Home Europa De Marais: 10 tips voor de gezelligste wijk van Parijs!

De Marais: 10 tips voor de gezelligste wijk van Parijs!

door Dewi
Le Marais in Parijs tips

Denk je aan Parijs, dan denk je al snel aan dé bekende highligts, zoals de Eifeltoren, de Sacré Coeur, Notre Dame en het Louvre. En ja, deze bezienswaardigheden zijn stuk voor stuk indrukwekkend en zeker de moeite van het bezichtigen waard. Maar wist je dat Parijs ook héle leuke wijken heeft, waar je eindeloos door heen kunt slenteren zónder massa’s toeristen tegen te komen? Eén van mijn favoriete wijken is de Marais, de oude Joodse buurt van Parijs.

De Marais in Parijs

De Marais ligt in het 3e en 4e arrondissement van Parijs en is van oorsprong een Joodse wijk. Daarom vind je in deze wijk veel Joodse winkels, restaurants en synagoges. De Marais is misschien wel de meest charmante wijk van Parijs met originele winkeltjes, gezellige restaurants, verborgen binnenplaatsjes, leuke caféetjes en kleine parkjes, waar de lokale bevolking elkaar ontmoet. Je kunt rustig een hele dag uittrekken om de Marais te verkennen en de genieten van alle bekende én verborgen pareltjes in deze wijk. Extra pluspunt van deze wijk: je kunt je hier gemakkelijk onttrekken aan het massatoerisme van Parijs!

Tips voor de Marais in Parijs

1. Place des Vosges

Het Place des Vosges is het oudste plein van Parijs en wordt vanwege de prachtige architectuur en waanzinnige symmetrie ook gezien als één van de mooiste pleinen ter wereld. Persoonlijk vind ik het in elk geval het mooiste plein van Parijs.

In het midden van het plein is een park aangelegd, waar Parijzenaars uit de buurt met mooi weer hun krant lezen, gaan lunchen en genieten van de zon. Ondanks de populariteit is het Place des Vosges een oase van rust in het drukke Parijs. Leuk om te weten is dat hier veel beroemde Fransen hebben gewoon, waaronder Victor Hugo – schrijver van o.a. Les Misérables – op nummer 6 en kardinaal Richelieu.

Tip: Eén van de mooiste manieren om het Place des Vosges te bereiken is via de entree aan Rue St. Antoine. Op nummer 62 bevindt zich het historische Hôtel de Sully met een prachtige binnenplaats, die uitkomt op het Place des Vosges.

Le Marais Place des Vosges Parijs
Le Marais Place des Vosges Parijs

2. Rue des Rosiers

Rue des Rosiers is één van de leukste en bekendste straten van de Marais. In deze straat vind je talloze Joodse fallafeltentjes, winkels met Joodse lekkernijen, restaurantjes en enkele mooie kledingwinkels.

Le Marais in Parijs tips

3. Bewonder de leukste boetiekjes

De Marais barst van de leuke winkeltjes en boetiekjes. Behalve Rue des Rosiers zijn Rue du Roi de Sicile en Rue Vieille du Temple leuke straten waar je veel kleine modeboetiekjes en restaurants vindt.

4. Marché des Elèves Rouges

Marché des Elèves Rouges is de oudste voedselmarkt van Parijs en dankt zijn naam aan het weeshuis dat hier ooit zat. De kinderen in het weeshuis droegen namelijk allemaal rode kleding. Tegenwoordig kun je in de overdekte hal allerlei verse producten kopen, maar er zijn ook diverse eetgelegenheden waar Parijzenaars uit de omgeving naartoe komen om te eten. Marché des Elèves Rouges is een leuke sfeervolle plek in de Marais!

Lees ook: 20 originele tips voor Parijs: leuk voor je tweede bezoek!

5. Le Village Saint Paul

Le Village Saint Paul is één van de best bewaarde geheimen van de Marais. Dit doolhof van smalle straten en binnenplaatsjes herbergt diverse galeries, boekhandels, antiekwinkeltjes, restaurants en cafés. Een heerlijke plek om doorheen te struinen en boetiekjes te kijken.

Note: in de maand augustus hebben de Parijzenaars vakantie, waardoor veel winkeltjes in Le Village Saint Paul gesloten zijn.

Le Marais in Parijs tips

6. Square Georges Cain

De Marais zit vol met kleine verborgen parkjes en pleintjes, waar Parijzenaars uit de buurt graag naartoe komen om elkaar te ontmoeten, te lunchen of een boek te lezen. Eén van die verborgen parels is Square Georges Cain, een schattige kleine binnentuin waar je je even kunt onttrekken aan de drukte van Parijs.

Le Marais in Parijs tips

7. Square du Temple

Een andere fijne plek in de Marais is Square du Temple. Dit parkje is ontzettend geliefd onder de lokale bevolking en is iets drukker dan het Square Georges Cain. In dit parkje vind je o.a. een kleine speelplaats voor kinderen, een pingpongtafel en een Chinees paviljoentjes. Met mooi weer zit dit parkje vol met Parijzenaars, die genieten van de zon of hier met hun kinderen buitenspelen.

Le Marais in Parijs tips

8. Musée Picasso

Als je een liefhebber bent van Pablo Picasso kun je je hart ophalen in het Musée Picasso. Helaas had ik zelf geen tijd meer om dit museum te bezoeken, maar het staat zeker op mijn lijstje voor een volgend bezoek aan Parijs.

Lees ook: Wat te doen in Parijs als het regent? 9 tips!

9. Wandel langs de Seine

Het zuiden van de Marais ligt aan de Seine en wat is er leuker dan op een mooie avond langs de rivier te wandelen? Vanaf de Marais wandel je langs de Seine eenvoudig naar het Île de la Cité en het Île St. Louis.

Seine in Parijs

10. Place de la République

Aan de rand van de Marais ligt het Place de la République, ofwel het plein van het volk. Dit grote plein is sinds 2013 alleen nog toegankelijk voor voetgangers, waardoor het hier fijn vertoeven is. Ik vind het fantastisch om hier te zitten en mensen te kijken. Place de la République is een gezellige ontmoetingsplek, waar o.a. wordt geskateboard en waar in de zomer danslessen gegeven worden.

Het Place de la République is daarnaast ook het plein van rouw en protest. Er zijn hier regelmatig demonstraties en na de verschrikkelijke aanslagen in 2015 was dit plein ook de vanzelfsprekende plek waar mensen bij elkaar kwamen om te rouwen en te protesteren.

Lees ook: 25 originele tips voor Parijs: leuk voor je tweede bezoek!

Place de la Republique Parijs

Eten in de Marais

In de Marais kun je heerlijk eten en vind je talloze leuke restaurantjes:

Falafel eten bij L’As du Falafel

Dat de Marais van oorsprong een Joodse buurt is, merk je o.a. aan de hoeveelheid Joodse eetgelegenheden in deze wijk. Eén van de meest populaire plekken voor een broodje Falafel is L’As du Falafel. Regelmatig staat de rij hier tot buiten, maar het is het absoluut het wachten waard: ik heb in mijn hele leven nog nooit zo’n lekker broodje falafel gegeten! Aanrader tijdens een bezoek aan de Marais.

Adres: 32-34 Rue des Rosiers

Chez Marianne

In een zijstraat van Rue des Rosiers op een rustig pleintje ligt het met klimop begroeide restaurant Chez Marianne. Dit restaurant is gespecialiseerd in Oost- Europese Joodse specialiteiten. Het leuke is dat je hier diverse kleine hapjes kunt bestellen, alleen of om te delen. Voor 2 personen kun je voor €30,- euro bijvoorbeeld 10 verschillende hapjes bestellen om samen van te genieten. Absoluut een aanrader om hier een keer te eten tijdens een bezoek aan Parijs!

Le Marais in Parijs tips

Adres: 2 Rue des Hospitalières-Saint-Gervais

Macarons kopen bij Damyel

Als ik in Parijs ben, kan ik het nooit laten om een keer macarons te kopen. De lekkerste macarons kocht ik tot dusver bij Damyel in de Marais aan Rue des Rosiers.

Adres: 46 Rue des Rosiers

Le Marais in Parijs tips

Hotel in de Marais

Naast het levendige Place de la République en aan de rand van de Marais ligt Hotel Paix République. Een typisch Parijs hotel met keurige kamers, comfortabele bedden en een fantastisch ontbijt. Bovendien stopt de metro voor de deur en ligt het hotel slechts 3 haltes van het Gare du Nord. Ideaal als je met de trein naar Parijs reist. De grootste pluspunt van dit hotel is echter de locatie. Het hotel ligt ingeklemd tussen de Marais en Belleville, waardoor je mijn twee favoriete wijken van Parijs direct binnen handbereik hebt!

Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen van Hotel Paix République.

Overnachten in de Marais hotel

Extra tip voor de Marais in Parijs: ga op een doordeweekse dag

Ben je van plan om tijdens je stedentrip Parijs de Marais te bezoeken? Doe dit dan bij voorkeur niet op zaterdag. Zaterdag is namelijk de sabbat, de rustdag van de Joden. En doordat de Marais een Joodse wijk is, zijn op zaterdag veel winkeltjes en restaurants gesloten.

Op zondag is het daarentegen ontzettend druk in de Marais omdat veel Parijzenaars hier komen brunchen. Dit wordt ook in veel reisgidsen als tip gegeven, maar persoonlijk vind ik de Marais op zondag echt te druk. Ik geef er zelf dan ook de voorkeur aan om deze gezellige wijk op een doordeweekse dag te bezoeken.

Tot zover mijn tips voor de Marais in Parijs. Heb jij nog leuke tips voor deze wijk voor mij en voor andere reizigers? Laat het me vooral weten in een reactie hieronder!

Meer stedentrips?

Dit vind je vast ook leuk!

Laat een reactie achter