Home Azië De 9 leukste dingen om te doen in Georgetown, Penang

De 9 leukste dingen om te doen in Georgetown, Penang

door Dewi
doen in Georgetown

Koloniale gebouwen, Chinese lampionnen en nauwe straatjes. Schitterende bogen en oude deuren. Tempels in overvloed. Geweldige streetart, heerlijk eten en een typisch Aziatische chaos. Vanaf het moment dat we deze stad binnen komen, heeft Georgetown mij in zijn greep. Ik voel me thuis.  Georgetown heeft iets bijzonders en doet me qua sfeer een beetje denken aan Yogjakarta. Als je mij zou vragen wat mijn favoriete stad is in Maleisië, zou ik daar absoluut niet over na hoeven denken. Dat is zonder meer Georgetown. Vandaag vertel ik je wat de leukste dingen zijn om te doen in Georgetown.

1. Streetart spotten in Georgetown

Verspreid over de stad vind je in de smalle straten van Georgetown overal geweldige artistieke uitspattingen. Schitterende muurschilderingen, die stuk voor stuk iets vertellen over cultuur of de historie van Penang. Behalve muurschilderingen vind je door de hele stad ook een soort metalen cartoons, die op humoristische wijze allemaal een verhaal vertellen over Georgetown. Dwalen door de straten van Georgetown op zoek naar waanzinnige streetart vond ik toch wel één van de leukste dingen om te doen in Georgetown.

Wil je meer weten over streetart in Georgetown? Lees dan mijn eerdere artikel: Te gekke streetart in Georgetown op het Maleisische eiland Penang.

streetart in Georgetown streetart in Georgetown

2. Bezoek de visserswijk Chew Jetty

Bij de haven van Georgetown vind je de fotogenieke visserswijk Chew Jetty. In de 18e en 19e eeuw leverde de bruisende haven van Georgetown veel werk aan de enorme instroom van migranten. Al snel onstond hier een Chinese gemeenschap, die boven het water houten huisjes op hoge palen bouwde. Chew Jetty bestaat vandaag de dag uit 75 huizen. Hoewel het vrij toeristisch is, is het erg leuk om hier even rond te dwalen. Wij gingen even van het hoofdpad af en kwamen al snel in een rustig en authentiek stukje terecht.

doen in Georgetown

3. Dwaal door Little India

Little India is absoluut mijn favoriete plek in Georgetown. Waar Little India in Kuala Lumpur een beetje tegen viel, maakt het in Georgetown mijn verwachtingen meer dan waar. Je wordt hier verwelkomt door bollywood muziek, kleurrijke straten en tempels. De heerlijke geuren komen je hier al snel tegemoet. Het fijnste aan Litte India vind ik het heerlijke eten. Wij aten hier de lekkerste samosa’s, curry’s en roti canai tijdens onze reis door Maleisië.

doen in Georgetowndoen in Georgetown

4. Slenter door de oude straatjes van  Georgetown

Georgetown is wat mij betreft echt een afspiegeling van de multiculturele Maleisische samenleving. De stad heeft veel verschillende bevolkingsgroepen, maar een groot gedeelte zijn (Maleisische) Chinezen. Dit zie je ook duidelijk terug in het straatbeeld. Ik vond vooral het gebied rondom Lebuh Armenian heel sfeervol met de kleurrijke lampionnen. Tevens vind je hier ook veel prachtige streetart!

doen in Georgetowndoen in Georgetown

5. Geniet van het heerlijke streetfood

Één van de leukste dingen om te doen in Georgetown is het proberen van allerlei lokale gerechten. Penang staat bekend om het heerlijke streetfood. Koen en ik zijn gek op streetfood en eten tijdens onze reizen in Azië eigenlijk niet anders. In Georgetown kunnen we wat dat betreft ons hart op halen. Hoewel het eten (bijna) overal in Maleisië fantastisch was, hebben we in Georgetown het allerlekkerst gegeten. Op vrijwel iedere hoek van de straat eet je voor slechts een of twee euro heerlijke lokale gerechten. Onze favoriete plek voor streetfood was Lebuh Chulia. Deze straat ligt om de hoek bij Love Lane en komt ’s avonds vol te staan met eetstalletjes.

doen in Georgetown

6. Ga eten bij een foodcourt

Mocht je nog iets ander willen poberen dan streetfood, dan kun je ook geweldig eten bij één van de foodcourts in Georgetown. Hier vind je eigenlijk net als op straat verschillende eetstalletjes waar je heerlijk kunt eten. Mijn favoriet is Sri Weld Foodcourt (Lebuh Pantai). Dit vond ik vooral een hele fijne plek toen het véél te hard regende om buiten op straat te eten.

doen in Georgetown

7. Bezoek Penang Hill

Wil je even ontsnappen uit de drukte van de stad? Breng dan een bezoek aan Penang Hill, zo’n 6 kilometer ten westen van Georgetown. Penang Hill is zo’n 700 meter hoog en een treintje brengt je naar de top van de heuvel, vanwaar je een waanzinnig uitzicht hebt over het eiland. Eenmaal boven kun je even fijn wandelen naar verschillende uitzichtpunten. Je kunt Penang Hill bezoeken door bus 203 of 204 te nemen vanaf het busstation Komtar.

Tip: Voorkom dat je een bezoek aan Penang Hill plant in het weekend of tijdens de Malaysia Holliday. Wij hadden de pech dat we hier tijdens de Malaysia Holliday waren en hebben 1,5 uur in de rij gestaan om boven te komen en 2 uur gewacht tot we weer naar beneden konden. Geloof me, dat is echt geen pretje! 

doen in Georgetown

8. Geniet van een heerlijke massage 

Waar Chinezen zijn, zijn massagesalons! En na een dag door de stad gedwaald te hebben, kun je wel wat ontspanning gebruiken. Bij Legacy Spa op Love Lane (nr. 52) zijn de massages fantastisch. Hoewel ik het altijd een beetje spannend vind om een massage te nemen, omdat ze soms vrij hardhandig kunnen zijn, kon ik echt enorm genieten van deze massages. Het was hier zo goed dat we na de eerste massage zelfs nog 3 keer teruggekomen zijn. Vooral de gezichtsmassage vond ik fijn!

9. Bezoek Khoo Kongsi, een oud Chinees clanhuis

Eén van de leukste dingen aan Maleisië vind ik er verschillende culturen naast elkaar leven. Zo wonen er bijvoorbeeld al eeuwen veel Chinezen in Maleisië. In Georgetown is dit goed te zien. Er is een klein Chinatown, je kunt er goed Chinees eten én er zijn een aantal typisch Chinese clanhuizen. Clanhuizen zijn gebouwen waarin Chinese families met dezelfde achternaam bij elkaar komen, onder andere om hun voorouders te aanbidden. Eén van de bekendste en mooist versierde clanhuizen in Georgetown in is Khoo Kongsi.

Slapen in Georgetown: mijn favoriete accommodaties

Inmiddels heb ik Georgetown meerdere keren bezocht en ook in verschillende accommodaties geslapen. Dit zijn mijn favorieten:

  • Love Lane is één van de leukste straten van Georgetown en ligt heel centraal. Echt rustig is het hier niet, maar je vind hier zeker veel gezelligheid. Wij sliepen bij Bohome Lovelane, een fijn guesthouse met nette, schone kamers en heerlijke bedden.
  • Eén van mijn favoriete accommodaties tijdens onze wereldreis, maar zeker mijn favoriete accommodatie in Maleisië is East Indies Mansion. Een prachtig guesthouse in een authentiek Chinees koopmanshuis. Stijlvol en vol karakter. East Indies Mansion ligt in een rustige straat, maar aan de rand van het gezellige Little India. Je kunt dus makkelijk de drukte opzoeken, maar ook heerlijk rustig slapen.
  • Vlakbij de leuke straat Lebuh Armenia én in de buurt van veel bekende streetart ligt het Spices Hotel. Heel sfeervol ingericht met fijne zitjes, een buitenruimte en heerlijke bedden.
doen in Georgetown East Indies Mansion

East Indies Mansion in Georgetown, Penang

Georgetown is één van mijn lievelingsplekken in Maleisië, vanwege de relaxte sfeer en het heerlijke eten. Ook tijdens onze wereldreis zijn we nog een paar dagen terug gegaan naar deze fijne stad. Ben jij hier al eens geweest en wat vond je het leukst om te doen in Georgetown? Laat het vooral achter in een reactie hieronder. 

*Dit artikel bevat affiliatelinks. Dit betekent dat wanneer jij via deze links iets koopt, ik daar een kleine vergoeding voor krijg. Jij betaalt hier niets extra’s voor, maar voor mij is dit een leuke manier om mijn blog te onderhouden. 

Meer lezen?

Dit vind je vast ook leuk!

15 reacties

Marcella Molenaar 16 februari 2019 - 10:22

Penang en Georgetown staan zeker op mijn Maleisië wishlist! Ziet er zo leuk uit daar, doet me wel wat denken aan Isla Holbox in Mexico. Het uitzicht van Penang Hill wil ik zeker niet missen. Tof!

Reageer
Dewi 27 februari 2019 - 17:39

Georgetown is heel erg de moeite waard! Isla Holbox ben ik niet geweest, maar als het vergelijkbaar is met Georgetown, moet het ook een hele fijne bestemming zijn.

Reageer
Irene Schreuder 13 februari 2019 - 21:44

Dit verhaal haalt alle herinneringen aan onze geweldige tijd in Georgetown weer naar boven. Wat een heerlijke stad. Heel fijn om daar met jullie te zijn. Alleen maar dwalen door de stad en dat heerlijke streetfood. Ik mis nog steeds “ons” fijne Indiase restaurantje bij ons in de straat waar ik lekkerste lemon-mint juice ever heb gedronken. En ooohhh wat heb soms een trek in roti canai.

Reageer
Dewi 27 februari 2019 - 17:35

Het was super! En alleen voor dat Indiase restaurantje zou ik al opnieuw een reis door Maleisië willen maken!

Reageer
Janet 13 februari 2019 - 18:23

Jaa allemaal herkenbare dingen. Ik vond Penang echt een heerlijk eiland en George town heel gezellig. We hebben er een leuke tijd gehad!

Reageer
Dewi 27 februari 2019 - 17:35

Fijn dat het zo herkenbaar voor je is! 🙂

Reageer
Judith van der Linden 13 februari 2019 - 11:13

Georgetown klinkt als een hele leuke plek! Zeker voor een street art en street food liefhebber als ik. Dat je even kunt ontsnappen aan de drukte is in Azië ook altijd wel fijn.

Reageer
Dewi 27 februari 2019 - 17:33

Ja, het is echt een fantastische plek. Zeker een aanrader als je een reis naar Maleisië maakt!

Reageer
Yvonne 11 februari 2019 - 22:22

De streetart in Georgetown is echt wereldberoemd, haha.. sommige werken zie ik zo vaak terug. Ik geloof dat ik nu al fan ben van little India, maar dat ben ik altijd in elke stad. Het wordt gewoon weer hoog tijd dat ik terug ga naar het echte land. 🙂

Reageer
Dewi 12 februari 2019 - 09:20

Dat klopt inderdaad, haha! Toch wel heel erg de moeite waard die streetart. Wij waren er vorig jaar geweest en ik vond het super om het dit jaar aan mijn moeder te kunnen laten zien. Little India in Georgetown is wel mijn favoriete Little India ooit, maar voor het echte werk kun je natuurlijk het beste naar India gaan. Voor ons staat ook zeker vast dat we daar weer naar terug gaan 🙂

Reageer
Sanne 11 februari 2019 - 20:42

Ik had er nog nooit van gehoord maar ziet er uit als een leuke en afwisselende bestemming! Heel anders dan Kuala Lumpur (thans het beeld dat ik me daarbij voorstel ook)

Reageer
Dewi 12 februari 2019 - 09:18

Het is zeker heel anders dan Kuala Lumpur. Hoewel Kuala Lumpur mijn favoriete hoofdstad in Azië is, vind ik Georgetown wel sfeervoller 🙂

Reageer
Linda | travellersoftheworld 27 januari 2018 - 18:53

Op Penang hill na hebben wij dit ook allemaal gedaan, zeker aanraders! Penang hill sloegen wij over omdat wij kozen voor de Kek lok si tempel (of kek si lok ?), dat was ook zeker heel gaaf!

Reageer
Dewi 29 januari 2018 - 16:15

Leuk dat jullie ook bijna al deze plekken in Georgetown bezocht hebben! Ik denk dat de Kek lok si tempel voor ons ook een beter alternatief was geweest dan Penang Hill. Hoewel het uitzicht heel mooi was, hebben we er echt véél te lang voor in de rij moeten staan. Mocht ik nog eens naar Penang gaan, gaan we die tempel zeker bezoeken!

Reageer
TRAVEL MOVIE - een reis door veelzijdig Maleisië 25 januari 2018 - 15:15

[…] afgelopen tijd heb ik aardig wat geschreven over Maleisië en gaf ik tips over onder andere Georgetown, Malakka, de Cameron Highlands en Taman Negara. Verder deelde ik onze backpack route en gaf ik een […]

Reageer

Laat een reactie achter