen in Zuidoost-Azië. Om je een idee te geven van dit fijne en pure land, vertel ik je in dit artikel wat ik persoonlijk de leukste dingen vond om te doen in Laos.

Wat te doen in Laos?

1. Huur een scooter in Luang Namtha

Vanuit het zuiden van China reizen we over land naar Laos. Het kleine dorpje Luang Namtha is onze eerste kennismaking met dit wonderschone land. Het dorp bestaat uit slechts één hoofdstraat waaraan enkele restaurantjes, accommodaties en tourbureautjes gevestigd zijn. Eromheen liggen nog een paar straten. Hoewel er in het dorp zelf niet heel veel te beleven is, is de omgeving des te mooier. In de hoofdstraat huren we een scooter om de omgeving te verkennen. We komen langs kleine dorpjes, rijden door felgroene rijstvelden en bezoeken enkele tempels. Onderweg genieten we van de rust, de authentieke omgeving en de zwaaiende kinderen.

Tip: in Luang Namtha verbleven wij in Thoulasith Guesthouse. Een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

doen in Laos

2. Een jungletrekking in Nam Ha National Park

Vanuit Luang Namtha maken we een 2-daagse jungletrekking door Nam Ha National Park, waar we samen met een gids door het ongerepte regenwoud trekken. De eerste dag bewegen we ons klimmend, klauterend en glibberend door de jungle. We trotseren rivieren, glijden door het tropisch regenwoud, dwalen door bamboebossen, maken vuur en grillen een visje.

Door het regenseizoen is het behoorlijk glibberig in de jungle. Helemaal onder de modder komen we dan ook aan in een piepklein minderhedendorp midden in de jungle, waar we bij een gastgezin overnachten. In dit dorp zijn huizen meestal gebouwd op palen en meestal gemaakt van hout of bamboe. Er is geen elektriciteit en nauwelijks stromend water. Langzaam dringt het tot me door hoe ver we van de bewoonde wereld af zijn.

Tijdens het eten en bij het kampvuur hebben we de meest bijzondere gesprekken. We leren van alles over de Laotiaanse cultuur en de gewoonten van de minderheden. Door ook écht bij mensen thuis te slapen en met verschillende mensen te praten, krijgen we een inkijkje in het lokale leven. De jungletrekking door Nam Ha National Park bleek uiteindelijk één van de leukste dingen om te doen in Laos. Een absolute aanrader!

Lees ook: een eco-trekking door Nam Ha National Park, Laos

doen in Laos doen in Laos

3. Een uitzicht van 360 graden in Nong Khiaw

Als we aankomen in het kleine dorpje Nong Khiaw staan we versteld van de schoonheid van de omliggende bergen. Hoewel het maar een klein dorpje is, maakt de omgeving een verpletterende indruk. Het karstenlandschap is hier van een bijna buitenaardse schoonheid.

Vanuit Nong Khiaw wandelen we naar het uitzichtpunt. Een pittige klim van bijna 1,5 uur, maar het uitzicht is adembenemend. Je wordt hier beloond met een uitzicht van 360 graden, zoals je het maar zelden ziet.

Tip: als je een kaartje koopt om naar boven te mogen, krijg je een wandelstok aangeboden. Ik vond het in eerste instantie wat overdreven, maar wat was ik uiteindelijk blij dat ik hem meegenomen had. Door de regen kunnen de smalle paden behoorlijk glad zijn. Wat extra steun kan dus geen kwaad.

doen in Laos

4. Op pad met een lokale visser in Nong Khiaw

In Nong Khiaw besluiten we op pad te gaan met een lokale visser. We stappen in het lange smalle houten bootje van de visser en zijn zoon en varen over de Nam Ou rivier. Steeds opnieuw gooit de visser zijn net uit om er vervolgens zelf achteraan te gaan. Telkens gaat hij helemaal tot zijn schouders het water in. Als hij er weer uitkomt leegt hij zijn net in de boot. Het zijn voornamelijk klein visjes en een enkele grote vis. Het is ontzettend interessant om te zien hoe het vissen op de rivier in zijn werk gaat, maar stiekem geniet ik het allermeest van het waanzinnig mooie landschap.

Na het vissen gaan we mee naar het huis van de visser om daar de visjes klaar te maken en gezellig met zijn familie op te eten. Ondanks dat zij geen woord Engels spreken en wij geen Laotiaans, vormt de taalbarrière geen enkel probleem. We communiceren met handen en voeten en hebben de grootste lol. Het is een hele bijzondere ervaring om het lokale leven van zo dichtbij mee te maken en te gast te zijn bij een Laotiaanse familie thuis.

Lees ook: op pad met een lokale visser in Nong Khiaw

doen in Laos

5. Relaxen in Luang Prabang

Luang Prabang is één van de meest relaxte steden van Azië. Een perfecte plek dus om even op adem te komen. Voor ons was deze charmante stad aan de Mekong echt even een rustpunt tijdens onze wereldreis.

Luang Prabang is typisch zo’n plek waar van alles kan, maar waar niets hoeft. Verwonder je over het leven op de rivier. Geniet van heerlijke Laotiaanse koffie. Ga chillen bij Utopia Café. En struin over de avondmarkt. Als je even klaar bent met relaxen, kun je hier ook het Royal Palace bezoeken, de Mount Pousi beklimmen of prachtige tempels bewonderen.

6. Bezoek de Kuang Si watervallen in de omgeving van Luang Prabang

De Kuang Si watervallen zijn een van de meest bekende bezienswaardigheden in Laos. Het was ook een van de dingen waar ik vooraf het meest naar uitkeek als ik aan onze reis door Laos dacht. Ik had er zelfs speciaal een nieuw grijsfilter voor gekocht om de waterval perfect te kunnen fotograferen.

In het droge seizoen zijn de watervallen bijna sprookjesachtig en hebben de poeltjes een prachtige turquoise kleur. Toen wij er waren, was dit wel anders. De Kuang Si watervallen waren bijzonder indrukwekkend, maar door het regenseizoen was het alles behalve sprookjesachtig. Toch vond ik de watervallen nog steeds heel erg mooi. Ik kan je dus zeker aanraden om deze watervallen te bezoeken vanuit Luang Prabang, ook in het regenseizoen.

Lees ook: Backpackroute Laos: een rondreis van 3,5 week + praktische tips

doen in Laos doen in Laos

7. Sta vroeg op voor de Tak Bat

Een bijzonder ritueel dat dagelijks plaatsvindt is de Tak Bat. Tijdens zonsopkomst lopen monniken door de straten om hun aalmoezen te ontvangen van de lokale bewoners. Het is indrukwekkend om te zien hoe mensen zich langs de straten opstellen en hun nederigheid tonen als de monniken  voorbij komen.

De Tak Bat is op verschillende plaatsen in Laos te zien, maar de meest bekende is toch wel in Luang Prabang. Als je op tijd opstaat, kun je het hier bijna niet missen als je in een van de hoofdstraten gaat staan. Zorg er wel voor dat je altijd op gepaste afstand blijft en je foto’s op een respectvolle en discrete manier maakt. Ik heb me erover verbaasd hoeveel toeristen hun gigantische lenzen midden in het gezicht van de monniken drukten en als een olifant door een porseleinkast denderden.

doen in Laos

8. Wandelen in Vang Vieng

Vang Vieng staat bekend als hét ‘party dorp’ van Laos, waar toeristen stomdronken over de rivier tuben. Wie mij kent, weet dat dat absoluut niet aan mij besteed is. Zeker niet in Laos, want het past totaal niet bij de lokale cultuur.

Waarom wij dan toch naar Vang Vieng zijn afgereisd? Heel simpel: vanwege de prachtige omgeving. In Vang Vieng maken we eindeloze wandelingen door de groene rijstvelden, genieten van het karstgebergte en bezoeken een prachtige grot. Geloof me, je kunt je in de omgeving van Vang Vieng ook uitstekend vermaken als je niet komt om te feesten. Bovendien kun je je hier ook relatief makkelijk aan onttrekken.

Tip: wij hadden een prachtige accommodatie buiten het centrum van Vang Vieng. Een rustig plekje met zwembad en een waanzinnig uitzicht over het karstgebergte. Magic Monkey Garden is echt een aanrader in Vang Vieng.

doen in Laos

9. Leer over de recente geschiedenis in het Cope Visitor Center, Vientiane

Tijdens onze reis door Laos zijn we meerdere keren gewaarschuwd om niet van de gebaande paden af te wijken. Tussen 1964 en 1973 heeft het Amerikaanse leger namelijk meer dan twee miljoen ton munitie op Laos laten vallen. Laos is per capita het zwaarst gebombardeerde land ter wereld. Dit is iets wat ik persoonlijk niet wist over Laos. Destijds zijn er veel clusterbommen gebruikt, die nog altijd niet allemaal afgegaan zijn. Daarom maken deze bommen tot op de dag van vandaag nog slachtoffers onder de Laotiaanse bevolking.

Wil je meer weten over deze recente geschiedenis? Breng dan vooral een bezoek aan het COPE visitor center in Vientiane. Dit is een non-profit organisatie, die zorg en ondersteuning bieden aan slachtoffers. De organisatie geeft mensen met zware verwondingen weer een toekomst. Volwassenen kunnen met behulp van een prothese bijvoorbeeld weer zelfstandig een inkomen verdienen en kinderen hebben weer de mogelijkheid om te voetballen. De beelden, de verhalen van de slachtoffers en de initiatieven om mensen te helpen, hebben een diepe indruk op mij gemaakt.

10. Bezoek Wat Si Saket in Vientiane

Wat Si Saket is de allermooiste tempel, die ik Laos heb gezien. Het is de oudste tempel in Vientiane, die nog geheel intact is. Andere tempels zijn óf later gebouwd óf moesten hersteld worden na vernielingen in de 18e eeuw. De tempel ligt tegenover het koninklijk paleis en is een absolute aanrader tijdens een bezoek aan de Laotiaanse hoofdstad.

doen in Laos

11. Een leuke dagtrip vanuit Pakse: de tempels van Champassak

Vanuit Pakse – in het zuiden van Laos – maken we met een scooter een dagtrip naar Champassak. We toeren door de waanzinnig mooie omgeving langs de Mekong om Wat Pu te bezoeken, één van de mooiste en oudste tempelcomplexen van Laos. Deze Khmer tempels dateren uit de 11e – 13e eeuw en zijn qua stijl vergelijkbaar met Angkor Wat in Cambodja.

Als we door het complex dwalen voelen we ons hier net ontdekkingsreizigers. De oude tempels, de mist die langzaam opstijgt en de bergen op de achtergrond maken Wat Pu een magisch mooie plek.

doen in Laos

12. Scooteren over het Bolaven Plateau

Het Bolaven Plateau is een spectaculair gebied in het rustige zuiden van Laos. Het staat bekend om haar schitterende watervallen en koffieplantages. Doordat het iets hoger gelegen is, is het hier meestal koel en aangenaam.

Mijn hoge verwachtingen van dit gebied, worden meer dan waargemaakt. Vanuit Pakse maken we een tocht met een scooter om de watervallen te bezoeken. We genieten van de prachtige omgeving, wanen ons even in een sprookje bij de Tham Champey waterval, rijden door de koffieplantages én drinken het lekkerste kopje koffie van onze hele wereldreis. Het Bolaven Plateau is naar mijn idee een absolute must-visit tijdens een reis door Laos. Het bleek één van de leukste dingen te zijn om te doen in Laos.

Tip: het is mogelijk om met een scooter de ‘Bolaven Loop’ te rijden en hier meerdere dagen voor uit te trekken. Vanwege het weer, hebben wij er echter voor gekozen om Pakse als uitvalsbasis te nemen. Op de hoofdweg in Pakse kun je bij Miss Noy & Yves een scooter huren voor meerdere dagen. Zij kunnen je ook advies geven over de routes in de omgeving en over de condities van de wegen.

Benieuwd hoe duur backpacken in Laos is? Lees dan mijn eerdere artikel: Budget voor Laos: wat kost backpacken in Laos?

doen in Laos doen in Laos

Op mijn verlanglijstje

Reizen betekent keuzes maken. In 3,5 week kun je nu eenmaal niet héél Laos zien. Tijdens mijn volgende reis door Laos zou ik heel graag de omgeving van Phongsali willen bezoeken om meer te zien van de Laotiaanse jungle. Verder zou ik dan zeker de 4000 islands niet overslaan. Vooral dat laatste vond ik heel jammer dat het deze keer niet gelukt is, maar zo houd je nog iets te wensen over.

Reizen naar Laos: hoe kom je er?

Vanaf Schiphol is het niet mogelijk om rechtstreeks naar Laos te vliegen. Je zult altijd moeten overstappen in bijvoorbeeld Bangkok of Kuala Lumpur. Om in Laos te komen heeft een overstap in Bangkok mijn voorkeur. Vanaf hier heb je namelijk verschillende mogelijkheden om naar Laos te reizen. Je kunt er voor kiezen om te vliegen naar Vientiane of Luang Prabang, maar je kunt ook over land naar Pakse, Vientiane of Huayxai reizen. Kijk voor een overzicht voor de meest gunstige vliegtickets op Skyscanner.nl.

Je reis naar Laos organiseren

Wij reisden in Laos grotendeels op de bonnefooi. Wil jij je reis door Laos liever van te voren regelen? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze duurzame reisorganisatie kun je je reis helemaal samenstellen zoals jij dat wilt, in overleg met een lokale reisexpert in Laos. Hij is gespecialiseerd in het organiseren van reizen door Laos en kent de leukste plekjes en accommodaties. Daardoor kan hij je voorzien van goed advies.

Heb jij al eens een reis door Laos gemaakt? Dan ben ik heel benieuwd of jij nog tips hebt om te doen in Laos. Laat het me vooral weten in een reactie hieronder.  

Dit vind je vast ook leuk!

8 reacties

jos Van den Berg 17 oktober 2019 - 10:30

Je hebt uit je reis gehaald wat erin zit. Niks mis mee, alleen mis ik een verslag van de Vallei der Kruiken. Als tienjarig jochie hoorde ik op de radio dat de Amerika er hun bommenlasten neergooiden wanneer ze die niet boven Noord Vietnam kwijt konden, Veel oorlogstuig ligt er nog, maar men heeft er een pad vrijgenmaakt waardoor je langs die enorme kruiken kunt lopen (wijnvaten of begraafplekken?). Indrukwekkend.

Reageer
Mirre 23 september 2019 - 20:49

Leuke tips! Ik ben in veel van die plaatsen geweest en er komen ineens weer allemaal herinneringen boven. Mooi land is het, hè?

Reageer
Anne - Ditisanne.nl 21 maart 2019 - 15:01

Wow, erg mooi! Azië an sich trekt mij niet zo heel erg, maar als ik jouw foto’s zie, ziet het er toch wel mooi uit. Ik zou sowieso wat sneller voor de minder bekende landen kiezen dan voor bijvoorbeeld Thailand, dus misschien is Laos wel een goede eerste bestemming om in Azie te bezoeken! Vooral zo’n jungletrekking lijkt me wel heel mooi!

Reageer
Manon Ruitenberg 18 maart 2019 - 16:12

Wat een prachtige foto’s en wat is Laos mooi als je dit zo ziet. Ik ben er zelf nooit geweest, wel in Thailand en Vietnam, maar volgens mij is dit niet te vergelijken.

Reageer
Daphne de Vries 18 maart 2019 - 11:41

Ik heb er nog maar weinig gezien in Laos, maar dat wat ik zag was heel mooi. Wij reisden tijdens onze wereldreis per slowboat vanuit Thailand naar Luang Prabang en bezochten Vang Vieng en Vientiane. Helaas hadden we te weinig tijd ingecalculeerd om het echte Laos te ontdekken. Ik zou graag terug gaan en dan het kleine dorpje Luang Namtha willen ontdekken en een (korte) jungletrekking willen doen.

Reageer
Linda 18 maart 2019 - 11:34

Laos lijkt mij heel mooiste land van Zuidoost Azië, de natuur moet prachtig zijn. Vooral dat uitzicht bij nong khiaw spreekt mij enorm aan. Die jungle trekking klinkt ook heel bijzonder.

Reageer
Jenny 15 maart 2019 - 17:54

Wat een leuke tips! En wat een mooie herinneringen roepen ze op. Toen ik noord Laos bezocht was het minder zonnig, mijn foto’s zijn dan ook wat grauw/mistig.

Die regenboog in de waterval in het zuiden is ook erg mooi.

Reageer
Esther 15 maart 2019 - 13:15

Wat een veelzijdige activiteiten en bezienswaardigheden. Zo’n scootertocht langs mooie plekjes is altijd een goed idee. En die watervallen en het uitzichtspunt zijn ook prachtig!

Reageer

Laat een reactie achter