Home Azië Wat te doen in Jaipur: de roze stad van India

Wat te doen in Jaipur: de roze stad van India

door Dewi
doen in Jaipur

Jaipur is onze eerste kennismaking met India en voor mij is het liefde op het eerste gezicht. Pure magie. Een stad met sprookjesachtige paleizen en indrukwekkende forten. Chaotische straten. Vrouwen in kleurrijke sari’s, mannen met gekrulde snorren en tulbanden, riksja’s, apen en uiteraard talloze heilige koeien. Genoeg te beleven dus in de roze stad van India. In dit artikel je vertel ik je wat de leukste dingen zijn om te doen in Jaipur.

Wat te doen in Jaipur?

1. Bezoek het iconische Amber fort

Het Amber Fort is één van de meest toeristische trekpleisters van India en daarmee ook een van de bekendste bezienswaardigheden van Jaipur. En niet voor niets. In het fort dwaal je door prachtige paleizen, tuinen en rijk versierde hallen. Het één is nog mooier dan het ander.

Het Amber Fort wordt elke dag door duizenden mensen bezocht. Het kan daarom erg druk zijn. Wij waren er rond 10.00 uur en dat was eigenlijk echt geen doen. De drukte deed helaas veel af aan onze beleving. Ik merkte wel dat het rond lunchtijd rustiger werd, dus dat lijkt mij een betere tijd om te gaan.

Kosten: De entree voor het Amber Fort kost 500 roepies per persoon (2018). Als je student bent, betaal je slechts 100 roepies per persoon.

Lees ook: Wereldreisdagboek #8: kinderdromen vangen in India

doen in Jaipur Amberfort doen in Jaipur doen in Jaipur Amberfort

2. Geniet van het uitzicht vanaf het Nahargarh Fort

Nóg indrukwekkender dan het Amber Fort, vind ik het Nahargarh Fort. Dit fort is minder rijkelijk versierd dan het Amber Fort, maar doordat wij hier bijna alleen waren, was de beleving heel anders. Hier voelde ik écht de rijkdom en had ik het gevoel dat mijn kinderlijke ‘prinsessendromen’ werkelijkheid werden. Bovendien heb je vanaf het Nahargarh Fort een geweldig uitzicht over Jaipur. Vanaf het dak van het paleis kun je de roze stad al zien liggen, maar niets overtreft het uitzichtpunt dat iets verderop ligt. Wanneer je binnenkomt en richting het restaurant Padao loopt, kom je vanzelf bij het uitzichtpunt terecht. Het bezoeken van het Nahargarh Fort vind ik persoonlijk één van de leukste dingen om te doen in Jaipur.

Kosten: De entree voor het Nahargarh Fort in Jaipur kost 200 roepies per persoon. Als student betaal je slechts 50 roepies per persoon.

doen in Jaipur Nahargarh Fort doen in Jaipur Nahargarh Fort doen in Jaipur

3. City Palace

In India hebben we veel mooie paleizen gezien, maar het city palace in Jaipur vind ik een van de meest bijzondere. Misschien wel omdat de Maharaja van Jaipur hier tot op de dag van vandaag woont. Het paleis met prachtige versierde binnenplaatsen, tuinen en hallen spreekt enorm tot de verbeelding. Over het City Palace in Jaipur zijn enorm veel verhalen te vertellen. Daarom vond ik de audiotour hier echt van enorm toegevoegde waarde.

Leuk weetje: als er naast de grote vlag een kleine vlag hangt (1/4e groot), weet je dat de Maharaja’s thuis zijn.

Kosten: De entree voor het City Palace in Jaipur kost 500 roepies per persoon.

doen in Jaipur doen in Jaipur

4. Verwonder je over de Hawa Mahal

De gevel van de Hawa Mahal – ofwel het Windpaleis – is met zijn vijf verdiepingen en ruim 950 ramen één van de meest architectonische hoogstandjes die ik ooit heb gezien. Bijzonder om te weten is dat de Hawa Mahal werd gebouwd met slechts één doel: de haremvrouwen van de koning over de stad uit laten kijken, zonder dat zij zélf gezien werden.

Tip: De stoep voor de Hawa Mahal is afgezet, zodat je foto’s kunt maken, maar als je deze iconische gevel écht goed wilt bewonderen, raad ik je aan om een hapje te eten bij het Wind View Café aan de overkant. Dit rooftop restaurant heeft een waanzinnig uitzicht op het Windpaleis én bijzonder goede thali’s. Wat mij betreft is dit een van de absolute hoogtepunten van Jaipur.

doen in Jaipur

5. Bezoek het observatorium Jantar Mantar

Als je geïnteresseerd bent in astrologie is Jantar Mantar in Jaipur een aanrader om te bezoeken. Dit is het grootste gebouwde astronomisch observatorium ter wereld, opgericht in het begin van de 18e eeuw. Het is aan te raden om hier een gids te nemen, die precies kan uitleggen wat je ziet en hoe alle astrologische instrumenten werken.

Het observatorium ligt vlakbij de ingang van het City Palace, dus dit is goed te combineren.

doen in Jaipur

6. Struin over de bazaars

Als je leuke souvenirs uit India mee naar huis wilt nemen, kun je in Jaipur je hart ophalen. Jaipur heeft meerdere bazaars, waar werkelijk alles te koop is. Kleurrijke sari’s, sjaals, sieraden, schoenen, tassen, lampen: alles om je 1001 nacht sprookje thuis compleet te maken. De bekendste bazaars in Jaipur zijn de Johari Bazar en de Bapu Bazar. Twijfel vooral niet om af te dingen, want aan toeristen worden vaak veel hogere prijzen gevraagd. Zelf probeer ik meestal een derde van de prijs af te krijgen.

doen in Jaipur

7. Dwalen door de Old City

Jaipur heeft natuurlijk prachtige bezienswaardigheden. Toch vind ik een van de leukste dingen om te doen in Jaipur het ronddwalen door de oude stad. De oude stad bestaat uit een wirwar van kleine straatjes, waar alles kriskras door elkaar heen gaat: riksja’s, tuktuks, fietsers, voetgangers, apen, honden en koeien. Geloof me, zwerven door de oude stad van Jaipur is een hele beleving op zichzelf.

doen in Jaipur doen in Jaipur

Eten in Jaipur

Tijdens mijn reizen, heb ik nergens zo lekker gegeten als in India. Voor de Indiase gerechten kun je me echt midden in de nacht wakker maken en ik denk regelmatig met weemoed terug aan de restaurantjes in Jaipur. Ik deel mijn favorieten met je:

  • Lassiwalla: de lekkerste lassi drink je bij Lassiwalla uit aardewerken mokken. Er zijn heel veel ‘immitatie Lassiwalla’s’ in Jaipur, maar de échte Lassiwalla is waar je ‘since 1944’ op de gevel en ‘shop 312’ ziet staan.
  • Immitatie Lassiwalla: Twee deuren naast de échte Lassiwalla, zit een immitatie Lassiwalla waar je een heerlijke masala dosai kunt eten. De samosa’s zijn hier ook heel lekker.
  • Dagla: Dagla is een nieuw restaurant op het dak van guesthouse Haveli Kalwara. Je kunt hier heerlijk eten. Vooral de Jalfrezi en palak paneer zijn hier een aanrader. Voor Indiase begrippen is het eten hier wel iets duurder. Je betaalt tussen de 850 en 1000 roepies voor een uitgebreide maaltijd voor twee personen.
  • Wind View Café: Ik noemde het zojuist al, maar bij het Wind View Cafe tegenover de Hawa Mahal kun je genieten van een heerlijke thali mét uitzicht op de Hawa Mahal.

Slapen in Jaipur

In Jaipur sliepen wij bij Haveli Kalwara, een prachtig guesthouse waar je je echt in een paleis waant. De kamers zijn ruim en de bedden comfortabel. Gastheer Sanu zorgt hier voor een warm welkom en is bereid je overal mee te helpen. Echt een aanrader tijdens een verblijf in Jaipur!

Vliegen naar Jaipur

Wij begonnen onze reis door India in Jaipur en dat bleek een hele goede keuze. De stad is minder overweldigend dan Delhi en daarom een ‘zachtere landing’ in het prachtige, maar overweldigende India. Omdat India deel uitmaakte van onze wereldreis, zijn wij niet vanuit Nederland naar Jaipur gevlogen, maar vanuit Kuala Lumpur. Met AirAsia is er een makkelijke en goedkope verbinding tussen Kuala Lumpur en Jaipur.

Als je direct uit Nederland komt, is het helaas niet mogelijk om rechtstreeks naar Jaipur te vliegen. Wil je je reis toch – net als wij – in Jaipur beginnen? Dan kun je hier wel met een tussenstop naartoe vliegen. KLM en Jet Airways bieden vluchten aan met een tussenstop in Dubai, Delhi of Mumbai. De goedkoopste vliegtickets zoek ik altijd via Skyscanner.nl.

Tot zover mijn persoonlijke tips voor de leukste dingen om te doen in Jaipur. Ben jij al eens in de roze stad van India geweest?

* Dit artikel bevat affiliatelinks.

 

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter