De magie van Yogjakarta

De magie van Yogjakarta

Als we uit de trein stappen voelen we het meteen. Yogjakarta is zo anders dan het drukke en chaotische Jakarta. Is het minder chaotisch? Of minder druk? Dat zeker niet, maar deze stad omarmt je. Zodra we binnen komen rijden valt de relaxte, warme sfeer over ons heen. Deze stad heeft iets magisch.

De meeste reizigers bezoeken Yogjakarta vanwege de Borobodur en Prambanan. Ook wij kwamen in eerste instantie voor deze hoogtepunten, maar Yogja heeft zelf ook heel wat te bieden. De straten staan vol met bejaks, warungs, scooters en enthousiaste mensen. Wij kijken onze ogen uit en voelen ons hier helemaal thuis. Op straat worden in kleine stalletjes de lekkerste maaltijden gekookt en mensen spreken ons overal spontaan aan voor een praatje.

Wat ons het meeste opvalt is dat de locals ontzettend veel oprechte interesse tonen. Op straat, bij een warung, of met de bejakrijder hebben we de meest boeiende gesprekken, waarin we onze cultuur, geloof en gewoonten met elkaar uitwisselen. Daarnaast vinden ze het prachtig om te zien hoe wij genieten van hun lokale specialiteiten, zoals Es Durian. Vol verbazing krijgen we van diverse locals de vragen: “You like Durian!?” en “You like Yogja?”. Yes, we like Durian and we like Yogja!

IMG_6738

Naast de gesprekken met locals is voor ons het bezoek aan Classic Wayang een van de hoogtepunten van deze stad. Een klein atelier in een achteraf straatje achter de Kraton, waar echte wayang kullits met de hand worden gemaakt. Vol trots komt de eigenaar van het atelier op ons af en stelt zich voor als mr. Widodo. Gepassioneerd vertelt hij over de traditionele poppen die hier op zijn werkplaats worden gemaakt. We hebben de afgelopen dagen al veel wayang kullits gezien, maar dit zijn echte kunstwerken. De details die hierin zitten zijn ongekend en de poppen hebben stuk voor stuk een betekenis. Een pop met een zwart gezicht staat voor een sterk karakter, goud staat voor loyaliteit en een rood gezicht staat voor een slecht karakter. De poppen worden helemaal met de hand beschilderd en krijgen de meest prachtige kleuren en details. Het is echter van groot belang dat de poppen stuk voor stuk in balans zijn. Te veel van één kleur is bijvoorbeeld echt niet goed, want iedere kleur heeft een eigen betekenis.

Wij staan gefascineerd te luisteren en ondertussen neemt Mr. Widodo ons aandachtig in zich op om vervolgens naar onze lievelingskleuren te vragen. Koen zijn lievelingskleur is blauw. Volgens mr. Widodo staat blauw voor controle. Alsof hij ons al jaren kent, stelt hij dat Koen zeer perfectionistisch is. Mijn lievelingskleur is rood. Mr. Widodo vertelt dat rood staat voor happiness en voor een sterke persoonlijkheid. Deze man kan precies een aantal zeer kenmerkende karaktereigenschappen van ons opnoemen. Wij staan versteld van zijn mensenkennis en besluiten om drie poppen mee te nemen voor thuis: Rama en Shinta en the tree of life.  

IMG_6725

Na een paar dagen in deze stad voelen wij ons echt helemaal thuis en worden we op straat al door diverse locals herkend. Zijn het de Borobodur en Prambanan die Yogja zo bijzonder maken? Of is het de Kraton, het paleis van de Sultan? Deze prachtige bezienswaardigheden helpen zeker mee aan het magische effect van Yogjakarta, maar wat ons betreft zijn het voornamelijk de mensen, de relaxte sfeer, de bejaks, het heerlijke eten en natuurlijk mr. Widodo met zijn prachtige wayang kullits, die deze stad zo bijzonder maken.

Uiteindelijk zijn wij hier ruim een week gebleven, veel langer dan gepland. Hoe langer we in Yogajakarta bleven, hoe meer we van deze stad zijn gaan houden. Ondanks de enorme hoeveelheden toeristen heeft Yogja haar authenticiteit behouden. Dit komt onder andere doordat ook heel veel Indonesische toeristen naar deze stad komen en het een studentenstad is. We hebben moeite om hier te vertrekken. Deze stad heeft ons echt gegrepen. Een ding weten we in ieder geval zeker; hier komen we terug!

Eten in Vietnam: 8x mijn favoriete Vietnamese gerechten
Eten in Sri Lanka: 8x de lekkerste gerechten uit Sri Lanka
10x doen in Hong Kong: de stad van hypermoderne wolkenkrabbers en rustgevende tempels
Wat te doen in Nong Khiaw in Laos? Een klein dorpje tussen de karsten
Backpacken in Maleisië: dé ultieme reisgids voor het Maleisisch schiereiland
Eten in Maleisië: 11x de lekkerste gerechten uit Maleisië

3 Comments

  1. Het is erg leuk om te lezen, dat Yogja bij jou dezelfde emoties oproept als bij mij. Ook wij zijn twee keer in deze stad geweest en wonderlijk genoeg wist mijn vaste riksja chauffeur na een jaar nog wie wij waren. Niet alleen de stad, maar ook haar inwoners zijn zeer bijzonder.

    Reply

Leave a Comment.