Home Ondernemen Dit was mijn tweede kwartaal als ZZP’er

Dit was mijn tweede kwartaal als ZZP’er

door Dewi
tweede kwartaal als zzp'er

Het eerste half jaar van 2019 zit er alweer op! En daarmee ook mijn tweede kwartaal als ZZP’er. “Lukt het een beetje om als zelfstandige te werken?” “En kun je al rondkomen?” Vragen die mij de laatste maanden veelvuldig gesteld zijn. Hoog tijd dus om deze vragen te beantwoorden en even kort terug te blikken.

Hoe was mijn tweede kwartaal als ZZP’er?

De eerste drie maanden van 2019 waren vooral een opstartfase. Hoewel ik toen al een aantal leuke opdrachten binnenhaalde, merkte ik dat het in het tweede kwartaal echt ging lopen. Uiteraard met ups en downs. Maar als ik nu aan het eind van het kwartaal de eindstand opmaak, waren het veel meer ups dan downs. Puzzelstukken leken ineens in elkaar te vallen, mensen wisten mij beter te vinden en ik zette zelf heel veel lijntjes uit.
Dus:

Lukt het een beetje om zelfstandig te werken?

Ja, het gaat eigenlijk harstikke goed!

En kan ik al rondkomen?

Ook dat! Ik betaal mezelf nu elke maand hetzelfde salaris uit als wat ik in loondienst verdiende. Mag dus zeker niet klagen.

Dit deed ik onder andere in mijn tweede kwartaal als ZZP’er:

 • Mijn opdracht voor ingenieursbureau Sweco zou in eerste instantie 3 maanden duren, maar is verlengd tot het eind van het jaar. Yes!
 • Ik schreef een artikel voor het magazine Stedelijk Interieur over de impact van 5G op de openbare ruimte. Op Stadszaken.nl verscheen alvast een voorpublicatie.
 • En in navolging van dit artikel kreeg ik de vraag of ik ook voor een ander magazine wilde gaan schrijven. Natuurlijk wil ik dat! Ik vind namelijk niets leuker dan het combineren van mijn vakgebied (geografie en stedelijke ontwikkeling) met het schrijven van artikelen.
 • Voordat ik begon als ZZP’er wilde ik heel graag schrijven voor reisorganisaties en bij voorkeur reisorganisaties, die zich bezighouden met duurzaamheid. Dit kwartaal schreef ik een blog voor duurzame reisorganisatie Better Places.
 • Ik wist natuurlijk al dat het heel belangrijk is om potentiële opdrachtgevers eerder werk te kunnen laten zien. Daarom besloot ik op krachtvancontent.nl een pagina aan te maken met eerder werk.
 • Voor het eerst sinds ik voor mijzelf werk, ging ik op vakantie: een lang weekend Valencia en een weekje Parijs. Spannend om even los te laten en géén laptop bij me te hebben.
wat kost een stedentrip Parijs?
 • In het tweede kwartaal plaatste ik 2 blogs op Kracht van Content (*shame* dit moet echt beter!)
 • Ik haalde weer een aantal leuke samenwerkingen binnen voor Backpack vol verhalen.
 • Vorig kwartaal volgde ik een Pinterest Workshop bij Antonette. Dit kwartaal ging ik aan de slag met haar tips en vertienvoudigde mijn verkeer via Pinterest!
 • Een blog starten is één ding, maar na 3 jaar bloggen heb ik geleerd dat het onderhoud een tweede is. Achter de schermen werkte ik hard aan een nieuw jasje voor Backpack vol verhalen en hoop dit volgend kwartaal aan jullie te kunnen laten zien!
 • Ik heb weer flink wat gezaaid om later te kunnen oogsten. Zelfs al een aantal geïnteresseerde  opdrachtgevers voor 2020.
 • Als zelfstandige kun je het niet alleen en daarom is het heel belangrijk om mensen om je heen te verzamelen. Ik ging daarom naar de netwerkborrel ‘Connect Together’ van Michelle (Wereldmatch) en Kimberly (Dreamroad) en leerde veel leuke nieuwe mensen kennen. Een super leuke middag en zeker voor herhaling vatbaar!
tweede kwartaal als zzp'er

Op naar Q3!

Soms moet ik heel even stilstaan. Stilstaan bij wat ik eigenlijk al bereikt heb in een half jaar tijd. Geduld is niet mijn sterkste punt. Ik wil eigenlijk altijd dóór en denk graag drie stappen vooruit. Maar als ik van mezelf heel even de tijd mag nemen om stil te staan, ben ik eigenlijk heel trots en denk ik dat ik heel tevreden mag zijn over mijn tweede kwartaal als zzp’er.

Bovendien ben ik ontzettend dankbaar voor het feit dat ik nu écht aan het werken ben, zoals ik altijd heb willen werken. Dat ik nu écht zelf de touwtjes in handen heb en 100% achter de opdrachten kan staan, die ik aanneem. Ik ben heel benieuwd wat het tweede half jaar van 2019 voor mij in petto heeft. Op naar Q3!

Dit vind je vast ook leuk!

9 reacties

Veerle 6 augustus 2019 - 06:22

Proficiat. Mooi werk!

Reageer
Piet 4 juli 2019 - 07:56

Alleen maar complimenten! Knap zoals je dit in korte tijd hebt kunnen bereiken!

Reageer
Dewi 5 juli 2019 - 14:56

Dankjewel Piet! Ben erg blij met hoe het nu loopt 🙂

Reageer
Rosa 3 juli 2019 - 18:03

Klinkt fantastisch! Zo knap hoe snel je dit allemaal hebt opgebouwd!

Reageer
Dewi 5 juli 2019 - 14:56

Dankjewel Roos❤️

Reageer
Paula Suhajda 1 juli 2019 - 23:09

Echt iets om trots op te zijn…is niet zo eenvoudig als het lijkt om voor je zelf te werken…gefeliciteerd Dewi en een “bearhug”

Reageer
Dewi 5 juli 2019 - 14:55

Dankjewel Paula, lief!!

Reageer
Marion 1 juli 2019 - 19:45

Leuk om te lezen dat het een goede stap is geweest.

Reageer
Dewi 5 juli 2019 - 14:55

Dankjewel! Het is zeker een goede stap geweest 🙂

Reageer

Laat een reactie achter